Læsetid: 8 min.

Vegansk aktivist: Kødspisere har bevidst eller ubevidst truffet det valg, at de vil bidrage til mishandling af dyr

De kalder svin for slaver og tager til Århus Slagtehus for at se køer med store angste øjne blive aflivet, mens de demonstrerer mod animalsk fødevareproduktion. Veganismen og veganaktivismen breder sig. Information tog til gruppen Vegan Changes første offentlige debatmøde
Sophia Nox er medlem af aktivistiske Vegan Changes, som kæmper for at få flere til at tænke over, hvordan man kan afstå fra at udnytte og mishandle dyr: »Jeg kan godt acceptere, at folk spiser kød. Men jeg kan ikke respektere det. Det er et valg, de har truffet bevidst eller ubevidst, at de vil bidrage til mishandling af dyr. Det ville være det samme som at bede mig respektere en pædofil, der forgriber sig på børn,« siger hun.

Sophia Nox er medlem af aktivistiske Vegan Changes, som kæmper for at få flere til at tænke over, hvordan man kan afstå fra at udnytte og mishandle dyr: »Jeg kan godt acceptere, at folk spiser kød. Men jeg kan ikke respektere det. Det er et valg, de har truffet bevidst eller ubevidst, at de vil bidrage til mishandling af dyr. Det ville være det samme som at bede mig respektere en pædofil, der forgriber sig på børn,« siger hun.

Tor Birk Trads

19. oktober 2017

Det er lidt uheldigt, at min paninis mozzarella – der efter veganeres opfattelse er blevet til som følge af udbytning af køer – hænger smeltende fra læber til brød i det øjeblik, at Ulrik Myrtue fra Vegan Change indleder sit oplæg på den århusianske Fairbar.

Bag ham er der et billede af fire dyr. Hund og kat er ven. Kylling og gris er mad. Det er ikke i sig selv nogen revolutionerende konstatering.

Men hvis man tænker dybere over, hvorfor det er sådan, kan man muligvis finde frem til, at denne praksis er et resultat af kulturel manipulation, hvor det fremstilles som en eviggyldig sandhed, at kød er den eneste rigtige kilde til protein, og at man skal drikke mælk for at få kalsium, forklarer Ulrik Myrtue.

En halv time i forvejen har et andet af Vegan Changes omkring ti medlemmer, Sophia Nox, forsøgt sig med et bevidsthedsudvidende eksperiment på mig, som måske kunne være kimen til forandring.

Da jeg var barn, holdt vi får. De fik lam, og vi gav nogle af dem flaske med mælkeerstatning. Men vi slagtede dem også. I mange år af min barndom brød jeg mig ikke om at spise lammekød. Det kommer jeg pludselig i tanke om, da vi taler om dyrs lavere rangerende placering i civilisationen, til trods for at de er levende, sansende væsner.

»Det er det interessante. Hvorfor starter vi med at have den holdning til dyr, når vi er børn? Det viser, at den kultur, vi opdrages i, og som præger vores opfattelse af, at dyr må udnyttes og undertrykkes, kan forandres,« forklarer Sophia Nox.

Kan vi alle sammen komme tilbage til barndommens instinktive respekt, varme og optagethed af de andre dyr på kloden, vil aktivisterne fra Vegan Change i det lille ikke helt fyldte cafelokale, hvor de serverer hjemmebagt veganerkage og tilbyder plantemælk til kaffen, have opfyldt deres mål.

Det er deres mission, og denne oktoberaften holder gruppen for første gang informations- og debatmøde om veganisme, inviteret af den frivilligt drevne nonprofit-bar på Nørre Allé i Aarhus.

Fuglemenstruation

Veganismen og den veganske bevægelse breder sig, og der bliver flere og flere som Ulrik Myrtue og Sophia Nox, der holder sig væk fra både kød, fisk, mælkeprodukter og æg. Ifølge Politiken, som jævnligt skriver om fænomenet i avisens madsektion, har veganske facebookgrupper fået tusindvis af medlemmer på få år – næsten 18.000 danskere deler opskrifter og billeder af vegansk mad i en lukket facebookgruppe.

Supermarkederne får flere og flere veganske produkter på hylderne, og på de sociale medier og diverse blogs er der masser af opskrifter på kødfri retter. Dansk Vegetarforening anslår, at cirka 25.000 danskere er veganere, og det er især unge, ligesom Ulrik Myrtue og Sophia Nox, der vælger den veganske udgave af vegetarismen.

Man kan, som Ulrik Myrtue forklarer, bare spise vegansk. Men man også vælge af gå den mere aktivistiske vej og »bidrage til at få andre til at tænke over, hvordan man kan afstå fra at udnytte og mishandle dyr«. Det gør et stigende antal aktivister i grupper som bl.a. Anonymous for the voiceless, Go Vegan, Dyrenes Alliance, Direct Action Everywhere og Anima.

I sommer fik århusianerne i Vegan Change stor medieopmærksomhed, fordi en blogger med tusindvis af følgere lagde billeder op af en af deres aktioner i Netto, hvor de havde skiftet de sædvanlige prisskilte ud. I stedet for svinekød i strimler stod der nu for eksempel, »død gris i strimler«. På hylden med æg stod der »fuglemenstruation«.

Ulrik Myrtue viser et billede af blodpletter på asfalt og siger, at han godt kunne have vist noget der var værre. Gruppen har deltaget i dyrevelfærdsmarcher, demonstreret foran fødevareproducenter som Arla og Århus Slagtehus, hvor kørerne står udenfor og venter på at blive aflivet ved at få skåret halsen over.

»Man kan se en del, fordi det er et gammelt slagteri, som er er ret åbnet. Køerne kigger på os med angste øjne, og vi får øjenkontakt. De står og skubber og er urolige. Og når jeg ser på det her billede med blod, må jeg spørge mig selv om, at hvis jeg ikke kan lide at se det, hvordan kan jeg så forsvare at spise det,« spørger Ulrik Myrtue.

Hvad er en veganer?

 • »At være veganer defineres som en måde at leve på, der søger, så vidt det er praktisk muligt, at ekskludere alle former for udnyttelse og mishandling af dyr til produktion af mad, beklædning og andre formål. I praksis betyder det, at veganere bestræber sig på at undgå alle former for animalske produkter som kød, æg, mælk, honning, læder, uld, produkter testet på dyr, cirkus på dyr, zoologiske haver med mere.«

Kilde: Organisationen The Vegan Societys definition på en veganer, som Sophia Nox fra Vegan Change bl.a. henholder sig til.

Veganere og vegetarer

 • Veganere spiser hverken kød, æg eller mælkeprodukter, og sædvanligvis heller ikke honning. I det hele taget bruger de ikke produkter fra dyr, f.eks. læder, silke, uld, lanolin og gelatine.
 • Kostveganere spiser en vegansk kost, men afstår ikke nødvendigvis fra at bruge læder og silke og andre produkter fra dyr.
 • Lakto-ovo-vegetar. Det er mest almindeligt, at vegetarer spiser både æg og mælk. De kaldes lakto-ovo-vegetarer. Nogle spiser kun mælkeprodukter og kaldes lakto-vegetarer.
 • Semivegetar. Semivegetarer spiser mindre kød end gennemsnittet. En semivegetar er dermed ikke vegetar.
 • Pescovegetar. Pescovegetarer spiser fisk og fiskeprodukter og er derfor ikke egentlige vegetarer.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Tesfayes livsstil

Men aftenen har også til formål at udrydde fordomme om veganske aktivister som en samling »terrorister« med ekstreme holdninger og vaner, der ser ned på folk, der spiser kød.

Den forestilling fik ekstra vind i sejlene for nogle måneder siden, da nogle veganere havde givet Centerslagteren i Albertslund dårlige anmeldelser. En shitstorm udviklede sig mod slagteren.

Den lokale avis tog sagen op, hvorefter den socialdemokratiske politiker Mattias Tesfaye, der havde fået nys om sagen, skrev til sine godt 44.000 følgere på Facebook, at han efterhånden var »ved at være godt og grundigt træt af denne anmassende veganerbevægelse, der gør livet surt for en ganske almindelig slagter, der bare passer sit arbejde og sin butik«.

Også Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen støttede op om slagteren. Et par dage senere, hvor hun handlede ind i forretningen, vist nok leverpostej, skrev hun efterfølgende på Facebook: »En god slagterbutik er blevet hetzet af nogle veganere.«

En kødkrig med arbejderklasseundertoner udviklede sig, for veganerne mener omvendt, at det er dem, planteæderne, der bliver hetzet af kødspiserne, også kaldet carnister. De bliver fremstillet som »en vegansk mafia«, men afviser, at der er noget som helst koordineret over aktioner som den mod slagteren i Albertslund, hvis søn i øvrigt ifølge et nu fjernet opslag på Facebook glædede sig over den gode reklame, shitstormen gav anledning til.

Veganerne på cafeen Fairbar opfatter sig heller ikke som livsstilspoliti over for arbejderklassen og fortæller, at de er en blandet flok af studerende, men også folk med almindeligt fast arbejde i alle aldre.

33-årige Sohia Nox, der som privatperson skrev en af de dårligere anmeldelser på Centerslagterens hjemmeside, er opvokset i Nordjylland og bor det meste af tiden i en lille nordjysk landsby.

Det er ikke sådan, at naboerne – hvoraf mange er landmænd – ved, at hun er vegansk aktivist. Det er bedst at afpasse sine informationer og vente til den rigtige situation opstår, før man går i dialog, mener Sophia Nox.

For veganere som Sophia Nox er det dyreetiske aspekt, det vigtigste i forhold til at være veganer. Selvom hun også fremhæver, at det gavner helbred og miljø. Selv er hun opvokset i en altspisende familie, men har spist vegetarisk, siden hun flyttede hjemmefra, og vegansk fra begyndelsen af 2017.

Vegan Change under gruppens første informations- og debatmøde om veganisme på den frivilligt drevne nonprofit-bar Fairbar på Nørre Allé i Aarhus.

Tor Birk Trads

Hun var mest bekymret over, om hun kunne undvære ost. Men da jeg spørger hende, hvad der er det værste, mennesker gør mod dyr, er det fårene, der er blandt de mest lidende. Det er ifølge Sophia Nox et godt eksempel på menneskers rovdrift, når australske får dør af overophedning, fordi deres ejere har avlet på dem, så de fremstiller så meget uld som muligt.

»Det sætter ens nydelse ved et par uldskokker i perspektiv,« siger Sophia Nox.

Sophia Nox har læst arkæologi og ved godt, at mennesket har spist kød siden stenalderen. Men hun fremhæver, at livet dengang var langt mere fysisk krævende end i dag, nu hvor man tilmed i hvert fald i Vesten har mange muligheder for at undlade at spise kød.

Alligevel kan tonen på Facebook blive temmelig hård mellem kødspisere og veganere. Veganere kan blive »grøntsagsludere«, mens en veganer kan skrive: »Tyrekalvene slås ihjel efter få timer – så du kan få ’din’ mælk. Og hvis det er en kvie, skal hun selvfølgelig voldtages, så hun også kan give mælk til sin ejer.«

Prædikende?

Jeg spørger Sophia Nox, hvordan hun har det med kødspisere.

»Jeg kan godt acceptere, at folk spiser kød. Men jeg kan ikke respektere det. Det er et valg, de har truffet bevidst eller ubevidst, at de vil bidrage til mishandling af dyr. Det ville være det samme som at bede mig respektere en pædofil, der forgriber sig på børn. Veganeres manglende respekt for folk, der slår andre levende væsner ihjel, kan godt være medvirkende til, at det bliver voldsomt indimellem. Vi får mange kommentarer på nettet, og der er også veganere, der ikke lægger fingrene imellem,« siger hun.

En britisk undersøgelse har vist, at hvis veganeres argumentation bliver for prædikende, gør det folk mindre tilbøjelige til at droppe kødet.

»Jeg tror, man kan komme rigtig langt med at inspirere folk. Jeg har en lille butik, hvor jeg sælger planter, grøntsager og frugter. Og det er populært i den landsby, hvor jeg bor, fordi det er egen avl. Jeg tror, der er mange indgangsvinkler til, om vi skal spise plantebaseret eller animalsk. Det kan man så supplere med noget mere konfrontatorisk og aktivistisk. Det kan godt være, det skræmmer nogle væk. Den risiko løber man altid som aktivist. Men det tiltrækker også andre,« siger Sophia Nox.

I pausen inden veganerquizzen spørger jeg en ung kvinde blandt publikum, om hun kunne tænke sig at blive veganer. Det er Ulrik Myrtues kæreste. Hun overvejer det, men synes, det er svært, når hun holder så meget af forskellige animalske produkter.

»Men forleden fik jeg noget seitan (hvedeprotein, red.), der smagte præcist som pulled pork. Jeg blev også helt glad, da jeg smagte flødeskum lavet på soyamælk. Det troede jeg ikke, man kunne. Det gode er, at der kommer flere og flere veganske produkter, og så er det ikke så svært,« siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • ingemaje lange
 • Mette Poulsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Palle Yndal-Olsen
 • Bo Stefan Nielsen
 • David Zennaro
 • Niels Duus Nielsen
ingemaje lange, Mette Poulsen, Eva Schwanenflügel, Palle Yndal-Olsen, Bo Stefan Nielsen, David Zennaro og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Thaarup Nyberg

Al respekt for veganere, men det er vanskeligt at acceptere deres argumenter:
»Jeg kan godt acceptere, at folk spiser kød. Men jeg kan ikke respektere det. Det er et valg, de har truffet bevidst eller ubevidst, at de vil bidrage til mishandling af dyr. Det ville være det samme som at bede mig respektere en pædofil, der forgriber sig på børn.... "
med mindre vi skal til at tænke på det kapitalistiske system som "pædofilt".

olivier goulin

Ingen tvivl om at der foregår en masse fortængning på flere planer, for at kunne proppe kød i munden.
Det meste af det er ganske ubevidst.

/O

Morten Pedersen, Benny Jensen, Mette Poulsen, Birte Lambjerggaard, Eva Schwanenflügel, Palle Yndal-Olsen, Hans Aagaard, Bo Stefan Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvorfor er det, at mennesker ikke KAN lade være at prædike, når de har fundet en livsstil, som passer dem selv?

Og nej, dyr er ikke kun mad. De er OGSÅ mad.
Planter er heller ikke kun planter. De er OGSÅ mad.

Jens Kofoed, Søren Bro, Robert Ørsted-Jensen, Carsten Wienholtz, Torben Bruhn Andersen, Joy Nitav, Benny Jensen, Johnny Winther Ronnenberg, Kjeld Jensen, Eva Schwanenflügel, Christian Larsen, Anders Reinholdt, Hans Aagaard, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg hader mig selv for at spise kød (undtaget i gerningsøjeblikket og det hjælper en anelse at det er økologisk), men jeg synes bare det er enormt svært at være vegetar syv dage om ugen. Udvalget er for lille og det hele er lavet af æg eller hvede eller begge dele. Og får man nu nok proteiner? Og hvad med øko-vegansk fastfood eller færdigretter i supermarkedet, de er stort set ikke-eksisterende? Gør det nemt, lækkert og proteintigt at være øko-vegetar og jeg er med lige med det samme. Om jeg er doven? Absolut. Men så lad det være udgangspunktet.

Flemming Berger, Morten Nielsen, Eva Schwanenflügel, Hans Aagaard, Frede Jørgensen og Ken Sass anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Børn har allerede lært i skolen det hele handler om projekter, deres projekter. Og i disse online tider er der jo ingen grænser for eksponering af sig selv og stræbe efter kendis status.

I øvrigt har planter også følelser og reagere på musik - Så hvad i alverden skal vi så spise? Insekter, fremtidens fødevare? Mon ikke også de føler et og andet. Altså. Dem, som er tilbage. I Tyskland har forskere konstateret at op mod 80% af insektmassen er forsvundet siden 1989. Her er pesticider den støre synder. Alligevel sprøjtes der videre for at avle planter med regeringens opbakning.

Så hvad skal vi da så bare lige spise for fremtiden? Om noget.

ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Morten Clausen anbefalede denne kommentar

Fødevarestyrelsen mangler en stor - den største gruppe? - i oversigten. Os, der er alm. helt udogmatiske vegetarer, hvis kost er alt det grønne, masser af brød, korn & bønner - og mejeriprodukter, især oste og syrnede mælkeprodukter. Mejeriprodukterne er vigtige fordi de giver den jordforbindelse, som mange veganer mangler.
Foruden den manglende jordforbindelse, så ser veganere ud som de konstant fryser, de er blege, bl.a. fordi de ikke får tilstrækkeligt med B-12, så lider en del af dem også af blodmangel.
Det er fint nok, at have idealer og visioner omkring kost og ernæring, men vi lever nu i verden, hvor vi er sat for at udrette noget, både i forhold til os selv, og i forhold til andre. Og her er jeg lidt nervøs for, om veganerne har stamina til at klare dén opgave.

Mette Poulsen, Hans Aagaard, Bo Stefan Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Det afgørende argument for at være veganer er og bliver, at de dyr, der slagtes, lever en kummerlig tilværelse både i avlsfabrikkerne, på lastbilernes lad og i slagtehusene, før de bliver til mad i fødevareindustrien.

Hvis dyrene blev behandlet ordentligt, ville veganerne ikke have andre argumenter end at dyr er nuttede. Hvilket efter min mening ikke er argument nok.

Men dyrene bliver ikke behandlet ordentligt. Ergo har veganerne en pointe: Menneskelige kødædere er i vore dage medvirkende til dyremishandling, hvad enten de vil være ved det eller ej.

Arne Lund, Nanna Wulff M., Jens Thaarup Nyberg, Flemming Berger, Mette Poulsen, Morten Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Palle Yndal-Olsen, Anders Reinholdt, Sidsel Jespersen, Frede Jørgensen, Ken Sass, Katrine Damm, Jan Bisp Zarghami og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Jens Thaarup Nyberg

Enig i, at analogien til pædofili er uheldig. Men er det mon ikke med veganere, som det er med fx antikapitalister/socialister, hvor vi deler et nogenlunde fælles mål, men hvor du vil få ca ligeså mange værdiladede udsagn som du vil møde antikapitalister/socialister? Har man haft sin gang på venstrefløjen og i diverse organisationer, vil man kunne berette om både et hav af gode og næsten ligeså mange horrible argumenter og forestillinger om hvad antikapitalister vil og hvad socialisme er eller skal være. Min pointe er bare, at jeg på baggrund af mine egne erfaringer med veganere og på baggrund af litteratur om veganisme hhv. carnisme (et ord, jeg lige har lært) ikke finder, at en i forvejen kompliceret diskussion bliver lettere af generaliseringer som at "et er vanskeligt at acceptere deres argumenter".

Et tip til vegan-aktivister: Argumentet om udbytning (og dermed en viderearbejdning af bl.a. Marx' kritik af kapitalismens politiske økonomis betydning for det store flertal af mennesker) er et både mindre frastødende og ikke mindst mere præcist billede på hvad, der foregår i produktion og konsumption af animalske produkter.

Og til Arne Lund:

Ja, den kategori manglede jeg også i artiklen. Men en ting, jeg til gengæld tror, du overser, når du skriver "idealer og visioner for kost og ernæring" er, at veganisme for rigtig mange er en altrustisk ting, ligeså meget som eller mere end det er et spørgsmål om ernæring. For de her aktivister synes det i hvert fald at handle om en retfærdighedskamp.

Henriette Bøhne, Jens Thaarup Nyberg, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Hvordan forholder veganerne sig til deres arvesynd?
Samtlige gener i deres kroppe og dermed deres blotte eksistens, er en konsekvens af tusindevis af generationer af kødædende abers frådende blodtørst.
Det må, hvis man ellers er en ærlig veganer, efterlade en dårlig eftersmag af kød i munden?

Jeg kan på grund af den lidt navlepillende altruisme vegamere forsøger at praktisere, måske acceptere dem, men jeg kan ikke helt respektere dem.

Personligt foretrækker jeg da at udgå at spise industrialiserede landbrugs produkter, både af hensyn til dyrene, men også af hensyn til min egen sundhed og den ofte tvivlsomme smagsoplevelse, men i praksis er det oftest ikke muligt.

Anders Sørensen

Jeg har bevidst truffet det valg, at jeg vil bidrage til mishandling af dyr ved ikke konsekvent selv at opdrætte samme og dermed ikke er fuldt ud vidende om, hvilken tilværelse dyret har haft, inden det landede på min tallereken.

Det var en tilståelse. Med håb om syndsforladelse.

Jeg tilstår også, at jeg ringeagter dyr generelt. Eksempelvis holder jeg hund i snor, kat indespærret, hamster i bur. Og jeg klasker med sadistisk fryd enhver edderkop, der formaster sig til at søge at indtage min lejlighed. Ligesom jeg gladeligt vandrer gennem verden med stålsatte skosåler, der kvaser tusindvis af små skabninger med store angste øjne.

Philip B. Johnsen

Vegetarisme og Veganisme er meget sødt og nuttet, men det er dyrt at være fattig og fattigdom kan være en bitch.

Jens Kofoed, Thomas Gitz-Johansen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Ja det er rædselsfuldt at være fattig! Men heldigvis er alternativet til at opretholde et gennemsnitligt kødforbrug jo ikke nødvendigvis at skulle fylde indkøbskurven med lokalt opdrættet luksus-kød i Magasins Mad & Vin. At leve vegetarisk er ikke dyrere end at købe billigt hanket oksekød og frostkyllinger.

Henriette Bøhne, ingemaje lange, Katrine Damm, Birte Lambjerggaard og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Sidstnævnte svar på den iøvrigt meget almindelige fordom om, at det skulle være dyrere at krige vegetarisk, erindrer jeg forresten at have læst i en interview-artikel med Jonathan Safran Foer, forfatter til 'Om at spise dyr' (2010). Bogen er iøvrigt fuld af fakta på baggrund af forfatterens tre prs intensive research og gør op med en række forestillinger og fordomme om hvad vi i almindelighed sætter på tallerkenen.

ingemaje lange, Morten Pedersen og Birte Lambjerggaard anbefalede denne kommentar
Birte Lambjerggaard

Jens Thaarup Nyberg
Er der da noget galt med de argumenter, som veganer Sophia Nox kommer med i artiklen og som du citerer - er de forkerte eller hvad?
Jeg finder, at det er gode argumenter.

Eva Schwanenflügel

Jeg tror ikke på, at fravælgelsen af alle animalske produkter, (ja, med dette ordvalg tydeliggøres det, at sådan betragtes dyrene - som noget vi mennesker 'producerer', og at de ingen ret har til selvstændig eksistens, udover den, vi allernådigst tildeler dem !), vil medføre bedre vilkår for dyr, eller mindre sprøjtning og udledning af miljøgifte. Derimod vil det have stor betydning, om vi køber det ene eller det andet, og om hvordan det påvirker klimaet og biodiversiteten. Men vi mangler ganske enkelt mere oplysning på området, og det kan veganerne medvirke til at give os. Desværre får det hovedsageligt præg af 'kult', når de informerer om hvor ondt flertallet opfører sig, og vil nok ikke rokke meget ved kulturen. Og som Philip B. skriver : "det er dyrt at være fattig, og fattigdom kan være en bitch".
Når man er så fattig, at man er nødt til at finde sin mad i supermarkedets skraldecontainere, så har man simpelthen ikke noget valg.
Veganerne burde derfor arbejde for at afskaffe fattigdom og 'nødvendighedens politik', det ville de vinde mere på tror jeg.

Egon Stich, Jens Kofoed, Carsten Wienholtz og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Birte Lambjerggaard

Lise Lotte Rahbek
Du spørger, hvorfor mennesker ikke kan lade være med at prædike, når de har fundet en livsstil, der passer dem selv.
Det er et meget nemt spørgsmål, for det handler om den tredje part - dyrene - det er nemlig disse, som veganere taler for, idet dyrene ikke kan selv.
Og nej, dyr behøves ikke at være mad, mennesket er ligeledes dyr og er heller ikke mad. Mad fra dyr er belastende for sundheden og for klimaet.
Planter er sundt både for kroppen og klimaet. Planter har intet centralnervesystem og forskerne er derfor ret så enige om, at de ikke føler angst og smerte, så derfor kan vi spise planter uden at skabe lidelse og død.
Valget burde være nemt, da en plantebaseret kost som nævnt ikke er belastende for sundheden, klimaet og dyrene.
Planter er det

Og nej, dyr er ikke kun mad. De er OGSÅ mad.
Planter er heller ikke kun planter. De er OGSÅ mad.

Jeg undrer mig lidt over at veganer fravælger kød, hvorefter de spiser et produkt der imiterer det.
Forøvrigt ville der ikke være nogen køer med store angste øjne, hvis alle var veganere.

Bo Stefan Nielsen

Ja ok, Eva Schwaneflügel, hvis der med fattig menes "nødt til at finde sin føde i supermarkedets container", så er vegetarisk kost selvsagt dyrere (end gratis). Men den 'almindelige' fattigdom (tragisk og kriminelt at der overhovedet findes noget sådant!) her i landet er jo ikke specielt kendetegnet ved dumpster diving, men snarere ved fejlernæring pga for fed, for sukkerholdig og for ensformig kost. Det sker bl.a. når den står på den billigste hakkede oksekød til kødsovsen og ditto frikadeller og kylling og leverhakker på madpakken. Ofte fravælges dertil frisk grønt, i særdeleshed økologi. Og så drikker og ryger vi også mere her på bunden. Alt det er almindeligt kendte symptomer på sammenhæng mellem klassetilhørsforhold og fedme og livsstilssygdomme.

Men kan nogen fortælle mig hvorfor de tror, det skulle være dyrere at leve vegetarisk?

(Ps. Jeg skriver bevidst vegetarisk, ikke vegansk, da jeg hellere må lade veganerne om at udtale sig om sidstnævnte)

Henriette Bøhne, Birte Lambjerggaard, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Vegetarisme og Veganisme er ismer der betegner større, holdningsprægede tankesystemer, ideologier eller overbevisninger.

Der er helt sikker mange fordele ved, at politikere regulering af kapitalisme, så det ikke betaler sig økonomisk, at investere i stort forbrug af de menneskeskabte klimaforandringer skabende kødproduktion mm. og general adgang til sund og nærende kost, er med sikkerhed en god investering, i en verden med syv milliarder mennesker og kapitalismen ureguleret i forvejen skabende masseudrydelse af biodiversitet osv.

Det har bare intet med et personligt valg af mad overbevisning at gøre.

"Kun psykopater kan ikke forstå fattiges problemer"
Forestil dig nu, at hele dit liv var ikke alene som den dårlige dag, men endnu værre.

Hele tiden.
Ingen opklaring.
Ingen pauser eller udsigt til at det slutter.

Hvis hele dit liv er lige så dårligt og kaotisk som den ene dag eller uge, du ind imellem har, vil du næppe have overskud til at foretage fornuftige, sunde og velovervejede valg hele tiden.”
Lucy Mangan

Birte Lambjerggaard

Søren Kristensen
Synes det er rart at se, at du er så åben overfor vegetarismen/ veganismen, men blot har et problem omkring produkterne. Jeg vil gerne anbefale veganisme fremfor vegetarisme, da mælkeindustrien er om muligt endnu værre end kødindustrien.
Proteinbehovet kan sagtens dækkes i en plantebaseret kost, se evt. proteiner og veganerkost af Maria Felding (ernæringsekspert).
Der er rigtig mange veganske færdigprodukter i butikkerne, og der kommer hele tiden nye. Supermarkederne udmelder, at salget af veganske produkter er steget eksplosivt de sidste år. Man kan så også få hjælp og inspiration i mange grupper på FB, bl.a. er der Veganerudfordringen - https://www.facebook.com/VeganerUdfordringen/

Birte Lambjerggaard

Søren Jacobsen
Nej, planter har ingen følelser, idet de ikke har noget centralnervesystem og forskerne er derfor ret så enige om, at planter ikke kan føle angst og smerte som dyr herunder menneskedyret. Men skulle du nu være overbevist om det modsatte, at planter har følelser så skåner du selvfølgelig flest planter ved en plantebaseret kost, idet et dyr spiser sin egen vægt af planter mange gange før det ligger på en tallerken.

Michael Kongstad Nielsen

Planter kan føle noget, jo vist kan de det.
Jeg ville hellere se, at vegetarianere og hvad de ellers hedder kunne føle noget.
Har de et sundt nervesystem? Tager de flyveren på ferie og bilen på arbejde, bruger de el-drevne husholdnings-redskaber og er huset spækket med it-udstyr?

Jens Kofoed, Carsten Wienholtz, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Birte Lambjerggaard
Hvordan har du det med, at spise og ‘aflive’ bakterier éncellede mikroskopiske organismer?

Birte Lambjerggaard

Arne Lund, du skriver, at vi lever i en verden, hvor vi er sat til at udrette noget både i forhold til os selv og andre – men det vil da netop være at udrette noget, hvis man kan stoppe med at skade egen sundhed, klima og dyr.
Måske skulle du passe på med ikke at udtale dig generelt omkring veganeres udseende og tilstand på baggrund af nogle enkelt bekendtskaber og eventuelle billeder. Jeg er medlem af flere veganergrupper og her gives et helt andet billede – folk har aldrig haft det bedre, før og nu billeder viser kun positive forandringer, flotte blodprøver osv. Har selv samme erfaring.

Eva Schwanenflügel

Bo Stefan Nielsen, desværre er den nyskabte fattigdom ved kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen, plus integrationsydelsen, karakteriseret af at der ikke længere er råd til at købe en bare almindelig kost. Køb ved pølsevogn eller McDonald's er fuldstændig udelukket. I tilfælde som disse, hvor beregningerne før kontanthjælpsloftet var, at det max ville påvirke 24000 børn, er tallet nu steget til over 64000. Nøjagtigt som det viste sig med de der røg ud af dagpenge, har finansministeriet beregnet fuldstændig forkert.
'Skralderi' eller 'dumpster diving' er efterhånden et meget udbredt fænomen, som sikrer folks overlevelse på rudimentær basis. Hvis de altså har kontakter med bil, og evner at organisere sig i en selvhjulpen gruppe.
Det er meget mere vanskeligt at overleve, når man dag for dag presses af systematisk overvågning og økonomiske sanktioner, end når man via sine penge kan forbruge uden grænser.
I øvrigt viser adskillige undersøgelser, at der drikkes og bruges stoffer i overklassen. Og at kød flyves ind fra udlandet. Det er bare rødvin og champagne, dyre cigarer, kokain og kobe-kød fra Japan.
I århundreder har de fattige overlevet på vandet kartoffelsuppe, melboller og sovse af løg.
Så tror da pokker, at de også ville have del i de riges proteiner.
Fokuser på en afskaffelse af fattigdom, og en retfærdig omfordeling. Kun derfra kan vi adressere en verdensomspændende, dyreetisk tankegang.

Jens Kofoed, Niels Duus Nielsen, Henriette Bøhne, ingemaje lange, Carsten Wienholtz, Frede Jørgensen og Bo Stefan Nielsen anbefalede denne kommentar

Produktionsdyrene bliver behandlet af røvens til. Og hvis man køber produkterne støtter man denne mishandel. Om dette kan der ikke herske tvivl.
Er vejen frem så veganisme? Det mener jeg faktisk ikke. Det er ikke sundt at leve 100% af planteføde.
En betydelig reduktion af animalske produkter, så de blot udgør en meget lille del af forbruget er snarere vejen frem. Michael Pollans In Defence of Food er anbefalelsesværdig.

Bo Stefan Nielsen

Kære Eva.

Jeg er knusende enig i hvert et ord, du skriver om fattigdom. Det er dog nyt for mig, at skralderi er blevet en udbredt ting. Da jeg selv skraldede i en periode for år tilbage, var det mit indtryk, at det mest var unge, studerende, 'øko-genbrugs-d.i.y.-autonome' typer, der 'er skraldere'. Men det kan sagtens have noget med geografien at gøre. Uanset hvad er det, jeg opremser omkring fattigdom og dårlig kost på ingen måde ment nedladende - tværtimod. Jeg er 100% på proletariatets side. Men også på vores ikke-menneskelige medskabningers.

Jeg regner ikke med at få en forklaring på, hvorledes det er dyrere at leve vegetarisk end af almindelig kødkost. Men det går også nok :)

Birte Lambjerggaard

Jeg er klart helt enig i dine betragtninger omkring produktionsdyrene og det er også galt med den økologiske produktion, hvis man undersøger det lidt nærmere.
Men du har så ikke ret med hensyn til , at en plantebaseret kost ikke er sund, den er i henhold til forskning faktisk så sund, at den er beskrevet som at kunne forebygge og behandle sygdomme. Der er en lavere risiko for alvorlige sygdomme som kræft, hjertesygdom, diabetes m. fl. Den nævnte forskning fra American Dietetic Association (Nordamerikas største organisation af sundhedsprofessionelle) tager udgangspunkt i den samlede forskning på området -

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002822309007007

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Bo Stefan Nielsen anbefalede denne kommentar
Birte Lambjerggaard

Mette Poulsen
Jeg er klart helt enig i dine betragtninger omkring produktionsdyrene, og det er også galt med den økologiske produktion, hvis man undersøger det lidt nærmere.
Men du har så ikke ret med hensyn til , at en plantebaseret kost ikke er sund, den er i henhold til forskning faktisk så sund, at den er beskrevet som at kunne forebygge og behandle sygdomme. Der er en lavere risiko for alvorlige sygdomme som kræft, hjertesygdom, diabetes m. fl. Den nævnte forskning fra American Dietetic Association (Nordamerikas største organisation af sundhedsprofessionelle) tager udgangspunkt i den samlede forskning på området -
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002822309007007

Birte - Det er ikke sundt at leve 100% af planteføde. Dels er der b12 problematikken (som man kan supplere sig ud af) og dels er den udpinte jord, som vi får vores planter fra. Der er ikke lavet kohorte forskning med guldmedalje veganere, som er født af veganere, og lang tids forskning er nødvendig for at kortlægge madvaners indflydelse på længden og kvaliteten af liv. Det er gjort med vegetarer.
Jeg er enig med MP i, at leve plantebaseret med enkelte animalske elementer i ny og næ er sundt.

Birte Lambjerggaard

Philip B. Johnsen
Ja, bakterier m. fl. er levende organismer, men de har intet centralnervesystem og kan derfor hverken føle angst eller smerte. som dyr, herunder menneskedyret.

Birte Lambjerggaard

Michael Kongstad Nielsen
Nu ved jeg ikke, hvorfor du tror, at veganere flyver mere end andre og bruger mere el m.m. Undersøgelse viser, at en veganer kun udleder 2,89 kg CO2, hvor en kødspiser (der indtager 100 g kød om dagen) udleder 7,19 kg C=2 om dagen. Undersøgelsen er nævnt her -

http://nyheder.tv2.dk/2015-11-09-saa-meget-co2-udleder-din-boef

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Bo Stefan Nielsen og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Med den udpining af jorden der er gang i pt, er mere ekstremt landbrug næppe løsningen. Der er allerede for megen gift der udnytter vores sparsomme biotoper.
Hvis vi alle skulle overgå til plantebaseret kost, ville det gøre forbruget af biodiversiteten højere end nogensinde. Allerede nu er insektdøden alarmerende.
Der mangler balance.

Philip B. Johnsen

Hvis nogen skulle have særlig interesse i, hvad liv er eller mere precist, hvad videnskaben definere som observeret grænse er for liv, dvale og død, kan jeg anbefale at studere bjørnedyr(Tardigrada)nærmere, dyret kan spises, er lidt nok lidt småt, men det har et meget specielt protein, tardigrade-proteinet Dsup.

“Research has found that tardigrades can withstand environments as cold as minus 328 degrees Fahrenheit (minus 200 Celsius) or highs of more than 300 degrees F (148.9 C), according to Smithsonian magazine. They can also survive radiation, boiling liquids, massive amounts of pressure of up to six times the pressure of the deepest part of the ocean and even the vacuum of space without any protection. A 2008 study published in the journal Current Biology found that some species of tardigrade could survive 10 days at low Earth orbit while being exposed to a space vacuum and radiation.”
Link: https://www.livescience.com/57985-tardigrade-facts.html

“Researchers from Oxford and Harvard University, found that their astonishing abilities would protect them from calamities which would wipe out all life on Earth. In fact the only forces capable of harming tardigrades, such as a gigantic asteroid, an exploding star or a deadly gammar ray burst will not happen before our own Sun dies.”
Link: http://www.telegraph.co.uk/science/2017/07/14/worlds-indestructible-crea...

Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Bjørnedyr

Jens Thaarup Nyberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Birte Lambjerggaard

Mette Poulsen
Så burde man stoppe alle vacciner, hvis man skulle vente på så langsigtede resultater. Forskningen er dog så klar, at den største organisation af sundhedsprofessionelle i Nordamerika har konkluderet, at en vegetarisk/ vegansk kost er sund, næringsrig og kan forebygge/ behandle sygdomme og den giver mindre risiko for kræft, hjertesygdom , diabetes m. fl. jvf. forskning fra WHO, der linker kød til kræft, hjertesygdom, diabetes m.fl.
Men vil man gerne have kød er man nok tilbøjelig til at affærdige videnskaben lige meget hvor massiv den er.

Eva Schwanenflügel

Har læst researchen, Philip B.
Den er med til at fundere nye planetare tilskud.
A study on a new planet.
De rige er med, as usual. De er de første out of here, når de har ødelagt Jorden.

Birte Lambjerggaard

Eva Schwanenflügel
Du tager meget fejl her - for ca. 80 % af det opdyrkede areal i Danmark anvendes til dyrefoder, kun 10 % til menneskeføde. Der går jo mange flere planter til en kødbaseret kost, idet et dyr spiser sin egen vægt af planter mange gange, før det ligger på en tallerken.
Så hvis vi alle overgik til en plantebaseret kost, ville der ikke behøves så meget plads til dyrknings - og græsningsarealer (til dyrene). Derudover ville vi også slippe for de store mængder af metan, der kommer fra dyrene og som er meget værre end CO2.
Der ville på den måde blive plads til meget mere natur og skovområde til stor gavn for klimaet. Også derfor, at FN opfordrer til, at vi bevæger os i en retning med plantebaseret kost.

Niels Duus Nielsen, Henriette Bøhne, ingemaje lange, Katrine Damm, Bo Stefan Nielsen, Morten Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Birte Lambjerggaard,
Det ville i virkeligheden handle om at gøre køer, grise og får overflødige, så de ikke har gænge på jord mere?
For det vil de jo ikke have efter veganismens overtagelse.
Selv Bonderøven må give op på omeletten.
Dyr på farme, i zoologiske haver skal ikke besidde dyr.
Det sker ikke så nemt.

Michael Kongstad Nielsen

Birte Lambjerggaard
19. oktober, 2017 - 20:41

De få, der ikke spiser kød, bør redegøre for deres flyrejser, bilkørsel, elforbrug og it-apparaters aktivitet..

Birte - ingen grund til at hive noget helt andet - vacciner - ind i en diskussion omkring madvaner.

Nej, der er ikke kommet studier ud omkring veganisme på den lange bane. Der er en del omkring vegetarisme, og det noget andet.
Alle lange studier omkring madvarer og vaner tenderer dog det samme: en simpel traditionel plantebaseret kost uden særligt mange luxusvarer (animalske emner) og med minimal forarbejdning virker sundest. Hvorfor fremhævningen af alle de nye veganske produkter for mig at se er fejlslagen, idet de netop er om noget FrankensteinFood af værske skuffe. "Ost" lavet af hærdet olie med aromaer i, "is" af industri-soyabønner med E-whatever osv. Stik imod al fornuft og sikkert inden for kort tid med til at "bevise" at vegansk kost ikke er sundt. Altså, man kan jo leve vegansk, hvis blot man holder sig til poletter og coca-cola og det er der vist ingen, der vil påstå er sundt? Der skal altså noget andet til end blot fravær af dyr i maden for at være sund.
WHO har kategoriseret forarbejdet kød dvs. pålæg tilsat nitrit osv. som cancerfremkaldende. Kød i alt almindelighed som værende muligt cancerfremkaldende. Og ligesom med rygning, hvor det ikke er den enkelte cigaret og istedet den samlede mængde af cigaretter, over lang tid, som gør udslaget, så er den enkelte flæskesvær heller ikke problemet.

Jeg er ganske enig med dig i dine betragtninger omkring brug af landbrugsjord til dyrefoder, miljøhensyn (veganere bruger dog mere CO2 end vegetarer, nok pga det store soyaforbrug) og den generelle mishandling af dyr i industrien.

Morten Pedersen

Michael, os der ikke spiser kød har en pointe her, ikke mindst ift de 80% af landbrugsarealet, der går til foder. Det er det vi taler om, så kan vi tale transport o.l. i en anden tråd. Med din logik kan man jo ikke debattere noget, da dem der er trængte i argumentationen kan stoppe argumentationen og starte med at tale om noget andet. Lidelserne i dyreproduktionen er gigantiske, planter kan ikke føle smerte og kan ikke sammenlignes med dyr. Jeg levede vegetarisk i 15 år før jeg hørte om B12 og startede med at supplere min kost, og jeg er hverken anæmisk eller uden jordforbindelse som det hævdes man bliver. Det er træls at blive belært af de frelste, men det er også træls at blive overdynget med usaglige fordomme.

Bo Stefan Nielsen, ingemaje lange og Birte Lambjerggaard anbefalede denne kommentar
Birte Lambjerggaard

Michael Kongstad Nielsen
Hvorfor skulle veganere redegøre for deres el - og flyforbrug, det er vel som alle andres, måske lidt lavere, da veganere også har meget fokus på miljøet.

Jens Thaarup Nyberg

Bo Stefan Nielsen - 12:27
Ja, blandt idealister skal man gå på listesko.
Jeg er ikke, som Mette-Line Thorup, vokset op med husdyr til slagtning, men har set dyr blive behandlet som det ikke burde være muligt. Ligesom jeg til hverdag omgås mennesker, som vegansk eller blot vegetarisk kost ville gøre syge på kort tid.
Pointen: af hensyn til de mange former for menneskeliv og deres videreførelse kan en generel veganisme eller vegetarisme ikke accepteres.

Michael Kongstad Nielsen

Morten Pedersen
19. oktober, 2017 - 21:51
I, der ikke spiser kød, skal være halleluja glade for jeres ide om det.
Men hvis I vil modstå klimaets udfordring om temperaturstigning på maks. 2 grader,
skal I nok inddrage andre dele af jeres livsstil heri.

Sider