Læsetid: 3 min.

Der er styr på de offentlige finanser – og 9 andre ting vismændene kan fortælle dig om dansk økonomi lige nu

Det er ikke rigtigt efterår, før Det Økonomiske Råd har afleveret sin rapport, som er god at få forstand af, hvis man vil kende tilstanden i dansk økonomi
Det går faktisk godt i Danmark, og eksport, investeringer og privat forbrug vil drive væksten i de kommende år. Det er beskeden fra Det Økonomiske Råd.

Det går faktisk godt i Danmark, og eksport, investeringer og privat forbrug vil drive væksten i de kommende år. Det er beskeden fra Det Økonomiske Råd.

Davali Philip

11. oktober 2017

Du har hørt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sige det igen og igen: Det går godt i Danmark. Og det er faktisk sandt, hvis man skal tro Det Økonomiske Råds efterårsrapport, der blev præsenteret tirsdag.

Her er de 10 vigtigste pointer:

1. Det går godt i Danmark

Væksten i Danmark er »bredt funderet«, lyder det fra vismændene, og såvel eksport og investeringer som privat forbrug vil drive væksten i de kommende år. Vækstraterne i BNP ventes at være ca. to procent frem mod 2025.

2. Det går også godt i de lande, vi handler mest med

Det økonomiske opsving er stærkt i Sverige og Polen med en gennemsnitlig BNP-vækst på 3,2 procent og 3,3 procent i perioden 2014-16, mens den i Tyskland var ca. 1,6 procent. Vismændene mener, at udsigterne for de vigtige eksportlande fortsat er positive.

3. Skyerne på himlen er Brexit og Kinas kreditvækst

Der er selvfølgelig forskellige usikkerheder i verdensøkonomien, der kan påvirke dansk økonomi negativt. Fortrinsvis Storbritanniens udmeldelse af EU og risikoen for lav vækst eller finansiel krise i Kina, hvor vismændene advarer om en »kraftig kreditvækst«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Hurraaahhh.. har vi så igen råd til gamle, børn, syge, arbejdsløse, SKAT, DSB, og et fungerende postvæsen?

Sidsel Jespersen, Eva Schwanenflügel, John S. Hansen, Katrine Damm og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Så er det bare spørgsmålet hvilket parti der kommer først med slogannet: Styr på Danmark.

Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Man behøver sådan set ikke at øge arbejdsudbuddet for at holde lønningerne nede i den offentlige sektor for at modvirke en overophedning? Man KUNNE for engang skyld bruge pengene til at bedre arbejdsklimaet -både fysisk og psykisk - i alle daginstitutioner,skoler,rådhuse osv. En overskudsforretning når man på den måde undgår følgesygdomme af et dårligt arbejdsmiljø.
Færre sygedage = øget arbejdsudbud med sunde prognoser. Jeg ved det - de fatter det ikke - de der udbuds-fundamentalister i finansministeriet og det eneste der efterhånden er ved det er følgende:
Sack´em eller overfør dem til SKAT med den bundne opgave det er at reparere alt det de har ødelagt i SKAT. Modarbejde - betyder bortvisning og tjenestemandssag for svigt af pligter.

Nej, Lise Lotte Rahbæk, pengene vil forsvinde ned i oligarkernes lommer, kan jeg forsikre dig for, uligheden vil stige, der vil blive flere hjemløse, dagpenge-ordningen vil blive forringet, osv., osv. Desværre. Der har de senere år været mere end tydeligt, hvor vores politikere vil hen med Danmark. Velkommen til det danske Guatemala.

Eva Schwanenflügel, John S. Hansen og Jacob Mathiasen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Peter Nielsen
Det anede mig nok. Og hvad har vi af alternativer til den førte politik - udover de små marginaler?
Intet. Nada. Zero. Nichts. Dim byd.

Jacob Mathiasen

Jeg synes de glemmer at sige noget om renteniveauet ´-en sund økonomi opererer ikke med noget i nærheden af nul %.

Eva Schwanenflügel

Fra artiklen :
4. Der er styr på de offentlige finanser herhjemme
"Selvom finanserne er grundlæggende sunde, er der ikke mulighed for at lempe finanspolitikken ud over, HVAD DER ALLEREDE LIGGER I FINANSLOVSFORSLAGET FOR 2018, advarer vismændene".
(Mine caps).
Er det mon det forslag, hvor der skal gives en masse skattelettelser og lempelser på afgifter, fx arveafgiften, som kommer de rigeste tilgode? For så kan man da godt forstå, at der ikke bliver råd til andet :-(