Nyhed
Læsetid: 3 min.

Forsker: Kristian Jensen har ret i skepsis mod beskatning af tech-virksomheder

Det vakte international opsigt, da finansminister Kristian Jensen modsatte sig et forslag fra Frankrig om at beskatte teknologivirksomhedernes omsætning i EU. Men ministeren har forskningen på sin side
Torsdag var Kristian Jensen kaldt i samråd af SF for at forklare sin modstand mod omsætningsafgiften på internationale virksomheder. Men selv om finansministeren står over for Emmanuel Macron, har han ikke nogen dårlig sag.

Torsdag var Kristian Jensen kaldt i samråd af SF for at forklare sin modstand mod omsætningsafgiften på internationale virksomheder. Men selv om finansministeren står over for Emmanuel Macron, har han ikke nogen dårlig sag.

Carsten Bundgaard

Indland
4. november 2017

Det er en af EU’s helt store hovedpiner at få verdens største virksomheder som Apple, Amazon og Facebook til at betale skat i EU af de penge, virksomhederne tjener på det europæiske marked.

Derfor gik det internationale medier rundt, da finansminister Kristian Jensen (V) erklærede sig imod et EU-forslag om beskatning af internationale teknologigiganters omsætning, som den franske præsident Emanuel Macron er bannerfører for.

Torsdag var Kristian Jensen kaldt i samråd af SF for at forklare sin modstand mod omsætningsafgiften på internationale virksomheder. Men selv om finansministeren står over for Emmanuel Macron, har han ikke nogen dårlig sag.

Det mener Rasmus Corlin Christensen. Han er politisk økonom og forsker i international skattepolitik ved Copenhagen Business School, blandt andet med blik på de digitale virksomheders skatteforhold.

»Grundlæggende kan man sige, at forskningen på området ikke nødvendigvis tilsiger, at en omsætningsskat er en god idé, hvis man ønsker at pålægge store digitale selskaber en større skattebetaling. Tværtimod. En omsætningsskat er på mange måder en ikke særlig hensigtsmæssig måde at beskatte selskaber på,« siger han.

Det franske forslag om en omsætningsskat kom som konsekvens af, at EU-Kommissionen blandt andet har afdækket, hvordan Apple betaler tæt på nul procent i skat i Irland. Senest har EU-Kommissionen slæbt Irland for retten for at tvinge landet til at opkræve 97 milliarder kroner i ubetalt skat fra Apple.

Som modsvar på skattefinten har den franske præsident og ti EU-landes finansministre foreslået at beskatte virksomhedernes omsætning i stedet for at beskatte deres overskud. Ideen er, at EU på den måde kan gennemtrumfe en beskatning af virksomhedernes indtjening i EU, inden virksomhederne trækker deres overskud ud fra kontinentet.

Forskning

Kommissionen har meldt ud, at den kigger på en række quick fixes i sagen.

»Det giver rigtig god mening at se på, om de her quick fixes rent faktisk er fixes, eller om de bare er quick. Når jeg har udtalt mig skeptisk om omsætningsskat, skyldes det ikke modstand mod at løse problemet på kort eller langt sigt. Det skyldes, at omsætningsskat rejser mange nye spørgsmål,« sagde Kristian Jensen på samrådet.

Den bekymring er helt på sin plads, siger Rasmus Corlin Christensen. For i forskningen er der flere argumenter imod omsætningsskat.

For eksempel kan en skat på omsætning komme til at beskatte tabsgivende virksomheder, fordi det er deres omsætning, og ikke bundlinjen, der beskattes.

»Og måske kommer man endda til at beskatte den samme indkomst minimum to gange, hvis man fastholder denne type omsætningsskat ved siden af momssystemet,« siger Rasmus Corlin Christensen og understreger, at der endnu ikke er meget viden om det franske forslag, da der kun foreligger en hensigtserklæring.

Forslaget om en omsætningsafgift risikerer at ramme iværksættere og mindre virksomheder, som ofte ikke har overskud på bundlinjen, men som driver virksomheden ved at holde omsætningen i gang. Og mange nyopstartede virksomheder, især i den digitale industri, har ikke noget overskud, fortæller Rasmus Corlin Christensen.

»Alt i alt er det en stor og mudret diskussion, som desværre ikke har nogen lette svar.«

Lovbehandlingen

Det er ikke kun de folketingsmedlemmer, der har kaldt Kristian Jensen i samråd, som er betænkelige ved ministerens modstand mod forslaget. I EU-parlamentet sidder Socialdemokraternes Jeppe Kofod og leder parlamentets særlige gruppe for hvidvaskning og skatteunddragelse. Han og udvalget arbejder med at forberede parlamentets holdning til, hvordan digitale virksomheder kan beskattes.

Han mener, at regeringen skal bringe sine spørgsmål og sin tvivl med ind til forhandlingerne for på den måde at præge lovarbejdet. 

»Når der kommer et sådant forslag fra kommissionen, skal det igennem en proces, hvor der tages højde for alle de spørgsmål, der måtte være. Det er normalt i lovgivningsprocesserne, og derfor kan man ikke bare processuelt stille sig på bagbenene, som regeringen gør her,« siger Jeppe Kofod.

– Men hvad med de opstartsvirksomheder, som ikke har profit, som kan risikere at blive ramt?

»Der kan man give forskellige fradrag til de små virksomheder. I EU taler man om fradrag til startups og dermed måder, hvor små virksomheder kan blive støttet mere aktivt, hvis det er det, man vil,« siger Jeppe Kofod.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Forsker? Nok nærmere en spåmand der læser i kaffegrums.

kjeld jensen, Hans Larsen, Jørgen M. Mollerup, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Disse virksomheder bør betale 10% af deres omsætning i EU i skat eller blive lukket ned. De er monopolkapitalistiske snyltere af værste skuffe, der bla. truer den sidste rest af fri presse, der er tilbage i EU.

kjeld jensen, Torben Arendal, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Lad os se hvad der sker når David Zuckerberg stiller op som præsidentkandidat i USA.

Det har jo intet med forskning at gøre, det handler om at sige til IT-Tech-virksomhederne, at det koster at benytte sig af den udsøgte ekspertise og de udsøgte sociale og fysiske infrastrukturer, der er bygget op i Europa. Og at man ikke kan regne med at kunne levere til Europa, hvis man ikke accepterer disse vilkår.

Nej, Jørgen Mollerup, de bør betale mindst 20% af omsætningen, i lighed med alle andre multinationale virksomheder, der skal have licens for at operere indenfor murene.
Så kan vi til gengæld ad åre afskaffe indkomstskatten.

Søren Jacobsen

Komplet uforståeligt, at EU ikke har sine egne digitale tjenester sådan som Kina har gjort det med pedanter til både google, facebook, Amazon, Uber, Netflix, Whatsapp, skype o.s.v.. I Europa kan vi åbenbar bedre lide at sende milliarderne til USA frem for at tage kontrol, styring og milliarderne selv præcis som kineserne. Hvorfor er EU dog så uselvstændig og opgivende?

Niels Duus Nielsen, ingemaje lange, Runa Lystlund og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

Runa skriver
Dette er en kompliceret diskussion. Det virker nemt at beskatte overskuddet i store ovetskudskabende IT virksomheder. Hvis vi så går videre til nyoprettede virksomheder som f.eks. enkeltmandsvirksomheder vil disse til gengæld lide en krank skæbne. Man kan ikke starte op med en overskudsgivende virksomhed fra dag et. Her vil hele det lille personlige firmas omsætning så skulle beskattes med 10-20 %, samtidigt ville indehaveren blive beskattet af overskuddet. Ordningen ville skulle beskatte dette lille firma med 10-20% plus en skatteprocent på den personlige indkomst på, 37-50%, alt efter indtægt. Ofte har et lille firma store omkostninger i starten. Faren ved denne model kunne være, at det ville blive meget vanskeligt at være en lille virksomhed. Ydermere kunne det formindske lysten at starte et firma op. I flere tilfælde end i dag, ville denne nye intiativtager, der ønsker at få sin ide op at stå, skulle kontakte en stor virksomhed med sin ide. Hvis ideen er god, er det det store firma, der drager nytte af den gode ide. Det vil så i mange tilfælde fjerne det overskud, som ideen ville have skabt i hjemlandet med hjemlige arbejdspladser. Hele tanken skal gennemtænkes, fordi den kun er møntet på store internationale selskaber, som Facebook, Google, medicinalfirmaer mm.

Hele ideen med beskatning af ikke jobskabene, computerstyrede økonomiske transaktioner burde man derimod støtte. De skaber ingen værdi i samfundet.

Runa skriver
Søren Jacobsen
Kina er et tidligere kommunistisk styre og nu en international økonomisk magtfaktor, derfor er de:
1. Optaget af indtjeningen.

2. De ønsker ikke at blive influeret af amerikansk kultur.
3. De ønsker at styre alle statslige kanaler i egen kulturelle retning.
4. Selvfølgelig er det noget diktatorisk.

Vi kan så spørge os selv, er Europa og bør den være en del af amerikansk kultur. Det er vi nok til dels og til dels ikke. Jeg synes godt vi kunne have vores egne kanaler, som støtter europæisk kultur.

Facebook så jeg gerne lukket. Magen til ovefladisk, fordummende amerikaniseret tidsrøvende landsbysladderagtigt medie kan man ikke forestille sig. Facebook kan blive farlige for verdensfreden. Det kan vi se med alle de alternative nyheder de formidler. Facebook ledelsen har for længst mistet kontrollen over mediet. Det er vokset dem over hovedet med 2 milliarder deltagere. De har ikke styr på hvad der foregår i deres eget medie, som i øvrigt bygger på superamerikanske moralske begreber.

Philip B. Johnsen

Rasmus Corlin Christensen og Kristian Jensen er to uopdragne børn, der ikke bør lyttes til af voksne mennesker.

“Hvis man kigger på OECD’s liste, der på nuværende tidspunkt er mest enighed om, så er der stort set ikke nogen lande på den liste. For de politiske mål (i OECD, red.) vi har sat op, lever de fleste lande op til.
lyder det fra Rasmus Corlin Christensen.
Link: https://piopio.dk/alternativet-gibraltar-er-ikke-et-skattely/

Så længe der er et overvejende flertal af nationale statsledere i EU, der ikke lader deres kamp for kortsigtede økonomiske gevinster og af den vej opretholdelse af magt fordelingen i nationalstaterne, mellem politikere og kapitalinteresser, forstyre at faktuel viden og handlingskrævende nationale og internationale opgaver, så længe sker der absolut intet i EU.
Alternative fakta eller ‘fake news’ er overvejende hvad befolkningerne bliver fodret med af nationalstaternes politikere, hvilket skyldes, at de store internationale handlingskrævende opgaver kan nationale statsledere ikke bruge til noget konstruktivt politisk, gældsslaverne i nationalstaterne og deres økonomiske vækst krav, leveret af deres faktaresistente statsledere med alternative fakta, eller løgn og bedrag om man vil, er det eneste der betaler gældslavernes regninger, der er ikke plads i økonomien til ansvarlighed begrundet af faktuel viden om, hvad der gavner borgerne i nationalisterne på den lange bane.
Det ved de nationale statsledere der betjener deres landes kapitalinteresser og der kommer ingen udvikling i EU, der beskytter borgerne, før end uligheden er vokset EU og statslederne over hoved, hvilket formodentlig i sidste ende vil sende de superrige i guillotinen igen.

Politikere som Christian Jensen handler ikke på akutte handlingskrævende problemstillinger, men vælger at satse på kortsigtede økonomiske gevinster, frygt politik, fremmedhad og nationalisme for at bevare magten og afleder opmærksomheden fra dette faktum.”

Børn kan blive rasende og slås for, at få deres vilje, uden at tænke på konsekvens, det er affekt.

Rasmus Corlin Christensen og Kristian Jensen nationalstaternes politikere og deres kriminalitet beskyttende medløbere, opføre sig som uopdragne børn.

De anklagede afslørede, hvordan den EU politiske beskyttede skatteunddragelse, har hjulpet multinationale selskaber med systematisk skatteunddragelse, der undergraver vores skattefinancierede velfærdssamfund og straffes for hjælpen. Se link.
Link: http://www.dr.dk/nyheder/udland/kritikere-uacceptabelt-skyde-budbringere...

"Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked."
Bjarne Corydon

“Hvis handlen ikke gennemføres, vil EU give Danmark bøder, for uretmæssig forhaling af handelen"
Bjarne Corydon

“EU-lande har modarbejdet kontrol med skattesnyd.”
Link: https://www.information.dk/telegram/2017/10/kofod-eu-lande-modarbejdet-k...

Malta car bomb kills ‘Panama Papers journalist’ Daphne Caruana Galizia.
“The journalist who led the Panama Papers investigation into corruption in Malta was killed on Monday in a car bomb near her home.”

https://www.theguardian.com/world/2017/oct/16/malta-car-bomb-kills-panam...

Philip B. Johnsen

PS.
Mere om børnehavens ledende sandkasse tyran og hans medløbere.

“Lækagen rummer oplysninger om, hvordan nogle af verdens rigeste mennesker og største virksomheder skjuler formuer i skattely og undgår at betale skat.

Med udgangspunkt i lækagen #ParadisePapers vil Politiken i den kommende tid blandt andet afdække, hvordan multinationale selskaber som Nike og Apple undgår at betale skat.”

Link: http://politiken.dk/paradisepapers/art6192183/Trumps-handelsminister-tje...å-at-sejle-gas-gennem-Øresund-for-Putins-inderkreds