Læsetid: 4 min.

DF: Man skal kunne tale dansk for at stemme ved danske valg

Regeringen afviser – med støtte fra S og EL – et forslag fra Dansk Folkeparti om at fratage udlændinge uden danskkundskaber stemmeretten ved kommunal- og regionsvalgene. ’Tiden arbejder for vores politik,’ lyder det fra DF’s Martin Henriksen
Dansk Folkeparti har stillet forslag om, at man skal have bestået prøven i dansk 3 for at få lov til at stemme ved lokalvalg. Her vælgere i Globus1 i Gellerup i Aarhus ved kommunalvalget i 2013.

Dansk Folkeparti har stillet forslag om, at man skal have bestået prøven i dansk 3 for at få lov til at stemme ved lokalvalg. Her vælgere i Globus1 i Gellerup i Aarhus ved kommunalvalget i 2013.

Casper Dalhoff

7. november 2017

Hvis det står til Dansk Folkeparti bliver det kommende kommunal- og regionsvalg sidste chance for udlændinge for at kunne stemme, hvis ikke de kan tale dansk.

I et nyt beslutningsforslag foreslår Dansk Folkeparti nemlig, at udlændinge fremover kun kan stemme og blive valgt til kommunal- og regionsrådsvalg, hvis de har bestået den såkaldte Prøve i dansk 3. En prøve, som i dag er forudsætning for at kunne opnå dansk statsborgerskab.

»Er det ikke bare logik for burhøns,« siger Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen. »Hvis man skal deltage i et valg, så er det bare meget godt, at man kan forstå, hvad der bliver sagt og skrevet. Dansk Folkeparti så helst, at man skulle være dansk statsborger for at kunne få lov til at stemme og stille op til valg i Danmark. Men når der ikke er flertal for det, må man som minimum kræve, at folk forstår dansk for at deltage i det valg.«

Modsat ved folketingsvalg er der ikke noget krav om, at man skal være dansk statsborger for at kunne stemme til kommunal- og regionalrådsvalg samt til valg til Europa-Parlamentet, hvilket økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) ikke har tænkt sig at ændre.

Valgret

Valgret til kommunalbestyrelsen og regionsrådet har enhver, der på valgdagen er fyldt 18 år, har fast bopæl i kommunen henholdsvis regionen, og som herudover enten

  • har dansk indfødsret
  • er statsborger i en af de øvrige medlemsstater i Den Europæiske Union
  • er statsborger i Island eller Norge eller
  • uden afbrydelse har haft fast bopæl i riget i de sidste tre år forud for valgdagen.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

 

Ifølge økonomi- og indenrigsministeren strider Dansk Folkepartis beslutningsforslag mod EU-retten og europarådskonvention om udlændinges politiske deltagelse på lokalt niveau. EU-retten giver ikke mulighed for at stille særlige krav til EU-statsborgere, som ikke stilles til personer med dansk indfødsret, eller krav, som EU-borgere vil have sværere ved at opfylde end personer med dansk indfødsret.

Europarådskonvention sætter også snævre rammer for de krav, der kan stilles til udlændinge, idet disse efter en periode med fast bopæl i Danmark blot skal opfylde de samme juridiske krav som personer med dansk indfødsret for at kunne stemme ved valg til lokale myndigheder.

»Regeringen kan ikke støtte dette forslag fra Dansk Folkeparti,« skriver Simon Emil Ammitzbøll i en kommentar. »For det kan ikke gennemføres inden for rammerne af EU-retten og Danmarks andre internationale forpligtelser. Regeringen har heller ikke tanker om at indføre kvalificeret valgret, hverken for udlændinge eller danskere.«

EL: Det giver ingen mening

Heller ikke Socialdemokratiet, som sammen med regeringspartierne og Dansk Folkeparti senest har været med til at gøre udlændinges vej til deltagelse i folketingsvalgene længere ved at hæve sprogkravet til statsborgerskab fra dansk 2 til 3, støtter beslutningsforslaget. Partiets ordfører, Mattias Tesfaye, henviser, ligesom økonomi- og indenrigsministeren, til, at forslaget vil være i strid med såvel EU-retten som europarådskonventionen.

»Socialdemokratiet er ikke imod, at folk skal kunne snakke dansk. Det er bare forkert at knytte det an til, at det skal afgøre, om man kan være med til at påvirke prioriteringerne i ens lokalsamfund. Hvis der for eksempel er en englænder, som bor i Albertslund, hvor jeg selv bor, og vedkommendes børn går i daginstitutioner og børnehaver, er det da naturligt, at denne er med til at forvalte det lokale demokrati. Der hvor jeg synes, det er afgørende, at danskkundskaber er knyttet til en valghandling, er der, hvor vi vedtager lovgivning. Der er en forskel på, om man skal kunne være med til at vælge de politikere som skal vedtage lovene, eller om man er med til at påvirke, hvordan midlerne skal fordeles lokalt,« siger Mattias Tesfaye.

Enhedslistens ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, mener, at man bør arbejde for, at flere engagerer sig i demokratiet, ikke det modsatte. Hun finder det »kun rimeligt«, at mennesker, som har boet i Danmark i tre år også har indflydelse på deres lokalsamfund.

»På den ene side siger Dansk Folkeparti, at integrationen slår fejl, og på den anden side vil de afskære borgere med anden etnisk baggrund end dansk fra at deltage i demokratiet. Det giver jo absolut ingen mening,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Radikalt tankegods

Men det mener Martin Henriksen nu nok, det gør. Også selv om økonomi- og indenrigsministeren også afviser beslutningsforslaget.

»Det agter Dansk Folkeparti fortsat at arbejde for, uagtet at Simon Emil Ammitzbøll har svært ved at løsrive sig fra sit gamle parti og sine radikale tanker,« siger partiets integrationsordfører med henvisning til dennes fortid i De Radikale.

»Det handler om at blive ved, ligesom Dansk Folkeparti har gjort med andre forslag, hvor vi også først blevet mødt med kritiske bemærkninger, og så tror jeg sådan set, at der er rigtig mange danskere, som er enige med os. Tiden arbejder for vores politik på det her område, og så må vi se, om vi ikke kan skubbe lidt til.«

Ifølge den seneste opgørelse fra Simon Emil Ammitzbøll vil der på valgdagen den 21. november være 4.581.832 stemmeberettigede. Heraf er 4.222.726 danske statsborgere og 359.106 udenlandske statsborgere. De nævnte udenlandske statsborgere fordeler sig på 180.121 statsborgere fra EU-landene, 32.063 andre vestlige statsborgere og 146.922 ikkevestlige statsborgere.

Opgørelsen tager dog ikke højde for konsekvenserne af, at Folketinget den 1. juli afskaffede valgretten til kommunale og regionale valg samt europaparlamentsvalg for udlændinge på tålt ophold, udlændinge udvist ved dom og udlændinge udvist ved såkaldt administrativ afgørelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Mads Berg
  • Espen Bøgh
Eva Schwanenflügel, Mads Berg og Espen Bøgh anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tag Martin Henriksen af stemmeseddlen!

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Jørgen Wassmann, Torben Skov og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

De skal bare spørge Støjsenderen, hun nemlig selv sagt : "Man skal ka`dansk".

Eva Schwanenflügel, olivier goulin, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Lund, Niels Duus Nielsen, John Andersen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Folk som leder DF er så ignorante og out of touch at de gang på gang kommer med tåbelige forslag, især når de fremsætter lovforslag.
Ved DF virkelig ikke, at EU statsborgere ikke behøver at lære dansk for at stemme ved kommunalvalg.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Jørgen Wassmann, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Vivi Rindom og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Lad alle i dette land- og med alle menes revl og krat, dvs. både grisehudsfarvede og andre kulører komme til prøve i dansk 3, og lad så de, der består, få lov at stemme. Det samme gælder naturligvis for kandidater, der opstiller. Ingen opstilling før bestået.

Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, olivier goulin, Merete Jung-Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Lars Mikkelsen fortalte i den udskældte danmarkshistorie om, at i det spæde demokrati var det ikke alle, der fik stemmeret. De, som ikke fik muligheden var: fruentimmere, folkehold, fattige, forbrydere og - fjolser, så Martin Henriksen havde nok ikke haft mange muligheder for indflydelse.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Holger Madsen, Jørgen Wassmann, Arne Lund og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Kom nu Dansk Folkeparti. Sig det nu ærligt som I mener det - Man skal være medlem af Dansk Folkeparti for at være rigtig dansk.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Nanna Wulff M., Hans Larsen, Niels Duus Nielsen og Mikkel Kristensen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Der er noget fundamentalt ulogisk i, at give stemmeret til ikke-statsborgere i det hele taget. Javist kan en britisk læge med børn i en dansk børnehave, have en interesse i den kommunale uddannelsespolitik. Men uden en basal forståelse for sproget, kan han kun gå udfra de få engelsk-sprogede referater af hans danske kommunes politiske situation, der måtte eksistere.

Hvis jeg tog til Paris, uden at kunne tale et ord fransk, uden nogen som helst forståelse eller forudsætning for at forstå den politiske udvikling og situation i Paris, hvorfor er og bør det være, min "ret" at have medbestemmelse på lige fod med pariserne? At det er juridisk virkelighed for alle EU-borgere, er tragisk og antidemokratisk. Underminerer man hvad der konstituerer demos, underminerer man demokratiet. Og nej, en dansk demos er ikke lig at man spiser stegt flæsk i persillesovs. Det er deri DF tager fejl, og derfor deres lovforslag bør ignoreres.

Grethe Preisler

Træk dit svær af baljen Ridder Henriksen, og kæmp med åben pande for alt, hvad du har kært

Man skal kunne spise flæskesvær og tælle til halvfems for at blive ophøjet til stueren udlændinge- og integrationsordfører for "pianisterne" i Folketinget ... ;(

Hvorfor - HVORFOR - skal hvert eneste lille idiotiske pip fra Dansk Frygtparti refereres på forsiden? En sådan opmærksomhed gives ikke alle partier, der kommer med fornuftige, gennemtænkte forslag. Men så snart der kvækkes på den billige langside, så står gentlemen of the press parate.
Hvorfor?

Merete Jung-Jensen, Marie Jensen, Jan Damskier, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Holger Madsen, Jørgen Wassmann, Bjarne Bisgaard Jensen og Peer Aagaard anbefalede denne kommentar

Menneskets udvikling er ikke lineært fremadskridende. En gang imellem udviser enkelte eksemplarer tydelige tegn på tilbageskridt. Martin Henriksen er et glimrende eksempel på det. Han ikke bare ligner en primat; han tænker også som en. Manden som ville fryde sig, når muslimske mænd udsattes for tortur og forfølgelse er en skamplet på vores parlament og vores land.

Kære Information, hold fanen og seriøsiteten højt: lad være med at bruge dette afstumpede individ som clickbait. Hverken han eller jeres læsere fortjener det.

Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Flemming Berger, Hans Larsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Klaes Guldbrandsen

-men der er jo i Danmark rigtig pæredanske mange elever efter folkeskolen, unge efter ungdomsuddannelse, voksne med almindeligt intellektuelt efterslæb samt prinsgemalen, der ikke kan bestå prøven om basale danske sprogkundskaber

-svært at implementere, Henriksen, med alle de tests, der skal til
-og noget lavere folkelig deltagelse i politik og valg

Bo Stefan Nielsen

Pudsigt, igår kunne man i samme avis læse om en paneldebat på et plejehjem, hvor DFs selverklærede "værdiborgmester" i København var igang med at hverve en, iflg. DF'eren selv, senildement kvinde, som iøvrigt troede han var Venstremand. Måske er det bare ikke alle forundt at forstå det der "logik for burhøns", men kravet om at en person, der har forbrudt sig mod Martin Henriksens danskhedsreligion ved ikke at beherske de indfødtes sprog, skal op og bestå en bestemt eksamen for at få del i de samme demokratiske rettigheder som en hvilken som helst senildement dansker, virker påfaldende inkonsistent - hvis vi da et øjeblik antager, at argumentet om den fremmedsprogede vælgers "forståelse" ikke er andet end en eufemisme for at vedkommende ikke er dansk. Hvis ikke det var fordi, det her, sørgeligt nok, var helt typisk for DFs talløse, bevidst letgennemskuelige, krav om diskrimination på baggrund af oprindelse og/eller religion, ville det have lydt som et tilfældigt udpluk af det evindelige racistiske skrigeri, kommentarfelterne på DF's facebooksider flyder over med. Men budskabet skal jo nok gå rent ind i netop dét vælgersegment: 'vælg os, så vil vi arbejde på at fryse indvandrerne og muslimerne ud af demokratiet'.

Helt modsat er Johanne Schmidt-Nielsens kommentar om, at der bør arbejdes på at flere, ikke færre, gives mulighed for at påvirke deres egen dagligdag gennem demokratiske beslutningsprocessser, udtryk for en respekt for mennesker i al vores mangfoldighed og med alle fejler og mangler. Og iøvrigt i tråd med den socialistiske kongstanke, at vejen til et mere lige, mere retfærdigt og mere bæredygtigt samfund medfører en udvidelse af demokratiet til også at omfatte økonomien og ledelse og fordeling af arbejdet, således at almenmenneskelige behov og omsorg for miljøet, dyrelivet og klimaet kan sættes i centrum for samfundet.

Martin Henriksen og DF står åbenbart for en autoritær styreform, hvor magthavernd plukker grupper ud af det gode selskab efter smag og behag. Mon Martin Henriksen går og drømmer om at blive en dansk Erdogan?

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Nanna Wulff M., Carsten Wienholtz, Arne Lund, Flemming Berger og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Man bør naturligvis kun kunne stemme til danske valg, hvis man har statsborgerskab i Danmark. Den nuværende regel er ren idioti!

Bo Stefan Nielsen

En person bor og arbejder, betaler skat, bruger infrastruktur, har ungen i kommunal daginstitution, og er i det hele taget en borger i Sønder Fjært kommune.

Det samme gør personens nabo.

Den ene har statsborgerskab, det har den anden ikke.

Kan nogen - evt. Martin Henriksen, eller måske Kim Houmøller, forklare hvordan det at være statsborger (i *nationen* Danmark) kvalificerer sig til et krav for at deltage i lokaldemokratiet? Jeg forstår det ikke.

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

... og det næste bliver vel, at man ikke skal kunne stemme, hvis man ikke mener og udtaler det samme som DF.

Hvis man skal have bestået prøven i dansk 3 for at få lov til at stemme ved lokalvalg, er der så ikke en stor del af DF's trofaste vælgere, der ikke kan komme til at stemme? Hmmmm, måske er det slet ikke så dårligt et forslag endda............... ;-)

Eva Schwanenflügel

Pas nu på folkens, det næste bliver at man skal fratages stemmeretten, hvis man er på integrationsydelse, i ressourceforløb eller på kontanthjælp. For her ser Dansk Folkeforførelse også mulighed for at marginalisere 'de fremmede'. De er bedøvende ligeglade med om det også går ud over deres etniske fæller, ligesom de var da de stemte for kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen.
Udover at forslaget om at udlændinge skal kunne bestå danskprøve 3 for at deltage i kommunal-og EU valg er helt i hampen, ville det usvigeligt sikkert også betyde, at mange af deres kernevælgere ville diskvalificere sig til stemmeurnerne.
DF vil hjertens gerne barbere demokratiet helt ned til sokkeholderne, oprette en dansk politistat, og i det hele taget bestemme alle danske værdier.
Hvorfor de får så megen plads i medierne med deres antidemokratiske 'oprop' er mig en gåde :-(

Bo Stefan Nielsen

Özlem Cekic siger det glimrende:

"- Jeg må nøgternt konstatere, at både Dansk Folkeparti og Hizb ut-Tahrir ønsker at fastholde parallelsamfund, hvor folk ikke bliver en del af det demokratiske fællesskab.

- Det svarer til et højt dansk niveau, som du kan bestå, hvis du har en videregående uddannelse, er læge, ingeniør eller har utrolig gode engelskkundskaber. Jeg tvivler stærkt på, at mange af Dansk Folkepartis egne kandidater vil kunne klare den prøve, siger hun til TV 2."

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Arne Lund: "Men så snart der kvækkes på den billige langside, så står gentlemen of the press parate."

Ja, og i USA førte denne journalistiske syge til valget af den hidtil mest stupide præsident i historien. Trump evnede at rydde forsider hver evig eneste dag ved konstant at fremsætte kontroversielle standpunkter. Og pressen bed på, og sikrede med deres massive dækning af fænomenet, at hans ikke-budskab blev distribueret helt ud i det amerikanske samfunds mørkeste kroge.

Danske journalister er ikke meget bedre: I deres hellige forargelse over DFs mangel på stuerenhed kolporterer de partiets racistiske budskab. Og da danskerne i forvejen er bekymrede, fordi de samme medier bombarderer os med skrækpropaganda, hver gang en eller enden galning begår terror, er det da klart, at DF får vind i sejlene. Angst æder sjæle op!

Bjørn Pedersen, Eva Schwanenflügel, Bo Stefan Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Bo Stefan, så godt Özlem Cekic i debat med Henrikzen, det var sublimt, hvad hun sagde :-D
Men lagde du mærke til, at han fik dobbelt så megen taletid som hende?
Hvilket jo fører direkte til din kommentar, Niels.
Ja, medierne er medvirkende til et slow-motion collective suicide, som de siger 'over there', og det kommer altid helt bag på dem!