Socialdemokratiets sejr skal stå sin prøve ved folketingsvalget

Har Socialdemokratiet virkelig knækket koden, der har sendt det danske og andre socialdemokratiske og socialistiske partier i Europa i knæ det seneste årti, med det velkendte slogan, at valget står mellem velfærd og skattelettelser?
Mette Frederiksen til fest i Amager Bio efter regional- og kommunalvalgene. Tirsdagens valg var da også første gang Mette Frederiksen mødte vælgerne som formand for Socialdemokratiet, og hvis valget var et midtvejsvalg – og et valg mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hende – var der ingen tvivl som vinderen

Mette Frederiksen til fest i Amager Bio efter regional- og kommunalvalgene. Tirsdagens valg var da også første gang Mette Frederiksen mødte vælgerne som formand for Socialdemokratiet, og hvis valget var et midtvejsvalg – og et valg mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hende – var der ingen tvivl som vinderen

Stine Tidsvilde

Indland
23. november 2017

Hun besøgte alle landets kommuner, sendte 600.000 personlige breve til vælgerne samt indtalte partiets radioreklamer og var endda så heldig at fylde 40 år søndag. Sidstnævnte medførte nemlig i dagens anledning store fødselsdagsportrætter i medierne, hvor den socialdemokratiske formand kunne fortælle om børn, skilsmisse og forlovelse.

»Der sidder en ring på Mette Frederiksens venstre hånd, og den har stor betydning,« som det hed i indledningen af et interview i B.T. »For den handler om kærlighed, og om at skulle bygge noget stort og dejligt op med et andet menneske.«

Tirsdagens kommunalvalg var da også første gang Mette Frederiksen mødte vælgerne som formand for Socialdemokratiet, og hvis valget havde været et midtvejsvalg – og et valg mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hende – var der ingen tvivl om vinderen.

Nok er der ikke noget i dansk politik, der er så taknemmeligt som et kommunal- og regionsvalg. Antallet af borgmestre. Stemmeprocenten. De største byer. Stemmeandel i forhold til det seneste folketingsvalg. Eller noget helt femte. Et kommunalsalg kan og vil blive solgt af en partileder som en sejr på mange måder. Men uanset hvordan man vender og drejer valgresultatet, vandt Socialdemokratiet.

Ikke bare gik Socialdemokratiet frem i forhold til det seneste kommunalvalg i 2013 med 2,9 procent til 32,4 og Venstre tilsvarende tilbage med 3,5 procentpoint til 23,1. Dansk Folkepartis tilsyneladende endeløse sejrsrække stoppede med en tilbagegang på 1,3 procentpoint til 8,8. Selv om Dansk Folkepartis faktisk for første, og indtil tirsdag eneste gang, gik tilbage ved folketingsvalget i 2011 med 1,6 procentpoint til 12,3 var det måden, det skete på denne gang: Ingen havde set det ske.

Dagen derpå er spørgsmålet imidlertid, om Socialdemokratiet virkelig har knækket koden, der har sendt det danske og andre socialdemokratiske og socialistiske partier i Europa i knæ det seneste årti, med det velkendte slogan, at valget står mellem velfærd og skattelettelser. Hvis tommelfingerreglen om, at en landspolitisk fremgang/tilbagegang kun slår igennem med halv kraft ved kommunalvalg står ved magt, lover det selvfølgelig godt for Socialdemokratiet. Men ingen regel uden undtagelser.

For det første skal man ikke glemme, at Socialdemokratiets fremgang i forhold til kommunalvalget i 2013 dækker over, at partiet dengang var i krise, efter SRSF-regeringens indgreb i lærerkonflikten og reformer, som lettede topskatten, men til gengæld strammede grebet om kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister. En krise, der ganske vist sendte Socialdemokratiet under de magiske 20 procent i nogle meningsmålinger, men som på valgaftenen alligevel kun endte med at koste partiet 1,1 procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2009.

For det andet blev kommunalvalget borgmestrenes valg. I en række kommuner slog den såkaldte borgmestereffekt igennem og sikrede fremgang til den siddende borgmester og/eller virkede som en firewall, der forhindrede en landspolitisk tilbagegang i at slå igennem lokalt (som det ikke mindst skete for en række af Venstres borgmestre, der første gang var blevet valgt i 2013).

Den største procentvise fremgang fik Socialdemokratiet på Samsø, hvor den siddende socialdemokratiske borgmester Marcel Meijer mere end fordoblede stemmeandelen fra 19,6 procent i 2013 til 41,3 procent. Socialdemokratiet bevarede de gyldne kæder i København og Aarhus, trods en mindre tilbagegang, samt Aalborg og Odense – og i de to sidstnævnte kommuner med stor fremgang. I Aalborg liste A frem med 12,7 procentpoint til 48,7 og i Odense med 14 procentpoint til 42,1. Otte af de 10 kommuner med størst socialdemokratisk fremgang er kommuner, hvor Socialdemokratiet i dag sidder på borgmesterposten.

Og endelig var udlændingepolitikken – måske ikke overraskende – fraværende. Appellen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, om at »stemme dansk« satte aldrig den politiske dagsorden, mens Nye Borgerlige kun fik 0,9 procent af stemmerne og et enkelt kommunalbestyrelsesmedlem i Hillerød.

Socialdemokratiets skifte i udlændingepolitikken blev ikke for alvor udsat for noget trykpres, hvilket vil ske ved det kommende folketingsvalg. Sigende har Kristian Thulesen Dahl skuffet konstateret, at hans og Mette Frederiksen berømte/berygtede politiske kærlighed »meget er noget, der snakkes om på Christiansborg«.

I hvert fald har de lokale socialdemokrater ingen steder i landet været villige til at give Dansk Folkeparti en hjælpende hånd i forbindelse med de efterfølgende konstitueringer.

Selv om Mette Frederiksen på valgnatten konkluderede, at den såkaldte velfærdsdagsorden synes at have fået godt fat, er læren af de lokale valg i kommuner og regioner derfor, at de på mange måder netop stadig var lokale.

Kommunalvalg 2017

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Man kunne jo også håbe på, at danskerne efterhånden har fået nok fremmedforskrækkelse, og tænker på deres nærdemokrati på en anderledes praktisk måde? Man har i de forløbne år set DF skære ned på alt mua. retorikken. Og måske virker S-sloganet om velfærd fremfor skattelettelser ?
"Håbet er en let, men nærende kost" (Balzac)

Hvis Socialdemokratiet ikke fastholder en stram udlændingepolitik kommer blå blok til igen. Valget til folketinget bliver helt klart et skæbnevalg!

Mette Frederiksens "succes" beror på, at hun har scoret en del DF-vælgere, der er hoppet på skrønen om, at kamæleonpartiet er ved at blive lidt mere rød igen. Det holder kun til den dag, hvor hun og SD vinder regeringsmagten, så falder hun tilbage til den vante opportunisme.
Nok har hovedtemaet ved denne kommunalvalgkamp ikke været "de fremmede" , og er måske én af årsagerne til, at DF heldigvis gik tilbage, og ikke fik de borgmesterposter de havde drømt om. DF's eneste parole var "stem dansk" og det var en svipser, for DF havde ikke opdaget, at noget af det folk var mest optaget af det var skoler, ældre, kommunalt bureaukrati og sløseri. Alle undersøgelser viste, at "de fremmede" kom langt nede på listen, og da DF jo ikke kan sige ret meget andet, så....
DF's konkurrent - Nye Tarvelige - fik jo også et elendigt valg - kun et mandat i Hillerød blev det til, mens partiet mistede den halve snes byrådsmedlemmer, de havde landet over, og som var kommet til partiet i forgangne valgperiode. Med en sådan vandgang bliver det svært for Pernille Vermunds one-woman-show, at holde dampen oppe til næste folketingsvalg.

Michael Andersen, Karsten Lundsby, Ole Bach, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Vi vil blive tudet ørerne fulde om socialdemokraternes fortræffeligheder, og de ser da også sympatiske ud, når de står og sige de rigtige ting på TV.
Men enhver med bare lidt bedre hukommelse end en aborre, ved at piben får en helt anden lyd lige så snart de har sat på ministerkontoret - så er det igen kapitalens og småborgerens interesser de plejer uden hensyn til andet.

Jan Damskier, Knud Chr. Pedersen, Karsten Lundsby, Helene Kristensen, Herdis Weins, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Ken Sass, Alvin Jensen, Egon Stich og Benny Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Håber virkelig det er ved at gå op for den almindelige befolkning, hvad det er for en manipulerende svindel denne katastrofale regering har gang i og ikke mindst omfanget af dens betydning. Fællesskabet Danmark er ved at blive smadret til fordel for kun kapital frem for mennesker.

Jan Damskier, Helle Walther, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Alvin Jensen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Jeg sætter min lid til at Mette Frederiksen virkelig vil gøre en forskel i det havarerede parti - nu hvor Bjarne Corydon har vist sit sande ansigt og meldt sig ud af partiet.

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Bjarne Corydon er et meget dygtigt, klogt, og ordentligt menneske, og han melder sig ud af S for at stå uafhængig i sit nye job. Han er dygtig, måske var det en god ide, at vente med at fordømme noget, man endnu ikke ved nok om ej heller har set. Så til lykke til BC, tror det vil løfte Børsen, så flere læser avisen, den vil sågar måske få en snert af menneskelighed også, fremover. S er ej heller noget havareret parti, bryder man sig ikke om det, så lad være at stemme på det. vi lever i et demokrati, synes man ikke om at stemme så lad være. Brokke sig er vist det der er mest dansk fordi vi har det så godt, som vi har det.

Eva Schwanenflügel

Bjarne Corydon er kommet hjem ;-)

Arne Lund, Jan Damskier og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Han er kommet hjem til stalden - som trojansk hest med succes.

Eva Schwanenflügel og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar

Helle Walther - Det her kan du ikke mene alvorligt: "Bjarne Corydon er et meget dygtigt, klogt, og ordentligt menneske". Mener du, at hans luskeri mht. DONG bærer præg af ordentlighed? Eller da han ikke mere var finansminister, så gad han ikke lege politiker længere. Nu skulle han videre med karrieren - ligesom Helle TS - , så vendte han partiet ryggen, og gik i tjeneste hos storkapitalen. Er det den slags ordentlighed i praktiserer i Soc.dem., da siger jeg tak for kaffe.

Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jo Arne Lund, det kan jeg. Jeg har sat mig ind i den sag om DONG på flere områder, og der var ikke andre muligheder, hvad er bekræftet af flere eksperter og andre tæt på forløbet. En pressehetz burde du ,som jeg vide, ikke altid bygger på fakta. Og Nyrups egen hetz her, kan han kort og godt ikke være bekendt. Lykketoft ej heller.
Jeg har altid haft den dybeste respekt for BC og hans mod til sammen med andre i SR regeringen, at gennemføre de reformer som i dag gør, at DK er i vækst for alvor og kan tillade sig at udvikle vort velfærdssamfund, hvis vi havde en anden regering end VLAK. Jeg har derimod tabt meget for Ø og Å i KBH. Når de endelig får magt til at gøre en forskel springer de til mere behagelige poster. At overlade beskæftigelse og integrationsposten til en V kvinde, er så dumt af Ø og Å at det skriger til himlen.

Og AL sikke noget vrøvl. Når du mister en toppost, dit embede ved et valg, så må du videre. Thorning arbejder med og for verdens børn, og gør et fremragende arbejde. Hun er dybt respekteret, hvor hun kommer frem, og har netop fået tildelt et flot næstformands job i en kendt verdensorganisation. BC har sin force og styrke og viden på økonomi, og erhvervsliv, og kan han på sin videre karriere, bidrage med at højne Børsen, er det da kun fint. Verden er ikke kun sort og hvid, den kan også være både og, hvor man med de værdier ,man har prøver at ændre det, man er utilfredse med.

Hvis alt kun var sort eller hvidt, som du måske mener, er du ikke med os, er du imod os, sådan er verden ikke. Vil du ændre ting, må du tage kampen op, hvor det er muligt. Man kan udmærket være Sosser , og arbejde i erhvervslivet. DI topbos er Sosser.

Helle Walther - DONG-sagen blev ret godt belyst både før, under og efter salget, så jeg mener ikke, det er korrekt, at tale om pressehetz her. Det har var jo ikke blot noget, der kørte i BT og Ekstra Bladet, men også i nærværende avis, der har gjort meget for at grave i skandalen.
Du må gøre rede for, hvad det er for fakta, der ikke er kommet frem i Inf., og andre steder? Jeg venter spændt, men som jeg kender din måde at argumentere på, så viger du altid tilbage, når du bliver bedt om at være konkret. Postulater synes, at være din stærke side.
Således er det ét af Corydons mange postulater, at der ikke var andre muligheder, end at sælge til DONG. Flere fagforbund og pensionskasser var rede til at skyde penge ind. Økonomer har rejst tvivl om det kapitalbehov som DONG havde var så alvorligt og langvarigt, at det var nødvendigt, at invitere Goldmand-Sachs indenfor. En del tyder på, at behovet var rent midlertidigt, og at det ville løse sig i løbet af få år.
Mht. Nyrup er det min opfattelse, at han har noget at have sin kritik i, han har bl.a. arbejdet med internationale kapaitalfonde mens han sad i EU-Parlamentet. Også her må du gøre rede for hvorfor han kritik ikke holder vand. Hans kritik handler ikke om, at være pæn og hvad han kan resp. ikke kan være bekendt, men om at sige tingene som de er, og det gør heldigvis. Gid der var flere Sosser, der havde hans mod. Og selvom det går ud over ens eget parti - hvilket anes for at være illoyalt - så kommer vi ingen vegne med falsk diplomati, og hensyn til folk, der ikke har gjort sig fortjent til et sådant hensyn, Helle Thorning inklusive.

Helle Walther - DONG-sagen blev ret godt belyst både før, under og efter salget, så jeg mener ikke, det er korrekt, at tale om pressehetz her. Det har var jo ikke blot noget, der kørte i BT og Ekstra Bladet, men også i nærværende avis, der har gjort meget for at grave i skandalen.
Du må gøre rede for, hvad det er for fakta, der ikke er kommet frem i Inf., og andre steder? Jeg venter spændt, men som jeg kender din måde at argumentere på, så viger du altid tilbage, når du bliver bedt om at være konkret. Postulater synes, at være din stærke side.
Således er det ét af Corydons mange postulater, at der ikke var andre muligheder, end at sælge til DONG. Flere fagforbund og pensionskasser var rede til at skyde penge ind. Økonomer har rejst tvivl om det kapitalbehov som DONG havde var så alvorligt og langvarigt, at det var nødvendigt, at invitere Goldmand-Sachs indenfor. En del tyder på, at behovet var rent midlertidigt, og at det ville løse sig i løbet af få år.
Mht. Nyrup er det min opfattelse, at han har noget at have sin kritik i, han har bl.a. arbejdet med internationale kapaitalfonde mens han sad i EU-Parlamentet. Også her må du gøre rede for hvorfor han kritik ikke holder vand. Hans kritik handler ikke om, at være pæn og hvad han kan resp. ikke kan være bekendt, men om at sige tingene som de er, og det gør heldigvis. Gid der var flere Sosser, der havde hans mod. Og selvom det går ud over ens eget parti - hvilket anes for at være illoyalt - så kommer vi ingen vegne med falsk diplomati, og hensyn til folk, der ikke har gjort sig fortjent til et sådant hensyn, Helle Thorning inklusive.