Rumænske Narcis George Matache vil vinde plads i regionsrådet ved at lære andre EU-borgere, at de har stemmeret

Det stigende antal EU-borgere i Danmark udgør en potentiel magtfaktor i dansk lokalpolitik – hvis ellers de begynder at stemme. I Nordjylland forsøger rumænske Narcis Matache som den første EU-borger nogensinde at blive valgt til regionsrådet gennem en kampagne rettet mod den udenlandske vælgergruppe
Narcis George Matache kan som den første EU-borger blive valgt til regionsrådet, hvis det lykkes ham at samle nok stemmer i Nordjylland. Han går målrettet efter udlændinge, hvoraf mange ikke er klar over, at de har ret til at stemme.

Narcis George Matache kan som den første EU-borger blive valgt til regionsrådet, hvis det lykkes ham at samle nok stemmer i Nordjylland. Han går målrettet efter udlændinge, hvoraf mange ikke er klar over, at de har ret til at stemme.

Bo Amstrup

Indland
13. november 2017

Narcis George Matache stopper op og spidser ører.

Det er frokosttid, og lyden af snakkende studerende og skramlende stole fylder kantinen på Aalborg Universitet. Men et sted i lydtæppet opfanger den 27-årige rumæner det, han søger: engelske ord. Han sætter kurs mod to fyre, der sidder for sig selv ved et bord midt i lokalet.

»Vidste I, at I kan stemme ved det kommende valg?«

»Ja, jeg stemmer på dig,« svarer en af dem. Hans accent lyder amerikansk, men han viser sig at være fra Slovakiet.

»Så du kender mig? Hvordan det?«

»Det gør jeg bare. Jeg tilføjede dig på Facebook i sidste uge.«

Uudnyttet potentiale

Borgere fra andre EU-lande er en potentiel fremtidig magtfaktor i dansk lokalpolitik. De har nemlig, som følge af et EU-direktiv fra 1995, stemmeret ved kommunal- og regionsrådsvalg fra den dag, de flytter til Danmark. Og der bliver flere og flere af dem.

I 2013 var der ifølge et notat fra Kommunernes Landsforening (KL) lidt mere end 150.000 borgere fra EU-lande, Norge og Island med stemmeret i Danmark. I år er tallet vokset til over 199.000. Det er ifølge KL’s nyhedsbrev Momentum især rumænere, der er kommet flere af. Polakker er fortsat den største gruppe.

Regner man tallet ud som et landsgennemsnit, udgør EU-borgerne 4,4 procent af alle stemmeberettigede. Men det dækker over store forskelle kommunerne imellem. I København er det hele 9,4 procent af de stemmeberettigede, der er EU-borgere, og i Ishøj er det 7,4 procent.

Med andre ord: Nogle steder er der så mange af dem, at det i teorien kan have betydelig indflydelse på et valg – hvis ellers de stemmer. Det er der bare ikke så mange af dem, der hidtil har gjort.

Ved seneste kommunalvalg i 2013 var valgdeltagelsen for udenlandske statsborgere på 34 procent, viser en rapport fra Center for Valg og Partier ved Københavns Universitet – et tal, der også inkluderer udlændinge, der ikke er fra EU. Det dækker ligeledes over store forskelle: statsborgere fra nordeuropæiske lande som Tyskland, Sverige og Holland er mere tilbøjelige til at stemme end østeuropæere.

Mens 51 procent af de svenske statsborgere stemte for fire år siden, var valgdeltagelsen for rumænske statsborgere helt nede på 13,8 procent. Til sammenligning stemte 74,8 procent af de danske statsborgere. Der er altså et stort uudnyttet potentiale blandt især østeuropæiske vælgere. Eller som Narcis George Matache grinende formulerer det:

»I fremtiden bliver det en fordel for en dansk politiker at kunne tale rumænsk.«

Han stiller op for Socialdemokratiet i region Nordjylland. Gennem en kampagne målrettet ’de internationale’ vælgere, som han kalder dem, forsøger han nu at blive valgt til regionsrådet. Som den første ikkedanske EU-borger nogensinde.

Ingen vand i hanen

Narcis George Matache kommer fra Hurdugi, en lille landsby med omkring 600 indbyggere i den fattige østlige del af Rumænien, tæt på grænsen til Moldova. Det er, som hans polske forlovede Monika Elend beskriver det, et sted, hvor der ikke er mange, der har vand i hanen.

Familien havde ikke råd til at sende ham på universitetet i hjemlandet, så Narcis George Matache gik på jagt efter steder, hvor det var gratis. Det fandt han i Norden – og der var Danmark nærmest, som han siger. Baseret på en analyse af, hvor det ville være billigst at bo, flyttede han i 2009 til Aalborg. Efter at have færdiggjort sin bachelor i 2012 læser han nu en master i Udvikling og Internationale Relationer.

De mellemliggende år har han blandt andet brugt på at føre valgkamp for en række af de lokale socialdemokratiske kandidater. Første gang var op til kommunalvalget i 2013, hvor han koordinerede kampagnen for den unge førstegangskandidat Lasse Frimand Jensen – søn af Københavns overborgmester Frank Jensen. Her gik de målrettet efter at mobilisere de internationale.

Den største udfordring var, at mange slet ikke vidste, at EU-borgere har stemmeret.

»Ingen, jeg kender, kendte til den lov – og det gælder både danskere og ikkedanskere. Nogle har endda sagt, at det er fake news. Så staten har ikke gjort et særligt godt arbejde med at informere folk om den,« siger Narcis George Matache.

Derfor handlede en stor del af indsatsen om overhovedet at gøre opmærksom på retten til at stemme. De arrangerede også såkaldte ’lyttemøder’ i året op til valget for at skabe sig et overblik over, hvad der optog de udenlandske vælgere i Aalborg.

Meget af det var helt lavpraktiske ting, som at store dele af kommunens hjemmeside ikke var tilgængelig på andre sprog end dansk.

Der opstod også en idé om et internationalt hus, der kunne fungere som en »one-stop-shop«, hvor man kan få ordnet alle sine ærinder hos myndighederne på ét sted.

Det blev nogle af Lasse Frimand Jensens mærkesager. Ved valget blev han Socialdemokratiets tredjestørste stemmesluger med mere end 1.500 personlige stemmer. Han er overbevist om, at en del af succesen kan tilskrives arbejdet med at mobilisere de udenlandske vælgere.

»Jeg tør ikke sætte tal på. Men jeg tror, det var det, der gjorde, at jeg blev nummer tre og ikke nummer fem eller seks,« siger Lasse Frimand Jensen.

1.000 stemmer

Siden har Narcis George Matache på lignende vis ført kampagne for både folketingspolitikeren Orla Hav og europaparlamentarikeren Ole Christensen.

Det er de erfaringer, der giver ham troen på, at det kan lade sig gøre for ham at blive valgt til regionsrådet. Men han ved godt, at det bliver svært.

»De her mennesker hader ordet politik. For de er virkelig skuffede over politikere. Det er trods alt en af grundene til, at de er her,« siger han.

»Så først er man nødt til at informere dem om deres rettigheder og om, at politik og politikere er anderledes her. At det ikke handler om at blive rig og magtfuld, fordi man ikke kan tjene penge på politik her.«

Han oplever dog, at det er blevet lettere at overbevise folk om at stemme siden 2013. »For nu har de set, at Lasse har gjort de løfter, han gav, til virkelighed. At det er anderledes her.«

Narcis George Matache regner med, at det vil kræve cirka 1.000 personlige stemmer at blive valgt ind.

»Det er ikke umuligt,« siger han.

Til sammenligning er der 15.575 stemmeberettigede fra EU-lande, Norge og Island i Region Nordjylland, viser et dataudtræk, som KL har lavet for Information. Han håber også at få stemmer fra nogle af de udenlandske vælgere, der ikke er fra EU-lande. De får stemmeret, når de har boet i landet i tre år uden afbrydelse.

Ud over traditionelle kampagnemetoder som at stemme dørklokker, dele roser ud og arrangere events, satser Narcis George Matache på målrettet markedsføring på Facebook. Han har lavet valgvideoer på blandt andet rumænsk, bulgarsk, lettisk, ungarsk, arabisk og persisk. Mod betaling sørger Facebook for, at de når ud til folk, der taler det pågældende sprog og bor i regionen.

Tosproget sundhedssystem

På gaden foran den lokale sprogskole falder Narcis George Matache i snak med tre ungarere. De er frustrerede over det danske sundhedsvæsen, hvor de oplever lang ventetid, og at de ikke bliver taget alvorligt.

»Det er, som om de ikke tror på, hvad jeg fortæller dem, fordi jeg ikke taler perfekt dansk,« siger en af dem, en ung kvinde.

Det er noget, Narcis George Matache har hørt før.

»Jeg mødte for eksempel en tjekkisk pige. Hun var blevet syg, det var vist noget med lungerne,« siger han.

»Lægen sagde, at det ville gå over af sig selv, og at hun bare skulle tage noget smertestillende. Så hun tog hjem til Tjekkiet for at få det tjekket, og der viste det sig, at det var alvorligt.«

Løsningen, mener Narcis George Matache, er et tosproget sundhedsvæsen. Regionen skal tillade praktiserende læger, der endnu ikke behersker dansk. Så længe de kan tale engelsk, vil de være til gavn for de udenlandske borgere. Han forestiller sig en ordning, hvor man skal vælge mellem en dansk- eller engelsktalende læge, når man registrerer sig i Danmark.

Stemmer at hente

Generelt handler hans kandidatur om at gøre Nordjylland mere internationalt.

»Jeg tror, vi kan genoplive mange af de små byer uden for Aalborg, hvis vi tiltrækker flere internationale til vores region,« siger han.

»Mange af dem, der kommer her for at studere, forsvinder igen, fordi de har svært ved at finde job bagefter. Men hvis vi brander os som en international region og på den måde får tiltrukket flere EU-midler og store virksomheder, kan vi lave om på det.«

Inde på sprogskolens gange står Narcis George Matache og deler roser ud til elever, da telefonen ringer.

Det er en kandidat fra Venstre, som foreslår, at de skal stemme dørklokker sammen i de kvarterer, hvor der bor mange internationale.

»Vi havde et vælgermøde på engelsk den anden dag, og der var rigtig stort fremmøde. Så nu er det gået op for dem, at der er stemmer at hente,« siger Narcis George Matache.

Kommunalvalg 2017

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er det en kvalitet i stig selv, at få andre udlændinge til at stemme til regionsvalget?

En smart ung mand; her og i Rumænien. Han skal nok klare sig i konkurrencestaten. Det lyder ærlig talt lidt for smart og beregnende alt sammen. Og hvad med andre grupper, der har svært ved at klare sig, hvad tænker han om dem? Men jeg er nok bare gammel og sur...