Læsetid: 2 min.

Politikerne forhandler, hvor stor skade landbruget må gøre på vandmiljøet. Lækkede oplysninger viser dog, at de ikke ved, hvor meget der udledes i dag

Lækkede oplysninger tyder på, at kvælstofudledningen fra landbruget fortsætter med at stige. Forudsætningen for regeringens landbrugspakke var ellers, at udledningen ville falde
Det nye læk kommer på et ubelejligt tidspunkt for miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som netop nu er ved at forhandle en aftale om, hvordan landbrugets udledning af kvælstof skal reguleres

Det nye læk kommer på et ubelejligt tidspunkt for miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som netop nu er ved at forhandle en aftale om, hvordan landbrugets udledning af kvælstof skal reguleres

Ivan Boll

10. november 2017

Vandmiljøet i Danmark har fået det dårligere. Det viser lækkede oplysninger, som Information er i besiddelse af, og som Altinget i går kunne afsløre.

Dermed bliver der sået yderligere tvivl om fundamentet for regeringens landbrugspakke.

Oplysningerne viser, at mængden af klorofyl i fjorde og havområder er steget, hvilket indikerer, at udledningen af kvælstof formentlig også er steget. Stik imod hvad landbrugspakken fra 2015 forudsagde.

De lækkede, endnu ikke offentliggjorte tal stammer fra det nationale overvågningsprogram NOVANA, som hvert år udgiver en rapport, der viser udviklingen i den danske natur. Men den årlige statusrapport for 2016 er blevet udskudt på grund af en teknisk fejl i analyser af kvælstof- og fosforudledning. Klorofyltallene er dog ifølge Informations og Altingets oplysninger ikke fejlbehæftede.

Lækket kommer på et ubelejligt tidspunkt for miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som netop nu er ved at forhandle en aftale om, hvordan landbrugets udledning af kvælstof skal reguleres.

Mediet Forskerforum har fået en aktindsigt, som tilsyneladende viser, at klorofyltallene i seks af syv sårbare vandområder er forværret fra 2015 til 2016.

Forudsætningen for landbrugspakken var, at udledningen af kvælstof ville falde år for år. Men det modsatte er sket.

Nu sætter lækket yderligere spørgsmålstegn ved hele fundamentet for landbrugspakken.

Stigning på 6.200 ton

En del af formålet med landbrugspakken var, at landbruget skulle have lov at gøde mere. Prisen for det var, at nogle landmænd vil blive nødt til at gøde mindre, hvis deres jord er sårbar. En såkaldt målrettet regulering.

Det er rammerne for den regulering, ministeren nu forhandler med Folketinget om.

Beregningerne bag landbrugspakken viste, at den gennemsnitlige udledning af kvælstof til vandmiljøet skulle være stabil i 2010-2014, og at udledningen ville falde støt fra 2015 til 2018.

Men de seneste års NOVANA-rapporter har vist, at der er sket det stik modsatte. Udledningen er steget fra knap 55.400 ton i 2012 til 61.600 ton i 2015.

De oplysninger for 2016, som Altinget og Information er i besiddelse af, viser, at mængden af alger er steget omkring 30 procent siden 2013. Flere alger er som regel et tegn på mere kvælstof.

Miljø- og fødevareministeren har hidtil hævdet, at stigningerne i kvælstofudledningen kan skyldes klimaudsving. Jo mere det regner og sner, des mere kvælstof bliver udledt. Men hvis det viser sig, at udledningen også er steget i 2016, begynder der at tegne sig et mønster.

Mulig EU-dom

Hvis udledningerne fører til en væsentlig forringelse af vandmiljøet, risikerer Danmark at få en dom ved EU-Domstolen.

EU-Kommissionen har allerede advaret Danmark om, at landbrugspakken kan være i strid med flere EU-direktiver.

Esben Lunde Larsen hævder over for Altinget, at Miljøstyrelsen ikke har modtaget klorofyltallene for 2016 fra Aarhus Universitet, selv om de angiveligt er klar til udgivelse.

Ministeren forventer, at NOVANA-rapporten for 2016 udkommer i 2018, når kvælstoftallene er klar. Tallene vil give et indtryk af, hvilken effekt landbrugspakken har haft, eftersom 2016 var det år, pakken trådte i kraft.

Men ministeren forsøger at lande en aftale med Folketinget i løbet af de nærmeste dage. Politikerne forhandler altså om regulering af en udledning, hvis omfang lige nu er ukendt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • jørgen djørup
 • Trond Meiring
 • Torben K L Jensen
 • David Zennaro
 • Poul Anker Sørensen
 • Steen Sohn
 • Carsten Munk
 • Anders Graae
 • Margit Tang
 • Dorte Sørensen
 • Eva Schwanenflügel
jørgen djørup, Trond Meiring, Torben K L Jensen, David Zennaro, Poul Anker Sørensen, Steen Sohn, Carsten Munk, Anders Graae, Margit Tang, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Hvad sagde de IKKE regerings-betalte forskere? Stupiditet, inkompetence og grådighed på højeste plan hersker i Danmark :-(

Flemming Berger, Torben K L Jensen, Jens Falkenberg, Torben Skov, David Zennaro, Rolf Hansen, Randi Christiansen, Poul Anker Sørensen, Tue Romanow, Karsten Lundsby og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Lidt ærgerligt, at de bruger så mange penge på eksperter, når de bare kunne have spurgt mig.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Claus Schmidt anbefalede denne kommentar

Overskriften: "Politikerne forhandler, hvor stor skade landbruget må gøre på vandmiljøet", er ganske interessant, men den er også basal.

For det da helt indlysende - selv for dværghøns og andre små eksistenser, at vandmiljøet ligesom grundvandet og dyrene i naturen, er folkeejet. Og dette har ingen politiker fået mandat til at forhandle.

Og det er lige så klart, at hvis nogen, herunder også landmænd og andre privatpersoner, skader vandmiljø, grundvand og dyrene i naturen, så skal de selvklart både straffes og gøres erstatningsansvarlige. I de lande, jeg har kendskab til, retsforfølger man f.eks. jægere, der skyder fredede dyr, som jo samfundets ejendom - se blot på Sverige.

Og dette gælder i øvrigt også for politikere og evt. andre, der beslutter for områder, de slet ikke har mandat til.

- Er det virkelig svært at forstå?

Torben Arendal, Peter Knap, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Niels Bent Johansen, Torben K L Jensen, Jens Falkenberg, Werner Gass, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Benny Larsen, Tue Romanow, Henrik Leffers og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Der er ikke noget at forhandle om : landbruget må ikke forringe vandmiljøet.

Diego Krogstrup, Torben Arendal, Mette Poulsen, Eva Schwanenflügel, Niels Bent Johansen, Torben K L Jensen, Werner Gass, Karsten Lundsby og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Men det stupide magtmisbrug hærger i danmark. Og når det bliver afsløret - eva kjer hansen sagen - skiftes ministeren uden øvrige konsekvenser, hun har selvfølgelig handlet på regeringstoppens mandat, kun ud med een, der er endnu værre - esben lunde.

Som så efterfølgende gribes med fingrene i kassen - kvotekongesagen - hvorefter han lige flyttes en lille smule, han har jo også kun handlet på regeringstoppens mandat, og så fortsætter det ellers derudad med business as usual. Og pilen peger på .... den lille svindler og co? Som nu atter er godt igang med at forføre danske vælgere med slesk tale.

Mens vore fælles overlevelsesressourcer stadig udpines og misbruges på den mest stupide måde. Hvad kan der gøres? Stem på enhedslisten og alternativet, de eneste partier, som ikke er kompromitterede. Enhedslisten har nu stået distancen i mange år, alternativet mangler stadig at bevise, hvor fast de står, når det gælder. Deres støtte til udstationering af soldater i baltikum tyder desværre ikke på den bedste skelneevne. Den grønne omstilling er dog en mærkesag for partiet, så man kan vel kun forvente, at de ikke her vil indgå anløbne studehandler med magten og dens lakajer.

jørgen djørup, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Niels Bent Johansen, Kim Houmøller, Werner Gass, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Jo men grundlaget for "landbrugspakken" blev jo allerede diskuteret inden den blev vedtaget. Selv om man forsøgte, at lukke kritik ned, var der dog kritik om., at det beslutningsgrundlag, som regeringen forelagde folketinget var misvisende. Eva Kjær Hansen måtte gå og helle affæren fik betegnelsen "Gyllegate".

Kritikerne kunne jo nu med nogen ret sige: "Hvad sagde vi?"

Men det er jo en sørgelige historie, at der kommer flere næringssalte i vores vandløb, og i vores kystnære vandmiljøer.

Ret beset er det vel ikke en offentlig hemmelighed med Venstres nære tilknytning til landbruget. I en vis forstand kunne man måske endog kalde partiet for en "interesseorganisation" - selv om sådanne normalt beskrives for, at pleje mere snævre interesser end et parti typisk vil gøre.

I "økologi og frihed" skriver Andre Gorz vist lidt løst formuleret, at økologismen kan lære os, at produktion også kan blive til destruktion af selve produktonsgrundlaget.

Men det vil da være fint om EU kunne tvinge os til, at stramme kravene til udledning af næringssalte. Men ellers vil vi jo nok få konsekvenserne med iltsvind, at føle på en eller anden vis.

Et eller andet sted opvejes eksportværdien af svin med skade på naturen, men ret beset er sådan et regnestykke absurd. Et øget ilt forbrug påtænkes jo ikke kun landbrugets udledninger, men også såkaldte havbaserede fiskefarme. Og alt kan naturligvis i sidste ende regnes op i kroner og ører. Skulle nogle være i tvivl, så har vi en "erhvervsvenlig" regering. Og den vil jo nok anføre, at hvad gør lidt fedtmøg mellem tæerne på en badedag.

Eva Schwanenflügel

Jan Bolsen, regeringen vader igennem det danske landskab med tjære mellem tæerne.
De hugger stolte, gamle træer ned, altimens de istemmer en hyggelig messen om hvor godt det danske konventionelle, skattestøttede, fallerede, pesti- og herbicide landbrug er for forbrugerne.
Følg pengene!