Til Alternativets partimøde står valget mellem grønne drinks til valgaftenen eller annoncer i lokalavisen

Når et nyt parti med politisk uerfarne kandidater stiller op til kommunalvalg for første gang, skal der tages mange beslutninger, planlægges og prioriteres. Til Alternativet Gentoftes partimøde diskuteres annoncepriser, læserbreve og hvor man møder kommunens unge
Indland
14. november 2017
Vi skal ikke bare hoppe med på de andres talgymnastik og mudderkastning, men bidrage med konstruktive løsninger, retninger og visioner, siger Alternativets spidskandidat i Gentofte Kommune, Jens Henrik Wiene, som har erfaret, at det kræver mere end forventet at stille op til kommunalvalget

Vi skal ikke bare hoppe med på de andres talgymnastik og mudderkastning, men bidrage med konstruktive løsninger, retninger og visioner, siger Alternativets spidskandidat i Gentofte Kommune, Jens Henrik Wiene, som har erfaret, at det kræver mere end forventet at stille op til kommunalvalget

Sille Veilmark

Politik er et spørgsmål om prioriteter. I Alternativets lokalafdeling i Gentofte Kommune fremlægger en af fem fremmødte kandidater partiets aktuelle økonomiske dilemma:

»Vores budget er ad Pommern til. Så hvis vi skal servere grønne cocktails til vores valgfest, har vi altså ikke råd til at få to annoncer i Villabyerne.«

De andre griner. Men bliver hurtige enige om, at de må nøjes med én annonce i lokalavisen – for grønne drinks den 21. november er et must. Alternativet har heldigvis fået annonceprisen forhandlet lidt ned.

Der er kandidatmøde i Alternativet Gentofte. Spidskandidat Jens Henrik Wiene og fire partifæller, der også stiller op til kommunalvalget, er mødt op. Alle giver hinanden et kram, inden de sætter sig. Ove Lund, som lægger hus til mødet, serverer tørrede figner, nøddemix, chokoladecigarer og kaffe i guldfarvet stel, mens det grønne partis lokalafdeling evaluerer og planlægger kommunal valgkamp for første gang. 

»Mine erfaringer indtil videre er, at det kræver mere end forventet at stille op til kommunalvalget. Både hvad angår, hvor tidligt man skal starte, og ressourcer og tidsforbrug undervejs. Men jeg synes, det er lykkedes os okay. Det er jo også en læreproces, både for Alternativet som nyt parti i kommunalpolitik og for mig som ny i politik,« siger Jens Henrik Wiene.

Opbakning hos de unge

Alternativet har ikke haft noget informationsmateriale at uddele til valgkampens første arrangementer. Men i dag har Gitte Haslebo, en af de fem fremmødte, medbragt partiets nyproducerede flyers i en stor papkasse. Tegnede mennesker i alle farver, køn, aldre og med og uden handicap pryder sammen med det grønne Å den ene side, og portrætter af Alternativets kandidater i Gentofte den anden. Jens Henrik Wienes ansigt er først. Han har sin sixpence på.

»Vi har været geniale. Sammenlignet med andre partiers flyers med de sædvanlige store kandidatportrætter og valgslogans stikker den her i øjnene og er så flot,« erklærer Ove Lund stolt.

Flyeren blev delt ud på Ordrup Gymnasium dagen forinden, hvor Alternativet var repræsenteret til paneldebat og prøvevalg. 

Til prøvevalget fik Alternativet otte procent af stemmerne. Det var flere end Socialdemokratiet. Kandidatmødets fem deltagere er enige om, at »det er vildt godt«. Hvis det går partiet lige så godt til kommunalvalget den 21. november, er det nok til at få en plads i byrådet.

Men Liberal Alliance og De Konservative fik tilsammen 67 procent af stemmerne på Ordrup Gymnasium. »Ungdommen i dag er ikke lige så oprørsk som vores generation,« konstaterer Jens Henrik Wiene. De andre nikker. 

Det har høj prioritet for Alternativet at nå de unge vælgere. Men Gentofte Kommune har ingen kollegier, og der bor ifølge Gitte Haslebo, som er Venligboer, flygtninge uden stemmeret i mange af kommunens ungdomsboliger. Derfor er det vigtigt for det grønne parti at nå ud på alle gymnasier.

»Vi må jo møve os ind på de gymnasier, hvor vi kan,« som Gitte Haslebo siger. Aftenen forinden deltog hun i en debat i Netværkshuset, som er Gentofte Kommunes aktivitetshus for flygtninge og indvandrere drevet i et samarbejde med Dansk Flygtningehjælp. Her kunne flygtninge stille kandidaterne spørgsmål.

»Jeg var så heldig at få lov at være den sidste, der sagde noget. Så sagde jeg, at det var tankevækkende, at politikerne i kommunalbestyrelsen er dem, der er mest overbevist om, at ingenting kan lade sig gøre på flygtningeområdet. Politikerne burde finde løsningerne. Derfor opfordrede jeg de fremmødte til at stemme på et parti, der mener, de er i stand til at finde løsninger,« fortæller hun.

Partifællerne klapper. »Sikke en afslutning, den kommentar sad lige, hvor den skulle,« siger en af Alternativets andre kandidater, Elizabeth Kristensen, begejstret.

Ifølge Jens Henrik Wiene er det lige præcis den rolle, Alternativet skal spille som det nye parti på stemmesedlen i Gentofte Kommune.

»Vi skal ikke bare hoppe med på de andres talgymnastik og mudderkastning, men bidrage med konstruktive løsninger, retninger og visioner. Så må kommunalforvaltningen tage sig af den tekniske side af sagerne,« siger han, men anerkender, at det »selvfølgelig er vigtigt med viden«.

’Der er også Alternativet’

Alternativets lokalafdeling i Gentofte Kommune har 174 medlemmer. Tallet er stigende. Men det kræver mere end det tidobbelte stemmeantal, hvis Jens Henrik Wiene skal vælges ind som spidskandidat.

Udover annoncer, drinks og gymnasiebesøg planlægger de deltagende til kandidatmødet gademøder foran den lokale Irma og SuperBrugsen, hvor de vil uddele flyers og snakke med borgerne.

De taler også om det næste nyhedsbrev til deres medlemmer og om læserbreve til lokalavisen Villabyerne. Ove Lund har allerede fået bragt otte. Jens Henrik Wiene har indsendt et læserbrev om sine miljømæssige ambitioner for Gentofte Kommune, men det er endnu ikke kommet i avisen.

Alternativet har som det eneste parti i kommunen ikke ansigter på deres valgplakater. I stedet har Jens Henrik Wiene sammen med sine partifæller ophængt de små grønne plakater, partiet også brugte ved det seneste folketingsvalg, og som gør opmærksom på, at »... Der er også Alternativet«.

Jens Henrik Wiene erkender, at det kan være svært for gentofteborgerne at vide, at de kan stemme på ham. Selvom »de jo kan se mit navn på stemmesedlen«.

»Men uanset om jeg kan lide det eller ej, så har genkendelsen af mit ansigt nok en betydning for, om vælgerne stemmer på mig. Det vil både jeg og partiet være mere bevidste om ved næste valgkamp. Så må vi jo se, hvor meget det reelt betyder.«

Han skal deltage i debat på Skovshoved Hotel samme aften. Ove Lund lover at tage med som »backing group«.

De nye på stemmesedlen

Du ser det allerede i navnene: De ønsker at forandre det eksisterende. Gøre op med traditioner og indgroede vaner. Det ene parti vil vise vælgerne en ny vej til borgerlig politik. Det er de Nye Borgerlige. Det andet parti vil skabe en venlig revolution af den politiske kultur, vi kender. Det er Alternativet.

De to partier har det til fælles, at de er uprøvede i kommunalpolitik. Nye Borgerlige er to år gammelt. Alternativet er fire. Så har de overhovedet nået at få græsrødderne på plads med flyere og valgplakater? Kan de stå prøven i politiske diskussioner om den lokale skole og de ældre på plejehjemmet?

Information tager til Gentofte Kommune for at følge partiernes spidskandidater, Poul V. Jensen og Jens Henrik Wiene, gennem valgkampen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Prioriteter er noget man køber i et realkreditinstitut.

Hvis amerikanerne kan vælge Donald Trump, kan vi vel også stemme på Alternativet ?

Alternativet er en flok varmluftsballoner!

Michael Andersen

Man kunne også bare betale sine grønne drinks selv og så bruge pengene på politisk arbejde.