Læsetid: 4 min.

Forsvaret droppede krav om undersøgelse af nordkoreansk tvangsarbejde

Karstensens Skibsværft afviste en besked fra Forsvaret om at undersøge, om et dansk krigsskib var blevet bygget ved hjælp af nordkoreanske tvangsarbejdere. Forsvaret gjorde herefter ikke yderligere for at komme til bunds i sagen
Forsvaret blev spist af med et ikke-svar fra Karstensens Skibsværft, da Forsvaret søgte klarhed over, om nordkoreanske tvangsarbejdere havde været med til at bygge krigsskibet Lauge Koch (billedet).

Forsvaret blev spist af med et ikke-svar fra Karstensens Skibsværft, da Forsvaret søgte klarhed over, om nordkoreanske tvangsarbejdere havde været med til at bygge krigsskibet Lauge Koch (billedet).

Ritzau Foto

6. november 2017

Forsvarsministeriet bad allerede sidste år en leverandør om at undersøge, om nordkoreanske tvangsarbejdere havde været med til at bygge et dansk krigsskib.

Blandt andet ville ministeriet have hovedentreprenøren, Karstensens Skibsværft, til at undersøge, om der fandtes skriftlig dokumentation, som kunne bevise, at nordkoreanerne var blevet hyret.

Men det afviste direktøren for Karstensens Skibsværft. Og herefter skete der ingenting.

Det viser en aktindsigt i korrespondancen mellem Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) og Karstensens Skibsværft, som Information har fået.

I første omgang lagde FMI altså op til at gøre netop det, som kritikere har efterspurgt. Men i stedet for at stå fast på det lod myndigheden sig spise af med en kort, skriftlig erklæring fra sin leverandør.

Senere dukkede dokumentationen op og beviste, at nordkoreanere var blevet hyret til at bygge skibet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Eriksen
  • Bjarne Andersen
  • Oluf Husted
  • Eva Schwanenflügel
Anne Eriksen, Bjarne Andersen, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Myndighedernes kontrol med eliten er i tiltagende grad mere end lemfældig, mens der postes millioner og atter millioner ind i kontrollen med ganske almindelige mennesker der er arbejdsløse.
Danmark, verdens mindst korrupte land.. Jeg må le - HULT!

Anne Eriksen, Carsten Wienholtz, Anne Schøtt, Bjarne Bisgaard Jensen, Børge Neiiendam, Gert Romme, Torben Skov, Egon Stich, Hans Larsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Forløbet viser også svagheden i EUs krav om udlicitering af opgaver over en bestemt værdi. De enkelte EU-lande søger grådigt efter så lave omkostninger som muligt, og visse EU-lande er totalt døve overfor Borgernes krav om etik, moral og ordentlige arbejdsvilkår for deres arbejdere, som her Polen der indhyrer tvangsarbejdere.

Princippet om at Hæleren er lige så skyldig som Stjæleren, må og skal også gælde her. Så først Polen, så Christ og derpå Karstesens værft og FMI, og dermed Danske Stat, og det skal have konsekvenser. Men lur mig om der sker noget. Normale barrierer på disse områder, Sociallistiske partier og Fagforeninger med rod i Socialismen, har vist sig totalt handlingslammede.

Danmark må så blot håbe, ar Nordkoreanerne ikke har placeret slumrende bomber i Forsvarets skibe.

Søren Kristensen

Man skulle ellers tro det var en sag for et par raske journalister at finde ud af hvem der har leveret komponenter til det skib. Værftet har formodentlig ikke tid til den slags, hvis de også skal samle delene, hvoraf mange sikkert har mange under-under leverandører. Og kan man overhovedet købe noget i Asien, uden at det på en eller anden måde er suspekt?

Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar