Læsetid: 4 min.

Efter it-skandaler: Ingeniørforeningen foreslår almægtig it-arkitekt

Statens It-projektråd vurderer i ny rapport, at 40 pct. af statens it-projekter er højrisiko-projekter. Derfor og på baggrund af rækken af milliarddyre it-skandaler foreslår Ingeniørforeningen en chefarkitekt for den digitale del af den offentlige forvaltning
10. november 2017

Tillid er godt. Kontrol er bedre. Og styring er bedst.

Ifølge Ingeniørforeningen IDA’s formand, Thomas Damkjær Petersen, har der nok været lidt for meget tillid, når det offentlige har søsat sine ofte ikke helt sejlfærdige it-projekter.

Derfor skal Danmark først og fremmest sikre styring og kontrol.

»Det er nødvendigt at få ansat en chefarkitekt, der skal have det store overblik over hele den offentlige sektors it,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Han understreger, at chefarkitekten skal have meget vide magtbeføjelser.

»Vi ser gerne, at vedkommende kommer til at referere direkte til departementschefen i enten Stats- eller Finansministeriet. Arkitekturfunktionen skal også understøttes af et stærkt sekretariat.«

IDA har haft et udvalg af eksperter til at udarbejde en lang række anbefalinger, og udvalget har også kunnet konstatere, at der ofte er et mønster i de problemer, der over de seneste årtier har kostet det offentlige store milliardbeløb.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Nielsen
  • Torben K L Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Michael Hullevad
Anker Nielsen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

Børge Neiiendam

Det er ufattelige midler der kanaliseres igennem til it-systemer der viser sig ikke fungerer optimalt. Borgernes interesser knytter sig til det Offentliges udgifter, de private må skøtte sig selv.

Kan Det Offentlige finde den Chefarkitekt, som artiklen her omtaler ? Hvis, så kan det ikke gå hurtigt nok med at finde og ansætte vedkommende, og udstyre vedkommende med de økonomiske muskler, det personale og de beføjelser der skal til, for Borgerne kan ikke stiltiende se til at mia. af kroner postes i det ene projekt efter det andet, mens de berørte samfundsfunktioner ligger mere eller mindre døde.

Flemming Berger, Torben K L Jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Et eller andet skal der jo gøres ved alle de inkompetente projekter, der fejler gang på gang, og koster kassen. Men om dette er den rigtige løsning har jeg ikke ekspertise nok til at kunne bedømme. Glæder mig til at høre, hvad de mere tech-kyndige her på forummet mener?

Johnny Winther Ronnenberg

Jeg er fuldstændig enig i artiklens grundide, jeg har advokeret for de samme tanker siden 92, Der mangler effektiv styring fra top til bund i offentlige IT-projekter og mennesker der intet ved om IT sættes til at lede projekter hvor en ekspertgruppe af systemudviklere er det eneste ansvarlige svar på store og komplekse systemer. Det er ikke en opgave for almindelige offentlige ansatte at lede store komplekse systemer og listen af forfejlede systemer er alenlang som bevis på at det.

Men det kan blive en hård fødsel for det kræver mange år at etablere en "virksomhed" med den fornødne ekspertise på området og skabe en kultur hvor man lærer af fejlslagne projekter og udvikler andre arbejdsgange og metoder så de samme fejl ikke sker igen og igen. Jeg tror ikke på at staten, regionerne og kommunerne kan stå sammen og arbejde på et fælles projekt af den størrelse uden at der går politisk studehandel i det :-(

Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@John Christensen
Hele ideen med en Enterprise Arkitekt funktion, er jo netop at spare penge, gennem faglighed.

Ja.. sådan nogle er nogle dyre drenge (jeg er selv en), men man kan få rigtig rigtig rigtig mange Senior Enterprise Arkitekt mandeår for de penge, som bare et fejlet offentligt IT-projekt har kostet.

Det største problem vi i dag har i det offentlige er politikerne og centraladministrationens foragt for faglighed. For Faglighed er tit det der står i vejen for at kunne udøve RIGTIG magt, og være en god stærk politiker/embedsmand.

Læs eventuelt tråden på Version2.dk (Ingeniørens IT hjemmeside)

https://www.version2.dk/artikel/idas-formand-faa-styr-paa-de-offentlige-...

// Jesper

Torben K L Jensen, Johnny Winther Ronnenberg, Egon Stich, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Problemet kunne blive, kan en sådan "Arkitekt" forblive uafhængig?
Hvis han kan "smøres" ender vi bare med et dobbelt så stort problem.
(lobbyister kan have mange penge og få skrubler)

Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Det der er tale om er om en funktion lig med ombudsmanden der kan påtale fejl og mangler ved projekterne inden de implementeres endeligt. Udviklere med de fornødne færdigheder til at udvikle store projekter er i million plus klassen og de har ikke råd til at lade sig købe, for hvert eneste projekt står på deres CV og et fejlslagent projekt kan lukke døre permanent for en.

Michael Kongstad Nielsen

Johnny Winther Ronnenberg
11. november, 2017 - 12:07

Problemet med en ombudsmands-funktion er, at Ombudsmanden først kommer ind, efter det er gået galt. Altså ikke fra start.
En 'almægtig it-arkitekt' lyder ikke særlig demokratisk, men man kunne måske udvikle nogle kursustilbud specielt for alle it-beslutningstagere, typisk offentlige, dvs. politikere, bestyret af sådan nogle it-arkitekter, hvor kursisterne gennemgribende lærer hvordan man skruer it-projekter sammen fra start.

Fx. "Gør det så enkelt som muligt."
"Skru ned for ambitionerne".
"Et system, det først kører, kan videreudvikles senere"
"Kører det ikke, kommer det aldrig til det".
Osv.