Analyse
Læsetid: 4 min.

KV17: Socialdemokraterne vinder, Venstre undgår nederlag, mens DF’s ventede gennembrud udebliver

Det lykkedes Socialdemokraterne lokalt at drage nytte af formand Mette Frederiksens popularitet. Venstre fik til gengæld et hæderligt valg ved at overlade scenen til partiets borgmestre. Og Dansk Folkeparti ligner for første gang en taber
frank jensen genvalgt overborgmester københavn

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), kunne – allerede før stemmerne var talt op – fortælle, at der var lavet en aftale med Enhedslisten, SF og De Radikale om, at de peger på ham mod selv at få borgmesterposter

Stine Tisvilde

Indland
22. november 2017

Kommunalvalget 2017 blev borgmestrenes valg. I en række kommuner slog den såkaldte borgmestereffekt igennem og forhindrede store politiske udsving. Allerede tidligt på valgaften stod det således klart, at en række af de 98 borgmestre kan fortsætte trods den ventede landspolitisk fremgang til Socialdemokratiet og tilsvarende tilbagegang til Venstre set i forhold til seneste kommunalvalg i 2013.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) kunne – allerede før stemmerne var talt op – fortælle, at der var lavet en aftale med Enhedslisten, SF og De Radikale om, at de peger på ham mod selv at få borgmesterposter. Indtil det sidste var der ellers tvivl om, hvorvidt Enhedslisten ville gå efter overborgmesterposten i hovedstaden.

Netop antallet af borgmestre har på forhånd været et af succeskriterierne for flere af partierne – men dog ikke det eneste.

Der er nemlig ikke noget i dansk politik, der er så taknemmeligt som et kommunal- og regionsvalg. Antallet af borgmestre. Stemmeprocenten. De største byer. Stemmeandel i forhold til det seneste folketingsvalg. Eller noget helt femte. Et kommunalsalg kan og vil blive solgt af en partileder som en sejr på mange måder.

Forlovelsesring

Det var første gang Mette Frederiksen mødte vælgerne som formand for Socialdemokratiet. Og Mette Frederiksen har været så heldig, at hun fyldte 40 år søndag før valget. I valgkampens slutspurt gav det anledning til store fødselsdagsportrætter i medierne, hvor partiformanden kunne fortælle om børn, skilsmisse og forlovelse.

»Der sidder en ring på Mette Frederiksens venstre hånd, og den har stor betydning,« som det hed i indledningen af et interview i B.T.

»For den handler om kærlighed, og om at skulle bygge noget stort og dejligt op med et andet menneske«.

Socialdemokraterne har da også forsøgt at udnytte Mette Frederiksens popularitet vis-a-vis Lars Løkke Rasmussen. Den socialdemokratiske formand har besøgt alle landets kommuner, har sendt 600.000 personlige breve til vælgerne og indtalt partiets radioreklamer. Det hele med den landspolitiske overskrift: Valget står mellem velfærd og skattelettelser.

Selv om Socialdemokratiet gik frem i procentpoint, fortalte den socialdemokratiske formand dog tirsdag, da hun stemte i Egebjerghallen i Ballerup, beskedent, at »drømmeresultatet« var fremgang i en række kommuner, så partiet fik flere borgmestre.

Udover naturligvis borgmesterposterne i København, Aarhus, Odense og Aalborg (som partiet alle beholdt) havde partiet denne gang satset på at tilbageerobre magten i Randers. Og det lykkes for det tidligere folketingsmedlem Torben Hansen.

Krisesnak forstummet

For blot et halvt år siden blev der talt ihærdigt om, hvad – endnu et – katastrofevalg for Venstre ville betyde for Lars Løkke Rasmussen. Den snak er siden forstummet.

Dels har Dansk Folkepartis trussel/løfte om, at partiet vil i regering med Lars Løkke Rasmussen efter næste valg – og altså ikke nødvendigvis med en eventuel afløser på formandsposten i Venstre som Kristian Jensen – styrket førstnævnte. Og dels synes det at gå bedre for Venstre og statsministeren, ikke mindst i forholdet til netop Dansk Folkeparti.

Det går dog ikke så godt, at Venstre har villet gøre valget til en landspolitisk begivenhed. Uden udsigt til at kunne profitere af en statsministereffekt og med en overvægt af borgmestre i forhold til Socialdemokratiet (47 mod 34) har regeringspartiet i stedet satset på den lokale borgmestereffekt.

I det seneste nummer af partibladet Liberalt Overblik pralede Lars Løkke Rasmussen med, at Venstre ikke blot har stillet med allerflest kandidater på stemmesedlerne (nemlig 1.896 kandidater til kommuner og regioner): »Vi har de bedste kandidater. Og vi er partiet med den bedste politik på hylderne. Det er et godt udgangspunkt«.

Lars Løkke Rasmussen var dog beskeden, da han stemte på Nyboder Skole i København. Statsministeren henviste til, at Venstre ikke bare var dygtig til at konstituere sig efter valgdagen sidst:

»Det gik ualmindeligt godt sidst, for med en fjerdedel af stemmerne fik vi noget, der ligner halvdelen af borgmesterposterne. Det var et historisk godt bytteforhold«.

Underforstået, at ingen selvfølgelig kan forvente en tilsvarende historie.

Det var da også en tydelig lettet statsminister som kort før midnat konstaterede, at »hvis du kigger på procenten, ligger vi nogenlunde som sidst«.

Skuffelse for DF

Til gengæld overraskede Dansk Folkeparti negativt både på procenten og borgmesterposterne.

Kommunalvalget skulle have været et kommunalpolitiske gennembrud og have resulteret i partiets første borgmesterpost.

Partiformandens broder, Jens Henrik Thulesen Dahl, skulle have været borgmester i Assens, men det blev han ikke. Og Dansk Folkeparti havde håbet på, at partiets finansordfører, René Christensen, skulle have overdraget de gyldne kæder i Guldborgsund Kommune. Men trods fremgang til DF var der endnu større fremgang til den siddende borgmester, John Brædder fra Guldborgsundlisten, som næsten fordoblede sit stemmetal til 33,1 procent af stemmerne.

Da konstitueringsspillet gik i gang i Guldborgsund Kommune og de resterende kommuner, hvor der endnu ikke forelå en afgørelse, stod Dansk Folkeparti til for første gang at blive et valgs taber.

Serie

Kommunalvalg 2017

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kan man deraf udlede, at den højredrejning S har taget på landspolitik nu giver gevinst lokalpolitisk.
Vendte de traditionelle S-stemmer hjem nu hvor der på visse politiske områder ikke længere er forskel på S og DF?

Men nu gik Venstre jo markant tilbage ved valget og Lars Løkkes tidlige udmeldning, da de store byer ikke var talt og tilbagegangen derfor beskeden, var derfor rent spin som skulle isolere partiformanden for noget som helst ansvar for nederlaget, som potientielt kunne true et skrøbeligt formandskab. Dynamikken eller rettere status quo i partiet sikres kun af magten som statsminister og den dertilhørende interne venstre vognborg.

Det burde være overflødigt at bemærke: Medierne - inkl. Information æd indpakningen råt. Og den store overlever - Lars - kan til sit beskedne CV tilføje endnu et valgnederlag

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Dorte Sørensen, Johanna Haas, Torben Bruhn Andersen, jørgen djørup, Jørgen Wassmann og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wassmann

Jeg er også glad idag. Og naturligvis kommer resultatet til at påvirke landspolitiken, samt ikke mindst Vor Lille Leder i resten af dennes regeringstid. Var positiv overrasket, da DR klippede VÆK fra LLR igår aftes, efter at han med hæs stemme og røde øjne var begyndt at gentage sig selv over resultat:
Da han begyndte på landspolitikken, indvandring og andet populistisk tale blev der skiftet billede/lyd.
Suveræn god "kameraføring" af DR hele aftenen - ikke mindst med den lille genistreg.

Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Johanna Haas anbefalede denne kommentar

@Peter Frost:
1. Jeg mener, man fortrøstningsfuldt kan udlede, at DF er gået for langt selv i forhold til deres potentielle vælgere. Der var stor og berettiget protest på de sociale medier inden Pia Kærsgårds mands "rav-skægget-af dem- vi er utrygge!" for alvor kom i dagspressen. Han endte heldigvis selv med håret (eller skægget!) i postkassen i stedet for at tvangs-rave det af andre mennesker. Åbenlys racisme, had og hetz i åbenlyst vanvittige forslag kan altså få DF vælgere til at stå af. Det er godt. Der er en vej frem for rigtig mange vælgere til en mere inkluderende og åben samfundstankegang, når de formår at stå af DF's eskalerende racistiske politik.
2. Ang. Socialdemokratiet: Ikke kun udlændinge politisk, men også socialpolitisk har de ført det, der er blevet den nye borgerlige politik - dvs. uden den bremse, man før i tiden kaldte "borgerlig anstændighed." Men forskellen på S og DF er trods alt - trods en pt. sørgelig indskrænket og enslydende udlændingepolitik og "ens" nyliberal konkurrencestatstænkning, tale og handling - at borgerne og virkeligheden kan påvirke partiet tilbage til en mere ægte, socialdemokratisk, solidarisk og klassebevidst politik. Der er større og større bevidsthed omkring den voksende ulighed og skæve fordeling af verdens goder. Vi har set en udvikling og ny-orientering tilbage mod klassisk, socialdemokratsk samfundstænkning i Laour i England. Det var som bekendt fra Blairs England, at Socialdemokratiet i sin tid fik "New Labour" tanken. Jeg håber og tror, de får nye gamle grundtanker fra Corbin's Labour nu og i de kommende år. Det trænger Danmark til. Det trænger verden til; der er hårdt brug for, at genopdage solidariteten som en vigtig samfundsmæssig drivkraft både nationalt og internationalt og for at bekæmpe den stigende ulighed og skæve fordeling af verdens goder. Måske drivkraften frem mod en ny tankegang for mange bliver bekymringen for, at planeten bryder sammen. Men denne bekymring vil også automatisk føre til en anden tankegang omkring vores samfund. Vi vil få andre prioriteter end større biler og skattelettelser.
3. Fra de store perspektiver tilbage til det konkrete: Der er nok også et demografisk element i valgresultatet? Generelt vælger yngre vælgere ikke DF.

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Ole Bach anbefalede denne kommentar

S og DF kappes om mange af de samme vælgere Johanna. Jeg tror bare at S har, med sine nye strammer-politik, formået at hente de frafaldne tilbage.
Yngre vælgere stemmer langt mere rødt end ældre. Det ahr noget at gøre med hvis penge man lever af.... når de unge får villa vovse og volvo, så vandrer de ind mod midten og måske længere.

@Peter Frost: ikke nødvendigvis og heldigvis for det! Den ene halvdel af befolkningen vandrer aldrig den vej - helt uanset alder og helt uanset deres socioøkonomiske status. Generelt siger man, at omkring 13 procent af befolkningen i moderne europæiske demokratier stemmer højrepopulistisk - og DF hører til blandt Europas højrepopulistiske partier. Danmark ligger så lidt højre end det, men der er grænser for vækst, selv når det gælde højrepopulisme.

"gælder"