Alternativet jagter vælgere foran Irma, mens Nye Borgerlige lokker med pandekager og Pernille Vermund

Alternativet og Nye Borgerliges spidskandidater er på gaden i Gentofte for at møde potentielle vælgere, bevæbnet med hjemmedesignede flyers og pandekager. På landsplan får de nye partier flest stemmer fra henholdsvis Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti
’Det er jo ren Rasmus Klump,’ lyder det fra en pandekageserverende partiformand Pernille Vermund, der hjælper Nye Borgerliges spidskandidat Poul V. Jensen med kampagnen i Gentofte.

’Det er jo ren Rasmus Klump,’ lyder det fra en pandekageserverende partiformand Pernille Vermund, der hjælper Nye Borgerliges spidskandidat Poul V. Jensen med kampagnen i Gentofte.

Ulrik Hasemann

Indland
17. november 2017

To politikvinder holder opmærksomt øje med de forbipasserende. De står ti meter fra Nye Borgerliges hvide pavillontelt, men måtte gerne stå endnu tættere på, hvis det stod til partiets spidskandidat i Gentofte Kommune, Poul V. Jensen.

»Jeg kan godt lide, at politiet er synligt i gadebilledet. Vi har mange tricktyverier, overfald og indbrud. Det kan mere politi være med til at reducere,« siger han.

Det er lørdag eftermiddag i Gentofte. Poul V. Jensen og Alternativets spidskandidat Jens Henrik Wiene har to forskellige steder i kommunen trodset kulden for at gøre sig bemærkede blandt borgerne.

Det er afgørende for at blive valgt den 21. november. Ved kommunalvalget i 2013 stemte 75,6 procent af vælgerne personligt.

Politi og Pernille Vermund hos Nye Borgerlige

Poul V. Jensen står på et lille bytorv mellem Menu og Nykredit. Her lokker han og en håndfuld andre af partiets kandidater med kaffe fra en Nespressomaskine og pandekager med syltetøj og sukker.

»Det er jo ren Rasmus Klump,« siger Nye Borgerliges partiformand Pernille Vermund. Hun tager rundt for at hjælpe lokalafdelingernes valgkamp. I dag er turen kommet til Gentofte.

»Kom ud og få talt med folk. Mange går rundt med en generel bekymring over, hvordan vores samfund udvikler sig,« opfordrer hun.

54,5 procent af Nye Borgerliges potentielle stemmer kommer fra Dansk Folkeparti, viser en undersøgelse af TNS Gallup for Berlingske. Ifølge Poul V. Jensen har hans parti løftet en opgave, som Dansk Folkeparti ikke magter.

»Vi tager fat på nogle områder, hvor vi tør være yderligtgående, især på udlændingeområdet. Vi har også sørget for at gøre folk opmærksomme på problemerne med indvandrere og flygtninge og gjort det nemmere at tale om dem,« siger han.

Netop udlændingeområdet er et punkt, hvor Nye Borgerlige skal markere sig i kommunalpolitik, mener Pernille Vermund.

»Vi gør migranter fra de muslimske lande en bjørnetjeneste, når kommunerne bruger penge på integrationsprojekter. I stedet for at fortælle dem, at vi lever i et samfund, hvor ret og pligt hænger sammen, pakker vi dem ind i vat, uden at de selv skal gøre noget. Men integration er et personligt ansvar, ikke kommunens.«

Alternativet foran Irma

Jens Henrik Wiene har taget plads foran en stor Irma. På en lygtepæl hænger den lille grønne plakat, som fortæller, at »... Der er også Alternativet« under to valgplakater fra De Radikale og Nye Borgerlige.

»Vi satser på, at Alternativets potentielle vælgere handler i Irma,« forklarer Jens Henrik Wiene. Sammen med sin kæreste deler han ud af Alternativets flyers, som har portrætter af partiets kandidater i Gentofte.

Nogle forbipasserende modtager høfligt flyeren, mens andre stopper op for at snakke lokalpolitik. Enkelte afviser. 

»Det er fantastisk for et politisk frisind som mig, at Alternativet stiller op,« siger en forbipasserende.

På landsplan får Alternativet 46,7 procent af sine stemmer fra Socialdemokratiet, viser TNS Gallups undersøgelse for Berlingske. 

»Jeg tror, det skyldes, at vi i Alternativet har den grønne politik, som nogle socialdemokrater savner. Også på udlændingeområdet har vi en anden grundholdning. Nemlig, at det er en bunden opgave, at alle mennesker har krav på en rimelig behandling, uanset hvor de kommer fra,« siger Jens Henrik Wiene. 

Socialdemokratiet har flere gange langet ud efter Alternativet. Henrik Sass Larsen har kaldt det grønne parti et »bluffnummer« og »omgivet af en zen-agtig feel good-kultur«, mens Mette Frederiksen kritiserer partiet for at mangle konkrete svar.

Jens Henrik Wiene er ikke overrasket over kritikken.

»Men jeg kunne jo vende den rundt og anklage Socialdemokratiet for at mangle visioner. Og så er det jo sådan med nye partier, at der går et stykke tid, før de har konkrete løsninger. Det skal nok komme. Lige nu arbejder Alternativet eksempelvis seriøst med et forslag om borgerløn. Jeg er selv involveret. Det er netop et forsøg på at få omformet visioner til konkret politik.«

Nye Borgerliges brodne kar

Det er ikke mange, der kommer forbi torvet, hvor Poul V. Jensen står. 

Som tidligere byrådsmedlem for Liberal Alliance er han et af de få medlemmer i Nye Borgerlige med politisk erfaring. Ni ud af ti af det nye partis medlemmer har aldrig har været aktive i politik før.

Det er en styrke, mener Pernille Vermund, at »vi er et parti for de almindelige mennesker, som har mærket livet på egen krop«.

Men det betyder også, at Nye Borgerlige tiltrækker politiske kandidater, som har haft det svært hos andre partier.

»Dem har vi måttet skille os af med. Det er en del af processen i en nystartet organisation. Gudskelov har vi mange gode folk, som spotter, hvis der kommer nogle ind, som ikke hører til,« siger Pernille Vermund.

I Gentofte endte en byrådspolitiker med kun at være medlem i to måneder, efter hun flere gange stemte imod partiets linjer. I Frederikssund blev en spidskandidat smidt ud efter at have bifaldet sterilisering af rohingyamuslimer.

»Vores politikere skal føre den politik, vi står for. I andre partier ser man også, at folk bliver ekskluderet, hvis de ikke passer ind. Men det er nok mere udbredt hos de nye partier,« siger Poul V. Jensen.

Det er tid til, at Pernille Vermund skal videre. Hun giver Poul V. Jensen og de andre kandidater et kram, inden hun går tilbage mod sin mørkegrønne Jaguar. Nye Borgerliges fotograf dokumenterer det hele.

Alternativet vil ’åbne kommunen op’

Foran Irma er Jens Henrik Wiene faldet i snak med en ældre dame med guldøreringe og pinkfarvede negle. Hun stemmer Konservative, for »vi har det godt, som det er. Men jeg må da hjem og læse op på jer,« siger hun.

Der er ifølge Jens Henrik Wiene tre hovedårsager til, at gentofteborgerne skal rykke deres kryds fra ‘de gamle partier’ til liste Å på valgdagen.

»Grøn omstilling, social profil og ny politisk kultur,« oplister han.

Alternativets spidskandidat har som ambition, at Gentofte Kommune skal tænke klimahensyn ind i alle beslutninger, fra nybyggeri til mad i institutionerne. 

»Og så vil vi politisk forsøge at ’åbne kommunen op’. Så kommunalpolitik ikke kun er et magtspil på rådhuset, men gennemskueligt og med inddragelse af borgerne,« siger Jens Henrik Wiene.

Stakken af flyers i hans hånd tynder ud. Og han fryser.

»Det ville ikke være dumt, hvis valgkampen lå i sommermånederne,« konstaterer han og beslutter sammen med sin kæreste at stoppe uddelingen for i dag. De går i Irma og handler, inden de cykler hjem i kollektivet, hvor de begge bor.

De nye på stemmesedlen

Du ser det allerede i navnene: De ønsker at forandre det eksisterende. Gøre op med traditioner og indgroede vaner. Det ene parti vil vise vælgerne en ny vej til borgerlig politik. Det er de Nye Borgerlige. Det andet parti vil skabe en venlig revolution af den politiske kultur, vi kender. Det er Alternativet.

De to partier har det til fælles, at de er uprøvede i kommunalpolitik. Nye Borgerlige er to år gammelt. Alternativet er fire. Så har de overhovedet nået at få græsrødderne på plads med flyere og valgplakater? Kan de stå prøven i politiske diskussioner om den lokale skole og de ældre på plejehjemmet?

Information tager til Gentofte Kommune for at følge partiernes spidskandidater, Poul V. Jensen og Jens Henrik Wiene, gennem valgkampen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Er det ikke utrygskabende?????
Burde disse politikere ikke komme 14 dag i fængsel for utrygskabende adfærd - der skal vel være lige ret for loven?

Elisabeth Andersen, Lars Rasmussen, Niels Duus Nielsen, Frede Jørgensen, Benny Larsen, Holger Madsen, Jørgen Wassmann, Karsten Lundsby og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Føj for Satan.

Søren Kristensen

Pernille Vermund kunne ellers godt blive Irmapige.

Hun ser ud som om hun vil æde det lille barn

Pernille Entrerer Gentofte Inden Danmarks Apokalypse
eller kort sagt:
PEGIDA

I en bank nær ved Rhinen
(nærmere bestemt: Saxo Bank i Schweiz)
stod Pernille Vermund og skrev et brev.
På den anden sid' a' Rhinen,
stod hendes Seier og pev,
de ku' ikke, købe vælgere
partitanken var tom
og på valgstedet ja de sukker
ku' man ikke få forlods.
(selvom man var en klods)

Pernille Vermund og hendes Seier,
de går og venter på et svar.
Det må bære eller briste
skønt de ingen vælgere har.
(Gott sei Dank!)

Så en dag gik vores Pernille
helt amok og tog afsted
ind til Sjangtofte for at hugge,
det her ku' ikke vare ved.

Skrev et brev: Hr. Statsminister,
se så at få de fingre væk fra næsen
(Vi kræver:
1. Der skal indføres asylstop.
2. Udlændinge skal forsørge sig selv.
3. Kriminelle udlændinge skal konsekvent udvises efter første dom.)
og hvis ikke, Hr. Minister
så håber jeg de sender bud til
(eine Meisterin aus Liste D
ihre Augen sind blau)

Pernille Vermund og hendes Pyrr-Hus
(tegnet af fru arkitekten MAA herself)
som går og venter på et svar.
Det må bære eller briste
skønt det ingen sokkel har.
(keine Behändigkeit nur Hexerei)

Pernille Vermund og hendes kæreste Tvede
(so ein Ding muss ich auch haben)
de går og venter på et svar.
Det må bære eller briste
skønt de so nichts, so nichts zu sagen har.

Hugge vælgere...
(gefundenes Fressen...)

(Frit efter Bamses Venner, Hugget Sukker.)