Læsetid: 4 min.

Martin Henriksen: At Danmark ikke overholder menneskeretskonventionen får ikke Rusland til at opføre sig dårligt. Det gør de jo i forvejen

Det skal være lettere at udvise kriminelle udlændinge og stramme udlændingeloven, mener Dansk Folkeparti. Derfor vil partiet have Den Europæiske Menneskerettighedskonvention ud af dansk lovgivning. Men det er faktisk allerede muligt at gøre det, partiet gerne vil
Martin Henriksen er for så vidt ligeglad med, hvordan man i praksis sikrer, at Den Europæiske Menneskeretskonvention ikke har forrang for dansk lov. Så længe det sker.

Martin Henriksen er for så vidt ligeglad med, hvordan man i praksis sikrer, at Den Europæiske Menneskeretskonvention ikke har forrang for dansk lov. Så længe det sker.

Jakob Dall

4. november 2017

Dansk Folkeparti vil skrive Den Europæiske Menneskerettighedskonvention helt ud af dansk lovgivning.

Det fremgår af et nyt beslutningsforslag.

Partiet skriver, at det i dag er vanskeligt for Folketinget at stramme reglerne for udvisning af kriminelle udlændinge, reglerne for familiesammenføring og reglerne for udlændinge på tålt ophold, fordi domstolene lægger stor vægt på de dele af dansk lovgivning, hvor der henvises til konventionen.

Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at domstolene ikke længere vil kunne tilsidesætte dansk lovgivning med henvisning til menneskerettighederne. Sådan som det for eksempel sker i nogle sager, hvor kriminelle udlændinge ikke kan udvises, fordi de har familie i Danmark.

Bandemedlemmer foran Københavns byret. Tirsdag undgik bandelederen Shuaib Khan for fjerde gang en ubetinget udvisningsdom, da han blev idømt tre måneders fængsel for at have truet en politibetjent på Nørrebro.
Læs også

Men Folketinget kan faktisk allerede i dag tvinge domstolene til at ignorere konventionen. Det forklarer Jens Elo Rytter, der er professor ved Københavns Universitet og en af landets førende eksperter i folkeret og menneskerettigheder.

»Folketinget kan for eksempel godt vedtage en lov om, at man altid skal udvise udlændinge, der er dømt for vold,« siger han.

»Det vil i nogle tilfælde være i strid med konventionen. Men hvis politikerne skriver i loven, at det er de ligeglade med, så skal domstolene bruge den lov.«

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen erkender, at politikerne allerede har mulighed for at gøre det, partiet gerne vil.

»Det kunne også sagtens være en model,« siger han.

»Vi gør os bare umage med at finde flertal for vores politik. Hvis vi vurderer, at vi kunne få flertal for den model, som eksperten skitserer, så kommer vi da bare med det forslag. Det skal ikke skille os ad.«

Ignorer domme

Danmark tiltrådte Den Europæiske Menneskerettighedskonvention i 1953. I 1992 vedtog Folketinget, ligesom mange andre lande, at loven skulle skrives ind i den nationale lovgivning. Dermed har konventionen en særstatus, som andre konventioner ikke har.

Dansk Folkeparti vil ikke træde helt ud af konventionen. Den skal bare skrives ud af dansk lovgivning.

Dermed vil Danmark stadig være forpligtet internationalt til at overholde konventionen, og vi vil stadig kunne blive dømt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvis vi overskrider den. For eksempel ved at kræve alle kriminelle udlændinge udvist eller indføre strammere regler for familiesammenføring.

– Så der vil være tilfælde, hvor Dansk Folkeparti vil have, at vi skal bryde konventionen med åbne øjne?

»Ja. Det vil der jo være, for eksempel i forhold til at udvise kriminelle udlændinge. Det skal man ikke lægge skjul på. Med vores forslag vil der være flere tilfælde, hvor vi med åbne øjne vil bryde konventionen,« siger Martin Henriksen.

– Det vil kunne føre til en dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Skal vi så bare ignorere den dom?

»Der kan vi jo skrive i lovgivningen, at på de områder, hvor Folketinget har vedtaget noget andet, der er vi ikke bundet af afgørelserne fra domstolen.«

– Så vi skal tage et forbehold for konventionen?

»Du kan godt kalde det et forbehold, det kan du godt gøre.«

– Hvordan tror du, at det vil blive modtaget af de andre lande, der har tiltrådt konventionen?

»Det er der sikkert mange, der vil blive stærkt forargede over. Det skal man ikke være i tvivl om. Andre vil klappe i deres hænder og synes, at det lyder da meget fornuftigt.«

Det er systemets skyld

Det er en forudsætning for at blive medlem af Europarådet, og til dels også EU, at et land har tiltrådt Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

– Tror du ikke, at det vil give os nogle problemer, hvis vi begynder selv at bestemme, hvilke dele af konventionen vi vil overholde?

»Joh. Nu er Danmark jo en duks i Europarådet. Men selvfølgelig vil der være nogen i det system, som vil udtrykke kritik af Danmark. Men det gør de jo alligevel. Man kan aldrig tilfredsstille det system. Det er jo meget politisk korrekt.«

– Åbner det ikke muligheden for, at mere undertrykkende regimer kan henvise til, at når selv Danmark tager forbehold for konventionen, så kan vi for eksempel også lade være med at respektere homoseksuelles rettigheder?

»Der er mange lande, som i forvejen ser stort på menneskerettighederne. Det, at Danmark ønsker en anden retning på visse punkter, betyder ikke, at Rusland, Tyrkiet eller Aserbajdsjan begynder at opføre sig dårligt. Det gør de jo i forvejen.«

– Er det ikke med til at udvande respekten for menneskerettighederne, hvis et land som Danmark begynder at tage forbehold?

»Jamen, respekten er jo udvandet. Det er jo systemets skyld. Hvis konventionen gav Danmark mulighed for at forsvare sig selv mod kriminelle udlændinge, havde vi jo ikke den her diskussion. Så dem, der bærer ansvaret for, at respekten for menneskerettighederne er blevet udvandet, er i høj grad dem, der siger, at konventionen er, som den er, og at den kan ikke ændres.«

Partiet står indtil videre alene med sit forslag. Danmark har netop overtaget formandsskabet i Europarådet. Det vil regeringen bruge som en anledning til at drøfte en ny fortolkning af konventionen med de andre lande, hvilket skal give staterne mere selvbestemmelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Stuerene bliver l aldrig".. Profetiske ord :-(

Holger Madsen, Niels Duus Nielsen, Erik Karlsen, Søren Jensen, Torben Skov, Knud Kornerup, Jens Winther, John Andersen, Frede Jørgensen og Benny Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

»Der er mange lande, som i forvejen ser stort på menneskerettighederne. Det, at Danmark ønsker en anden retning på visse punkter, betyder ikke, at Rusland, Tyrkiet eller Aserbajdsjan begynder at opføre sig dårligt. Det gør de jo i forvejen.«
citat af Martin Henriksen fra artiklen

Det er da i hvert fald korrekt.

Holger Madsen, Erik Karlsen, Mette Poulsen, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Jeg vil gerne have DF ud af dansk politik. Kan vi ikke bare afskaffe dem. De gør livet så besværligt for mig. Der ligger ret totalitære tanker bag DF's logikker. Man skal bare have modstanden af vejen

Søren Jensen, John Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frank Rasmussen

@Michael Rydberg: Afskaffe DF? Foreslår du at DF'ere f.eks. kunne koncentreres i nogle lejre? Evt. til genopdragelse?

Man kunne formodentllg sagtens nedlægge Dansk Folkeparti, for der er efterhånden ganske mange andre partier, der har overtaget dets politik.

Hvad skal vi gøre ved de utryghedsskabende politikere?
Der er masser af måder de kan smadre Danmark på, og de har i hvert fald mere end rigeligt med erfaringer på det område.
Kan man forbyde utryghedsskabende politiske partier? Hvor mange penge har DF efterhånden fået af udlandske millionærer?

Det at DF ikke vil overholde menneskeretskonventionen får ikke Danmark til at opføre sig dårligt. Alle normale følelser såsom sympati, solidaritet, gensidig hjælp, bliver fordrevet.
Jeg er for så vidt ligeglad med, hvordan man i praksis sikrer, at Den Europæiske Menneskeretskonvention har forrang for dansk lov. Så længe det sker.

Dem der har masser af penge ved, at den nemmeste måde at få noget igennem folketinget på, er ved at købe et helt politisk parti.
Hvad med følgende udsagn; Nye Borgerliges medstifter og næstformand, Peter Seier Christensen: "Empati er jo ikke ubetinget godt".

Man bruger alle midler for at skrabe til sig, uanset skaden for alle andre. Rigdom er lig med politisk magt, rigdom er den valuta som man omsætter til politisk indflydelse.
Vi oplever en massiv devaluering af den almindelige vælgers stemme, til fordel til princippet; "en million en stemme".

Udgifterne til politisk manipulation er eksploderet, samt opkøb af medierne for at dominere det politiske billede, så man kan lynhurtigt kan gennemtrumfe ens egen agenda.
Man betaler politiske kampagner og sviner velfærdssamfundet til for at få det fjernet.

Niels Duus Nielsen

Nu vil de borgerlige jo indføre forbud mod kriminelle grupperinger, så hvis hadetale (Henriksen) og overtrædelse af af internationale konventioner (Espersen) såvel som berigelse af sig selv på fællesskabets bekostning (Messerschmidt) er kriminelt, kan vi måske få DF forbudt?

Mandatar Torben Wilken

Den europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK) er skabt på baggrund af det, der skete under Anden Verdenskrig. Den blev skab for at en statsmagt ikke fremover skulle kunne lovligt mishandler egne og andre borgere af politiske og andre grunde.
Den blev skabt i enighed af de Allierede Lande, til sikring af den enkelte borger og dennes rettigheder, som tydeligt og let forståeligt er beskrevet i de enkelte artikler. Den er et lovkraftigt værn overfor, den til enhver tid siddende magthaver og derfor kan en magthaver ikke tilsidesætte, endsige ændre ved denne konventions fastlagte rettigheder.
Dette betyder, at politiske ønsker fra Folketingets partier, som er den lovgivende magt, her ikke kan, lovmedholdeligt, vedtage en lov, der ændre, indskrænker eller ophæver dele af eller hele denne konvention.
Det eller de partier, der tror at De bare kan bestemme og lovgive her, hvilket ingen kan forhindre dem i at gøre, vil vågne op til en virkelighed, hvor de bliver sat helt udenfor indflydelse.
Dansk Folkeparti (DF) har ikke nogen synlig selv kritik. Reelt vil de et et-parti system og det vil den danske befolkning ikke leve med. Det er ikke demokrati. Det viste modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig i Danmark.
Hovedparten af danskerne og dem som er kommet til landet ved ægteskab med en dansk statsborger, ”Familiesammenførte”, er klar til at befri Danmark for en sådan situation. Det beskæftiger vi hvert år mindst 2 gange, nemlig ved Grundlovsdag d. 5, juni og ved bålafbrænding Sankt Hans aften, hvor vi synger Midsommervisen ”Vi vil fred her til lands….”.
Det er ikke folkets valgte repræsentanter, valgt ved et Folketingsvalg, som skal ændre/ kan ændre EMRK netop fordi, De ifølge af Danmarks Riges Grundlov, som alle medlemmer af Folketinget højtideligt har underskrevet at De vil overholde, er en magt i den tredelte magt i Danmark. Folketinget er her sat udenfor døren helt bevidst af skaberne af EMRK. Domstolen i Strassburg kan heller ikke fordi den er en domstol, en magt som danske domstole er en del af ” den tredelte magt”.
Torben Wilken, formand for DNM