Baggrund
Læsetid: 5 min.

Døden kører med hjelm på PGO-knallert i Mjølnerparken

Der er sket en del siden bandekrigen begyndte i 2008. I dag er det en ny generation af bandemedlemmer, der likviderer hinanden fra stjålne knallerter bag masker og styrthjelme
Der har været talrige skudepisoder mellem rivaliserende i København siden sommer. Det er kulmineret de seneste ni dage, hvor tre er blevet dræbt.

Der har været talrige skudepisoder mellem rivaliserende i København siden sommer. Det er kulmineret de seneste ni dage, hvor tre er blevet dræbt.

Jens Dresling

Indland
11. november 2017

Det er let at stjæle en knallert. Det er svært at tage et liv.

Under den bandekrig, som begyndte med et drab i Tingbjerg i 2008, var det en stående joke, at de sigtede godt og ramte skidt. Der var nogen, som spøgte med, at de behøvede skydetræning.

I bandekrigen i 2017 er der ikke nogen, som joker. København har set tre drab på ni dage.

Torsdag klokken 15.31 kørte to mænd formummet bag masker og styrthjelm og iført sort tøj en sort PGO-knallert ind i Mjølnerparken. Den ene hoppede af knallerten, skød mod en bil med tre personer og satte i løb derfra. En 22-årig mand blev dræbt af et skud i hovedet. En anden i bilen blev strejfet af skud.

Knallerten kørte ud på Tagensvej, drejede til venstre og forsvandt ad Strødamsvej, men blev siden fundet. Gerningsmændene blev samlet op af en bil. Politiet har anholdt tre personer. Mindst én af dem har tilknytning til bandemiljøet.

Drabet i Mjølnerparken torsdag var det første fra knallert, men der er nu alligevel tegn på, at det er ved at udvikle sig til en foretrukken modus, når man ser på de mere end 40 banderelaterede skyderier siden i sommer:

1. august blev der affyret skud mod personer foran en frisørsalon på Nørrebro – en blev ramt i balden, og to personer flygtede på en knallert.

2. august blev en mand ramt af skud i balden i krydset mellem Tomgårdsvej og Tagensvej i Københavns nordvestkvarter. Manden havde banderelationer. To personer blev set flygte fra stedet på knallert.

13. august blev en 39-årig mand ramt af skud og livsfarligt kvæstet i Heimdalsgade. Kort efter fandt politiet en brændende knallert under Bispeengbuen.

»Der er igen anvendt en knallert med to personer,« udtalte vagtchef Thomas Tarpgaard til Ekstra Bladet og pegede på det, der har været et mønster i den seneste tids banderelaterede skyderier.

Det er ikke kun for de rivaliserende bander, at PGO-knallerterne er en trussel. I juli blev en politimand under en aktion påkørt af et bandemedlem på knallert i Mjølnerparken og skadede sit knæ.

3. oktober satte to fra banden Loyal To Familia (LTF) sig på en knallert med en ladt revolver og kørte til Mjølnerparken, hvor de affyrede fem skud mod en civil politibil. I bilen sad to betjente. I alt tre LTF’ere er nu sigtet for drabsforsøg i sagen.

Nemme at stjæle

Det er ikke mærkeligt, at PGO-knallerterne vinder frem: De er nemme at stjæle.

I perioden 31. oktober 2016 til 1. november 2017 blev der stjålet 2.753 knallerter i Danmark ifølge Tommy Holger Hansen fra Forsikring & Pension – heraf 1.205 af typen PGO. Det er, siger han, »stadig den suverænt mest stjålne knallert«, hvilket selvfølgelig hænger sammen med dens store udbredelse.

Ingen steder stjæles der flere PGO-knallerter end i København, oplyser han til Information.

De kører i al slags vejr og i forskelligt terræn – grus, græs, fortove, trapper og gennem smalle passager, porte, døre og cykelbomme. De unge bandemedlemmer kender dem og føler sig trygge ved dem, hvilket er helt afgørende, hvis du skal ud i et fremmed territorium med en fjende, som er bevæbnet og ved, at krigen er over dem.

PGO-knallerterne benyttes i det daglige til alt fra tyverier og røverier, hvor tasker snuppes fra cyklister, til budleverancer af hash, kokain og andre stoffer.

I kombination med krypteret kommunikation over mobiltelefonerne har det skabt en ung generation af mobile og fleksible multikriminelle, der kender byen, gaden og territorierne som deres egen bukselomme.

For den nye generation er PGO-knallerten nærmest blevet en signatur på den kriminelle operatør, der får jobbet gjort og hurtigt forsvinder igen. Det er low tech (en stjålen knallert) kombineret med high tech (mobiltelefonen) til high impact ­– drab i en bandekrig, myndighederne ikke kan stoppe.

Politiet har været nødt til at indkøbe fly- og helikoptertimer samt nye offroadmotorcykler for at følge med. I øvrigt er deres bedste modtræk overvågningsbilleder fra videokameraer. Ofte kan det dog være svært at identificere de unge, fordi de bærer hjelm og ofte også maske. Det gør knallerterne særligt velegnede til kriminalitet, at det er en af få gode grunde til at færdes maskeret og formummet i en moderne overvåget storby. Det er ligefrem en pligt efter loven.

Mafiaen

Det er en tendens i Europa, at unge kriminelle i storbyerne har taget knallerter og scooterne til sig – fra Storbritannien, hvor man taler om moped mobsters, til Italien, hvor mafiaens hitmen i årevis har benyttet knallerter og scootere til likvideringer. De kører simpelthen direkte op til deres ofre, spørger dem om deres navn og skyder dem på tæt hold, når de har sikret sig, at de har fat i den rigtige.

Mens altså knallerten er et rasende effektivt transportmiddel i bandekrigen, forener PGO-knallerterne samtidig deres forbrydelser med en vis uskyld. Drenge har altid godt kunne lide at køre stærkt på knallerter. Det begynder med at stjæle en knallert, det udvikler sig til røverier, og den dag brødrene i banden beordrer dig afsted, stiller du ikke længere spørgsmål, men kører ud og gør, det du skal gøre, velvidende at du risikerer at havne på forsiden af Ekstra Bladet.

Det går helt tilbage til rockerkrigen. Nøragersmindebanden og Nomads begyndte som knallertbander, voksede sig større og mere velorganiserede, og det førte i 1977 til en voldelig konflikt, hvor Kim Mortensen blev skudt med et oversavet jagtgevær, da Nøragersmindebanden stormede Nomads klubhus. Det medvirkede til sammenlægningen af Nøragersminde-banden og Filthy Few til Bullshit samt dannelsen af Unionen mellem Galopping Goose, Dirty Angels, Nomads og Iron Sculls, der i 1980 fik navnet Hells Angels.

Den store krig står lige nu mellem LTF og Brothas støttet af Husum og Nordvest. Men samtidig er Bandidos og Satudarah også i konflikt – ligesom Satudarah også har en konflikt med Mongols på Sydsjælland. Nogle opererer selvstændigt eller på freelancebasis fra opgave til opgave i det kriminelle miljø. Men når der er krig, stiger presset for at søge rygdækning. På gaden tæller kun penge og styrke, og du kan ikke gå til politiet, hvis der opstår en uenighed eller nogen forsøger at snyde dig.

Mere bevogtning

Justitsminister Søren Pape (K) vil have banden LTF forbudt, og hvis det lykkes for ham, vil han bagefter gå efter andre. Overborgmester Frank Jensen (S) vil sætte »hårdt« ind mod banderne. Politidirektør Anne Tønnes fra Københavns Politi har flere gange udtalt om politiets indsats: »Vi helmer ikke.«

Søren Pape har – ærligt nok – tilføjet: »Når man har bander, så skyder de og vil i konflikt.« Underforstået, at politikerne og til dels også politiet er magtesløse.

Boligselskabet Lejerbo ønsker permanent politibevogtning i Mjølnerparken i stil med den, man kender fra synagogen i Krystalgade, men politiet tøver med at binde for mange folk ét sted. Desuden er Mjølnerparken svær at bevogte effektivt, da der er mange veje ud og ind, hvilket er en gave, hvis du kommer kørende på en PGO-knallert.

I bandekrigen i 2008 frygtede bandemedlemmerne at blive offer for et drive-by-shooting på gaden. Det gør de sådan set stadig. Men i dag er oddsene, at døden meget vel kan komme på en stjålen PGO-knallert ført af en anden ung mand, der ikke rigtigt vil være i stand til at svare på, hvorfor det netop er dig, der skal slås ihjel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så måske skal vi til at tænke anderledes?
.
Unge som politiet kan dokumentere/bevise/sandsynliggøre har bande tilknytning m.m. skal stilles for en dommer og kan idømmes fodlænke - altså konstant overvågning. Lænken skal være svær af bryde og brud på fodlænken skal kunne straffes med langvarigt fængselsophold.
.
Alternativet er mere og mere overvågning af det offentlige rum (som London) dvs. også overvågning af alle andre. Jeg foretrækker overvågning af risiko personer.

Jan Damskier, Mette Poulsen, Bjarne Frederiksen, RAsmus Larsen, Karsten Lundsby og Kasper Kjær anbefalede denne kommentar

Man kan jo også spørge hvorfor det er så utrolig let for helt unge knægte, at få fat på skydevåben.
Til trods for vistationszoner mv., så ses det ikke at have haft nogen effekt på antallet af skydevåben i miljøet. Hvorfor ikke?
Hvor kommer våbnene fra - nogle siger Østeuropa og Mellemøsten. Er der tale om legal produktion, eller illegal? Hvis det er det første, så er det bl.a. en opgave at få disse våbenfabrikker lukket. Eller har stiller princippet om varernes frie bevægelighed sig hindrende i vejen?

@ Arne, det er let for dem, fordi de bevæger sig i kriminelle miljøer, hvor der er adgang til våben.
Skydevåben er typisk ganske lovligt produceret og ulovligt ejet og brugt dvs. problemet ligger som sådan ikke hos producenten, selvom man kan argumentere for at jo færre våben, jo mindre tilgængelighed ala et ønske om begrænsning af køkkenknive for at undgå knivdrab.

Runa skriver ikke SL.
Disse unge mænd bevæger sig i et kulturelt, konsekventløst og normløst ingenmandsland. Deres straf bør være at deltage i en obligatorisk heldagsskole med helhedsinformrende, kulturel (læse litteratur), faktabaseret, teknisk undervisning. Samtidigt skal de deltage i sociale tiltag, så som hjælp til pasning af ældre, eller andre mm. Disse unge mænd virker kulturløse og ansvarsløse. De skal lære at yde noget til deres medmennesker, ikke bare modtage og tage. Mange kommer fra familier hvor ingen arbejder. Hvordan skal de anspores til at tage en uddannelse eller job, hvis ingen yder noget til samfundet i selve familien og de aldrig ser nogen f.eks gå på arbejde? I gamle dage sendte man unge mænd til søs for at mande dem op.

Ingen - ingen under 50 år! - hørte om bandekrig med drab før Pusher Street blev ryddet!