Analyse
Læsetid: 4 min.

Liberal Alliance er på Facebook-vælgerjagt hos De Konservative

Facebook gør det muligt at målrette sit politiske budskab til lige præcis den målgruppe, man ønsker at nå. I de seneste dage har Liberal Alliance været på vælgerjagt hos deres regeringspartner i De Konservative, mens en socialdemokratisk byrådskandidat går efter Enhedslisten-vælgere. Det viser Informations indsamling af reklamer fra brugeres Facebook-feeds
Liberal Alliance er i øjeblikket på stemmefiskeri hos deres regeringspartnere i De Konservative med en kampagne af animerede videoer på Facebook.

Liberal Alliance er i øjeblikket på stemmefiskeri hos deres regeringspartnere i De Konservative med en kampagne af animerede videoer på Facebook.

Rene Schutze

Indland
15. november 2017

Reklamer på Facebook er svært gennemskuelige, fordi de kan målrettes til særlige målgrupper ud fra brugernes aktiviteter og bevægelsesmønstre. De budskaber, der bliver målrettet mod den enkelte, kan derfor være radikalt forskellige fra naboens eller familiemedlemmet i Sønderjylland, og det er ikke synligt for offentligheden, hvordan de forskellige reklamer spreder sig.

Facebook har dermed været en revolution inden for politiske reklamer, fordi de muliggør, at man kan få sit budskab ud til dem, man gerne vil nå, uden at spilde en masse annoncekroner på vælgere, som man har en forventning om ikke vil flytte deres stemme.

Det lyder smart, men er også en af de funktioner som har skabt mest debat, da man frygter, at politiske aktører med Facebooks indgående viden om den enkelte bruger kan målrette budskaber præcis mod de grupper, som kan være afgørende for at ændre på et valgresultat uden at offentligheden kan se det. Og at Facebook, datamining og annoncekroner dermed kan få en uforholdsmæssigt stor indflydelse på et valgresultat.

Dagpenge til 3F’erne

I sidste uge satte vi et eksperiment i gang, hvor vi med hjælp fra brugerne indsamler de politiske reklamer, som de bliver mødt af på Facebook. Vi bad dem om at installere en browserudvidelse udviklet af den amerikanske nyhedsorganisation ProPublica, som opsamler alle de reklamer som brugeren bliver mødt af på Facebook og samler dem i en database.

Ved hjælp af værktøjet indsamler vi f.eks. informationer omkring, hvordan politikerne målretter deres reklamer. Det er information, man som bruger selv kan se ved at klikke sig ind på ’Hvorfor ser jeg dette’ i hjørnet af hver enkelt reklame. Men ved hjælp af browserudvidelsen indsamler vi nu informationerne systematisk for mange brugere på en gang.

Projektet er kun lige begyndt, men allerede nu kan man se, hvordan de politiske partier og kandidater bruger værktøjet til at målrette budskabet til deres konkurrenter og samarbejdspartnere.

Liberal Alliance er f.eks. via deres annoncering i øjeblikket på stemmefiskeri hos deres regeringspartnere i De Konservative med en kampagne af animerede videoer.

Den ene video handler om at øge frit valg, og den anden handler om, at sygeplejersker bruger for meget tid på unødvendigt papirarbejde. Disse budskaber er målrettet de brugere, som Facebook registrerer som interesserede i De Konservative, samt specifikt mandlige vælgere mellem 25 og 39 år. Information har kontaktet Liberal Alliance for at spørge til annoncestrategien, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Den samme teknik bruger den socialdemokratiske kandidat til Københavns Borgerrepræsentation Marcus Vesterager i sin kommunalvalgskampagne. Her forsøger han at vinde noget af det tabte socialdemokratiske terræn i København tilbage ved at målrette en af sine videoannoncer mod dem, som Facebook har registreret som værende interesseret i Enhedslisten.

»Jeg prøver at nå nogle vælgere, der også kunne være interesseret i den profil, jeg har. Jeg fokuserer meget på det grønne,« forklarer Marcus Vesterager om strategien. Han fortæller, at han regner med at bruge omkring 2.000 kroner på Facebook-annoncering i valgkampen.

»Det er en god måde at brede det ud, så nogle af de vælgere, der stemmer på andre partier, kan se, at der er et alternativ i et andet parti. Den socialdemokratiske profil bliver bragt ud til flere, end hvis vi bare havde gået efter dem, der var interesseret i Socialdemokratiet,« siger han.

Aktuelle sager

En anden tendens er, at politikerne bruger aktuelle sager til hurtigt at komme ud med et budskab til berørte målgrupper på Facebook.

I sidste uge reklamerede SF’s formand Pia Olsen Dyhr f.eks. med sin holdning til regeringens planer om at lade beskæringer af dagpengene finansiere initiativer, der skal gøre det mere attraktivt at investere i aktier. Annonceringen er målrettet Facebook-brugere over 13 år, som Facebook via deres aktiviteter eller klik på reklamer har registreret som værende »interesserede« i fagforeningen 3F.

Det Radikale medlem af Europa-Parlamentet Morten Helveg Petersen benyttede også muligheden kort efter indgåelsen af erhvervspakken mellem regeringen, De Radikale og Dansk Folkeparti til at målrette sit budskab til folk, der er »interesserede i Danfoss«.

Budskabet handlede blandt andet om de grønne gevinster ved pakken og hans kamp for at sikre et frit flydende energimarked i Europa. Danfoss har 29.000 følgere af sin side, men det begrænser sig altså ikke til sidens fans, men til dem som Facebook vurderer er interesserede i Danfoss ud fra f.eks. interaktioner med andet indhold og reklamer.

Vær med til at undersøge politiske reklamer på Facebook

Vi bombarderes med politiske reklamer på Facebook, men vi ved alt for lidt om dem. Derfor vil Information kortlægge de politiske reklamer, og du kan ved hjælpe ved at installere et lille plug-in til din browser, hvis du bruger Chrome eller Firefox. Det er anonymt og kan til enhver tid afinstalleres. Læs mere her.    

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

Hvis Liberal Alliances kampagne lykkes, bekræfter det blot, hvad man længe har haft en mistanke om, nemlig at mange såkaldte konservative ikke aner, hvad konservatisme er, men tror, det er en form for liberalisme.