Nyhed
Læsetid: 3 min.

Vredt samråd om Exitcirklen: Blev Støjberg påvirket af ordførerkampagne?

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg udvekslede hårde ord med oppositionen om ministerens forsøg på at afskære kvindegruppen Exitcirklen fra at få bevilling fra satspulje
Inden Støjberg i september godkendte Exitcirklens ansøgning satspuljemidler, skrev de tre borgerlige integrationsordførere, Martin Henriksen (DF), Marcus Knuth (V) og Naser Khader (K), en mail til SF, R og Alternativets ordførere, hvor de rettede nogle meget alvorlige beskyldninger mod de to kvinder bag Exitcirklen, der blev beskyldt for at gå ind for straf med piskeslag efter muslimsk sharia og for at forsvare den fundamentalistiske gruppe Hizb ut-Tahrir.

Inden Støjberg i september godkendte Exitcirklens ansøgning satspuljemidler, skrev de tre borgerlige integrationsordførere, Martin Henriksen (DF), Marcus Knuth (V) og Naser Khader (K), en mail til SF, R og Alternativets ordførere, hvor de rettede nogle meget alvorlige beskyldninger mod de to kvinder bag Exitcirklen, der blev beskyldt for at gå ind for straf med piskeslag efter muslimsk sharia og for at forsvare den fundamentalistiske gruppe Hizb ut-Tahrir.

Sille Veilmark

Indland
1. december 2017

Vredt sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til spørgeren, Alternativets Josephine Fock:

»Alternativet gik til valg på en ny og ordentlig tone i Folketinget. Jeg synes ikke, det her er ordentligt.«

Forinden havde Josephine Fock to gange indskærpet over for Inger Støjberg, at hun har pligt til at holde sig til sandheden, når hun udtaler sig under ministeransvar.

Ufordrageligheden under samrådet blev også afspejlet i bemærkningen fra SF’s Holger K. Nielsen:

»Ministerens arrogance er rimeligt uklædelig.«

Den sag, der fik gemytterne til at koge, er Inger Støjbergs håndtering af et støttebeløb på 680.000 kr. af den såkaldte ’satspulje’ til kvindegruppen Exitcirklen. Det er en nonprofitorganisation, der arbejder med samtalegrupper for unge og voksne kvinder, der har været udsat for religiøst betinget psykisk vold eller social kontrol.

Efter satspuljeforliget, der omfatter alle andre partier end Enhedslisten, blev i februar i år opslået en pulje på to millioner kr. til projekter med »lokale ressourcepersoner til arbejdet med æresrelaterede konflikter«. Som den eneste indgav Exitcirklen ansøgning.

Den sagkyndige Styrelse for International Rekruttering og Integration (Siri) indstillede i april til den ansvarlige minister, Inger Støjberg, at der var fagligt grundlag for at imødekomme ansøgningen. Det var stillet ansøgere i udsigt, at de ville få besked i april, men det skete ikke.

Minister-mail

I stedet skete det, at Inger Støjberg den 9. juni i år i en mail til forligskredsen indstillede, at støtten ikke blev ydet til Exitcirklen, men pengene blev overført til en anden pulje. I ministerens brev hed det:

»Det er Siris vurdering, at ansøger fagligt lever op til puljens formål. Jeg har imidlertid vurderet, at den meget begrænsede interesse for puljen tyder på, at antallet af civilsamfundsaktører, der har mulighed for at bidrage til indsatsen mod æresrelaterede konflikter, endnu er for begrænset. Derfor har målgruppen været forkert.«

En nedlæggelse af puljen krævede imidlertid alle forligspartiers tilslutning, og SF, De Radikale og Alternativet protesterede. Ministeren måtte derfor i september sørge for, at Exitcirklen fik sine 680.000 kr.

Så skulle man jo tro, at den ikke var længere.

Men det er den. Forklaring: Inden ministeren i september godkendte Exitcirklens ansøgning, skrev de tre borgerlige integrationsordførere, Martin Henriksen (DF), Marcus Knuth (V) og Naser Khader (K), en mail til SF, R og Alternativets ordførere, hvor de rettede nogle meget alvorlige beskyldninger mod de to kvinder bag Exitcirklen, der blev beskyldt for at gå ind for straf med piskeslag efter muslimsk sharia og for at forsvare den fundamentalistiske gruppe Hizb ut-Tahrir.

Statsminister Lars Løkke (V) har siden kaldt disse beskyldninger »ikke-ok«. I Berlingske har Martin Henriksen endvidere fortalt, at han rettede henvendelse til Støjberg for at få hende til at afvise Exitcirklens ansøgning.

Alt dette har ført til, at Alternativets Josephine Fock forlangte Støjberg i samråd for at forklare, om den lange sagsbehandlingstid i ministeriet og ministerens forslag om at nedlægge puljen skyldes de tre borgerlige politikeres påvirkning.

Støjberg afviser

Det afviste Støjberg pure på samrådet.

Hun vedgik, at hun er i jævnlig og tæt forbindelse med de borgerlige ordførere, især DF’s Martin Henriksen, men det havde ikke haft betydning for behandlingen af denne sag. Mailen om at droppe puljen var udtryk for Støjbergs egen vurdering, sagde ministeren, der nægtede at give oplysninger om indholdet af hendes drøftelser med de borgerlige ordførere.

Sagen var først blevet hende forelagt i begyndelsen af juni, forklarede ministeren. Oppositionen spurgte til andre puljer, hvor der kun havde været én ansøger, men hvor løsningen havde været at imødekomme ansøgningen og derpå omfordele et evt. resterende puljebeløb. Her fastholdt ministeren, at behandlingen af Exitcirklen var hendes vurdering og beslutning. Oppositionen blev ved med at bore i den mulige påvirkning fra de borgerlige ordførere, hvilket fik en opbragt Inger Støjberg til at udbryde:

»I kan spørge lige så tosset, I vil, men I får ikke andet svar. For der er ikke andet svar.«

Inden samrådet blev afsluttet, fremgik det af tilkendegivelser fra oppositionen, at den absolut ikke er tilfreds og vil følge sagen op.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Bemærkning til - "»Alternativet gik til valg på en ny og ordentlig tone i Folketinget. Jeg synes ikke, det her er ordentligt.«" - Jamen er det ikke netop en ordenlig tone i Folketinget , hvis ministeren svarede korrekt Inger Støjberg. Er det ikke her problemet ligger??????

Arne Lund, Alvin Jensen, Per Klüver og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg forstår til fulde Enhedslistens forbehold overfor den såkaldte satspulje...

Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

I. Støjberg støjer forfærdeligt med alle sine fobier, damen trænger nok til noget afstressende mindfullness.

Alvin Jensen, John Andersen, Per Klüver og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Næsen vokser og vokser...!

Synes ministeren selv, at det er ordentlig tone at sige således til folketingsmedlemmer: »I kan spørge lige så tosset, I vil, men I får ikke andet svar."

Arne Lund, Hans Larsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Verner Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Støjberg, Henriksen, Knuth og Khader - Firebanden uden skam.

Jørgen Lejf Hansen

Så mangler vi bare at, Naser Khader siger - jeg er et svin....
https://www.b.dk/politiko/kvindelig-imam-naser-khader-har-private-billed...

Støjberg og ordentlighed - de to ting stritter i hver sin retning.