Læsetid: 5 min.

Peter Aalbæk om smæk i numsen: Jeg hjælper dansk film ved at give de unge et solidt psykisk beredskab

Smæk som straf til ’småtter’ er en del af en modningsproces for de unge mennesker. Det mener Peter Aalbæk Jensen. Og så er det vigtigt at understrege, at der altid er et alternativ, siger han
’Jeg har aldrig stået og givet smæk til én, der har sagt, at de synes, det er ubehageligt. Det har jeg ingen interesse i. Det er ikke pirrende for mig på nogen måde. Eller morsomt,’ siger Peter Aalbæk Jensen til Information.

’Jeg har aldrig stået og givet smæk til én, der har sagt, at de synes, det er ubehageligt. Det har jeg ingen interesse i. Det er ikke pirrende for mig på nogen måde. Eller morsomt,’ siger Peter Aalbæk Jensen til Information.

Linda Johansen

9. november 2017

Det er ingen hemmelighed, at de unge såkaldte småtter på filmproduktionsselskabet Zentropa kan vælge mellem at muge ud på en gård i Herfølge eller få smæk af Peter Aalbæk Jensen, når de har begået en fejl, at han godt kan slå til, og at han har uddelegeret afstrafningen af de unge fyre til en homoseksuel fastansat mand.

»Ja, ja, det er helt korrekt,« siger han, da Information ringer til ham.

For ham skal smækket som afstrafning ses i kontekst af, at Zentropa helt bevidst profilerer sig selv som et »absurd teater«, og at de unge mennesker skal lære at komme ud af den komfortzone, som mange af dem i Aalbæks øjne befinder sig i. Den duer nemlig slet ikke, når man skal indspille en god film under umulige forhold.

»Står du i et jordskred i Burma eller en optagesituation i Centralafrika, hvor du dybest set må blæse på alle regler for at få lov til at filme, så skal du have et solidt psykisk beredskab. Og det psykiske beredskab kommer de unge mennesker ikke med. Så det hjælper jeg dansk film med at give dem,« siger Peter Aalbæk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lettere omformuleret: ’Jeg har stået og givet smæk til én, der har sagt, at de "synes", det er "behageligt". Det har jeg interesse i. Det er pirrende for mig på en måde. Eller morsomt,’

Det undrer mig, at mandens bizarre adfærd kan være ny for nogen.
Det gør den selvfølgelig ikke mindre klam.
Konsekvenser af en eller anden art er klart på sin plads.
Bedre sent end aldrig.

Er jeg den eneste der savner Lars von Triers kommentar til dette, mener han også at lidt sexchikane kan gøre unge skuespillere bedre?

Sarah Feederiksen

Jeg synes de her kommentarer er et symptom på et samfund så bonert og faktisk en anelse nypuritansk. Det krænker mig!
Nu må det stoppe. Jeg ved at der med sikkerhed er langt vigtigere ting at tage sig af.

Eva Schwanenflügel

Sarah Feederiksen, så det ville måske krænke dig mindre at blive smidt henover et bord og få smæk i måsen af din arbejdsgiver?

Elisabeth Andersen, Trond Meiring og Maria Jensen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Det synes at være gået helt hen over hovedet på nogle af de ærede meddebattører, at der i den beskrevne situation er tale om et valg?.

En af mine bekendte er nyuddannet jurist, og er nu i sin første ansættelse ved et advokatfirma på Fyn. Det har han selv valgt, så der er ikke den store grund til at have ondt af ham, blot fordi han forventes at møde ind klokken 8 og gå hjem kl 19. På en god dag. På en dag, hvor de fuldmægtige har brug for det - og det er de fleste - forventes han at blive på kontoret til han er færdig med dagens opgaver. Det kan sagtens blive sidst på aftenen eller endda pænt over midnat før han kan tage hjem. Hvorefter han så forventes at møde kl 8 i nystrøget skjorte, for at gøre det hele én gang til.

Vælger min bekendte Ikke at gøre som der forventes, så står der altid en nystrøget og nyuddannet jurist klar i kulissen, som er præcis lige så dygtig, præcis lige så ambitiøs, og mere end villig til at sige ja, hvor min bekendte siger fra..

Hvor er forargelsen i dette tilfælde, spørger jeg nu? Hvor er al jeres moralske panik, når i konfronteres med disse advokatfuldmægtige, som langt mere systematisk og kynisk end nogen Peter Aalbæk 'bryder deres nye medarbejdere ned for at bygge dem op igen'?

Af alle ynkelige fugle er hattedamefuglen dog den værste. Den skræpper ulideligt højt, men kan ikke se et klap ud over sit eget næb. Altid forarges den på andres vegne, altid ophidses den af seneste nyt i andedammen, men sans for sotre billeder og dybere sammenhænge har den ikke. Stakkels lille hattedamefugl!..

Det har intet med nypuritanisme at gøre. Det har noget at gøre med et normskred i forhold til hvordan man kan tillade sig at behandle andre mennesker. At man ikke er en god leder, når man ikke har nogen indre grænse for, hvor langt man vil gå i ydmygelsen af andre mennesker. At der ikke er noget beundringsværdigt, kreativt eller frit i at have en personlighedsforstyrrelse. At man har lov til at sige fra, når en fireårig i et voksent menneskes krop forsøger at tyrannisere en.

Vi må aldrig acceptere at magt giver ret til at undertrykke andre. Vi skal insistere på, at i dette samfund opfører vi os civiliseret og dannet, også overfor dem, vi har magt over. Og når vi møder colonel Kurtz i den ene eller den anden inkarnation, så siger vi fra i fællesskab, inden han når at opbygge et rædselsregime.

Taina Berg, Morten Nielsen, Elisabeth Andersen, Niki Dan Berthelsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Torsten Jacobsen: Ja, det er et valg om man vil acceptere Peter Aalbæks vanvid. Og når man sætter andre i det valg, så skal man ikke modtage filmstøtte eller andre offentlige midler, og man skal ikke handle med offentlige virksomheder.

Ole Christiansen

Hvis Ålen arbejdede på et jobcenter ville alle ønske ham som sagsbehandler.
Det handler om hvordan vi "italesætter" overgrebene, -og hvem der udfører dem.