Læsetid: 8 min.

’Da jeg nævnte ligestilling, blev der først helt stille. Så grinede de’

Venstres Mette Engelbrecht er ene kvinde blandt 18 mænd i byrådet i Brøndby Kommune. Hun er et eksempel på, at ligestilling i kommunalpolitik har stået stille i 25 år: I 1993 var en tredjedel af de danske kommunalpolitikere kvinder. Og sådan er det også i dag
Mette Engelbrecht (V) er den eneste kvinde i Brøndbys kommunalbestyrelse. Screendump fra kommunalbestyrelsesmødet 11. oktober 2017.

Mette Engelbrecht (V) er den eneste kvinde i Brøndbys kommunalbestyrelse. Screendump fra kommunalbestyrelsesmødet 11. oktober 2017.

Brøndby Web TV

21. november 2017

I 1970’erne var kvinderne i flertal i byrådet i Albertslund, husker Susanne Storm Lind, der er byrådskandidat for Socialdemokratiet til dagens kommunalvalg. Men siden sidste kommunalvalg i 2013 har kun fem ud af 21 byrådsmedlemmer i Albertslund været kvinder.

»Der er en anden tone til møderne,« forklarer Susanne Storm Lind på gågaden mellem Albertslund Centerets lave betonbygninger.

Hun har savnet flere kvinder i byrådet, fortæller hun denne kolde lørdag eftermiddag, hvor hun sammen med fire andre kvindelige kommunalvalgskandidater deltager i Kvinderådets kampagne ’Stem flere kvinder ind’.

Især kvinderne på gågaden virker interesserede i de tværpolitiske løbesedler, mens en 50-årig mand helt ignorer SF-kandidaten Birgit Hauers høflige opfordring. En kvinde med valgballoner i alle partifarver snupper en flyer:

»Det er godt, I gør opmærksom på det her. Det er jeg glad for at se.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

Præcist hvornår er vi begyndt at tænke om ligestilling som ens-stilling? Som om at der ikke er ligestilling, hvis der ikke er lige mange af hvert køn i en branche? "Stem flere kvinder ind"? Det er ligeså absurd en opfording som "Stem flere mænd med et Kejser Vilhem overskæg ind - dem ser vi nemlig heller ikke mange af!".

Få endelig motiveret flere kvinder til at engagere sig politisk, men spar samfundet og dem selv for at deres køn skulle have en politisk relevans. At stemme på en kvinde FOR at stemme på en kvinde, er at behandle dem som om de fortjente en eller anden unik form for medlidenhed i kraft af deres køn, at de skulle have brug for særbehandling. Det er helt på sin plads at grine af.

Asger Høgsted, Povl Jensen, Verner Nielsen, Klaus Engelholt, Niels K. Nielsen, Hans Aagaard, Teis Iversen og Michael Andersen anbefalede denne kommentar

Det er godt nok uuuhyggelig læsning. At det repræsentative demokrati i kommunerne er blevet slået så meget tilbage, - så det slet ikke er repræsentativt. I 70`erne og 80`kæmpede vi bravt, og lykkedes med at sætte kvinder på dagsordenen. Så deltagelsen af kvinder i alt fra sogneråd, bestyrelser, kommunalbestyrelser osv, - steg ganske markant.
At vi nu har nået et nyt lavpunkt, ja det ryster mig faktisk.
Så alle kvinder til stemmeurnerne i dag, - så vi kan sørge for at de nye kommunalbestyrelser og regionsråd afspejler befolkningen i dette land.
Har lige meldt mig ind i et parti.
Klar til kamp.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Anne Eriksen, Sascha Olinsson, David Zennaro, Katrine Damm og Ann Thomsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Se videoen fra byrådsmødet i Brøndby, det virker i mine øjne ret gemytligt.

Og hvis det er så vigtigt at få kvinder ind i byrådet, så stem dog på en kvinde! Det gør jeg, ikke fordi hun er kvinde, men fordi hun er den bedste kandidat!

Asger Høgsted, Flemming Berger, Sascha Olinsson og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Bjarne Agerskov

Så stil dog op hvis I vil ind! Hvad er problemet. Kvinder udgør en majoritet i kongeriget så jeg kan ikke rigtigt forstå hvad problemet er. Måske at der bare ikke er nok kvinder der gider bruge sin tid på kommunalpolitik. Fair nok så lav noget andet..

Det er, fordi mænd anser sig selv for at være mere betydningsfulde end kvinder, alder og politik uanset. De fatter ikke meningen, så derfor kommer disse "de gider nok ikke" "har ikke overskud/ int" - Bortset fra, at det hele kører baglæns, især hos de højre orienterede, så skal diskussionen dreje sig om egnethed og ikke køn, hvad der altså er betydelig modstand imod - bevidst eller ubevidst!

Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Anne Eriksen "Det er, fordi mænd anser sig selv for at være mere betydningsfulde end kvinder, alder og politik uanset."

Gør "mænd", ubestemt flertal, nu også det? Hvis det du siger er sandt, så må "kvinder" (ubestemt flertal, naturligvis) vel også føle at deres køn er mindre betydningsfuldt siden de jo også mest stemte på mænd, eller hur?

Eller... kan det mon være at flertallet af kvinder her i landet faktisk tager politisk stilling til kandidaternes synspunkter, motiver og mærkesager, og ikke bare går efter kandidatens fysiske udseende og navn?

Ideen om at hvis der ikke er lige mange af begge køn i dansk politik anno 2017, er det mangel på ligestilling, er ikke ligestilling. Det er en accept af ideen om kvinden som den "naturligt" passive, som en af natur ikke-selvstændig aktør, som er offer og modtager for alt der sker fra oven (mænd). Kvinden som det "beskyttede køn". Det er et uværdigt og regressivt form for ligestillingsprojekt.

Ja, men tingene ændrer sig kun langsomt, meget langsomt...
Det med udseende, synspunkter, motiver og mærkesager slås med kulturen på området og så kan man jo prøve at orientere sig i efterdønningerne af KV 2017.

Bjarne Agerskov

Over halvdelen af stemmeberettigede er kvinder så der er vidst nok rigeligt liestilling på valgdagen mener jeg. Lad nu være med at umyndiggøre dine kvindelige medborgere fordi de ikke nødvendigvis stemmer på baggrund af køb som du vil at de skal. Måske de rent faktisk stemmer på de opstillede de har mest tiltro til.