Læsetid: 4 min.

Udviklingsordførere efter Paradise Papers: Dansk udviklingsbistand bør ikke gå gennem skattely

Både Paradise Papers og en undersøgelse fra Danwatch har de sidste dage vist, hvordan Udenrigsministeriets investeringsfond investerer i udviklingslande via skattely. Selv om det ikke nødvendigvis er ulovligt, bør det ikke ske, mener udviklingsordførere
Ulla Tørnæs (t.h.) i flygtningelejren Hagader i Kenya i 2006 under sin første periode som udviklingsminister. Til venstre ses daværende integrationsminister Rikke Hvilshøj (V).  

Udviklingsministeren ønsker ikke at sige, hvad hun mener om skattely i sagen, men tilføjer: »Jeg har dog bedt IFU om en redegørelse i den konkrete sag og vil naturligvis følge op, hvis der er behov for det.«

Ulla Tørnæs (t.h.) i flygtningelejren Hagader i Kenya i 2006 under sin første periode som udviklingsminister. Til venstre ses daværende integrationsminister Rikke Hvilshøj (V).  

Udviklingsministeren ønsker ikke at sige, hvad hun mener om skattely i sagen, men tilføjer: »Jeg har dog bedt IFU om en redegørelse i den konkrete sag og vil naturligvis følge op, hvis der er behov for det.«

Finn Frandsen

10. november 2017

»Udviklingsbistand og skattely er en ufattelig grim cocktail. Skattely er netop med til at udhule økonomien i mange udviklingslande.«

Socialdemokratiets udviklingsordfører Mette Gjerskov er ikke imponeret over den danske udviklingspolitik efter afsløringer af, at danske udviklingspenge bliver investeret i verdens fattigste lande via skattely.

Afsløringerne kommer bl.a. fra Danwatch. Ifølge mediet gav tre landbrugsprojekter i Zambia i 2015 et overskud på 20 millioner kroner i Irland, mens der er blevet betalt knap 10.000 kroner i skat i det østafrikanske land. Den statslige Investeringsfond for Udvikling (IFU) har investeret penge i projektet, som er gået via en fond, der er registreret i Luxembourg.

Det er ikke nødvendigvis ulovligt at benytte sig af skattely, men udviklingslandene kan tabe skatteindtægter. Derudover har en række spørgsmål af mere moralsk karakter rejst sig i kølvandet på afsløringerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Caymanøerne, De Britiske Jomfruøer, Luxembourg, Cypern, Hong Kong eller Mauritius - Skal fremover gøres til Finansverdenens "Guantanamo". Verden isolerer landene og blokerer for transaktioner fra og til de pågældende lande/øer.

Til en start kan jeg så igen igen foreslå: Afskaf i det mindste de anonyme hævekort - så man ikke anonymt kan indløse penge fra skattelylande. Der efter er det så bare at brandbeskatte disse transaktioner ved at trække skatten fra det beløb vedkommende ønsker at hæve/overføre.
Hvor svært kan det være?

God dag der ude