Interview
Læsetid: 3 min.

Kulturminister: Der er en rådden kultur i dele af filmbranchen

Beretningerne om ydmygende og krænkende adfærd i filmselskabet Zentropa burde få gang i selvransagelsen i hele branchen, mener kulturminister Mette Bock. Men en ordentlig arbejdskultur med respekt for den enkeltes grænser er ikke noget, man kan lave regler for, mener ministeren. Den skal komme gennem en åben diskussion på arbejdspladsen
»Meget tyder på en branche, som nogle steder har en rådden kultur, derfor hilser jeg diskussionen velkommen, men ser også frem til, at branchen selv tager fat på diskussionen, for hvis det er et udbredt fænomen, at man ikke respekterer andre menneskers grænser, så er det problem for branchen,« siger kulturminister Mette Bock.

»Meget tyder på en branche, som nogle steder har en rådden kultur, derfor hilser jeg diskussionen velkommen, men ser også frem til, at branchen selv tager fat på diskussionen, for hvis det er et udbredt fænomen, at man ikke respekterer andre menneskers grænser, så er det problem for branchen,« siger kulturminister Mette Bock.

Sille Veilmark

Indland
13. november 2017

Beretningerne om krænkelser og sexchikane i den amerikanske filmbranche fik i sidste uge sin danske udløber.

I Information og siden Politiken har tidligere praktikanter og ansatte i filmselskabet Zentropa fortalt om smæk og seksuelt betonede krænkelser fra filmboss Peter Aalbæk Jensens side. Og den diskussion, som #MeToo-bevægelsen har sat i gang, også i dansk kulturliv, er ifølge kulturminister Mette Bock utroligt vigtig.

»Meget tyder på en branche, som nogle steder har en rådden kultur, derfor hilser jeg diskussionen velkommen, men ser også frem til, at branchen selv tager fat på diskussionen, for hvis det er et udbredt fænomen, at man ikke respekterer andre menneskers grænser, så er det problem for branchen,« siger Mette Bock.

Zentropa er et at de filmselskaber, som modtager mest offentlig støtte, men Mette Bock henviser til, at det er Det Danske Filminstitut (DFI), der uddeler filmstøtte, og det er ikke noget, hun vil blande sig i.

I søndagens udgave af Politiken udtalte DFI, at beretningerne om ydmygende og seksuelt betonede krænkelser ikke umiddelbart får nogle konsekvenser for støtten. Mette Bock mener heller ikke, at problemet er løst med at lave regler eller skære i filmstøtten.

»Det er allerede forbudt at begå overgreb på andre mennesker, så det her handler om kultur, om normer og den måde, man omgås hinanden på, når man arbejder sammen, og det er jo langt vanskeligere at have med at gøre. Men det er noget, branchen bliver nødt til selv at tage fat på på en langt mere alvorlig måde, end det hidtil har været tilfældet.«

Tag det alvorligt

Herhjemme har #MeToo-bevægelsen blandt andet ført til ændrede regler på Forfatterskolen, og filmselskabet Zentropa forbød i fredags smæk bagi som straf til praktikanter.

Mette Bock hilser tiltagene velkommen, men hun mener ikke, at problemet er løst ved at lave nye regelsæt, hvis ledelsen i virkeligheden ikke tager problemer med krænkende adfærd alvorligt.

»Det handler grundlæggende om den måde, vi omgås hinanden, og om at vi alle har et ansvar for at respektere andre menneskers grænser. Det problem er ikke løst ved at formulere regler eller normer. For det handler jo ikke kun om, at den enkelte skal sige tydeligt fra, eller at man som chef har et særligt ansvar. Det handler om at udvikle en kultur, hvor man tager vare på og respekterer hinanden,« siger Mette Bock.

At det særligt er i kulturens verden, at historierne om seksuelt krænkende adfærd er kommet frem, mener kulturministeren kan handle om, at kreative miljøer ofte arbejder med at flytte grænser, tænke skævt og gøre tingene på en ny måde:

»Det er måske en medvirkende forklaring, men det er på ingen måde en undskyldning for ikke at respektere de her grænser.«

Luk vinduerne op

Mette Bock understreger, at der på de fleste kulturarbejdspladser sikkert er styr på, hvordan ledelse og ansatte opfører sig over for hinanden, men det er afgørende at kunne tage en åben og ærlig diskussion.

»Og det begynder selvfølgelig med, at man fra toppen tager et ansvar,« siger hun og fortsætter:

»Vinduerne skal op, så vi kan få luft i gardinerne og tage den her diskussion.«

Mette Bock håber på, at diskussionen kan få gang i en selvransagelse i filmbranchen og andre brancher, hvor der kan være problemer med en krænkende arbejdskultur:

»Det kan forhåbentlig føre til en adfærdsændring der, hvor der er behov for det, og så vil jeg bare sige, at jeg har stor respekt for dem, der har modet til at stå frem. Tit er krænkelser jo noget, der er forbundet med en skam og dårlig samvittighed, som i virkeligheden skulle ligge et helt andet sted. Men det er vigtigt, at krænkende og grænseoverskridende adfærd ikke bare bliver til løse rygter. Det er vigtigt, at det bliver legitimt at stå frem med de her ting, for ellers er det meget svært at gøre noget ved problemet,« siger kulturministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hun kunne passende begynde med sig selv, og betale de penge hun har stjålet fra licens pengene tilbage.

Anne Schøtt, Karsten Lundsby, Tino Rozzo, Rune Rasmussen, Trond Meiring, Jens Bruun, Poul Anker Sørensen, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvor er det typisk. Fralæggelse af ansvar når det drejer sig om et privat selskab, men der var ingen problemer med at fratage Kvinfo støtte, da man mente de var for politiske, og det samme kommer til at gælde DR, der også kritiseres for at bruge for mange penge. Uagtet at ministeren var med til at give sig selv topløn i fratrædelsesordning. Arbejdstilsynet er i mellemtiden blevet beskåret så kraftigt, at de selv klager over dårligt arbejdsmiljø, og ikke engang har tid til at rykke ud til dødsulykker. Så de har nok heller ikke tid til at kigge Zentropa efter i sømmene, suk..

Flemming Berger, Henrik holm hansen, Karsten Lundsby, Knud Chr. Pedersen, Peter Nielsen, Slettet Bruger, Niels Duus Nielsen, Rune Rasmussen, Carsten Munk, Anders Sørensen, Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen, Daniel Joelsen, Britta Hansen, Jens Bruun, Poul Anker Sørensen, Torben Bruhn Andersen, Hans Larsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

"Det er mange år siden, jeg fratrådte min stilling i DR, og jeg indtræder i en lang række af fratrådte chefer i DR, og det står jeg fuldt og helt ved", sagde Mette Bock til TV 2 d. 18. august, og når hun idag mener at dele af mediebranchen lider af en rådden kultur, henviser hun naturligvis ikke til sin tidligere generøse arbejdsplads.
Ærgerligt, at hun har gjort sig selv aldeles utroværdig, når hun nu påpeger at andre er mere rådne end hende selv! Høg over høg!!

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Peter Nielsen, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Det er ikke en diskussion der er mest brug for. Efter 1 måneds artikler og afsløringer kan der ikke være tvivl. Og så med statsstøtte.

Handling, handling og handling!

Lars Peter Simonsen, Eva Schwanenflügel, Peter Nielsen, Trond Meiring og Maria Jensen anbefalede denne kommentar

Jo, Mette Bock, man kan sagtens lave regler for "en ordentlig arbejdskultur med respekt for den enkeltes grænser". Det er det, vi kalder arbejdsmiljøloven.

Filmbranchen kan jo ikke løse det her selv. De er alle sammen hunderædde for Peter Aalbæk. Det eneste, der virker, er at gøre overenskomst med en fagforening til betingelse for at modtage filmstøtte. Zentropa har modtaget over 300 mio over de seneste ti år, så det kan dårligt kaldes for en privat virksomhed, og vi har ret til at kræve et minimum af ordentlighed af en virksomhed, der nasser så meget på det offentlige.

Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, olivier goulin, Kim Houmøller, Anders Sørensen, Nike Forsander Lorentsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Men er der noget med, at Aalbæk støtter Liberal Alliance økonomisk? Er det dér, hunden ligger begravet?

Randi Overgård, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Aalbæks gøren og laden har været kendt i årtier. Hvad Bocks alt for store aftrædelsespenge har med sagen at gøre har jeg svært ved at se.

Diskussionen her er vel menneskelig nødvendig uanset hvilken tilhørsforhold politikeren har haft og har nu. Når et problem pludselig bliver opdaget synes det hele at gå i selvsving, hvilket er sket i andre sammenhænge. men fokus på krænkelser er altid vigtig og hver eneste person som krænker og manipulerer er ansvarlig.

jens peter hansen

Kevin Spacey ham kan man forsvare, for han er så god, Bock derimod kan vi ikke lide så hun er naturligvis ansvarlig for ja for hvad?

Niels Duus Nielsen

Det altafgørende problem er ikke filmbranchens gøren og laden. Det altafgørende problem er, at der er en rådden kultur i regeringen.

Flemming Berger, Anne Schøtt, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Som har hvad med filmbranchens griseri at gøre?

Niels Duus Nielsen

jens peter hansen, er det ikke en minister der udtaler sig? Uden først at feje for sin egen dør?

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Med den indstilling NN så skal alle man ikke bryder sig om holde kæft.

Niels Duus Nielsen

Ikke nødvendigvis holde kæft, blot være lidt forsigtige med, hvilke ord, man bruger, når man kritiserer andre. At en minister taler om en rådden kultur bringer uvilkårligt associationer til den rådne kultur i regeringen. Som jo er en kendsgerning ikke sandt? Måske er regeringen ikke lige leveringsdygtig i sexskandaler, men der er mange andre måder at udnytte en magtposition på. Men selvfølgelig vil Mette Bock hellere diskutere for hende ufarligt stof i stedet for at fokusere på regeringens egne skandaler.

Flemming Berger, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Mette Bock er komplet hyklerisk, at høre på...

Det er den siddende Regering der er "rådden"...!

Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Det er der jo også i dele af kulturministeriet.

Mads Jørgensen

"Luk vinduerne op" - come on Information..