Baggrund
Læsetid: 4 min.

Politiets magtanvendelse skal undersøges i sag om dødsfald under tvangsudsendelse

En 34-årig algerisk mand mistede mandag bevidstheden under et forsøg på tvangsudsendelse fra Københavns Lufthavn. To dage senere døde han på hospitalet, og hændelsen skal nu undersøges af Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Jurist Claus Juul fra Amnesty International efterlyser en bredere undersøgelse af politiets magtanvendelse under tvangsudsendelser
En 34-årig algerisk mand mistede mandag bevidstheden under et forsøg på tvangsudsendelse fra Københavns Lufthavn. To dage senere døde han på hospitalet, og hændelsen skal nu undersøges af Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Jurist Claus Juul fra Amnesty International efterlyser en bredere undersøgelse af politiets magtanvendelse under tvangsudsendelser

Mogens Flindt

Indland
25. november 2017

For øjnene af de øvrige passagerer i et Air France-fly med destinationen Paris mistede en 34-årig algerisk mand bevidstheden, da politiet mandag morgen den 20. november forsøgte at få ham tvangsudsendt.

Ifølge en af passagererne, Michael Thorvaldsson, der fulgte optrinnet fra nærmeste hold på stolerækken foran, havde den 34-årige allerede siddet i flyet, da han kom ombord ved sekstiden. Hans oplevelse var, at betjentene optrådte meget voldsomt, mens de tumlede med den 34-årige.

»Jeg kunne se, at der var tre betjente på ham. To af dem lå oven på ham, og den tredje holdt ham tilbage i sædet,« har han fortalt til eb.dk.

Tumulten varede ifølge Michael Thorvaldsson omkring en halv time, hvorefter algerieren mistede bevidstheden. Kort efter blev der via højttaleranlægget spurgt, om der var en læge ombord på flyet.

»Det var der tilfældigvis. Lægen gav ham kunstigt åndedræt og hjertemassage, indtil en ambulance kom og kørte manden væk,« oplyste Michael Thorvaldsson til eb.dk.

Derefter havde kaptajnen, inden flyet med en times forsinkelse fløj til den franske hovedstad, orienteret passagererne om, at manden, der var kørt bort i ambulancen, havde trukket vejret, og at de kunne være ganske rolige.

Torsdag meddelte Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) så, at de nu ville undersøge sagen, fordi algerieren »afgik ved døden på hospitalet den 22. november«.

Jurist Claus Juul fra Amnesty International er tilfreds med, at forløbet nu bliver undersøgt:

»Ingen ved endnu, hvad han er død af, og så længe vi ikke har Retslægerådets og DUP’s undersøgelse, er det svært at sige, om politiet har anvendt for meget magt.«

Politiet har ikke bare ret, men også pligt til at bruge magt, hvis en person modsætter sig en udsendelse, understreger han.

»Men magtanvendelsen må ikke gå videre, end hvad der er nødvendigt for at løse opgaven. Derfor skal det undersøges, om manden mister bevidstheden, fordi der åbenbart ligger to betjente hen over ham.«

– En passager har oplevet det som meget voldsomt?

»Det er klart, at det for andre passagerer i flyet er ubehageligt at se på, men dét er magtanvendelse i sin natur. Men endnu ved vi ikke, om politiet har holdt sig inden for grænserne,« siger Claus Juul.

Vanskeligt at få oplysninger

Rigspolitiets magtanvendelse under tvangsudsendelser er en del af politiets arbejde, som det ofte kan være særdeles vanskeligt at få oplysninger om. Eksempelvis har Information forgæves forsøgt at få forevist den særlige form for transportbælte ved navn bodycuff, som ofte anvendes under udsendelse af personer, der ikke selv ønsker at rejse. Bæltet kan sikre »fuld fiksering af hænder, arme, ben, knæ og ankler«, som der står i en politirapport om en tvangsudsendelse i september 2016.

Men selv om bodycuff anvendes i stigende grad i stedet for traditionelle plasticstrips, når en genstridig person skal bakses ombord i et fly mod sin vilje, så har Rigspolitiets presseafdeling pure afvist at fremvise en bodycuff eller forklare nærmere om brugen.

»Det skyldes vores generelle politik om – ud fra sikkerhedsmæssige og operative hensyn – altid at være tilbageholdende med at demonstrere og fremvise vores udstyr og udrustning,« lød det fra presseafdelingen.

Alligevel lykkes det enkelte gange at få indsigt i de rapporter med skemaer for magtanvendelsen, som politiet rutinemæssigt skal udfylde i forbindelse med tvangsudsendelser. På den baggrund har Information f.eks. kunnet beskrive en voldsom tvangsudsendelse sidste efterår til Afghanistan, hvor en 21-årig afghaner bl.a. slugte et lille barberblad for at undgå udsendelse, uden at det fik udsendelsen afbrudt.

Ved ankomsten til lufthavnen blev den 21-årige afghaner trukket ud af politibilen og trods voldsom fysisk modstand båret i vandret stilling op i kabinen af betjentene. Inde i flyet fortsatte den 21-årige med at sætte sig fysisk til modværge, »idet han lavede harmonikabevægelser og kastede sit hoved fra side til side, mens han råbte og skreg«, fremgår det af udsendelsesrapporten. I modsætning til mandagens Air France-fly anvendte politiet ved denne udsendelse et chartret fly.

Efter at have spyttet mod betjentene blev den 21-årige presset ned i sit sæde med hovedet holdt nede, så han sad »i en vinkel på cirka 90 grader«.

Derefter tog en af betjentene endnu et magtmiddel i brug, nemlig atemi. Han pressede sin »højrehånds tommelfinger ind mellem udlændingens venstre øre og venstre kæbe« i 10-15 sekunder »for at få ham til at falde til ro«. Tvangsudsendelsen endte i øvrigt med, at de afghanske myndigheder afviste at modtage den 21-årige, der derfor blev fløjet retur.

Tilbage i maj 2012 endte en tvangsudsendelse af en psykisk syg algerier med, at udsendelsen måtte afbrydes.

»Deporteen blev råbende og skrigende båret til bageste række i flyet og placeret på højre side med anvendelse af fornøden magt, idet han gjorde voldsom modstand ned gennem flyet. Vi havde dog fuld kontrol med ham,« hed det i udsendelsesrapporten, men det blev for meget for flyets kaptajn.

»Efter ganske få minutter kom kaptajnen ned gennem flyet. Jeg gik ham i møde, og han sagde, at det ikke gik – han ville ikke have ham med. Jeg forsøgte at overtale ham uden held. Vi blev herefter sat af flyet.«

Claus Juul efterlyser en grundig undersøgelse af den magtanvendelse, som politiet de senere år har anvendt, når de har skullet ledsage en udsendt udlænding hele vejen hjem.

»Man hører af og til historier, f.eks. om en afghaner, der blev slået i kabinen af en afghansk politimand, uden at dansk politi greb ind, hvor man må spørge sig selv, om reglerne er blevet overholdt, eller om det er løbet løbsk,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mandatar Torben Wilken

Jurist Claus Juul fra Amnesty International skriver:
” »Ingen ved endnu, hvad han er død af, og så længe vi ikke har Retslægerådets og DUP’s undersøgelse, er det svært at sige, om politiet har anvendt for meget magt.«
Politiet har ikke bare ret, men også pligt til at bruge magt, hvis en person modsætter sig en udsendelse, understreger han” citat slut.

Det er dybt bekymrende at en jurist fra Amnesty International kan skrive sådan.

Da hændelsen skete inde i et fly, er det ikke mere dansk territorium og kun flyets besætning
under kaptajnens ledelse har juristik på flyet. Det er afklaret tidligere af mig overfor Rigspolitiet.
Tvangsudsendelse kan ikke ske med fly, hvis personen ikke selv accepterer/ønsker det og det bør/skal foreligge skriftligt, da alle kan påstå noget andet bagefter. Dette ved dansk politi udmærket godt og det er dybt foruroligende, at man blæser på dette forhold.

Manden ønskede jo selv at forlade flyet og det forhindrede politiet med fysisk, endda med voldsom magt, der i tillæg fik døden til følge.

Det er en meget, meget alvorlig overtrædelse af straffeloven. Da der er tale om politiembedsmænd i tjeneste, samarbejdende omkring overgrebet, bliver sagen endnu værre. Jeg formoder at alle tre politiembedsmænd øjeblikkelig er blevet suspenderet på ubestemt tid. De burde varetægts fængsles som en hver anden i samme situation ville blive. Svar udbedes venligst, men bestemt!

Jeg vil selv følge denne sag ultra tæt.
Torben Wilken

Eva Schwanenflügel, Hanne Pedersen, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Erik Karlsen, Torben Skov, Katrine Damm, ingemaje lange, Peter Wulff, Joy Nitav, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Ole Frank og Maria Francisca Torrezão anbefalede denne kommentar

@Mandatar Torben Wilken - Hvis din udlægning er korrekt vil samtlige afviste asylansøgere i fremtiden kunne bo på et udrejsecenter til deres dages ende. En helt uholdbar situation for et retssamfund!

Benny Jensen, Kim Strøh og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Mon ikke Torben Wilken skulle vente med at konkludere til alle fakta er fremlagt.

Bjarne Agerskov

Man kan næsten forestille sig en scene som da de på United flyet bankede den stakkels mand der blev slæbt af :(

Bør ordensmagten ikke blive undervist i ikke at sidde på folk sådan som vidner i interviews har beskrevet det? Eller skal vi andre sidde på et par betjente så de bagefter kan konkluderer og viderekommunikere til kolleger at det altså er rigtigt at man ikke kan trække vejret når lungerne er trykket sammen. Suk. Har de overhovedet nogen dannelse på politigården?

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@ Kim Houmøller,

Du skriver til Torben Wilken: "Hvis din udlægning er korrekt".

Men både de danske og internationale love er jo frit tilgængelige på nettet, så dit spørgsmål undre mig. For selvfølgelig har Torben Wilken 100% ret i sine påstande på dette område, og der gives faktisk heller ikke råderum til "frie" fortolkninger.

Jeg syntes, du bør slå alle relevante love og konventioner op på "nettet", og læse godt dem igennem.

De tider, hvor "lovformuleringer" var utilgængeligt formuleret, er faktisk forbi, og de internationale konventioner og EU-artikler er ganske lette at forstå.

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Torben Skov, Charlotte Obel, Katrine Damm, ingemaje lange, Joy Nitav, Bjarne Bisgaard Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

"»Jeg kunne se, at der var tre betjente på ham. To af dem lå oven på ham, og den tredje holdt ham tilbage i sædet,« har han fortalt til eb.dk.

Tumulten varede ifølge Michael Thorvaldsson omkring en halv time, hvorefter algerieren mistede bevidstheden."

Og ikke én eneste af de andre passagerer på flyet fandt åbenbart anledning til at protestere over denne behandling? Tåkrummende pinligt!

Eva Schwanenflügel, Hanne Pedersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Andersen

@Hans Larsen

Der stod en fjerde betjent og holdt folk væk.

OK, @Michael Andersen - men det havde vel ikke forhindret dem i at protestere verbalt? Hvad de åbenbart heller ikke har gjort.

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Kim Houmøller: "En helt uholdbar situation for et retssamfund!"

Så du mener altså at det er holdbart for et retssamfund, at vi slår de mennesker ihjel, som ikke retter sig efter politiets anvisninger? Come on!

Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Det er jo ikke det han skriver, Niels Nielsen

Niels Duus Nielsen

Ikke det? Jeg kan da ikke se, at det kan læses som et forsvar for politiets handlinger - "hvor der handles, der spildes"!

Bjarne Bisgaard Jensen

"Herrens veje" var helt aktuel i sidste afsnit jfr. denne hændelse, dog ikke med et så tragisk udfald.
Det undrer mig at heller ikke flyets besætning reagerede. De er dog myndighed ombord - det er politiet sådan set ikke men derimod flyets kaptajn

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Der må absolut gælde samme regler for politi som for ansatte i psykiatri og andre steder, hvor der er mennesker, der skal passes på, at det altid er mindste middels princippet det gælder, dvs. så lidt magtanvendelse som muligt. Som det beskrives at to betjente ligger på manden så mangler de i mine øjne en hel del i at lære noget om konflikthåndtering. Det er IKKE rå magt, det handler om, det burde alle vide. Vi skriver dog trods alt 2017.
Som tillæg skal man måske ønske Støjberg til lykke med resultatet, det udløser sikkert en eller anden kage.

Eva Schwanenflügel, Hanne Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar