Nyhed
Læsetid: 3 min.

Oppositionen vil genindføre afgift på pvc og ftalater

Socialdemokratiet og resten af oppositionen vil genindføre afgift på miljøskadelige stoffer, hvis de får magten efter næste folketingsvalg: ’Det er soleklart, at det her vil vi rulle tilbage,’ siger Dan Jørgensen
’PVC og ftalater er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer, som vi for alt i verden gerne vil have væk fra hverdagen og vores børn. Så det er soleklart, at vi vil rulle det tilbage, hvis vi får magten efter næste folketingsvalg,’ siger Dan Jørgensen.

’PVC og ftalater er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer, som vi for alt i verden gerne vil have væk fra hverdagen og vores børn. Så det er soleklart, at vi vil rulle det tilbage, hvis vi får magten efter næste folketingsvalg,’ siger Dan Jørgensen.

Jens Panduro (Arkivfoto)

Indland
18. november 2017

Afgifterne på det miljøskadelige plast pvc og de hormonforstyrrende ftalater – i blandt andet regntøj og beskyttelsesdragter – bliver genindført, hvis regeringsmagten skifter ved næste folketingsvalg.

Det lover oppositionen, efter at VLAK-regeringen – med støtte fra Dansk Folkeparti og De Radikale – netop har afskaffet afgifterne som en del af den såkaldte erhvervspakke. Socialdemokratiet har hidtil ikke villet løfte sløret for, hvilke af regeringens beslutninger, partiet vil omgøre, hvis det genvinder regeringsmagten. Men medlem af gruppeledelsen Dan Jørgensen, mener, at denne skal gøres om.

»Pvc og ftalater er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer, som vi for alt i verden gerne vil have væk fra hverdagen og vores børn. Så det er soleklart, at vi vil rulle det tilbage, hvis vi får magten efter næste folketingsvalg. Der skal selvfølgelig være et flertal i Folketinget, men det vil vi kæmpe for at få, og det vil vi tilvejebringe finansiering for. Det er trods alt et overskueligt beløb – og at gøre noget, som er så skadeligt for vores miljø og børns sundhed for at give en så lille lettelse til erhvervslivet hænger slet ikke sammen,« siger Dan Jørgensen.

Miljøstyrelsen beskriver pvc som »den plasttype, der giver anledning til flest miljøproblemer«, mens en »række af ftalaterne skader vores forplantningsevne«.

Ifølge erhvervspakkens aftaletekst skønnes afskaffelsen af afgiften årligt at koste statskassen 25 millioner kroner. Dertil kommer, at virksomhederne forventes at spare otte millioner kroner på administrationen.

’Tudetosset’

De øvrige partier i oppositionen er enige med Socialdemokratiet i, at afgiften bør genindføres.

»Det er jo tudetosset at fjerne den afgift, som dybest set har til formål at udfase pvc og beskytte forbrugerne mod stoffer, vi ved er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende,« siger Enhedslistens miljøordfører, Maria Gjerding.

Alternativets miljøordfører, Christian Poll, mener, at netop denne afgift »sidder lige i skabet«:

»Det er selvfølgelig en balance, hvordan man skal indrette en afgift for at få den ønskede adfærdsvirkning, men pvc er et af de produkter, vi gerne vil helt af med og ikke bare mindske brugen af.«

SF’s miljøordfører, Trine Torp, ser endda gerne en »modernisering« af afgiften, så flere produkter bliver omfattet af den og den sættes op.

Selv om De Radikale står bag erhvervspakken, understreger partiets miljøordfører, Ida Auken, at afskaffelsen af afgiften på pvc og ftalater ikke sker med partiets gode vilje. Eftersom der kun er tale om en såkaldt stemmeaftale og ikke et forlig, er De Radikale ikke bundet af aftalen efter et valg.

»Det var den del, vi kæmpede allerhårdest for at få ud af erhvervspakken, men der var bare ingen mulighed,« siger Ida Auken. »Så for at få alle de andre fremskridt i pakken – herunder en fjernelse af elvarmeafgiften – måtte man jo lave kompromiser. Det er ikke nogen hemmelighed, at det var der, hvor vi måtte strække os for at få noget andet. Men vi har ikke bundet os til, at det ikke kan laves om – og det vil vi gerne være med til.«

Sort omstilling

Dansk Industri (DI) og Dansk Byggeri har tidligere foreslået at afskaffe afgiften på pvc og ftalater. Og Skatteministeriet konkluderede i rapporten ’Sanering af punktafgifter’, at der var »skattefagligt grundlag for at imødekomme forslaget« fra de to interesseorganisationer.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) til oppositionens løfte om at genindføre afgiften. I stedet skriver Skatteministeriet i en kommentar, at »afgiften på pvc og ftalater samt pvc-folier vurderes ikke længere at have nogen nævneværdig adfærdsregulerende effekt på sundhed eller miljø«. Det skal ses i forhold til, at afgiften på pcv og ftalater er »meget administrativt omkostningsfuld for erhvervslivet«, hedder det.

Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, afviser Skatteministeriets regnestykke med henvisning til, at pvc-afgiften er ikke sat i verden for at skaffe provenu, men for at medvirke til at løse et miljøproblem. Christian Ege henviser til, at provenuet kun er lavt, fordi afgiften ikke er blevet reguleret siden år 2000. Hvis Skatteministeriet i stedet regulerede afgiften med prisudviklingen, ville både miljøeffekt og provenu vokse.

»Det er rigtigt, at man har forsømt afgiften i en række år, men det er jo ikke et argument for at afskaffe den, men for at gøre den bedre,« siger Christian Ege. »Afgiften på pvc og ftalater gjorde de mere miljøvenlige alternativer mere konkurrencedygtige. Nu styrker man i stedet de sorte produkters konkurrenceevne. Danmark vil normalt gerne kendes for grøn omstilling, men det her er sort omstilling.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hvorfor holdt Dan Jørgensen sig ikke til miljøområdet - det var her han var et stærkt kort i EU som sin gruppes ordfører. Han har været en skændsel i Folketinget med sine forslag og ytringer om flygtninge og asylansøgere. Men det er han desværre ikke ene om Socialdemokratiet.

Carsten Munk, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Frede Jørgensen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

ikke flere betydningsløse afgifter, nu må de stoffer forbydes.

Torben Skov, Kurt Nielsen, Britta Hansen, Carsten Munk, Steffen Gliese, Jens Falkenberg, Dorte Sørensen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvorfor skal vi i 2017 stadig have kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og forplantningshæmmende stoffer udbredt i verden? Der er kun et svar : profitten.

Lars Bo Jensen, Kurt Nielsen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Britta Hansen, Morten Larsen, Steffen Gliese, Dorte Sørensen, Frede Jørgensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

@Leo Nygaard, løsningen ligger lige for: vi fjerner indkomstskat og øger forøger momsen indtil provenu-tabet er dækket. Beskatning af forbrug i stedet for beskatning af indkomst - der skal nok få reduceret forbruget.

Forbruget skulle finanspolitikken gerne regulere som tilforn.
Men det er rigtigt, at indkomstskatten er tåbelig: kræv efter en samlet EU-aftale en afgift af virksomheder for at få lov til at handle på det europæiske marked. Det vil tvinge profitten ned, hvad der er meget nødvendigt, det vil være transparent, så alle kan forvisse sig om, at virksomhederne betaler for deres privilegier - og frem for alt vil det fjerne alle argumenter imod, at samfundet bruger samfundets penge på at opretholde civilisationen.

Hvorfor ikke afskaffe dem, i stedet for at lægge afgift på.

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

"Oppositionen" vil rulle afgiften på PVC/ftalater tilbage...altså oppositionen, minus DF og minus RV.
Med mindre der bliver et rent rødt flertal efter næste valg, så kan "oppositionen" kigger i vejviseren efter det flertal der skal bruges til at rulle afgifterne tilbage.

Philip B. Johnsen

Alle kommentarer handler om det samme.
Vores folkevalgte politikere, der konstant handler imod befolkningens interesser.

Tankevækkende er det, for konsekvenserne af denne udemokratiske førte politik, på globalt plan, er mange borgere godt klar over, vil blive fatal på sigt, men forstår vores folkevalgte politikere konsekvensen, af deres førte politik?

Befolkningen bliver nødsaget til, at forklare vores folkevalgte politikere hvad udfaldet bliver nu, hvis befolkningen vil bevare det folkevalgte demokratiske politiske system på lidt længere sigt, befolkningen er nødsaget til at belære vores folkevalgte politikere om deres pligter.

At det ‘ikke’ er økonomi der diktere de folkevalgte politikeres politik, at det er de folkevalgte politikere, der diktere økonomien.

De folkevalgte politikere bliver nødsaget til, at forstå de grundlæggende opgaver i deres arbejde, at folkevalgte politikere er borgernes tjenere og beskyttere, hvis ikke de folkevalgte politikere indordner sig, bliver de folkevalgte politikere på sigt holdt personligt ansvarlige, når katestroferne i kølvandet på den udemokratiske nationale og internationale økonomiske, politisk påståede ‘nødvendighedens politik’, bliver det altoverskyggende og livstruende problem for befolkningen.

Afgifterne på det miljøskadelige plast pvc og de hormonforstyrrende ftalater, er et glimrende eksempel på denne problemstilling, i lille skala, men tiden er ved at rende ud for vores folkevalgt politikere, på de ‘globale’ konsekvenser, af den førte politik.

Verden nærmer sig ‘point of no return’ for de menneskeskabte klimaforandringer i kølvandet på den udemokratiske nationale og internationale økonomiske påståede ‘nødvendighedens politik’.

Kræfterne i de menneskeskabte klimaforandringer forstærkes, af menneskers CO2 udledning og der er ikke bare tale om, den konstant forøgelse af den samlede mængde CO2, i vores eneste globale atmosfære, men den fortsat førte politik, der eskalere udledningen af CO2, hvilket skaber forøget acceleration i udviklingen, der kan udrydde menneskeligheden, en udvikling der hastigt nærmer sig et punkt, hvor det ikke kan stoppes.

Folkevalgte politikere et vores politikere, vi må passe på hinanden.