Baggrund
Læsetid: 4 min.

Claus Hjort Frederiksen: Sandsynligt at nordkoreanske arbejdere byggede dansk krigsskib

På et samråd torsdag erkendte forsvarsministeren, at nordkoreanske arbejdere sandsynligvis har været med til at bygge Danmarks nye krigsskib. Dermed modsiger han sine egne embedsmænd. Modsat FN mener han dog ikke, at det er et brud på de internationale sanktioner
Med de nuværende informationer er det nok sandsynligt, at der har været anvendt nordkoreansk arbejdskraft i forbindelse med bygningen af inspektionsfartøjet Lauge Koch, sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen torsdag ved et samråd i Folketingets Forsvarsudvalg.

Med de nuværende informationer er det nok sandsynligt, at der har været anvendt nordkoreansk arbejdskraft i forbindelse med bygningen af inspektionsfartøjet Lauge Koch, sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen torsdag ved et samråd i Folketingets Forsvarsudvalg.

Casper Holmenlund Christensen

Indland
1. december 2017

Stik imod tidligere udmeldinger fra sit eget embedsværk erkender forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) nu, at nordkoreanske arbejdere formentlig har været med til at bygge Danmarks nye krigsskib på et værft i Polen.

»Med de nuværende informationer, der blandt andet kom frem i DR’s dokumentarprogram, er det nok sandsynligt – uden at det kan siges med sikkerhed – at der har været anvendt nordkoreansk arbejdskraft i forbindelse med bygningen af inspektionsfartøjet Lauge Koch,« sagde Claus Hjort Frederiksen torsdag ved et samråd i Folketingets Forsvarsudvalg.

Over for Information har Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) ellers hævdet, at det ikke var sandsynligt.

Ganske vist ville styrelsen ikke »kategorisk afvise«, at nordkoreanske tvangsarbejdere muligvis kan have medvirket til »præfabrikation af standardkomponenter, plader, bolte og møtrikker i Polen eller andre steder i verden for flere år siden«. Men:

»Da vi har ført løbende tilsyn med byggeriet – og da vores leverandør har været til stede hver dag under byggeriet af skibet – anser vi det derfor ikke for sandsynligt, at nordkoreanere skulle have været med til at bygge skibet,« skrev FMI i en kommentar til Information i september.

Det selv om en kontrakt mellem det polske værft Crist og vikarbureauet Armex viser, at 45 nordkoreanske svejsere blev hyret til at arbejde på ti skibe, heriblandt Lauge Koch, og at en efterfølgende faktura for udført arbejde også nævner det danske skib. Og selv om to polske værftsarbejdere har oplyst til DR, at de selv arbejdede sammen med nordkoreanere på skibet, og yderligere fire har sagt, de er sikre på, at nordkoreanerne arbejdede på Lauge Koch.

FN undersøger

Da Information efter samrådet spurgte Claus Hjort Frederiksen, hvad der har ændret sig, siden han nu finder det sandsynligt, at nordkoreanerne har været med til at bygge det danske skib, svarede han:

»I og med at FN’s ekspertpanel vælger at gå ind i sagen, så foreligger der jo – går jeg ud fra – en bestyrket mistanke.«

Som beskrevet i gårsdagens Information har FN’s Sikkerhedsråds ekspertpanel indledt en undersøgelse af sagen. I et officielt brev dateret den 2. november skriver panelets formand Hugh Griffiths, at det vil være en »overtrædelse af den våbenembargo, som har været indført mod Nordkorea siden juni 2009«, hvis nordkoreanere har været med til at bygge det danske krigsskib.

Det er regeringen dog ikke umiddelbart enige i. På samrådet henviste Claus Hjort Frederiksen til, at dét, Forsvaret havde købt på det polske værft, blot var skibets skrog, der derefter blev bugseret til Skagen og udstyret som skib med bl.a. motor, hvorefter Søværnet havde overtaget skibet og installeret den militære udrustning. I den logik har nordkoreanerne ikke bygget et krigsskib, men blot et skrog, og dermed kan våbenembargoen ikke være overtrådt.

»Det er det juridiske, vi har altså ikke købt krigsmateriel i Polen sådan rent teknisk set,« sagde Claus Hjort Frederiksen.

Som tænkt eksempel henviste han til en færge, der i dag sejler med passagerer, men som på et tidspunkt under en krise blev ombygget til at kunne udlægge miner. Hvornår bliver den et krigsskib, spurgte ministeren og svarede selv:

»Det gør den ikke, så længe den sejler på Rødby-Puttgarten. Men på det tidspunkt, hvor vi på vogndækket installerer udstyr, der kan rulle miner bagud, så bliver det nok et krigsskib. Og den parallel kan man godt tillade sig at bruge i den her forbindelse.«

Skrog eller krigsskib?

Men den tolkning afviste oppositionens ordførere. Holger K. Nielsen (SF) kaldte det en »prokuratorargumentation«, hvis et krigsskib først var et krigsskib, når det kunne skyde.

»Det er bestilt som et krigsskib til Søværnet, og så er det et krigsskib,« sagde han.

Nikolaj Villumsen (EL) mente, at en så lempelig fortolkning kunne åbne »en ladeport« for at bruge nordkoreanske arbejdere på skibe, indtil der blev sat kanoner på.

»Jeg tror ikke, at FN’s ekspertkomité vil være imponeret over Forsvarsministeriets svar i forhold til de her sanktioner. Man skal ikke være mester i skibsbyggeri for at kunne regne ud at for at kunne sætte en kanon på, der skal fyres af, så skal skroget være bygget til, at der kan være en kanon,« sagde han.

Forsvarsministeren beklagede derudover, at hans ministerium ikke tidligere havde henvendt sig til Udenrigsministeriet, hvorunder eventuelle overtrædelser af FN’s sanktioner hører. Først her i oktober, mere end et år efter at Forsvarsministeriet første gang fik nys om nordkoreanske tvangsarbejdere på det polske værft, blev Udenrigsministeriet inddraget i sagen.

»Det er klart, at vi langt tidligere burde have henvendt os til Udenrigsministeriet, og det skal jeg være den første til at beklage,« sagde Claus Hjort Frederiksen, der trods flere direkte spørgsmål ikke svarede på, hvornår han selv første gang hørte om tvangsarbejderne.

Han lovede udvalget at sende den oplysning skriftligt.

Serie

Pengestrømmen til Nordkoreas atomprogram

Tvangsarbejdere, lyssky forretningsfolk og en brutal diktator med nukleare ambitioner.

Det er ingredienserne i en international skandale, hvor polske virksomheder har sendt penge til Nordkorea til gengæld for flittige arbejdere, der under livsfarlige forhold knokler mere end 12 timer om dagen uden at kny.

Ikke bare er det en menneskelig tragedie. Det kan også have været med til at finansiere det atomprogram, der i dag bekymrer det meste af verden.

I denne serie undersøger Information sammen med DR sagens danske forbindelser.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mandatar Torben Wilken

Man skal kende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)/MF) for at forstå hvad han svare og især hvad det betyder. Det ligger krystal klart, at de Nordkroatiske arbejdere arbejdede på krigsskibet inspektionsfartøjet Lauge Koch skrog og de var velegnede fordi de netop var så små i kropshøjde, at De langt bedre kunne komme ind i de små lommer af skroget.

Det som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen vender sine svar over til, er ikke det mest oprørende. Skibsskrog eller Krigsskib er ikke det centrale. Det er forholdet:"vikarbureauet Armex viser, at 45 nordkoreanske svejsere blev hyret til at arbejde på ti skibe, heriblandt Lauge Koch, og at en efterfølgende faktura for udført arbejde også nævner det danske skib.

Dette forhold klargør, at danske skattekroner er blevet brugt til at finansierer styret i Nordkorea og at det ikke kan udelukkes, at disse gode udenlandske penge er brugt til at betale for raketudstyr m.m. af krigsudstyr. Det er her det bliver dødeligt alvorligt. Vi har ikke brug for, at dette regime derud kan anvende hverken vestlige våben, raketter eller atomvåben.

Der er et meget vigtigt punkt i denne katastrofe for verdensfreden og det er hvem har formidlet salget og hvilke skibe har medvirket til leveringen af de langdistance-raketters tilstedeværelse i Nordkorea. Der er ikke tale om nogle få stykker. Hvem har lovet regimet leverance af atomladninger til disse raketter? De er de mest skyldige. Det kan måske vise sig, at raketterne kommer fra USA selv og så er det næsten ikke til at bære.

Dem Hr. Forsvarsminister, skatteborgerne, de danske skatteydere, der uvidende har betalt for de Nordkroatiske tvangsarbejdes arbejde på inspektionsfartøjet Lauge Koch skrog. Ved denne brug har forsvarsministeren været med til at gøre verden langt mere usikker og muliggøre en evt. Atomkrig, som alle vestlige lande er enige om, ALDRIG må blive en realitet.

Hvis det viser sig at mine anelser bare har det mindste på sig, så er fængsel på livstid en al for mild dom set i relation med følgerne for millioner af uskyldige mennesker verden over.

Derfor kære forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)/MF). STOP al den tågesnak og talen udenom. Oplys ærligt og åbent hvilke forholdsregler det danske forsvar iværksatte for at sikre, at IKKE en eneste EURO for bygningen af skibsskroget, havnede i Nordkoreaners lommer.

Dette spørgsmål kan besvaret enkelt den dag i dag. Hvis De mod forventning ikke ønsker at svare mig, så vil jeg gøre mit til, at De igen bliver indkaldt til et åbent samråd i Forsvarsudvalget for en sandfærdig redegørelse som ingen militære hemmeligheder indeholder, for at bruge Deres egen augmentation, "Der er jo ikke tale om bygningen af et krigsskib, men kun et skibsskrog."
Torben Wilken

Mandatar Torben Wilken

Man skal kende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)/MF) for at forstå hvad han svare og især hvad det betyder. Det ligger krystal klart, at de Nordkroatiske arbejdere arbejdede på krigsskibet inspektionsfartøjet Lauge Koch skrog og de var velegnede fordi de netop var så små i kropshøjde, at De langt bedre kunne komme ind i de små lommer af skroget.

Det som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen vender sine svar over til, er ikke det mest oprørende. Skibsskrog eller Krigsskib er ikke det centrale. Det er forholdet:"vikarbureauet Armex viser, at 45 nordkoreanske svejsere blev hyret til at arbejde på ti skibe, heriblandt Lauge Koch, og at en efterfølgende faktura for udført arbejde også nævner det danske skib.

Dette forhold klargør, at danske skattekroner er blevet brugt til at finansierer styret i Nordkorea og at det ikke kan udelukkes, at disse gode udenlandske penge er brugt til at betale for raketudstyr m.m. af krigsudstyr. Det er her det bliver dødeligt alvorligt. Vi har ikke brug for, at dette regime derud kan anvende hverken vestlige våben, raketter eller atomvåben.

Der er et meget vigtigt punkt i denne katastrofe for verdensfreden og det er hvem har formidlet salget og hvilke skibe har medvirket til leveringen af de langdistance-raketters tilstedeværelse i Nordkorea. Der er ikke tale om nogle få stykker. Hvem har lovet regimet leverance af atomladninger til disse raketter? De er de mest skyldige. Det kan måske vise sig, at raketterne kommer fra USA selv og så er det næsten ikke til at bære.

Dem Hr. Forsvarsminister, skatteborgerne, de danske skatteydere, der uvidende har betalt for de Nordkroatiske tvangsarbejdes arbejde på inspektionsfartøjet Lauge Koch skrog. Ved denne brug har forsvarsministeren været med til at gøre verden langt mere usikker og muliggøre en evt. Atomkrig, som alle vestlige lande er enige om, ALDRIG må blive en realitet.

Hvis det viser sig at mine anelser bare har det mindste på sig, så er fængsel på livstid en al for mild dom set i relation med følgerne for millioner af uskyldige mennesker verden over.

Derfor kære forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)/MF). STOP al den tågesnak og talen udenom. Oplys ærligt og åbent hvilke forholdsregler det danske forsvar iværksatte for at sikre, at IKKE en eneste EURO for bygningen af skibsskroget, havnede i Nordkoreaners lommer.

Dette spørgsmål kan besvaret enkelt den dag i dag. Hvis De mod forventning ikke ønsker at svare mig, så vil jeg gøre mit til, at De igen bliver indkaldt til et åbent samråd i Forsvarsudvalget for en sandfærdig redegørelse som ingen militære hemmeligheder indeholder, for at bruge Deres egen augmentation, "Der er jo ikke tale om bygningen af et krigsskib, men kun et skibsskrog."
Torben Wilken

Er de danske politikere rigtig vel forvarede.

Det er soleklart, at der findes en eller flere personer, der direkte ansvarligefor dette. Og det er lige så klart, at de findes i det danske folketing. Og deres handlinger gør faktisk os alle danske skatteborgere til inddirekte ansvarlige for dette. - Også os, der ikke har boet i Danmark i en årrække, og derfor ikke har stemmeret.

Ærligt talt er dette fuld tilstrækkeligt til at forlange, at denne regering går af. Så må en dommerundersøgelse afgøre, hvem af folketingets politikere der havde fingeren på ja-knappen, der skal stilles for en rigsret.

Niels Duus Nielsen, kjeld jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Gerd Romme

Det bliver hurtigt kringlet, hvem der skal gå af og hvorfor.

De 3 skibe i Knud Rasmussen klassen blev bygget 2005-2016.
Alle 3 skibe blev køllagt i Gdansk - Lauge Koch ved CRIST-værftet.

Bygningen af Lauge Koch blev vedtaget i forsvarsforliget 2013-17, og skibet blev køllagt i maj 2014 - så hvilken regering skal vi sparke ud ??

Eller er synderne Forsvarsministeriets embedsmænd, der har holdt miseren skjult -
eller måske Søværnets inspektører, der enten har sovet i timen eller set igennem fingre med anvendelsen af de nordkoreanske tvangsarbejdere.

@ Torben Lindegaard,

Jeg tror da heller ikke, det er realistisk, at gøre danske politikere til ansvar for deres handlinger. Dette har de sikret sig imod.

Men nu er det jo ikke sådan, at blot fordi det umiddelbart lyder vanskelig at placere et ansvar, så findes der ingen skyldige. I så fald ville der ikke være mange retssager.

Og i en dommerundersøgelse, indgår alle med en sigtets rettigheder, hvilket samtidig giver optimal beskyttelse. Og da dommerundersøgelser skal hvile på et juridisk sikkert grundlag, og tager det derfor tid. Men den skal kun fastlægge ansvaret, og den skal ikke dømme, for det har man rigsretten til.

I øvrigt er det sådan, at enhver leder, har et principalansvar - også i offentlig forvaltning, og dette fører i sidste ende til frem den øverste politiske leder. - Altså dem, der stemte for dette projekt, men ikke sikrede sig, at det blev realiseret på en acceptabel måde.

Men for min skyld må der også gerne samtidig rulle hoveder i embedsværket. For det vil formentlig medføre fremtidig precedens omkring forsigtighed. Hvor embedsmænd siger fra, hvis de ikke mener, en beslutning er sikker for dem at udføre.

Niels Duus Nielsen, Verner Nielsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar