Baggrund
Læsetid: 3 min.

Manglende løn kan få dansk-trænet milits i Irak til at kollapse

Den irakiske stammemilits A’ali al-Furat, som Danmark har trænet gennem et år, skal overtage sikkerheden i den vigtige grænseby Al-Qaim. Men kaos i Bagdad truer med at føre til opløsning af militsen, siger chefen for det danske jægerkorps, Kåre Jakobsen
Den irakiske stammemilits A’ali al-Furat, som Danmark har trænet gennem et år, skal overtage sikkerheden i den vigtige grænseby Al-Qaim. Men kaos i Bagdad truer med at føre til opløsning af militsen, siger chefen for det danske jægerkorps, Kåre Jakobsen

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Indland
29. november 2017

Den dansk-trænede A’ali al-Furat-milits, som netop nu er indsat i den sidste fase af krigen mod Islamisk Stat, risikerer at smuldre. I flere perioder har soldaterne slet ikke fået løn og i andre perioder kun en del af den løn, de skulle have haft.

Det fremgår af et interview med chefen for Jægerkorpset Kåre Jakobsen, som har indvilget i at løfte en del af sløret for den danske indsats.

»I starten fik de ingen løn, kun kost og logi,« siger oberstløjtnant Kåre Jakobsen, der også er chef for den danske specialoperationsstyrke i Irak, Task Force 61. Hans folk har brugt mere end et år på at træne den 500 mand store stammemilits, der efter planen skal overtage sikkerheden ved den strategisk vigtige grænseby Al-Qaim.

»Der har i det hele taget været en del udfordringer med lønningerne fra Bagdad. De har ind imellem været meget længe undervejs, og når de så endelig er kommet, har der ikke været lønningsposer nok,« siger han.

Når Islamisk Stat er fjernet fra hele området omkring Al-Qaim, er det meningen, at den dansk-trænede milits skal bidrage til sikkerheden i byen og den øvre del af Eufrat-dalen. Men militsens fremtid er afhængig af, at der kommer styr på lønningerne, mener han.

»Det er klart, det ikke holder i længden, hvis de ikke får løn. A’ali al-Furat består af lokale arbejdsløse, tømrere, soldater og politifolk med familiære forpligtelser. Hvis de ikke får deres løn, vil de være nødt til at forsørge deres familier på anden vis,« siger Kåre Jakobsen og understreger, at mange af soldaterne er så fattige, at familie og venner har hjulpet med økonomien, for at de kan træne med danskerne på Al-Asad-basen.

Hvad forklaringen er på Bagdads manglende betaling af militsen, der gentagne gange er blevet rost den irakiske hærchef i Anbar, er uklart, men i flere perioder har også de lokale stammesheiker været nødt til at betale en del af lønningerne for at sikre militsens overlevelse.

Risikerer kollaps

Mellemøstekspert Helle Malmvig fra Dansk Institut for Internationale Studier bekræfter, at den  dansk-trænede milits risikerer at smuldre, hvis der ikke kommer styr på aflønningen.

»Hvis lønnen udebliver, vil militsen højst sandsynligt kollapse,« siger hun og understreger, at det netop var det, der skete, da Bagdad under Irak-krigen overtog ansvaret for at aflønne stammemilitsen Sons of Iraq, der fra 2005 udgjorde USA’s spydspids mod al-Qaeda i Irak. 

Militæranalytiker Mikkel Storm Jensen fra Forsvarsakademiets Institut for Strategi betegner det som et generelt problem, at den irakiske regering i Bagdad har svært ved at finde penge til områder som Al-Qaim, der ligger langt fra hovedstaden.

»Det har været et tilbagevendende problem,« siger Mikkel Storm Jensen, som vurderer, at det skyldes en blanding af pengemangel, korruption og prioritering.

»Det vestlige Anbar, hvor Al-Qaim ligger, er meget langt fra Bagdad, og det hjælper heller ikke, at regeringen i Bagdad er domineret af shiamuslimer, mens A’ali al-Furat-brigaden består af sunnimuslimer fra et område, der traditionelt set har haft et dårligt forhold til regeringen,« siger han.

Den danske jægerchef håber imidlertid, at der snart kommer styr på situationen.

»Regeringen har i al fald givet chefen for A’ali al-Furat, oberst Moussa Hamad al-Karbouly, papir på, at han skal bidrage til sikkerheden i Al-Qaim området, og at de folk, han har i brigaden, vil blive lønnet. Han har ganske vist ikke fået alle de penge, Bagdad havde lovet, men han forsøger at dele sol og vind lige,« siger den danske jægerchef.

A’ali al-Furat-militsen betår af omkring 500 mand fra 27 forskellige stammer, og den er blevet trænet af danske specialoperationsstyrker siden efteråret 2016. Det er planen, at opgaven på et tidspunkt skal overdrages til den almindelige danske træningsmission i Irak, men hvornår det sker, er uvist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

"Det er ingen sag at få en fattig mand til at gå med gevær" siger man ifølge en gammel talemåde.

Måske skulle vi have sendt det frivillige og ulønnede Hjemmeværn til opgaven med at træne Irakstyrker.

Det viser sig nu, at de fattige vil kun gå med gevær hvis de får løn, kost og logi, men så er det til gengæld ingen sag at rekruttere i fattige områder - viser historien.

Træk vores soldater hjem!
Det er en nyttesløs mission de er på. A never ending story.

Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Michael Hullevad, Torben Lindegaard, Trond Meiring og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Tværtimod; find nogle penge til dem. Det er den billigste måde at bevare freden på.
Ethvert fredeligt hjørne, især hvis det kunne blive styret rimeligt under ordnede forhold uden for meget korruption & religiøst vanvid, har potentiale til at brede sig.
Men jeg indrømmer gerne; Irak – det er tungt.

Carsten Svendsen

Jeg så et interview med en afghansk soldat, trænet af de britiske soldater, der havde fået job hos taleban, som instruktør.
Mon ikke de kan finde ud af det i Irak også?

Carsten Svendsen

På "BBC World".