Læsetid: 3 min.

Clean Clothes Campaign begærer sig konkurs efter mistanke om fusk – støtte kan gå tabt

Den lille danske ngo Clean Clothes Campaign kan ikke aflevere regnskab og vil nu i Skifteretten for at gå konkurs efter begrundet mistanke om alvorlige uregelmæssigheder. Ngo’en har modtaget støtte fra Udenrigsministeriets CSR-pulje
Clean Cloth Campaign Denmark blev kendt for aktioner mod blandt andet Tøjeksperten efter sammenstyrtningen af Rana Plaza i 2013 i Bangladesh. Rana Plaza husede på det tidspunkt fem tekstilfabrikker, der producerede for virksomheder i Europa og USA. 1134 mennesker omkom. Flere tusinde blev såret.

Clean Cloth Campaign Denmark blev kendt for aktioner mod blandt andet Tøjeksperten efter sammenstyrtningen af Rana Plaza i 2013 i Bangladesh. Rana Plaza husede på det tidspunkt fem tekstilfabrikker, der producerede for virksomheder i Europa og USA. 1134 mennesker omkom. Flere tusinde blev såret.

Pressefoto

1. december 2017

Torsdag morgen klokken 9.00 afholdt Clean Clothes Campaign Denmark bestyrelsesmøde med ét vigtigt punkt på dagsordenen: Ngo’en, der for to millioner kroner fra Udenrigsministeriets CSR-pulje skulle holde tekstilindustrien ansvarlig og hjælpe tekstilarbejderne i Den Tredje Verden, har en begrundet mistanke om alvorlige uregelmæssigheder i administrationen af bevillingen.

Som beskrevet i Information i går er sekretariatschefen bortvist og politianmeldt, vigtigt regnskabsmateriale er borte, og Udenrigsministeriet kan kræve ca. en million kroner i tilbagebetaling.

»Beslutningen er truffet,« siger bestyrelsesformand Magnus Bundgaard Nielsen:

»Vi kommer til at begære os konkurs. Det foregår ved, at vi i løbet af i dag går i skifteretten. Det er utrolig hårdt, men vi kan ikke holde til andet.«

Clean Clothes Campaign Denmark blev kendt for aktioner mod blandt andet Tøjeksperten efter sammenstyrtningen af Rana Plaza i 2013 i Bangladesh og forlangte total åbenhed om leverandørerne i tøjindustrien og ordentlig kompensation til ofrene.

Revisionshuset Ernst & Young har trukket sin påtegning på regnskabet for 2015, og heller ikke regnskabet for 2016 kan godkendes af den nye revisor Grant Thornton. Det betyder, at Udenrigsministeriet kan forlange tilbagebetaling af de offentlige midler i projektet, der sluttede i 2016. Alle to mio. kroner er udbetalt. 

Flere CSR-eksperter har kritiseret ngo’en for ikke selv at kunne leve op til den åbenhed og transparens, de forlanger af andre. En konkurs vil betyde, at ngo’en ophører med at eksistere. Der er ingen planer om at videreføre aktiviteterne.

»Vi prøver ikke at føre noget videre. Vi lægger os fuldstændigt ned. Så må vi se, om der engang i fremtiden kan opstå noget. Vi er jo en gruppe engagerede mennesker,« siger Magnus Bundgaard Nielsen.

Verdens største joke

Information forsøgte i går forgæves at få en kommentar til konkursen fra den bortviste og politianmeldte sekretariatschef.

Skifteretten vil udpege en kurator, som skal gøre boet op. Her vil Udenrigsministeriet kunne anmelde sit krav som kreditor. Men da der ikke er mange værdier i boet, kan det blive svært at få dækket et eventuelt krav. Dermed er der en reel risiko for, at pengene er tabt.

Det er også kurators opgave at se, om der er mistænkelige forhold, der kan være ulovlige. Politiet har kvitteret for bestyrelsens politianmeldelse, som skete efter, at den daværende sekretariatschef nægtede at samarbejde i sagen.

Vigtige dele af bogføringen mangler ifølge bestyrelsen i Clean Clothes Campaign. Det var revisionen, der slog alarm, da revisionen opdagede, at der ikke var svaret skat af lønningerne, som var udbetalt a conto. I begyndelsen troede bestyrelsen, at der måtte være tale om almindeligt sjusk eller fejl, men så fandt de lønsedler, hvor det så ud, som om der var betalt skat, hvilket fik den til at grave dybere.

De opdagede mærkelige kontanthævninger fra kampagnens konto. 60.000 kroner skal være ført fra kampagnens konto til organisationen Aktive Forbrugere, hvor sekretariatschefen også sad som chef. Der stod angiveligt bare ’honorar’, selv om der aldrig var aftalt et sådan honorar. Bestyrelsen har også set leje af lokaler til et arrangement udgiftsført og opført som betalt – kun for at opleve, at leverandøren rykkede for en betaling, han ikke havde modtaget.

Bestyrelsesformand Magnus Bundgaard Nielsen erkender, at han og bestyrelsen reelt ikke kan svare på, hvor mange penge der er væk, og hvor de er blevet af trods et halvt års oprydningsarbejde.

»Vi er verdens største joke,« sagde han i går i Information:

»Vi slås for gennemsigtighed og for at holde virksomheder ansvarlige.«

Udenrigsministeriet har orienteret ministeren samt Rigsrevisionen om risikoen for tab i CSR-projektet. Udenrigsministeriet har ikke yderligere kommentarer. Først når ministeriet har klarhed over beløbet og udfaldet af Clean Clothes' undersøgelser, vil ministeriet tage stilling til eventuelt tilbagebetalingskrav over for organisationen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu