Læsetid: 5 min.

Ny uro om miljøskader fra regeringens landbrugspakke

Forskere er enige: Det savner videnskabeligt grundlag, når pakkens accept af mere gødning bygger på regnemodel, der nedsætter udslip af kvælstof til vandmiljøet
Forskere er enige: Det savner videnskabeligt grundlag, når pakkens accept af mere gødning bygger på regnemodel, der nedsætter udslip af kvælstof til vandmiljøet

Ivan Riordan Boll

28. november 2017

Nu bliver der igen advaret mod de miljøskader, der kan følge af Venstre-regeringens landbrugspakke fra 2016.

Forskeren Bjørn Molt Petersen, der tidligere har arbejdet for Aarhus Universitet, er i en analyse, han har lavet for Danmarks Naturfredningsforening, nået frem til denne konklusion: Der er ikke noget videnskabeligt belæg for, at udslippet af kvælstof fra tilført gødning på markerne skulle være så lavt som 18 procent. Det går regnemodellen bag landbrugspakken ud fra, selv om udslipstallet hidtil ellers i modeller har været sat til 33 procent.

Bemærkelsesværdigt er det, at praktisk talt alle forskere, der beskæftiger sig med området, erklærer sig enige med Molt Petersen i, at modellens grundlag er usikkert. Det gælder også de Aarhus-forskere, der i sin tid leverede faglige bidrag til landbrugspakkens tilblivelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kurt Loftkjær
 • Anne Eriksen
 • Eva Schwanenflügel
 • Katrine Damm
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Hans Larsen
 • Thomas Olsen
 • David Zennaro
 • Henrik Leffers
 • Anders Graae
 • Carsten Munk
 • Benno Hansen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Maria Francisca Torrezão
 • Margit Tang
 • Trond Meiring
 • Dorte Sørensen
 • jørgen djørup
 • Anne Albinus
Kurt Loftkjær, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Thomas Olsen, David Zennaro, Henrik Leffers, Anders Graae, Carsten Munk, Benno Hansen, Lise Lotte Rahbek, Maria Francisca Torrezão, Margit Tang, Trond Meiring, Dorte Sørensen, jørgen djørup og Anne Albinus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Werngreen

En magtperson, som Carsten Bach, der sidder skamløs oppe i sit ideologiske træ og sammen med Bæredygtigt Landbrugs parti på tinge gambler med vores natur, burde kunne ryste ethvert ansvarligt menneske.

Halfdan Muurholm, Vibeke Hansen, Jens Falkenberg, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Ryan Klitholm, morten rosendahl larsen, Carsten Munk, kjeld jensen, Kim Houmøller og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Burde denne sag ikke være NOK til igen at skille statens sektorforskning ud fra universiteterne - så der i det mindste var "en neutral forskergruppe" der kunne fremlægge sin forskning og kritik.

Halfdan Muurholm, Vibeke Hansen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Lars Jørgensen, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, morten rosendahl larsen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Landbrugspakken er, som så meget andet i disse "moderne" tider, ikke vedtaget ud fra dens nytteværdi for samfundet som helhed, men er en politisk beslutning til gavn for en lille snæver kreds, som stort set alle "moderne" politiske beslutninger.

Halfdan Muurholm, Mogens Holme, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Lars Jørgensen, Karsten Lundsby, Ryan Klitholm, Bjarne Bisgaard Jensen, morten rosendahl larsen, Thomas Olsen, Bjarne Jørgensen, Henrik Leffers, Tue Romanow, Carsten Munk, Finn Egelund og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Det mest bemærkelsesværdige er, at forskerne, over en bred kam, er enige om, at den centrale regnemodel bag landbrugspakken er afgørende fejlbehæftet/uanvendelig. Derfor er det nærliggende at konkludere, at de forskere, der var direkte involveret i tilblivelsen af landbrugspakken enten 1) er inkompetente eller 2) var under så stort pres, at de så sig nødsaget til at levere hvad der blev efterspurgt.

Mogens Holme, Anne Eriksen, Flemming Berger, Philip B. Johnsen, Eva Schwanenflügel, Lars Jørgensen, Jens Kofoed, Frede Jørgensen, Karsten Lundsby, Ryan Klitholm, Bjarne Bisgaard Jensen, morten rosendahl larsen, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar

Jeg er ikke fra sektorforskningen, og jeg er så nervøs for, at de kun arbejder for den til enhver tid siddende regerings dagorden. Jørgen E. Olsen, som udtalte sig på tv i går til støtte for de anvendte modelberegninger, har været anderkendt forsker i mange år og har også leveret forskningsresultater, når regeringen har en anden farve. Modellen skal og er forhåbentlig verificeret på baggrund af målinger i marken (landløb m.m.), så man ved om den giver et retvisende billede af virkeligheden. Og forskningsresultaterne skal publiceres og verificeres af andre forskere. Det er meget sjældent vi har snyd med den slags.

morten rosendahl larsen

Hvordan skulle et øget forbrug af gødning, kunne have andre konsekvenser end et dårligere vandmiljø o.lign ? Det skal man ikke være forsker for at forudsige, deres beregninger er selvfølgeligt essentielle. Men man skal være politiker, med snablen godt nede i landbrugsorganisationernes kasser, eller lovning på et fremtidigt topjobfor for at benægte det....

Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lobbyisterne fra Bæredygtigt Landbrug - en meget misvisende titel, som Rehling siger - har alt for megen magt over V og LA, ligesom de berygtede 'kvotekonger'. Men fordi det er tilladt for hemmelige erhvervsklubber at støtte partiforeninger eller fonde som fx Løkkefonden, og betale sig til eksklusive møder med de magthavende politikere, får de serveret nøjagtigt det de ønsker sig - på alle andres bekostning. Det hjælper heller ikke, at det efterhånden er blevet en farce at enhver regering kan forudbestille resultater hos forskerne, som i tilgift bliver pålagt dobbelt mundkurv, (de må ikke udtale sig om deres resultater, og de må heller ikke udtale, at de ikke må udtale sig ) !
At der er korruption i Danmark, er vel snart gået op for enhver?

Halfdan Muurholm, Vibeke Hansen, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, morten rosendahl larsen, Anne Eriksen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar