Læsetid: 7 min.

Kandidattests om KV17 afslører blandt andet DF som midterparti og københavnske lokalpolitikere som ekstreme

Dansk Folkeparti er et lokalpolitisk midterparti, København er ekstremernes kommune, og de gamle klassepartier er ikke til at skelne fra hinanden. Information er dykket ned i lokalpolitikernes svar på DR’s, Altingets og TV 2’s kandidattests
Det er valgdag og mange søger hjælp hos forskellige kandidattests. Mere end 6.000 lokalpolitikere fra de landsdækkende partier har taget de populære kandidattests. Information har indhentet samtlige besvarelser og er gået på opdagelse i det store datamateriale. 

Det er valgdag og mange søger hjælp hos forskellige kandidattests. Mere end 6.000 lokalpolitikere fra de landsdækkende partier har taget de populære kandidattests. Information har indhentet samtlige besvarelser og er gået på opdagelse i det store datamateriale. 

Tycho Gregers

21. november 2017

De seneste uger har rådvilde vælgere haft mulighed for at søge hjælp i de såkaldte kandidattests på TV 2, DR og Altingets hjemmesider.

Her bliver tvivlerne bedt om at tage stilling til en række politiske udsagn, såsom at »kommuneskatten skal sættes ned« eller at »der bør ansættes flere i hjemmeplejen«.

Efterfølgende bliver svarene sammenlignet med lokalpolitikernes svar, og testene viser, hvilke kommunale kandidater man er mest enig med.

Mere end 6.000 lokalpolitikere fra de landsdækkende partier har taget de populære kandidattests.

Information har indhentet samtlige besvarelser og er gået på opdagelse i det store datamateriale. Her er fire interessante ting, man kan læse ud af kandidaternes svar.

1. Den klassiske højre-venstre-skala lever i bedste velgående

Rygterne om, at den klassiske fordelingspolitiske højre-venstre-skala er død, er stærkt overdrevne. I hvert fald hvis man ser på, hvordan de lokalpolitiske kandidater har besvaret spørgsmålene i de tre kandidattests.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Erik Kaaber Rasmussen
  • Niels Duus Nielsen
Niels Erik Kaaber Rasmussen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

En metodisk kommentar: At højre venstreaksen bekræftes, siger naturligvis mere om, hvor fast denne akse ligger i hovedet på dem, der har stillet spørgsmålene, end den siger noget om, hvor fast den ligger i hovedet på dem, der har givet svarene. Som man råber i skoven, får man svar. Når man spørger udfra en ideologisk og velfærdspolitisk dagsorden, giver det sig selv, at man får klassiske højre-venstre svar. At DF placerer sig relativt centralt, er jo til gengæld i sig selv en demonstration af den klassiske akses begrænsninger.

Johanna Haas, Flemming Berger, Nis Jørgensen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Det ville nok give bedst mening som minimum at separere værdipolitik fra det socialøkonomiske aspekt, som på denne figur fra 2007 , da partier som DF og De Radikale vil placerere sig vidt forskelligt alt efter hvilken alen man måler med.

Den gamle højre-venstre akse er lidt et fortidslevn fra før indvandring/asyl politik blev en væsentlig faktor i DK, og har nok mest fået sin nuværende udforming fordi venstrefløjen føler et stort behov for at kunne definere dem føler de har mindst til fælles med som "højreradikale kræfter".

Iøvrigt er det bemærkelsesværdigt så meget de fleste partier og den generelle folkestemning (i min optik( synes at have rykket sig nedad på den værdipolitiske skala i løbet af kun 10 år

Endnu en metodisk kommentar: Er der ikke tale om en tautologi, at partierne vil placere sig på en akse med den valgte metodologi? Det virker som om artiklen professor Ulrik Kjær mener, at det at partierne placerer sig forskellige steder på aksen, er et bevis for at højre-venstre-aksen "lever".