Interview
Læsetid: 4 min.

Aalbæk efter afskaffelse af smæk som straf: Tiden må vise, om jeg bliver eller ej

Peter Aalbæk ved endnu ikke, om han kan lade være med at smække Zentropas elever i bagdelen, når de har begået en fejl, nu hvor ledelsen har forbudt ham det
Peter Aalbæk ved endnu ikke, om han kan lade være med at smække Zentropas elever i bagdelen, når de har begået en fejl, nu hvor ledelsen har forbudt ham det

Jonas Olufson

Indland
11. november 2017

Fredag besluttede ledelsen i filmproduktionsselskabet Zentropa at forbyde smæk som afstraffelse af deres unge elever – de såkaldte småtter.

Information ringer til Peter Aalbæk for at høre hans reaktion på ledelsens beslutning, men han har travlt til anden side.

»Et øjeblik, jeg står lige og er ved at sælge nogle grise,« siger han.

Da Peter Aalbæk senere ringer tilbage, siger han, at han i lyset af ledelsens beslutning om at forbyde smæk på Zentropa nu har to muligheder.

»Jeg kan enten affinde mig med tingenes tilstand eller tage og pakke penalhuset og forlade fabrikken. Nu må tiden vise, hvad jeg gør. Jeg har jo ikke prøvet at være aseksuel socialdemokrat før, så det bliver en ny tid for mig.«

– Har du tænkt dig at overholde de nye retningslinjer?

»Det vil tiden vise. Men i så fald jeg ikke vil overholde dem, så bør jeg jo med rette forlade firmaet. Så loyal er jeg da over for enhver ledelse. Det er dem, der udstikker kursen.«

Mindre kulørt Zentropa

Peter Aalbæk fortæller, at han efter Informations artikler blev indkaldt til et møde af Zentropas ledelse. Mødet foregik fredag eftermiddag. Her fik han en orientering om den pressemeddelelse, som blev sendt ud senere, hvor det blev beskrevet, at det er slut med smæk på Zentropa. Han ved ikke, om der i ledelsen var enighed om, at smæk skal forbydes, da han ikke var med til formødet, hvor beslutningen blev taget.

Om det bliver et anderledes Zentropa, nu hvor smæk på papiret er afskaffet som afstraffelsesmetode, er ikke til at spå om, mener Aalbæk.

»Men abegrotten, som jeg jo har yndet meget at bestyre, hvor den danske befolkning anført af nyfigne medier har kunnet kigge på aberne og forarges over dem og deres røde røve, den er jo alt andet lige mindre kulørt. Men lad os nu se, om det også bliver mindre sjovt,« siger han.

Han tror dog, at Zentropa vil komme til at uddanne mindre dygtige elever, nu hvor smækket er afskaffet, fordi han, hvis han følger forbudet, ikke længere kan styrke de unges psykiske beredskab, som han fortalte om i et interview i Information torsdag.

– Har du smækket nogen, siden vi talte sammen onsdag?

»Jeg har lyst til det konstant. Lige i dag er det mest nogle grise, det er gået ud over.«

– Hvad med i går?

»Det kan jeg ikke huske. Jeg har ingen erindring om det. Det var en meget forvirrende dag for mig i går, fordi jeg havde 600 journalister i røret, og jeg skulle nå at åbne en Lars von Trier-udstilling, hvor jeg skulle holde en tale. Så jeg var grundforvirret,« siger Peter Aalbæk, der heller ikke har hørt noget om, hvad reaktionen fra småtterne er på, at smæk nu er forbudt.

Vil udnytte ethvert smuthul

Zentropas direktør, Anders Kjærhauge, har afvist at kommentere ledelsens beslutning om at afskaffe smæk som straf. Aalbæk selv siger, at han ikke er kommet frem til »finfortolkninger« af alternative straffe.

»Men jeg vil love dig, at jeg skal udnytte ethvert smuthul. Jeg skal nok finde på noget,« siger Peter Aalbæk. Han tilføjer, at han fortsat tror, at han er en af de mest elskede ledere gennem tiden på Zentropa, og han er sikker på, at han sammen med medarbejderne nok skal finde på noget »spas«, inklusive noget om straf.

»Jeg kan sagtens finde på noget, der er mere stradbadserende og ydmygende. Der er en harmonika af små perfiditeter, jeg kan finde på,« siger han klukkende og tilføjer:

»Det er jo på grund af straf, at mine medarbejdere bliver så gode. De kan erobre hele verden. Og de skal komme til at ligge på deres knæ og tigge om at få revselsesretten tilbage.«

Mediecirkus

Ifølge Aalbæk er Informations og andre mediers seneste dækning af ham og Zentropa en del af og et symbol på, at #MeToo-bevægelsen, hvor kvinder fortæller om krænkelsesoplevelser, har »korrumperet sig selv fuldstændig«.

»Hvad der startede med al rimelighed viste hurtigt sit hæslige ansigt. Nu er det lykkedes filmanmelder Nanna Frank Rasmussen at afspore debatten fuldstændig her i Danmark ved, at det er blevet mig og nogle klask i røven, det hele drejer sig om,« siger Peter Aalbæk. Han henviser til, at Jyllands-Postens filmanmelder Nanna Frank Rasmussen i oktober skrev et debatindlæg i avisen, hvor hun anklagede Aalbæk for at have »gramset« på hende og taget hende på bagdelen ved en filmfestival for nogle år siden. Indlægget har skabt stor debat.

»Det vil sige, at alle seriøse sager hermed er trukket ned i et mediecirkus med mig som hovedperson. Det er absolut en tragedie for dem, der virkelig har været ude for noget,« siger Aalbæk, der mener, at bevægelsen i sidste ende har skadet kvindesagen.

»Så jeg drikker mit første glas rødvin om lidt, sukker højlydt og siger, at på den måde fik de punkteret sig selv ganske hurtigt og effektivt,« siger Aalbæk, der mener, at dækningen af smæk som straf på Zentropa er en del af dette.

»Det er enten meget forløjet, eller også er det meget smukt, at den eneste seriøse skandale, den danske mediebranche kan bringe til torvs, er, at jeg har givet nogle klask i røven.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Aalbæk minder på ubehageligestigvis om Gabold , som , i og med de forlader den rede der har næret og understøttet dem , får en pervers trang til at besudle den og dens øvrige indvånere , nu da de har deres på det tørre , føj for satan.

Henriette Bøhne

Jvf andre tidligere artikler i Information om Zentropas arbejdsmiljø, finder voksenmobberen Aalbæk nok andre metoder til "at styrke" småtternes psykiske beredskab.

Britta Hansen, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Han har da altid været asexuel.

Mandens megalomani når nye højder.

Ok, han er politisk ukorrekt - og har altid været det. Men han er sgu ret underholdende.

Kai Birk Nielsen, Morten Nielsen, Anders Reinholdt, Søren Kristensen, Arne Thomsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

"Det er jo sjovt, for fanden! Det er underholdning!" siger Ålen, i interview til TV2 News, og hans definition af underholdning er så perverse ledelsesmetoder, og patriarkalske "værdier"!
"De elsker mig jo!"

Nogle folk må have bakket op om denne "underholdende" måde at drive virksomhed på, for eksempel familie, venner og kolleger, og det ville være interessant at høre Susanne Biers holdning til Zentropas ledelseskultur, hvor man blandt mange andre "sjove" sager, måler kønshårslængde ved julefrokosten!
.. Og fyrer de som ikke deltager, selvfølgelig!

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Daniel Joelsen og Maria Jensen anbefalede denne kommentar

Ærgerligt, at man aldrig mere vil kunne se en Zentropa-produktion, uden at få kvalme!

Eva Schwanenflügel, Maria Jensen, Trond Meiring og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar

Peter Ålbæk må da være temmelig afstumpet, når han ikke kan indse, hvor inderlig usympatiskt det er at udnytte sin dominerende position til på den måde at ydmyge andre.
Ville han selv have fundet sig i en tilsvarende behandling? Naturligvis ikke!

Eva Schwanenflügel, Morten Nielsen og Maria Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg synes at det kunne være underholdende hvis Zentropa mistede al filmstøtte, alle opgaver og aldrig fik en filmpris nogensinde igen. Hvis forbrugerne boycottede alle de film, hvis kreative proces fordrede at håbefulde unge mennesker blev nedværdiget og tværet ud. Hvis alle Zentropas ansatte organiserede sig og krævede ordentlige arbejdsforhold.

Det kunne være sjovt og grænseoverskridende for Zentropas ledelse at få valget mellem at behandle deres ansatte ordentligt eller miste deres forretning.

De har jo selv valgt at drive forretning i Danmark, og så ved de også, hvad de går ind til og hvilke regler, der gælder på det danske arbejdsmarked. Hvis man ikke kan tåle lugten i bageriet, så må man finde et andet sted. Ganske vist bliver det nok ikke let at finde et andet land med et filminstitut, der er villigt til at poste så mange penge i så perverteret et foretagende. Men det er jo vilkårene. Hvis man ikke kan tåle mosten, er man nok ikke egnet til at være arbejdsgiver.

Eva Schwanenflügel, Morten Nielsen, Jens Bruun og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Almindelig logik:

Zentropa+Ålbeck=smæk
Zentropa-smæk=-Ålbeck

Søren Kristensen

Ledelsen. Jeg troede ellers han var kongen derude. Skal han så bare går rundt og være indebrændt, hver gang nogen klokker i det? Jeg kan ikke forestille mig at det bliver sjovt for nogen.

Med en horisont som en Romanbladsnovelle væter et massivt flertal der - måske så lykkeligvis ? - ikke aner hvad seksuel krænkelse er, rundt i Metoo-mudderet og skyder efter alt levende. Og melder Pippi Langstrømpe til politiet. Og hælder HC Andersens originalmanuskripter i ovnen efter at have taget en analfabetisk 'digital billed-piktogram', som de kan 'like' med en emoji. Indtil en stærk totalitær kvinde formentlig moderligt løser alle deres kvababbelser ved at slukke på den singularistiske hovedkontakt. En eftertid vil dømme hårdt.

Trond Meiring, Flemming Berger og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Jeg tror du kommer til at blande nogen ting sammen, odd...

Arne Albatros Olsen

Bare rolig. Der er altid plads på historiens mødding.

Vi har vist forstået hvad Peter Ålbæk er for en fyr. I dag er der 3 artikler. Kunne Information ikke komme videre og bruge sine ressourcer på lidt dybdeborende journalistik. Der er masser at tage fat på: alle de skandaler som politikere har taget initiativ til men ikke placeret ansvaret for, udhulingen af velfærden på alle områder og berigelsen af de der har nok i forvejen.....osv

Trond Meiring, Flemming Berger, Tino Rozzo, Hans Aagaard, Jørgen Kærbro Jensen, Morten Nielsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Nu har jeg sagt det nogle gange, men jeg forstår stadig ikke, hvad der er NYT i det her.
Ja, Ålen er en klam stodder med et femårigt legebarns horisont.
Men sådan har han jo ALTID været, og han har aldrig lagt skjul på det - sandsynligvis, fordi han simpelthen ikke evner at camouflere det.
I årevis er han blevet slikket op og ned ad ryggen af den samtlige filmbranche både her og hisset.
men pludselig vil de selvsamme mennesker ikke vide af ham.
Jeg tager ham bestemt ikke i forsvar, jeg undrer mig bare.

Eva Schwanenflügel

Tino Rozzo, hvad der er nyt i det? Det var da fuldstændig nyt for mig, og de fleste andre her på forummet, at Peter Ålbæk i årtier har opført et gammel-patriarkalsk, sadistisk mobbe-show på Zentropa, hvor unge mennesker, flest kvinder, er blevet udsat for grænseoverskridende overgreb.

Henriette Bøhne, Niki Dan Berthelsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Rene Arestrups kommentar har fået nogle anbefalinger. Interessant nok udelukkende af mænd.

Dette burde give anledning til eftertanke!

Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Og så ville det iøvrigt klæde alle de socialt bevidste og indignerede skuespillere, om de og deres forbund, havde nosserne til at boykotte Zentropa og deres ledelse, som åbenbart ikke har set "Pelle Erobreren", og som "ikke interesserer sig" for de magt-perversioner som har været praktiseret på stedet i årevis.
Skulle der findes filmtalenter i Avedøre, finder de såmænd nok arbejde andetsteds!

Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

@Britta B. Hansen
Blot for god ordens skyld, jeg tager ikke PÅs bizarre udskejelser i forsvar. Det ville være temmelig meget op ad bakke.

Tak for denne præcisering, René Arestrup.

Det er bare det, at den slags henkastede bemærkninger (mest i samtaler, mindre ofte på skrift) trivialiserer problematikken. Du skriver 'politisk korrekt', hvilket er negativt behæftet og lyder som nogle overdrevne moralske eller øvrige krav til folks opførsel, og du nævner mandens angivelige underholdningseffekt.

Perfekt cocktail for alle, der ønsker at feje problematikken af bordet og latterliggøre de mennesker, der mener, at mandens opførsel i høj grad er upassende og i bedste fald bør sanktioneres.

Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar