Læsetid: 4 min.

Claus Hjort Frederiksen: Sandsynligt at nordkoreanske arbejdere byggede dansk krigsskib

På et samråd torsdag erkendte forsvarsministeren, at nordkoreanske arbejdere sandsynligvis har været med til at bygge Danmarks nye krigsskib. Dermed modsiger han sine egne embedsmænd. Modsat FN mener han dog ikke, at det er et brud på de internationale sanktioner
Med de nuværende informationer er det nok sandsynligt, at der har været anvendt nordkoreansk arbejdskraft i forbindelse med bygningen af inspektionsfartøjet Lauge Koch, sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen torsdag ved et samråd i Folketingets Forsvarsudvalg.

Med de nuværende informationer er det nok sandsynligt, at der har været anvendt nordkoreansk arbejdskraft i forbindelse med bygningen af inspektionsfartøjet Lauge Koch, sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen torsdag ved et samråd i Folketingets Forsvarsudvalg.

Casper Holmenlund Christensen

1. december 2017

Stik imod tidligere udmeldinger fra sit eget embedsværk erkender forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) nu, at nordkoreanske arbejdere formentlig har været med til at bygge Danmarks nye krigsskib på et værft i Polen.

»Med de nuværende informationer, der blandt andet kom frem i DR’s dokumentarprogram, er det nok sandsynligt – uden at det kan siges med sikkerhed – at der har været anvendt nordkoreansk arbejdskraft i forbindelse med bygningen af inspektionsfartøjet Lauge Koch,« sagde Claus Hjort Frederiksen torsdag ved et samråd i Folketingets Forsvarsudvalg.

Over for Information har Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) ellers hævdet, at det ikke var sandsynligt.

Ganske vist ville styrelsen ikke »kategorisk afvise«, at nordkoreanske tvangsarbejdere muligvis kan have medvirket til »præfabrikation af standardkomponenter, plader, bolte og møtrikker i Polen eller andre steder i verden for flere år siden«. Men:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Trond Meiring
  • Oluf Husted
  • Mandatar Torben Wilken
Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Oluf Husted og Mandatar Torben Wilken anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mandatar Torben Wilken

Man skal kende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)/MF) for at forstå hvad han svare og især hvad det betyder. Det ligger krystal klart, at de Nordkroatiske arbejdere arbejdede på krigsskibet inspektionsfartøjet Lauge Koch skrog og de var velegnede fordi de netop var så små i kropshøjde, at De langt bedre kunne komme ind i de små lommer af skroget.

Det som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen vender sine svar over til, er ikke det mest oprørende. Skibsskrog eller Krigsskib er ikke det centrale. Det er forholdet:"vikarbureauet Armex viser, at 45 nordkoreanske svejsere blev hyret til at arbejde på ti skibe, heriblandt Lauge Koch, og at en efterfølgende faktura for udført arbejde også nævner det danske skib.

Dette forhold klargør, at danske skattekroner er blevet brugt til at finansierer styret i Nordkorea og at det ikke kan udelukkes, at disse gode udenlandske penge er brugt til at betale for raketudstyr m.m. af krigsudstyr. Det er her det bliver dødeligt alvorligt. Vi har ikke brug for, at dette regime derud kan anvende hverken vestlige våben, raketter eller atomvåben.

Der er et meget vigtigt punkt i denne katastrofe for verdensfreden og det er hvem har formidlet salget og hvilke skibe har medvirket til leveringen af de langdistance-raketters tilstedeværelse i Nordkorea. Der er ikke tale om nogle få stykker. Hvem har lovet regimet leverance af atomladninger til disse raketter? De er de mest skyldige. Det kan måske vise sig, at raketterne kommer fra USA selv og så er det næsten ikke til at bære.

Dem Hr. Forsvarsminister, skatteborgerne, de danske skatteydere, der uvidende har betalt for de Nordkroatiske tvangsarbejdes arbejde på inspektionsfartøjet Lauge Koch skrog. Ved denne brug har forsvarsministeren været med til at gøre verden langt mere usikker og muliggøre en evt. Atomkrig, som alle vestlige lande er enige om, ALDRIG må blive en realitet.

Hvis det viser sig at mine anelser bare har det mindste på sig, så er fængsel på livstid en al for mild dom set i relation med følgerne for millioner af uskyldige mennesker verden over.

Derfor kære forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)/MF). STOP al den tågesnak og talen udenom. Oplys ærligt og åbent hvilke forholdsregler det danske forsvar iværksatte for at sikre, at IKKE en eneste EURO for bygningen af skibsskroget, havnede i Nordkoreaners lommer.

Dette spørgsmål kan besvaret enkelt den dag i dag. Hvis De mod forventning ikke ønsker at svare mig, så vil jeg gøre mit til, at De igen bliver indkaldt til et åbent samråd i Forsvarsudvalget for en sandfærdig redegørelse som ingen militære hemmeligheder indeholder, for at bruge Deres egen augmentation, "Der er jo ikke tale om bygningen af et krigsskib, men kun et skibsskrog."
Torben Wilken

Mandatar Torben Wilken

Man skal kende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)/MF) for at forstå hvad han svare og især hvad det betyder. Det ligger krystal klart, at de Nordkroatiske arbejdere arbejdede på krigsskibet inspektionsfartøjet Lauge Koch skrog og de var velegnede fordi de netop var så små i kropshøjde, at De langt bedre kunne komme ind i de små lommer af skroget.

Det som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen vender sine svar over til, er ikke det mest oprørende. Skibsskrog eller Krigsskib er ikke det centrale. Det er forholdet:"vikarbureauet Armex viser, at 45 nordkoreanske svejsere blev hyret til at arbejde på ti skibe, heriblandt Lauge Koch, og at en efterfølgende faktura for udført arbejde også nævner det danske skib.

Dette forhold klargør, at danske skattekroner er blevet brugt til at finansierer styret i Nordkorea og at det ikke kan udelukkes, at disse gode udenlandske penge er brugt til at betale for raketudstyr m.m. af krigsudstyr. Det er her det bliver dødeligt alvorligt. Vi har ikke brug for, at dette regime derud kan anvende hverken vestlige våben, raketter eller atomvåben.

Der er et meget vigtigt punkt i denne katastrofe for verdensfreden og det er hvem har formidlet salget og hvilke skibe har medvirket til leveringen af de langdistance-raketters tilstedeværelse i Nordkorea. Der er ikke tale om nogle få stykker. Hvem har lovet regimet leverance af atomladninger til disse raketter? De er de mest skyldige. Det kan måske vise sig, at raketterne kommer fra USA selv og så er det næsten ikke til at bære.

Dem Hr. Forsvarsminister, skatteborgerne, de danske skatteydere, der uvidende har betalt for de Nordkroatiske tvangsarbejdes arbejde på inspektionsfartøjet Lauge Koch skrog. Ved denne brug har forsvarsministeren været med til at gøre verden langt mere usikker og muliggøre en evt. Atomkrig, som alle vestlige lande er enige om, ALDRIG må blive en realitet.

Hvis det viser sig at mine anelser bare har det mindste på sig, så er fængsel på livstid en al for mild dom set i relation med følgerne for millioner af uskyldige mennesker verden over.

Derfor kære forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)/MF). STOP al den tågesnak og talen udenom. Oplys ærligt og åbent hvilke forholdsregler det danske forsvar iværksatte for at sikre, at IKKE en eneste EURO for bygningen af skibsskroget, havnede i Nordkoreaners lommer.

Dette spørgsmål kan besvaret enkelt den dag i dag. Hvis De mod forventning ikke ønsker at svare mig, så vil jeg gøre mit til, at De igen bliver indkaldt til et åbent samråd i Forsvarsudvalget for en sandfærdig redegørelse som ingen militære hemmeligheder indeholder, for at bruge Deres egen augmentation, "Der er jo ikke tale om bygningen af et krigsskib, men kun et skibsskrog."
Torben Wilken

Er de danske politikere rigtig vel forvarede.

Det er soleklart, at der findes en eller flere personer, der direkte ansvarligefor dette. Og det er lige så klart, at de findes i det danske folketing. Og deres handlinger gør faktisk os alle danske skatteborgere til inddirekte ansvarlige for dette. - Også os, der ikke har boet i Danmark i en årrække, og derfor ikke har stemmeret.

Ærligt talt er dette fuld tilstrækkeligt til at forlange, at denne regering går af. Så må en dommerundersøgelse afgøre, hvem af folketingets politikere der havde fingeren på ja-knappen, der skal stilles for en rigsret.

Niels Duus Nielsen, kjeld jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Gerd Romme

Det bliver hurtigt kringlet, hvem der skal gå af og hvorfor.

De 3 skibe i Knud Rasmussen klassen blev bygget 2005-2016.
Alle 3 skibe blev køllagt i Gdansk - Lauge Koch ved CRIST-værftet.

Bygningen af Lauge Koch blev vedtaget i forsvarsforliget 2013-17, og skibet blev køllagt i maj 2014 - så hvilken regering skal vi sparke ud ??

Eller er synderne Forsvarsministeriets embedsmænd, der har holdt miseren skjult -
eller måske Søværnets inspektører, der enten har sovet i timen eller set igennem fingre med anvendelsen af de nordkoreanske tvangsarbejdere.

@ Torben Lindegaard,

Jeg tror da heller ikke, det er realistisk, at gøre danske politikere til ansvar for deres handlinger. Dette har de sikret sig imod.

Men nu er det jo ikke sådan, at blot fordi det umiddelbart lyder vanskelig at placere et ansvar, så findes der ingen skyldige. I så fald ville der ikke være mange retssager.

Og i en dommerundersøgelse, indgår alle med en sigtets rettigheder, hvilket samtidig giver optimal beskyttelse. Og da dommerundersøgelser skal hvile på et juridisk sikkert grundlag, og tager det derfor tid. Men den skal kun fastlægge ansvaret, og den skal ikke dømme, for det har man rigsretten til.

I øvrigt er det sådan, at enhver leder, har et principalansvar - også i offentlig forvaltning, og dette fører i sidste ende til frem den øverste politiske leder. - Altså dem, der stemte for dette projekt, men ikke sikrede sig, at det blev realiseret på en acceptabel måde.

Men for min skyld må der også gerne samtidig rulle hoveder i embedsværket. For det vil formentlig medføre fremtidig precedens omkring forsigtighed. Hvor embedsmænd siger fra, hvis de ikke mener, en beslutning er sikker for dem at udføre.

Niels Duus Nielsen, Verner Nielsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar