Læsetid: 3 min.

Der er styr på de offentlige finanser – og 9 andre ting vismændene kan fortælle dig om dansk økonomi lige nu

Det er ikke rigtigt efterår, før Det Økonomiske Råd har afleveret sin rapport, som er god at få forstand af, hvis man vil kende tilstanden i dansk økonomi
Det går faktisk godt i Danmark, og eksport, investeringer og privat forbrug vil drive væksten i de kommende år. Det er beskeden fra Det Økonomiske Råd.

Det går faktisk godt i Danmark, og eksport, investeringer og privat forbrug vil drive væksten i de kommende år. Det er beskeden fra Det Økonomiske Råd.

Davali Philip

11. oktober 2017

Du har hørt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sige det igen og igen: Det går godt i Danmark. Og det er faktisk sandt, hvis man skal tro Det Økonomiske Råds efterårsrapport, der blev præsenteret tirsdag.

Her er de 10 vigtigste pointer:

1. Det går godt i Danmark

Væksten i Danmark er »bredt funderet«, lyder det fra vismændene, og såvel eksport og investeringer som privat forbrug vil drive væksten i de kommende år. Vækstraterne i BNP ventes at være ca. to procent frem mod 2025.

2. Det går også godt i de lande, vi handler mest med

Det økonomiske opsving er stærkt i Sverige og Polen med en gennemsnitlig BNP-vækst på 3,2 procent og 3,3 procent i perioden 2014-16, mens den i Tyskland var ca. 1,6 procent. Vismændene mener, at udsigterne for de vigtige eksportlande fortsat er positive.

3. Skyerne på himlen er Brexit og Kinas kreditvækst

Der er selvfølgelig forskellige usikkerheder i verdensøkonomien, der kan påvirke dansk økonomi negativt. Fortrinsvis Storbritanniens udmeldelse af EU og risikoen for lav vækst eller finansiel krise i Kina, hvor vismændene advarer om en »kraftig kreditvækst«.

4. Der er styr på de offentlige finanser herhjemme

Opsvinget har forbedret de offentlige finanser, og arbejdsstyrken forventes at stige de kommende år. Selv om finanserne er »grundlæggende sunde«, er der ikke mulighed for at lempe finanspolitikken ud over, hvad der allerede ligger i finanslovsforslaget for 2018, advarer vismændene.

5. Udenlandsk arbejdskraft holder opsvinget i gang

Siden 2. kvartal 2013 er lønmodtagerbeskæftigelsen steget med ca. 150.000 personer. I samme periode er antallet af beskæftigede udenlandske statsborgere steget med knap 75.000 personer. Der er langt overvejende tale om personer med bopæl i Danmark. Knap 40 procent af stigningen er personer fra Østeuropa, mens yderligere godt 35 procent er personer fra lande uden for Europa. Blandt andet er der en mærkbar stigning i antallet af personer med flygtningestatus.

6. Vi vil forlange mere i løn

Lønstigningerne i både industri og bygge- og anlægssektoren er fortsat moderate. Den lave ledighed og stigende mangel på arbejdskraft vil trække i retning af større lønstigninger de kommende år. Vismændene lægger til grund, at lønningerne i industrien stiger fra 2 ¼ pct. i 2016 til ca. 3 ¼ procent i 2019.

7. Der er færre på langvarig offentlig forsørgelse

I 2016 havde godt 395.000 personer i den erhvervsaktive alder været offentligt forsørget i mindst fire af de sidste fem år, når der ses bort fra SU. Det svarer til 13,4 procent af befolkningen i den erhvervsaktive alder og er et fald på mere end et procentpoint siden årtusindeskiftet, hvor andelen var 14,6 procent. Det største fald er efter ændringer i efterløn og reformer af kontanthjælpen, herunder indførelsen af integrationsydelsen, sket blandt de 60-64-årige og indvandrere, som dog kommer fra et meget højt niveau.

8. Vi undgår (formentlig) boligbobler og dramatiske rentestigninger

Økonomer er notorisk ringe til at forudsige bobler og renteudvikling. Men alligevel: Hvis man skal tro vismændene, vil renten stige frem mod 2025, men moderat. Stigningen i renten samt et større udbud af nybyggede boliger gør, at presset på boligmarkedet ikke vurderes at føre til en boligprisboble.

9. Der er risiko for snyd med boligjobordningen

I regeringens finanslovsforslag for 2018 lægger regeringen op til, at den nuværende boligjobordning erstattes af en ny permanent ordning, der skal målrettes serviceopgaver i hjemmet. Vismændene er ikke begejstrede for, at erhvervsstøtteordningen videreføres. De frygter snyd og misbrug og henviser til erfaringer fra Sverige med »betydelige kontrolproblemer«.

10. Realkreditten er for dyr

De senere år har realkreditinstitutterne hævet bidragssatser og gebyrer markant. Vismændene lægger op til, at det kan blive nødvendigt at gribe direkte ind i prisdannelsen ved f.eks. at lægge et loft over alle gebyrer bortset fra bidragssatsen, som realkreditten ville få en større tilskyndelse til at konkurrere på.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Hurraaahhh.. har vi så igen råd til gamle, børn, syge, arbejdsløse, SKAT, DSB, og et fungerende postvæsen?

Sidsel Jespersen, Eva Schwanenflügel, John S. Hansen, Katrine Damm og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Så er det bare spørgsmålet hvilket parti der kommer først med slogannet: Styr på Danmark.

Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Man behøver sådan set ikke at øge arbejdsudbuddet for at holde lønningerne nede i den offentlige sektor for at modvirke en overophedning? Man KUNNE for engang skyld bruge pengene til at bedre arbejdsklimaet -både fysisk og psykisk - i alle daginstitutioner,skoler,rådhuse osv. En overskudsforretning når man på den måde undgår følgesygdomme af et dårligt arbejdsmiljø.
Færre sygedage = øget arbejdsudbud med sunde prognoser. Jeg ved det - de fatter det ikke - de der udbuds-fundamentalister i finansministeriet og det eneste der efterhånden er ved det er følgende:
Sack´em eller overfør dem til SKAT med den bundne opgave det er at reparere alt det de har ødelagt i SKAT. Modarbejde - betyder bortvisning og tjenestemandssag for svigt af pligter.

Nej, Lise Lotte Rahbæk, pengene vil forsvinde ned i oligarkernes lommer, kan jeg forsikre dig for, uligheden vil stige, der vil blive flere hjemløse, dagpenge-ordningen vil blive forringet, osv., osv. Desværre. Der har de senere år været mere end tydeligt, hvor vores politikere vil hen med Danmark. Velkommen til det danske Guatemala.

Eva Schwanenflügel, John S. Hansen og Jacob Mathiasen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Peter Nielsen
Det anede mig nok. Og hvad har vi af alternativer til den førte politik - udover de små marginaler?
Intet. Nada. Zero. Nichts. Dim byd.

Jacob Mathiasen

Jeg synes de glemmer at sige noget om renteniveauet ´-en sund økonomi opererer ikke med noget i nærheden af nul %.

Eva Schwanenflügel

Fra artiklen :
4. Der er styr på de offentlige finanser herhjemme
"Selvom finanserne er grundlæggende sunde, er der ikke mulighed for at lempe finanspolitikken ud over, HVAD DER ALLEREDE LIGGER I FINANSLOVSFORSLAGET FOR 2018, advarer vismændene".
(Mine caps).
Er det mon det forslag, hvor der skal gives en masse skattelettelser og lempelser på afgifter, fx arveafgiften, som kommer de rigeste tilgode? For så kan man da godt forstå, at der ikke bliver råd til andet :-(