Læsetid: 6 min.

Green Desert-sag kan gøre dansk krigsdeltagelse vanskelig

Tirsdag begynder en historisk retssag om Danmarks mulige medansvar for fangetortur i Irak. Hvis de 23 irakere, der har anlagt sagen, får medhold, kan det få stor betydning for Danmarks fortsatte krigsdeltagelse, vurderer flere eksperter
Under Operation Green Desert dannede de danske soldater bl.a. ring om de mål, irakisk politi havde udpeget. Her ses nogle af de fanger, som blevet taget under operationen.

Under Operation Green Desert dannede de danske soldater bl.a. ring om de mål, irakisk politi havde udpeget. Her ses nogle af de fanger, som blevet taget under operationen.

Foto fra video publiceret på Ekstra Bladets hjemmeside i 2012

7. november 2017

Tæsk, ydmygelser, pinefulde ophængninger i arme og ben og elektrisk tortur. Det er nogle af de overgreb, som 23 tidligere irakiske fanger angiveligt blev udsat for på den berygtede al-Jamiat politistation i Basra i november 2004.

Der blev de afleveret efter at være blevet anholdt under en storstilet dansk-irakisk militæroperation med kodenavnet Green Desert.

Tirsdag, næsten 13 år senere, begynder den historiske retssag om Danmarks medansvar for mishandling og tortur af de 23 tidligere fanger, hvoraf flere angiveligt har fået både fysiske og psykiske mén, heriblandt posttraumatisk stress syndrom (PTSD) på grund af deres oplevelser i irakisk fangenskab.

Sagen, der har været usædvanlig længe undervejs, kan få afgørende betydning for Danmarks fremtidige samarbejde med lande, der som Irak har problemer med at overholde menneskerettighederne, vurderer flere eksperter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Kristen Carsten Munk
Eva Schwanenflügel og Kristen Carsten Munk anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik L Nielsen

Alene hvis dansk krigsdeltagelse kan blive vanskelig på baggrund af medhold til klagerne, så er det jo værd at håbe på præcis dette udfald.

Preben Jensen, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar