Nyhed
Læsetid: 1 min.

FN indleder undersøgelse af dansk krigsskib

Hvis det danske krigsskib Lauge Koch blev bygget af nordkoreanske arbejdere, vil det være et brud på FN’s sanktioner mod Nordkorea. Det vurderer et ekspertpanel under FN’s Sikkerhedsråd
Indland
30. november 2017

Et ekspertpanel under FN’s Sikkerhedsråd har nu officielt indledt en undersøgelse af, om de internationale sanktioner mod Nordkorea er blevet brudt i forbindelse med byggeriet af det danske krigsskib Lauge Koch.

Det fremgår af et brev fra panelets formand Hugh Griffiths til Danmarks repræsentant i FN, som Information har fået aktindsigt i.

»Ifølge en medieartikel (se bilag) og dokumentation, som er kommet panelet i hænde, blev den danske flådes skib Lauge Koch bygget i Polen ved hjælp af nordkoreansk arbejdskraft,« skriver Hugh Griffiths i brevet, der er dateret 2. november.

Hvis det er korrekt, vil det være en »overtrædelse af den våbenembargo, som har været indført mod Nordkorea siden juni 2009«, tilføjer han.

Derfor beder han Danmark om en række oplysninger om sagen – heriblandt hvilke firmaer, der har været involveret i byggeriet.

Information og DR har tidligere beskrevet, hvordan en underleverandør til et polsk skibsværft hyrede en gruppe nordkoreanske svejsere til at arbejde på skroget til det danske skib.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har erkendt, at nordkoreanerne kan have været involveret i dele af produktionen.

Udenrigsministeriet har skrevet til Information, at ministeriet ikke »på det foreliggende grundlag« har kunnet konstatere, at der har været tale om brud på sanktionerne.

Serie

Pengestrømmen til Nordkoreas atomprogram

Tvangsarbejdere, lyssky forretningsfolk og en brutal diktator med nukleare ambitioner.

Det er ingredienserne i en international skandale, hvor polske virksomheder har sendt penge til Nordkorea til gengæld for flittige arbejdere, der under livsfarlige forhold knokler mere end 12 timer om dagen uden at kny.

Ikke bare er det en menneskelig tragedie. Det kan også have været med til at finansiere det atomprogram, der i dag bekymrer det meste af verden.

I denne serie undersøger Information sammen med DR sagens danske forbindelser.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her