Læsetid: 6 min.

Dansk Flygtningehjælp: Stop for kvoteflygtninge svækker mulighederne for en global flygtningeaftale

Hvis regeringen vil nedbringe antallet af asylansøgere, er en global flygtningeaftale dens bedste håb. Men det stop for kvoteflygtninge, som i dag førstebehandles i Folketinget, er med til at svække Danmarks forhandlingsposition i den igangværende FN-proces, mener Dansk Flygtningehjælp
Christian Friis Bach, den tidligere radikale udviklingsminister, er blevet ny generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp. Han mener, at det kan svække den danske forhandlingsposition, at regeringen har indført midlertidigt stop for kvoteflygtninge.

Christian Friis Bach, den tidligere radikale udviklingsminister, er blevet ny generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp. Han mener, at det kan svække den danske forhandlingsposition, at regeringen har indført midlertidigt stop for kvoteflygtninge.

Joachim Adrian

28. november 2017

Når Folketinget i dag førstebehandler et nyt lovforslag, der skal gøre det muligt at opretholde regeringens stop for kvoteflygtninge, er det ikke bare et problem for de hundredevis af mennesker, der går glip af muligheden for en billet ud af flygtningelejrene i nærområderne.

Det er også med til at svække Danmarks position i de igangværende forhandlinger om en global flygtningeaftale.

Sådan lyder advarslen fra Dansk Flygtningehjælps nytiltrådte generalsekretær, Christian Friis Bach.

»Det er svært for de dygtige danske topforhandlere, som sidder i New York og Geneve og forhandler lige nu, at hæve stemmen,« siger han.

»Det er helt afgørende, at vi sender et signal til lande som Jordan, Libanon og Uganda, der huser millioner af flygtninge, om at vi tager vores del af opgaven. Hvis ikke europæiske lande som Danmark gør det, så får vi ikke en stærk, global aftale.«

Midlertidigt og permanent

Siden 1989 har Danmark taget imod 500 kvoteflygtninge om året. Men for to år siden indførte regeringen et midlertidigt stop.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Eriksen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Jacobsen

Hvad vi ikke kan høre vi om tavlen op og tavlen ned hver dag til ingen verdens nytte. Hvad med til en afveksling at fortælle noget om hvad vi kan gøre?

Jens Voldby Crumlin

Kynisme og hykleri bag stop for kvoteflygtninge
Danmark er helt med i front når det gælder brug af militære operationer for at fremme en såkaldt humanitær dagsorden. Men baggrunden for deltagelse i krigene i Irak, Libyen,Syrien, Afghanistan skal findes i rent kynisk geopolitisk magtspil og den humanitære vinkel er rent spin. Vi har direkte medansvar for det totale kaos der nu præger eksempelvis Libyen og de helt igennem uhyrlige forhold med slaveri og umenneskelige forhold der præger behandlingen af flygtninge. Politikernes svar er at sende et klart signal om at det er et nødvendigt onde for at afskrække flygtninge fra at søge mod Europa. Trumfen er at sikre at der ikke findes et alternativ ved at opnå status som kvoteflygtning med adgang gennem FN beskyttede lejre i nærområderne.

Randi Christiansen

Man bør investere i overlevelsesmuligheder i nærområderne. Blomstrende byer i sahara i stedet for flygtninge, som dør af tørst. Hvorfor sker det ikke?