Nyhed
Læsetid: 3 min.

88 Zentropa-elever: Vi er mere end et klap i rumpen

I en udtalelse fortæller en gruppe tidligere og nuværende Zentropa-elever, at de har været glade for deres tid på filmselskabet. »Jeg vil ikke anfægte, at nogen har haft det dårligt, så det er ikke et rygklap til Zentropa,« siger initiativtager
Peter Aalbæk ikke vil vise sig på arbejde indtil der foreligger en rapport fra Arbejdstilsynet, der netop nu undersøger arbejdsforholdene i filmselskabet.

Peter Aalbæk ikke vil vise sig på arbejde indtil der foreligger en rapport fra Arbejdstilsynet, der netop nu undersøger arbejdsforholdene i filmselskabet.

Jonas Olufson

Indland
23. november 2017

Det er for entydigt, når der bliver tegnet et billede af en kultur på Zentropa, hvor smæk i bagdelen som straf er hverdag, og hvor nogle bliver udsat for sexchikane.

Det mener 88 nuværende og tidligere såkaldte småtter samt andre slags elever fra filmproduktionsselskabet. Onsdag udsendte de en udtalelse, hvor de blandt andet skriver, at pressens beskrivelser af Zentropas elever som »misbrugsofre« ligger meget langt fra den virkelighed, de har oplevet.

Samtidig skriver de, at de anerkender de af deres elevkolleger, »som har berettet om grænseoverskridende oplevelser og har oplevet kulturen på Zentropa som værende for meget«.

Mikkel Kastberg, der var elev på Zentropa fra 2000 til 2003, er medinitiativtager til udtalelsen. Han ønsker ikke, at den skal stå som et modsvar til de seneste ugers dækning af Zentropa i Information og andre medier.

»Jeg vil ikke anfægte, at nogen har haft det dårligt. Så denne udtalelse skal på ingen måde ses som et rygklap til Zentropa,« siger han

– Hvad går den så ud på?

»Vi vil gerne understrege, at vi har fået meget godt ud at være elever. Derfor er vi kede af, hvis folk får den opfattelse, at man som elev fra Zentropa ikke er andet end et klap i rumpen,« siger Mikkel Kastberg, der ser det som sin opgave at fortælle om »virkeligheden for de 88 unge mennesker«.

– Har du tænkt over, at nogle kan vælge at skrive under, fordi de ikke vil glimre ved deres fravær på listen og derved afsløre, at de har følt sig chikaneret eller lignende?

»Det har været vigtigt for mig, at folk har kunnet sige deres reelle mening om tilstandene. Havde jeg modtaget 40 mails fra folk, der var kede af deres tid på Zentropa, så var denne udtalelse aldrig kommet ud. Men det har jeg ikke.«

Ikke et offer

Sofie Brandt, der var småtte fra 2010 til 2013, er en af de 88 medunderskrivere. Hun har de seneste uger følt sig meget berørt af dækningen af Zentropa, blandt andet fordi hun føler, at hun er blevet »sat i bås« med de småtter, der har haft en dårlig oplevelse. Hun mener, at medierne – herunder Information og Politiken – har fremstillet det som om, at man som ung pige på Zentropa er et offer.

»Men jeg har aldrig følt mig som et offer, selv om jeg også var der, da jeg var i begyndelsen af tyverne.«

Hun kan desuden ikke forstå, at det af nogle kilder er blevet fremstillet som om, at man skulle blive udstillet eller frosset ude på Zentropa, hvis man siger fra.

»Jeg har da også stået til en julefrokost, hvor man kunne få 10.000 kroner for at stille sig op på scenen nøgen. Der sagde jeg ’aldrig i livet’. Jeg oplevede en kultur, hvor det nærmest var mærkeligt, hvis man løb op på scenen og smed tøjet.«

Ifølge tidligere udtalelser fra stifter Peter Aalbæk har han gennem de seneste 25 år uddannet cirka 300 småtter. Mikkel Kastberg har sendt udtalelsen ud på mail til i alt 130 tidligere og nuværende elever.

Mens 88 gerne ville underskrive udtalelsen, svarede fem, at de ikke ønskede at være medunderskrivere. De resterende har ikke svaret.

Onsdag kom det desuden frem via en pressemeddelelse fra Zentropa, at Peter Aalbæk ikke vil vise sig på arbejde indtil der foreligger en rapport fra Arbejdstilsynet, der netop nu undersøger arbejdsforholdene i filmselskabet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thumps up !

Eva Schwanenflügel

Det ser måske heller ikke godt ud på CV'et at man har været småtte på Zentropa, hvis man ikke har befundet sig som blommen i et æg i stillingen, når det nu er kommet frem hvordan arbejdsmiljøet har været? Eller er det omvendt?!?
Den disclaimer har i sidste ende nok den modsatte effekt end den intenderede - pun intended ;-)

Bjarne Bisgaard Jensen, Daniel Joelsen, Henriette Bøhne og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvorfor ikke bare lave en film om det?

Mon der er nogen, som ville gide se den....?

Hvem stiller sig også frem som nuværende medarbejder, for at så risikere en karriere. Det er jo netop det grisepikken har levet højt på.

Hvis man kontakter folk med “overskridende” oplevelser, kan jeg forestille mig at det kan være svært at finde svar. Derfor går der disse 20-40 år inden sexmisbrug kommer frem. Man holder det for sig selv, man slår det hen og vil som her ikke associeres med resten af gruppen.

Har der været en psykolog på omtalte mail? Hvad stod der i mailen?

Hvis man skulle tage denne artikkel for gode varer, burde politikerne straks ændre loven om sexchikane til: Hvis antalet af klager ikke er stor nok, så er der absolut ikke tale om sexchikane.

Dermed ikke sagt, at der mellem overskridelserne af den personlige sfære, egentlig var flest mennesker der tog deres arbejde og drøm alvorlig i håb om at kunne leve af det de elskede. For noget kom der jo ud.

Anders Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ja, i er mere end et klap i rumpen. I er feje, medløbende trællesjæle, der ikke ser noget problem i, at jeres kolleger er blevet nedværdiget og krænket og fyret, når de sagde fra, så længe det ikke gik ud over jer selv. Skam jer. Og lev for evigt med, at enhver, der ser jeres CV, ved, at i har været villige til at stå med røven i vejret og modtage slag fra den klammeste mand i den danske filmindustri.

Trond Meiring, Herdis Weins, Daniel Joelsen, Majbritt Nielsen, Anders Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Definitionen på egoisme?