Læsetid 8 min.

’Jeg er swahili-tolk. Men jeg kan ikke tale swahili’

I juli satte Søren Rasmussen gang i et projekt: Han ville se, om han kunne blive ansat som swahili-tolk uden at kunne sproget. Det lykkedes. Og han gjorde det, fordi han på tæt hold har oplevet, hvad fejloversættelser kan betyde for mennesker i Danmark
’Hej, jeg er swahili-tolk, men jeg kan ikke et ord swahili, og jeg vil gerne fortælle jer min historie,’ sådan skrev Søren Rasmussen til Information i august. 

’Hej, jeg er swahili-tolk, men jeg kan ikke et ord swahili, og jeg vil gerne fortælle jer min historie,’ sådan skrev Søren Rasmussen til Information i august. 

Tor Birk Trads
13. oktober 2017

Søren Rasmussen kommer gående med et par briller i panden, et par i hånden og en tyk bunke papir under armen. Han lader stakken dumpe ned på bordet foran sig.

Han tager den første bunke ud af det blå plastikchartek og fjerner en gul post-it fra forsiden. Han læser op: »Børnefaglig undersøgelse, udtalelse fra et krisecenter, speciallægeerklæring.«

Bunken af papirer handler om en ung kvinde fra Congo, som i 2012 bankede på døren til Søren Rasmussen og hans kone Rehema Frederiksens hus. I hånden havde hun et brev fra kommunen, som hun bad Rehema Frederiksen oversætte, fordi hun ikke forstod teksten – Rehema Frederiksen talte ligesom hende selv swahili.

Kort forinden havde kvinden født en datter, som var blevet tvangsfjernet ved fødslen. Det havde den unge kvinde bare ikke forstået, fordi tolken på hospitalet talte en anden dialekt.

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Jesper Harder Søndergaard
  Jesper Harder Søndergaard
 • Brugerbillede for ingemaje lange
  ingemaje lange
 • Brugerbillede for Katrine Damm
  Katrine Damm
 • Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
  Eva Schwanenflügel
 • Brugerbillede for Torben Ethelfeld
  Torben Ethelfeld
 • Brugerbillede for Niels Nielsen
  Niels Nielsen
Jesper Harder Søndergaard, ingemaje lange, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Torben Ethelfeld og Niels Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer