Baggrund
Læsetid: 3 min.

Hver femte kvinde i kommunalpolitik oplever sexisme

22 procent af de kvindelige byrådsmedlemmer har været udsat for sexisme fra kommunalpolitiske kolleger, viser en ny rundspørge lavet af altinget.dk. Sexistiske kommentarer og adfærd kan holde kvinder væk fra kommunalpolitik, mener ekspert og kvindelige kommunalpolitikere
Indland
22. november 2017

Når mange kvindelige kommunalpolitikere oplever at få kommentarer for deres udseende eller blive talt ned til, så kan det være et udtryk for, at ligestillingen i dansk kommunalpolitik har stået stille de sidste 25 år, mener ligestillingsforsker.

Ifølge en rundspørge lavet af netavisen Altinget.dk blandt knap 1.200 kommunalpolitikere, så har 22 procent af kvinderne og to procent af mændene oplevet sexistiske kommentarer fra kolleger i byrådet. Fem procent af kvinderne i rundspørgen har været udsat for klask bagi og befamling i det kommunalpolitiske arbejde, og de tal overrasker ikke Karen Sjørup, der er lektor emerita i ligestilling på Roskilde Universitet.

»Kommunalbestyrelser har fået lov at forblive maskuline åndehuller, så når en ung, smart kvinde kommer ind i byrådet, så skal hun vurderes og sættes på plads, og så ligger sådan en adfærd jo lige for,« siger Karen Sjørup, der mener, at den tone kan afholde kvinder fra både at deltage og blive i kommunalpolitik.

Antallet af kvinder i byrådene har ligget på omkring 30 procent de seneste 25 år, som Information skrev tirsdag. Men når kvinder er for meget i mindretal i kommunalpolitik, så giver det plads til en mandekultur, som Karen Sjørup har observeret for nylig til et byrådsmøde på Københavns Vestegn.

»Kvinderne taler i kortere tid, har færre indlæg og kvindernes bemærkninger bliver sidekommentarer til den egentlige samtale, som er mændenes hanekamp mod hinanden. Nogle ser kvinder som andenrangspolitikere, derfor ser vi også, at kvinder sidder i kortere perioder end mænd, og det kan sagtens have noget at gøre med tonen, da det jo er demotiverende ikke at blive hørt og taget alvorligt,« siger Karen Sjørup.

Charlotte Haagendrup, der har siddet i byrådet for De Konservative i Egedal Kommune i otte år, er en af de kvinder, der har deltaget i rundspørgen. For hende har bemærkninger som »der er så meget, kvinder ikke forstår«, eller »hør nu her, lille du« været medvirkende til, at hun har kunnet se, hvorfor det var nødvendigt at blive i kommunalpolitik.

»Men jeg kan da godt forestille mig, at nogle kvinder ville have sværere ved at bide fra sig og ville tage sådan nogle dumsmarte bemærkninger mere nært, og jeg har også nogle gange tænkt, at nu går det over grænsen,« siger Charlotte Haagendrup.

Den konservative spidskandidat fra Egedal mener, at tonen er blevet bedre de seneste år, fordi der er kommet yngre generationer til, og fordi der ikke er den samme alkoholkultur omkring kommunalpolitik som tidligere.

»Men det er en vigtig diskussion at tage hele tiden, om hvordan vi kan behandle hinanden med værdighed og ordentlighed,« siger Charlotte Haagendrup.

22-årige Sonja Marie Jensen, der sidder i byrådet for Socialdemokratiet i Nyborg, er en af de unge i kommunalpolitik. I foråret indledte hun en debat om sine oplevelser med sexistiske kommentarer og klask bagi fra byrådskolleger, som har betydet, at hun har opnået respekt, ligesom det har fået nogle af hendes politiske kolleger til at forstå, hvordan deres adfærd påvirker andre.

»Men jeg kan godt forstå, hvis sådan en jargon og adfærd kan være en af grundene til, at kvinder ikke orker kommunalpolitik,« siger Sonja Marie Jensen, der genopstiller i år.

Efter sit debatindlæg i foråret fik hun henvendelser fra over 100 kvinder fra mange forskellige brancher og dele af landet. Derfor handler sexistisk adfærd i Sonja Marie Jensens øjne ikke kun om kommunalpolitik.

»Men den tone lever nok bedre blandt de midaldrende mænd, som der er flest af i kommunalbestyrelserne, men jeg tror det første skridt er at snakke om det – også når der ikke er kommunalvalg,« siger Sonja Marie Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her