Der er intet her, der peger på Knud Kristensen, siger Vesthimmerlands anklagede borgmester Knud Kristensen

Knud Kristensen (K) fik personligt en fjerdedel af alle stemmer i Vesthimmerland ved det seneste kommunalvalg. Men den populære borgmester har været plaget af anklager om inhabilitet i sager om salg af grunde, han ejer, og kommunens brug af hans entreprenørfirma til opgaver for millioner. Selv afviser han stort set alle anklager som hetz og misundelse
Borgmesterkandidat Palle Jensen (S) hos frisøren i Farsø Rådhuscenter. De mange anklager mod den konservative borgmester kan betyde, at det efter 24 år i byrådet kan blive Palle Jensens tur til at få magten.

Borgmesterkandidat Palle Jensen (S) hos frisøren i Farsø Rådhuscenter. De mange anklager mod den konservative borgmester kan betyde, at det efter 24 år i byrådet kan blive Palle Jensens tur til at få magten.

Ulrik Hasemann

Indland
20. november 2017

Viceborgmester og gårdejer Per Bach Laursen (V) går rundt på sin kartoffelmark og brokker sig over vejret. Det har regnet så meget de seneste måneder, at de ikke har kunnet høste.

»Der sidder da for 350-400.000 derude,« siger han og peger rundt på de halvvisne kartoffelplanter, der ligger ned på marken.

I et normalt år ville de for længst have hevet dem op her i starten af november. Men hvis kartofler bliver høstet, mens det er for vådt, rådner de hurtigt. Så indtil det bliver tørt nok, er der ikke andet for end at vente.

Per Bach Laursen er tredje generation på Lundgaard. På de 350 hektar har de ud over kartoflerne også raps til biobrændsel og korn til gårdens lidt over 1.000 svin.

Tidligere var Per Bach Laursen meget aktiv inden for landbrugets organisationer, men de seneste år har han fokuseret mere af sin tid på byrådsarbejdet i Vesthimmerland Kommune. Han blev valgt ind i byrådet for Venstre for første gang i 2010 og blev viceborgmester efter valget i 2013. Her gik han efter at blive borgmester, men havde inden valget lavet en aftale med De Konservative om, at det parti, der fik flest stemmer, skulle have posten. Noget som han slet ikke kom i nærheden af i kamp med den populære konservative kandidat Knud Kristensen.

»Jeg glemmer aldrig, det syn der mødte mig, da jeg kom over i Messecenteret i Aars, hvor man samler stemmerne ind. Der kunne jeg se Knuds stemmer i en bunke, og jeg tænkte: ’Hold kæft, du kan jo måle den i tommer.’ Det var helt vildt,« fortæller Per Bach Laursen.

»Der kunne jeg godt regne ud, at den ikke gik. Og det viste sig også, at han fik flere personlige stemmer end hele Venstre tilsammen.«

Inhabil eller ej

Knud Kristensen fik personligt godt en fjerdedel af alle de afgivne stemmer i hele Vesthimmerland Kommune. En fremgang på 600 stemmer i forhold til valget i 2010, hvor han også ryddede bordet. Det gav De Konservative én ud af to jyske borgmesterposter og i alt ti konservative repræsentanter i byrådet ud af de i alt 27 i Vesthimmerland.

Men det sidste år har den ellers uhørt populære borgmester mødt modstand som aldrig før.

For udover at være borgmester er Knud Kristensen også en aktiv forretningsmand i lokalområdet. Han er administrerende direktør i entreprenørfirmaet Hornum Murer og Entreprenørforretning og ejer også flere grunde i kommunen.

Den 14. september 2016 skulle økonomiudvalget behandle et punkt om nye ungdomsboliger, hvor Knud Kristensen var ejer af den ene af de fire grunde, der var i spil til projektet. Knud Kristensen erklærede ifølge deltagere på mødet, at han ikke var inhabil, fordi han havde solgt grunden, og deltog derfor til at begynde med i behandlingen af punktet. Men medlemmer af udvalget tjekkede det og fandt ud af, at han stadig stod som ejer af grunden, og så sendte de ham uden for døren.

Efterfølgende forklarede Knud Kristensen først, at årsagen til misforståelsen var, at han havde indgået en option om et salg, men at salget altså ikke var gået endeligt igennem.

Sagen indledte et større slagsmål i lokalpressen om borgmesterens habilitet og forsøget på at deltage i et punkt, hvor han havde klare økonomiske interesser. Der gik flere måneder, før borgmesteren i et åbent brev offentligt erkendte, at han havde begået en fejl, men på det tidspunkt havde økonomiudvalget udtrykt, at de havde mistet tilliden til borgmesteren. En tillid som Knud Kristensen erklærede, at han ville gøre alt, hvad han kunne for at genoprette. Det lykkedes ikke.

Balladen i byrådet havde fået Nordjyske til at grave i andre forhold omkring borgmesterens firma og kommunen, og fra september og frem blev der i en længere afslørende artikelserie stillet yderligere spørgsmål ved borgmesterens habilitet og sammenblanding af interesser.

Aktindsigter viste, at Knud Kristensens firma var det firma, der oftest fik lov til at byde ind på opgaver, hvilket fik entrepenører rundt omkring i kommunen til at klage over, at de aldrig blev inviteret. Kommunen havde også givet borgmesterens firma opgaver, uden at de kom i udbud, selvom de lå over den beløbsgrænse, der var fastsat i reglerne. Og så var der endnu en omgang ballade omkring en byggegrund i Farsø, som borgmesteren blev anklaget for at forsøge at sælge til Aars Boligforening til en pris, der lå langt over den normale markedspris.

Ikke med dig

Skiftende byrådspolitikere var ude med hård kritik i sagerne, og Kirsten Moesgaard – det eneste andet konservative medlem af økonomiudvalget end borgmesteren – endte med at melde sig ud af partiet i protest mod borgmesterens ageren. Hun stiller nu op på en uafhængig borgerliste, der går til valg på at vælte borgmesteren. En mission som også Per Bach Laursen støtter op om og som manifesterede sig tydeligt i en valgdebat på TV2 Nord.

Det var midt i den timelange tv-debat, og emnet var det dårlige samarbejdsklima i byrådet. Per Bach Laursen havde ordet og gjorde det klart, at Venstre ønskede en ny borgmester, men at man måtte se nærmere på, hvilke specifikke alliancer der kunne dannes efter valget. Pludselig forlod Knud Kristensen sin plads og gik gennem studiet, så han stod lige foran Per Bach Laursen og gav ham hånden:

»Skal vi lige lave en aftale, Per Bach Laursen. Den der får de fleste stemmer på valgaftenen, er den, der besætter borgmesterposten?« sagde han.

»Den laver vi ikke, Knud.«

»Gør vi ikke det?«

»Nej.«

»Hooov,« udbrød borgmesteren.

»Vi vil gerne lave den med De Konservative, men ikke med dig.«

»... Men I er da stadig borgerlige, er I ikke?« prøvede Knud Kristensen, inden han gik tilbage på sin plads og efterfølgende anklagede Per Bach Laursen for ikke at ville bruge mere tid end mellem kl. 10 og 13 på at være borgmester.

En beskyldning Per Bach Laursen afviste som »fake news«.

Vesthimmerland-sagen

September 2016: Borgmester Knud Kristensen (K) erklærer sig ikke inhabil i en sag i Økonomiudvalget, hvor Aars Boligforening var interesseret i at bygge på en af hans grunde. Han oplyser, at han har solgt grunden, men ifølge tingbogen ejer han den stadig. Sagde selv, at han havde en optionsaftale om et salg, men erkender senere, at han var inhabil.

November 2016: Kommunens bevillinger til nedrivninger af huse hos tre konservative politikere bliver kritiseret. Bevillingerne er ikke givet i overenstemmelse med reglerne for ordningen, siger eksperter. Knud Kristensen har selv siddet i nedrivningsudvalget. De Konservative politikere forsvarer sig med, at de bare søgte om puljen og ikke kendte reglerne.

December 2016: Endnu en af Knud Kristensens grunde skaber ballade i byrådet. Denne gang er det en grund i Farsø, som Aars Boligforening er interesseret i, men som medlemmer af udvalget mener, er prissat for højt. Knud Kristensen afviser og henviser til, at der er blevet ryddet op efter forurening på grunden. Men projektet ender med ikke at blive til noget.

Januar 2017: Entrepenører klager i Nordjyske over, at de ikke indbydes til at byde på kommunens opgaver. Opgørelse viser, at det firma, der oftest bliver indbudt, er borgmesterens firma HME: Officielt 26 gange fra 2014-2016 på licitationer og over 50 gange til mindre opgaver. Ifølge senere redegørelse har HME dog kun fået opgaven i 7 ud af de 26 officielle licitationer.

Maj 2017: Ifølge Nordjyske bliver borgmesteren politianmeldt af løsgængeren Anette Vahlgreen pga. inhabilitet i forhold til opgaver til hans firma uden udbud, heriblandt en renovering af Ædeltårnet. På anklagen svarede Knud Kristensen til Nordjyske: ’Det, som hun antyder der, det er noget, der kun findes i Annette Vahlgreens verden. Så lad det blive der.’

Træls

»Det er længe siden, han har fået sådan en afvisning,« siger Per Bach Laursen, da vi taler om optrinnet i hans stue på gården.

»Personligt synes jeg da, at det er træls, at vi skal tale sådan. Jeg har haft meget at gøre med Knud igennem tiden. Han har for eksempel renoveret mit hus,« siger Per Bach Laursen og peger hen imod et imponerende vinduesparti fra gulv til loft med udgang til en terrasse.

Adspurgt om anklagerne mod borgmesteren vil Per Bach Laursen ikke kritisere ham for særligt mange af de sager, som Nordjyske har gravet frem.

»Mit liberale sind har det sådan, at det ikke kan nytte noget, at der er folk, der bliver udelukket fra at have topposter i politik, bare fordi man er entreprenør. Men når det så er sagt, så skal der være styr på ens kasketter. Man skal som minimum erklære sig inhabil,« siger Per Bach Laursen.

Han peger i stedet på, at Knud Kristensen ikke straks erkendte sine fejl, men rettede kritikken mod resten af byrådet som årsag til, at stort set alle nu har vendt sig mod ham.

»Der, hvor den går helt galt for Knud, er, at jeg skal høre nede bag Brugsen, at det er os andre, den er galt med. Og at vi ikke fatter en meter af, hvad der foregår. Det bliver jeg skuffet og ked af,« siger Per Bach Laursen.

Knud, Per eller Palle

Noget kunne også tyde på, at vælgerne i kommunen reagerer negativt på artiklerne om borgmesterens forskellige kasketter. Ifølge en meningsmåling i Nordjyske fra tidligere på måneden ønsker 47 procent i kommunen nu en ny borgmester, mens kun 33 procent vil fortsætte med den nuværende.

En af dem, der forsøger at udnytte situationen, er socialdemokraten Palle Jensen. Knud Kristensens svækkelse betyder, at der er reel kamp om posten denne gang. Han håber derfor, at det nu efter 24 år i byrådet kan blive hans tur til at få magten.

»Borgmesteren hedder Knud, Per eller Palle efter næste valg,« siger Palle Jensen.

Information møder ham hos frisøren i Farsø Rådhuscenter, hvor snakken går om, at nogle borgmestre har så mange velbetalte bestyrelsesposter, at de tjener flere penge end statsministeren. En historie, der har kørt hele morgenen i radioen, og som Palle Jensen da må medgive lyder voldsomt.

I forhold til de mange hårde overskrifter, der har været i lokalpressen det seneste år, går heller ikke Palle Jensen særligt kritisk til borgmesteren og hans firmas mange opgaver for kommunen.

Det er svært at vide, hvad der er hans fejl, og hvad der er kommunens, og det handler i virkeligheden mere om håndteringen af det, forklarer Palle Jensen. F.eks. da det eskalerede til et nyt niveau, da Knud Kristensen politianmeldte byrådsmedlemmet Annette Vahlgreen for at have beskyldt ham for at lyve.

»Det var fuldstændigt åndssvagt, at han begyndte at politianmelde et medlem. Det var ikke en borgmester værdigt i en sag, hvor det egentlig handlede om, at det var ham, der havde fejlet,« siger Palle Jensen. Borgmesteren trak siden anmeldelsen tilbage, men Annette Vahlgreen valgte ifølge Nordjyske nogle måneder senere så at politianmelde ham for at bryde udbudsloven.

Hovedpersoner i Vesthimmerland-sagen

Per Bach Laursen

Borgmesterkandidat og nuværende viceborgmester for Venstre. Gårdejer og har været formand for De Danske Svineproducenter og præsident for De Europæiske Svineproducenter. Udfordrer nu Knud Kristensen efter at have mistet tilliden til borgmesteren på grund af håndteringen af sager om inhabilitet. Går bl.a. til valg på, at kommunen skal have del i udflytningen af statslige arbejdspladser.

Knud Kristensen

Tidligere meget populær borgmester i Vesthimmerland, men risikerer at miste magten på grund af ballade om inhabilitet og hans ageren som både forretningsmand og borgmester. Har været medlem af Folketinget for De Konservative og borgmester i Aars inden sammenlægningen. Er administrerende direktør i Hornum Murer- og Entreprenørforretning (HME), der har omkring 50 ansatte.

Palle Jensen

Borgmesterkandidat for S og motorsagkyndig i Forsvaret. Har siddet i byrådet i 24 år. Har været kritisk over for Knud Kristensens ageren, særligt omkring inhabilitet i behandlingen af en af borgmesterens grunde. Går til valg på, at man ikke skal nedsætte kommuneskatten – som Knud Kristensen har foreslået – og at man skal værne om de aktiviteter, der foregår i de mindre byer i kommunen.

Kirsten Moesgaard

Advokat, valgt til byrådet for De Konservative og medlem af Økonomiudvalget. Har været en af de hårdeste kritikere af Knud Kristensens ageren i sagerne om inhabilitet og kommunens manglende overholdelse af blandt andet tilbudsloven. Gik ud af De Konservative i sommeren 2017 og har siden dannet sin egen borgerliste: VestHimmerlandsListen.

Ren politik

Knud Kristensen sidder på sit nye kontor på rådhuset i Aars, der stadig ikke er ordentligt indrettet. Et portræt af ham malet af en tidligere malermester i Gundested står klar til at blive hængt op på væggen. Ved siden af er der to sølvskinnende spader lænet op ad væggen. Den ene blev brugt til at indvie den nye omfartsvej i Aars og den anden til at indvie det nye rådhus.

»Vores medarbejder kom først med en ganske almindelig spade med rødt håndtag og skaft. Men der fik han at vide, at den gik ikke, når det handler om et nyt rådhus. Det skulle være ordentligt,« fortæller Knud Kristensen.

Omfartsvejen var det dyreste anlægsprojekt nogensinde i Vesthimmerland Kommune og var ikke populært hos alle. Men det var nødvendigt for to af kommunens største arbejdspladser – stålvirksomheden Dania og kyllingeslagteriet Danpo – fortalte borgmesteren, at de havde brug for en forbedret infrastruktur. Så det fik de.

Netop gode forhold for erhvervslivet er det vigtigste punkt for Knud Kristensen i hans valgkamp. Det er forudsætningen for, at man får løst problemerne med bosætningen og får en endnu bedre økonomi. »Knud eller Kaos,« som der står på hans valgmateriale på Facebook, mens sagerne om inhabilitet og hans firmas arbejde for kommunen bliver afvist som hetz.

»Det er ren politik, og så er det blevet meget personligt,« siger han og henter en redegørelse på seks sider, han har printet ud.

»Der er ikke én ting, der står i det her, som peger på Knud Kristensen. Ikke en ting,« siger han og slår i bordet.

Ifølge borgmesteren har forvaltningen brugt 1.000 timer på redegørelsen, som frikender ham fuldstændigt, men som ingen rigtigt har interesseret sig for siden. Redegørelsen indeholder dog flere indrømmelser fra kommunens side omkring overholdelse af udbudsloven og dokumentation for indgåelsen af aftaler og tilbud fra anden side.

»Tilbudslovens bestemmelser vil fremover blive iagttaget fuldt ud,« ligesom der for fremtiden »vil blive sat fokus på forvaltningsloven og notatpligten«, står der i redegørelsen.

Men de brud på tilbudsloven, der måtte være, er altså alle sammen foregået langt væk fra borgmesterens bord.

»Jeg ved ikke, om nogen forestiller sig, at vi sidder her rundt om bordet og så lige fordeler, hvad jeg kan nå at lave i år. Det har slet ikke noget på sig,« siger Knud Kristensen.

Han erkender, at han begik en fejl i den sag, der sparkede det hele i gang, men om hans anden grund i Farsø, som han blev anklaget for at sælge til overpris, var der ikke noget problem. Han tog en risiko ved at købe grunden, og selvfølgelig skal han have lov til at tjene penge på noget, som samtidigt skaber udvikling på en grund i byen, der virkelig havde brug for det, siger han.

»Jeg må bare konkludere ud fra den storm, der blev ud af det, at jeg har været for aktiv. Jeg sidder sgu ikke her på kontoret og kigger ud ad vinduet. Jeg har selvfølgelig min erhvervsinteresse, men jeg ser det faktisk som projektudvikling, der vil betyde, at Farsø i fremtiden vil holde et flot niveau gennem hovedgaden.«

– Du har ikke været for entreprenant?

»Det synes jeg ikke. Vi har vundet nogle licitationer, og det kan ikke passe, at vi ikke som firma kan udføre nogle opgaver for Vesthimmerland Kommune, når nu det foregår på en ordentlig måde. Vi bliver inviteret til at lave et stykke timelønsarbejde, som alle andre bliver. Jeg kan ikke få øje på det. Og så begynder jeg da at tænke, om der også er misundelse i det her.«

God til at passe egen forretning

Det er koldt og klart på havnen i Løgstør, og Finn Nielsen udnytter den sidste chance, inden det bliver for vådt i vejret til at male træværket til sit bådbyggerværksted. Han har haft det i 15 år og er generelt meget positiv over udviklingen i Løgstør.

Tidligere var Løgstør kun et sted, man tog hen, hvis det var for dårligt vejr eller for mørkt til at sejle videre og ikke et sted, man rigtig havde lyst til at blive som sejler. Men en stor indsats fra frivillige og handelsstandsforeningen har betydet, at havnen særligt om sommeren er blevet et livligt sted med grill, bord-bænke-sæt og en masse kulturelle arrangementer. Men borgmester Knud Kristensen er han ikke så glad for.

»Han er vist lidt for god til også at passe sin egen forretning,« siger han.

»Der er mange her i byen, der ser frem til at få en ny borgmester.«

Kampen i kommunerne

I landets kommuner udspiller sig små og store lokalpolitiske kampe, som spidser til, når der er kommunalvalg.

På Information har vi spurgt vores læsere, hvilke af dem vi bør se nærmere på op til valget. Der er kommet mange gode svar. Vi har også selv fundet et par interessante eksempler og sætter i en artikelserie fokus på en række kommuner, hvor politikerne er røget i totterne på hinanden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Sådan går det når politik og profit blandes sammen!

Torben K L Jensen

Eva - sådan har politik altid været - Fra Estrup over Alberti til vor engen lille tyveknægt - Lars Løkke Rasmussen.

Eva Schwanenflügel

Torben, jeg ved det, og er pissetræt af det.