Læsetid: 4 min.

Uddannelserne får mere styring og mere bureaukrati med nyt taxametersystem

Fra 2019 vil universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier få penge efter kvalitet, studietid og ledighed blandt de færdiguddannede. Selvom størstedelen af bevillingerne stadig vil være baseret på studieaktivitet, ser uddannelsesinstitutionerne det nye bevillingssystem som mere uforudsigeligt og bureaukratisk
Folketinget blev sent fredag enige om et nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser. Det kommer til at erstatte det nuværende taxameterssystem, som i årevis har været kritiseret for at fokusere for meget på kvantitet.

Folketinget blev sent fredag enige om et nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser. Det kommer til at erstatte det nuværende taxameterssystem, som i årevis har været kritiseret for at fokusere for meget på kvantitet.

Melissa Kühn Hjerrild

28. november 2017

Alle partier i Folketinget blev sent fredag enige om et nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser. Det kommer til at erstatte det nuværende taxameterssystem, som i årevis har været kritiseret for at fokusere for meget på kvantitet.

Nu skal det ifølge politikerne også handle om kvalitet, og det betyder, at universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier også vil få penge ud fra, f.eks. hvordan de studerende bedømmer uddannelsernes kvalitet, og om de studerende bliver færdige til tiden og kommer i job. 

Men det nye system får kritik for at føre til dobbeltstyring, fordi uddannelsesinstitutionerne allerede er underlagt fremdriftsreform og dimensionering, som straffer uddannelser med studerende, der er for lang tid om at blive færdige og komme i arbejde.

»Vi mener ikke, at det er sundt med dobbeltstyring, men nu indfører man et nyt bevillingssystem uden at fjerne de andre reguleringer af det samme,« siger Jesper Langergaard, der er direktør i interesseorganisationen Danske Universiteter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Werngreen

Jamen undskyld, det virker helt sygeligt med den styringsmani, der synes at gribe politikere, der meget ofte ikke ved ret meget om det, de vil styre, og som ikke overhovedet har nogen anelse om, hvad deres styringslidelse koster af penge og energi hos dem, som udsættes for styringen, og af kvalitetsforringelser af det, styringen havde til hensigt at bedre.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Toke Kåre Wagener, Bjørn Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvis politikerne ikke har tillid til at uddannelsesinstitutionerne selv kan styre deres uddannelsesinstitutioner, hvordan kan de så have tillid til, at lærere og forskere nu også er i stand til at undervise på en fornuftig måde i deres fag og at rektorer kan udfylde deres jobs?

Politikerne bør overveje at opsætte overvågningsudstyr over alt i samfundet, så de kan følge med i alt og alle fagområder og ansætte en hel masse tal-behandlere, som kan samle og opsætte data fra målinger og overvågninger og sætte dem op i fine statisikker. Jeg er sikker på, at mange konsulentfirmaer får julelys i øjnene ved tanken og hører små kasseapperater ringe.

Eller også kan politikerne begynde at have tillid til faglighed i befolkningen, inden de får kvalt enhver form for initiativ og arbejdsglæde.

Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Niki Dan Berthelsen, Hans Martens, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Vi skal væk fra belønningssamfundet! Politikerne skal ikke dele bolsjer ud til de artige børn, men sørge for, at der er tilstrækkelige, om ikke rigelige, midler til at institutionerne kan fungere efter de principper, som de, der har indseende i dem, lægger til grund for arbejdet.
Hvis erhvervslivet vil kunne lukrere på opdagelserne og teorierne, må de til pengepungen og øge deres skattebetaling betydeligt, for det er kun igennem offentligt finansierede, frie og selvstyrende universiteter, at vi kan få et troværdigt og brugbart udbytte.

Jens Thaarup Nyberg, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Hans Martens, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det går ad helvede til her i det tvangsstyrede "mini-USA". Der er ikke noget liberalt ved Løkkestatens korporatisme.

Fascismen bør kaldes korporatisme, fordi det er den perfekte sammensmeltning af magt, regering og virksomheder.
(Benito Mussolini)

Jens Thaarup Nyberg, Steffen Gliese, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Hvordan var det nu med politikerne selv? Noget med en offentlighedslov så de "kunne arbejde i fred"?

Eva Schwanenflügel

Politikerne vil også have styr på alle danskeres DNA, så derfor bliver der snart oprettet en national gen-bank, som vi alle bliver tvangsregistreret i uden samtykke.
Det er desværre ikke en sarkastisk bemærkning, men en realitet !!!
Den eneste måde at undgå tvangsregistrering på, er at gå ind på borger.dk/Nem-Id, og melde sig ind i
VÆVSANVENDELSESREGISTRET. Her udfylder man et skema, hvor man siger, at allerede indsamlede blod- og vævsprøver kun må anvendes af én selv.
Det skal vel at mærke være FØR loven bliver vedtaget - og det gør den om lidt. Ellers kan man ikke protestere.
Læs mere om loven på Avisen.dk i artiklen :
"Vigtigste politiske reformer og beslutninger 2007-2017", Fredag 17. November 2017
af forfatter Lisbeth Riisager Henriksen.

Niels Duus Nielsen, Morten Balling og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Vildt nok Eva. Det anede jeg ikke eksisterede, og noget tyder at mange ikke gør. I 2011 havde 186 personer registreret sig. Tankevækkende at man skal afmelde "registrering" ved at registrere sig...

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Morten, jeg anede heller intet om lovforslaget før jeg så Deadline, og senere læste Lisbeth Riisager Henriksens gennemgang af reformer og love. Katrine Damm nævner også en P1-udsendelse.
Det er ganske bemærkelsesværdigt, at ingen medier tilsyneladende laver et kollektivt ramaskrig omkring denne lov, der er maksimalt grænseoverskridende og indgribende overfor alle borgere i dette land ! Der er rædselsscenarier ad libitum omkring hvordan denne Nationale Genom-bank kan misbruges af både offentlige myndigheder og private virksomheder...
Du har helt ret; meget tankevækkende, at man skal registrere sig for at undgå at blive et offer for denne tvangsregistrering :-(

@Eva
Jakob Sorgenfri Kjær er pt. i gang med at grave i regeringens nye planer om registersammenføring, så forhåbentlig læser han med her, og bliver inspireret:

http://politiken.dk/indland/politik/art6240143/Regeringspartier-vil-ikke...

Jeg husker en Taxa chauffør, som engang fortalte mig, at da man indførte personnumre, lovede datidens lovgivere at personnummeret skulle bruges til at servicere borgerne bedre, og at det f.eks. aldrig ville havne på kørekort. Yeah right! :)

Eva Schwanenflügel

Morten, tak for link til artiklen om databeskyttelseslov.
Men synes ikke det rigtigt fremgår hvordan bagsiden af medaljen ser ud?