Nyhed
Læsetid: 3 min.

Zentropa stopper med at uddele smæk som straf

Efter Informations artikler om smæk som straf til unge praktikanter på Zentropa har filmselskabet nu annonceret, at smæk som straf til elever ikke længere er tilladt
Efter Informations artikler om smæk som straf til unge praktikanter på Zentropa har filmselskabet nu annonceret, at smæk som straf til elever ikke længere er tilladt

Linda Johansen

Indland
11. november 2017

Det skal være slut med, at Peter Aalbæk – eller nogen som helst anden – smækker og klasker Zentropas ansatte i numsen, når de er på arbejde.

Det skriver filmproduktionsselskabet i en pressemeddelelse fredag eftermiddag.

»Det skal ikke være en kultur på Zentropa at give eller modtage klask som belønning eller straf, uanset om det for alle parter opleves som sjovt,« skriver ledelsen i pressemeddelelsen.

Udmeldingen kommer, efter at Information de seneste dage har beskrevet, hvordan smæk som afstraffelse af elever på Zentropa – de såkaldte småtter – er normalt.

Hvis man begår en fejl som småtte, kan man typisk vælge mellem to strafmetoder: Enten at få smæk i bagdelen uden på tøjet af Peter Aalbæk. Eller tage turen til hans gård i Herfølge og muge ud blandt hans høns og grise. Det fortalte flere småtter i torsdagens Information.

To tidligere småtter stod frem og fortalte, at de så smæk som en del af en sjov kultur, mens en tredje anonymt berettede, at det er »ydmygende og ubehageligt« at få smæk af Aalbæk som straf.

Peter Aalbæk bekræftede i samme avis, at han giver smæk som straf, at han godt kan slå til, og at han har uddelegeret opgaven med at smække elever af hankøn til en homoseksuel mandlig kollega.

»For mig ligger det i spasafdelingen,« sagde han.

Møde om sagen

I et interview i fredagens Information sagde Zentropas direktør, Anders Kjærhauge, at det »ikke interesserede« ham, at der blev uddelt smæk som straf i hans selskab, og at nogle finder det kritisabelt.

Torsdag aften meddelte han i en sms til Information, at han ville indkalde Zentropas ledelse og Peter Aalbæk til et møde om arbejdsmiljøet på Zentropa.

Ifølge pressemeddelelsen fredag er det på dette møde blevet besluttet, at ledelsen fastlægger den fremtidige linje for virksomhedens arbejdsmiljø. Det vil sige, at alle medarbejdere er underlagt den, og at smæk ikke længere er den del af denne linje.

»Virksomhedskulturen på Zentropa skal også fremover være farverig og alternativ, men vi ønsker ikke at krænke nogen og vil gennem dialog med alle ansatte opfordre til en åbenhed om egne og andres grænser og behov, så vi sammen kan skabe en rummelig arbejdsplads. Vi ønsker at fortsætte Zentropas ånd i respekt for individet.«

Samtidig inviterer ledelsen til dialog med eventuelle nuværende eller tidligere medarbejdere, der har oplevet, at det har været ubehageligt at være på Zentropa.

Information har forsøgt at få en kommentar fra Zentropas direktør, Anders Kjærhauge. Vi ville blandt andet gerne spørge ham, om eleverne fortsat skal straffes, hvis de begår en fejl, selv om det ikke længere må ske med smæk  – for eksempel ved at blive sendt til Herfølge og muge ud i Peter Aalbæks grisestald.

Men Anders Kjærhauge ønsker ikke at stille op til interview.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Peter Aalbæk om, hvad han mener om, at han ikke længere må uddele smæk som straf på Zentropa.

Peter Ahlén, der er tidligere småtte på Zentropa, og som i dag er fastansat i selskabets salgsgren TrustNordisk, skriver til Information, at han respekterer og støtter fuldt op om ledelsens udmelding. I torsdagens Information fortalte han om, hvordan han som småtte selv fik smæk, og hvordan han – siden han blev fastansat – selv har uddelt smæk til mandlige elever, når de har begået fejl.

»Det er ikke smæk, som gør Zentropa til det specielle og farverige sted, det nu engang er. Desværre er dette blevet en udbredt misforståelse. Det er derimod den helt specielle ånd og de mennesker, som er her, og det vil ikke ændre sig på grund af mangel på smæk. Jeg er sikker på, at der stadig vil være plads til kærlighed og provokation med respekt for hinanden og forskellige grænser,« skriver Peter Ahlén i en sms.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Pudsigt" at de ikke kunne finde ud af det uden artikler om det.

Henriette Bøhne, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Maria Jensen, Jørn Andersen og Inge Kirkegaard anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Ja, og så er revselsesretten jo i øvrigt afskaffet for længst.

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

"Det er ikke smæk, som gør Zentropa til det specielle og farverige sted, det nu engang er."

Hvis smæk ikke har været en væsentlig del af det, der gjorde Zentropa specielt, hvorfor så smække? Så må der vel være andre grunde til at gøre det?

Hvordan er kønsfordelingen i øvrigt? Blev de mandlige elever smækket af de kvindelige ledere?

At kaste brønden til , når barnet er druknet.

Ja, det er lidt for luftigt og uforpligtende og lidt for sent og virker ikke særlig overbevisende ovenpå de bombastiske udtalelser, der er kommet fra Zentropa i de seneste dage.

Det bliver nok også svært at se på f.eks. Thomas Vinterberg og Susanne Bier (og ikke mindst deres film) med samme øjne, når man nu ved, hvad de har været vidende om og valgt at acceptere. Væmmelsen er etableret, og vil nok aldrig gå væk.

Eva Schwanenflügel og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

Jeg kan ikke lade være med at sidde og undre mig over, hvordan et eller sobert og intelligent medie som Information kan finde på at blæse det her helt ud af proportioner - og i øvrigt have et så snævert blik, at I tilsyneladende ikke forstår at se tingene i deres korrekte kontekst.

De sidste par Zentropa-artikler har virket som noget Politiken anno 2017 hysteri.

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at styreformen og miljøet på Zentropa er atypisk. Der er en let og provokerende tilgang til verden og mennesket, og Aalbæk er et seksuelt væsen. Nok er klap i måsen som "afstraffelse" spøjst på en arbejdsplads, men lige på Zentropa er det nok det mindst spøjse,der foregår.

For Zentropa er et spøjst sted, og man vælger ikke at blive småtte der, hvis man ikke er indstillet på det.

Efter at have mødt en masse mediechefer I Danmark, er jeg sikker på, at Peter Aalbæk er en af mere menneskelige af slagsen. Klappene i røven på Zentropa skal ikke ses som sexchikane, men som let playfulness i en atmosfære der af natur er grænseoverskridende og seksuel, og det er noget, småttere selv vælger at gå ind til

Anders Reinholdt, Frank Hansen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Hele min beef med Information i den her sag, er at I bryster jer på at være et progressivt og humanistisk medie, men så vælger I at køre heksejagt på et af de sidste store firmaer i landet som ikke har konformeret og blevet et røvkedeligt og småborgerligt sted.

For seksuel spænding, udnyttelse og afstraffelse foregår desværre på alle arbejdspladser i en kapitalistisk verden - som regel bare mere subtilt og gemt bag 100 lag af falsk ordentlighed og "professionalitet"

På Zentropa er de jo i virkeligheden bare tro mod deres egen menneskelighed - og det bør et progressivt, venstreorienteret medie hylde - ikke hetze

Man kan altså godt blive en smule bekymret, når nogle mennesker ser chefens perverse og tyranniske eskapader, som modsætning til "et røvkedeligt og småborgerligt sted", hvis blot chefen er "et seksuelt væsen"! WTF sker der dog!

At de nu er kommet på "bedre tanker", skyldes jo kun, at de trods alt ikke bryder sig om, at selv nogle af deres rygklappere nu også vender dem ryggen, og det var jo ellers meningen, at også de skulle se vanvittige ledelsesmetoder, som "spøjs og let playfulness"!

Annemette Due, Tino Rozzo, Bjarne Bisgaard Jensen, Ellen Birgitte Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Alle der kender Peter Aalbæk ved, at han er en stor, halvpervers fætter der kan lide at give pigerne omkring sig nogle klap i røven engang imellem. Nogen piger kan lide det, nogen kan ikke. Men alle der kender ham bør være indforstået med, at det er en del af den uformelle kultur på Zentropa. Og nu har han endda selv meldt ud, at det er sådan, det foregår i hans firma.

Så kunne man sige: I stedet for at være forarget over det, kunne man holde sig væk fra Zentropa, hvis man ikke synes, det er fedt at være en del af.

Men så længe det ikke går udover andre end dem, der selv vælger at gå med på det, synes jeg det er småligt og pinligt og ærlig talt spild af tid at køre det op til noget stort.

*Jeg* bliver bekymret over, at den her #metoo kampagne er kørt helt ud af proportioner.

Jeg er sikker på, Harvey Weinstein har været en grisebasse, men en kvinde gik offentligt efter ham, fordi hun engang havde følt "at hun var nødt til" at have frivillig sex med ham, fordi han var en magtfuld person.

En knægt gik med Kevin Spacey hjem kort tid efter at have mødt ham, oplevede at han blev "seksuel grænseoverskridende", men valgte alligevel at sove sammen med ham i hans lejlighed, den her fremmede, som han lige havde mødt. Han vågner så op om natten i den seng han frivilligt har lagt sig i med Kevin Spacey, og råber nu 20 år senere "voldtægt!", fordi Kevin Spacey havde lagt sit hoved på hans mave.

Louis CK wanker foran to groupies som nu råber "sexual assault"

Det er hvad der i virkeligheden burde skræmme

Flemming Berger, Jørgen Kærbro Jensen, Frank Hansen, Hans Aagaard og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Anders Sørensen, de undergivne såkaldte 'småttere' var af både kvindeligt og mandligt køn.
Da den daværende chef regerede, Peter Ålbæk, uddelegerede han opgaven ved at han tog sig af kvinderne, men ansatte andre straffe-opgaver til en homoseksuel mand.
Han skulle således spanke mænd.

Eva Schwanenflügel

Det er så bizart, at ingen medier, undtagen Information, har valgt at bringe det.

Facebook jury har stemt. Småtterierne idømmes dødstraf, og Danmark er igen et bedre sted at være ?

Tillykke, Information, for at have gjort Danmark til et lidt mere anstændigt og værdigt sted at være.

Jeg tror Ålbæk, Trier og deres åndelige proselytter og forsvarere må se i øjnene, at vi står midt i et tiltrængt værdimæssigt paradigmeskifte, som er meget parallelt til dét, der er sket ift. rygning, og som i nogle år har været i gang ift. kødspisning. Det er paradigmeskift, som tager næsten en generation at slå igennem, og ligesom rygning idag er blevet generelt anerkendt som en last og rygere er stigmatiserede som 'non grata' - på samme vis vil det ske på de andre områder - muligvis sidst ift. kød. Det ser ud som om tolerancen overfor sexuel ydmygelse har noget bristepunktet, og i løbet af få år vil typer som PÅJ og ligesindede være forvist til at udleve deres perversioner i små aflukkede rum, væk fra offentlighedens skue. Sådan var det jo også engang. I virkeligheden er det vel bare en naturlig dialektisk ophævelse af hele det værdiskred 68'erne satte igang, og som PÅJ er et produkt af.

We are living in interesting times.

/O

Vel talt Oliver. Det ser ud til, at det igen er ved at blive moderne at opføre sig som et voksent menneske. Jeg hilser det velkommen.

Vi skal lære at undertrykke vores trang til at røre og mærke hinanden. De mandlige pædagoger har lært det og kunne måske undervise os novicer i den nye trend. Vi skal blive bedre til at kontrollere vores kontakthunger. Nok se, ikke røre

@ Peter Bahne: Det her handler ikke om behovet for fysisk berøring. Det handler om behovet for at underkaste og ydmyge andre. Jeg håber at du forstår at det er to forskellige ting. Det er normalt og sundt at have behov for at røre andre, men det er ikke et behov, du skal bruge din magtposition på en arbejdsplads til at få dækket. Det hører til i privatsfæren. Og hvis du virkelig er så socialt handicappet at du ikke ved disse ting i forvejen, så må jeg også hellere minde dig om, at du altid skal huske at spørge, inden du rører ved nogen, du ikke kender.

Annemette Due, Eva Schwanenflügel, June Beltoft, Henriette Bøhne og Rune Rasmussen anbefalede denne kommentar

Rør ved mig, så jeg føler at jeg lever

Er det ikke mærkeligt, at 'udskejelserne' i Ålens ruse er foregået åbenlyst længe, men netop nu sker udskammelsen og domfældelsen med tilbagevirkende kraft ?

"Oliver Sejler og flere andre; I er trolls, fordi I tror, kvinder og mænd i undergivne positioner nyder at blive ydmyget og udnyttet. Fordi I mener, at det er spændende at chikanere mennesker sexuelt. Fordi I synes, samfundet bliver kedeligt uden undertrykkelse.

Næh, jeg tror såmænd, vi er ret enige i principperne omkring sexchikane, Eva og Trine.

Sagens kerne for mig ligger i, at flere af Zentropas småttere har meldt ud, at de IKKE synes, det er et problem, fordi det bliver gjort i sjov. Men pointe vil I åbenlyst ikke forholde jer til. jeg synes såmænd bare, det er uncalled for at begå karaktermord på Peter Aalbæk, fordi man som journalist har fået blod på tanden efter en dansk metoo historie

@ Peder Bahne: Selvfølgelig kan jeg ikke lide ham. Selvfølgelig skal han ikke slippe afsted med den opførsel. Ingen af os er tjent med at leve i et samfund, der accepterer den slags. Hvad en ubåd har med sagen at gøre kan jeg ikke lige se.

@ Oliver: Lad mig da forholde mig til din pointe: "flere af Zentropas småttere har meldt ud, at de IKKE synes, det er et problem, fordi det bliver gjort i sjov".
Det er komplet irrelevant at der er nogle, der af den ene eller den anden grund melder ud, at de synes at det er sjovt. Det gør det ikke mindre krænkende for de andre, der reagerer mere normalt.

Og omkring karaktermord, så er det altså ikke journalisterne eller offentligheden, der begår karaktermord på Peter Aalbæk. Det er ham selv. Og man skulle tro, at der var nogen i hans bagland, der ville stoppe ham, ikke mindst for hans egen skyld. Men de er velsagtens alle sammen bange for at komme over knæet eller miste deres job.

Eva Schwanenflügel, Rune Rasmussen og June Beltoft anbefalede denne kommentar

Peder Bahne - du skriver: "Vi skal lære at undertrykke vores trang til at røre og mærke hinanden."

Nej, det skal vi på ingen måde - tværtimod. Men visse former for "røren ved hinanden" hører til i privatsfæren sammen med ligesindede og ikke i en professionel relation.

Og i et regime som det beskrives i zentropa under ålen - der lærer folk i dén grad at holde op med at mærke sig selv - og at acceptere unormal adfærd som normal.

Man ser det samme i religiøse sekter - og i voldelige parforhold. Det er sygt, ganske enkelt.

"Det er komplet irrelevant at der er nogle, der af den ene eller den anden grund melder ud, at de synes at det er sjovt"

Er det? Når det nu faktisk er størstedelen, der melder ud, at det skal ses i en kontekst og at det er mere sjovt end chikanerede, bør deres synspunkt så ikke blive overvejet?

Og hvordan begår han karaktermord på sig selv? Ved at erklære sig uenig i dine holdninger?

Han har jo givet udtryk for, at han står ved klap i røven, men er ked af det og påtager sig skylden for de særtilfælde, hvor nogen har følt, at deres grænser er blevet overskredet. Det siger noget om, at klap i røven og sexchikane godt kan være adskilt, hvis man forstår konteksten. Som en anden kvinde gik ud og sagde forleden: "et klask i røven kan være krænkende eller fuldstændig ligegyldigt". Det handler om, hvordan man læser situationen. Og der har Peter Aalbæk givetvis læst den forkert et par gange i årenes løb, og det bør der sættes fokus på.

Men når medierne gør det til, at han er en pervers stodder, der styrer Zentropa med undertrykkelse og sexchikane, så forsvinder nuancerne, og det bliver til en reel heksejagt, og det forstår jeg egentlig godt, Aalbæk ikke vil bøje sig for eller respektere. For mens få nu er stået frem og beklager sig, er der tusindvis af småttere gennem årenes løb, der har et godt forhold til Aalbæk og Zentropa.

Så det er et skævt og forkert billede, de politisk korrekte medier forsøger at tegne. Det minder om, når medierne blæser enkelte terrorhandlinger op til, at vi bør leve i konstant frygt for muslimer og massedrab. Det er ude af proportioner

Hans Aagaard, Frank Hansen og Jørgen Kærbro Jensen anbefalede denne kommentar

... og det bidrager til et snævertsynet samfund med folk, der ikke kan tænke nuanceret, men i stedet ser alting i godt og dårligt, sort og hvidt. På det punkt plejer Informeren at være bedre

Næ, det handler helt enkelt om grænser og om at overholde de grænser som udgangspunkt. Andres kroppe er ikke nogen andens privatsfære, der lige kan invaderes, som man har lyst til. At mene at det er andres pligt at fortælle, hvor deres grænser går, EFTER at man har overskredet dem er sygt. Sexchikane og krænkende adfærd bliver ikke pludseligt til noget andet, fordi firmaet er "meget kreativt". Det er da det værste vrøvl, jeg længe har hørt.

Eva Schwanenflügel, Tino Rozzo og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

"Næ, det handler helt enkelt om grænser og om at overholde de grænser som udgangspunkt."

Men nu er personlige grænser jo meget individuelle

"At mene at det er andres pligt at fortælle, hvor deres grænser går, EFTER at man har overskredet dem er sygt."

Det er der heller ingen, der siger, det er (deres pligt altså)

" Sexchikane og krænkende adfærd bliver ikke pludseligt til noget andet, fordi firmaet er "meget kreativt"

Jeg ved ikke, hvor du får "meget kreativt" fra. Jeg vil bare fastholde, at langt størstedelen af de tusindvis af småttere, der har været på Zentropa gennem de sidste 20 år, åbenlyst har været glade for det og tilsyneladende ikke følt sig krænkede eller chikanerede. Så der vil jeg henvise til kvinden, der forleden gik ud i medierne med den lidt mere nuancerede holdning om, at "et smæk i røven kan være krænkende eller fuldstændig ligegyldigt" - det kommer an på situationen. Derfor er det jo helt bagvendt, når man tager otte ex-småttere og forsøger at tegne et repræsentativt billede af Zentropa.

Men den her #metoo kampagne er jo bare noget der bringer akademikernes indre svinehund frem. Ligesom når ekstrabladets læsere på Nationen! går helt i sort over muslimer. Ironisk er det.

Oliver Sejler:

De fleste mennesker har en intimzone, som de helst ikke ser overskredet. Den blev, og bliver måske stadigvæk, bevidst overskredet på flere måder af Peter Aalbæk Jensen og hans "hjælper", og han vil endog forsøge at få det til at lyde, som om han hjælper folk på grund af det. Du får det til at lyde, som om den eneste grænse der som udgangspunkt skal overholdes, er den næsten grænseløses, som er et sjældent tilfælde. Og et, der ofte skyldes netop at have været udsat for en krænkende adfærd som Peter Aalbæk Jensens, der gør det svært at sætte grænser. Den mening du giver til kende angående metoo-kampagnen gør, at jeg umiddelbart finder det umuligt at kommunikere yderligere med dig. Det er den mest absurde sammenligning, jeg kan huske at have læst, i meget lang tid.

Det kunne være interessant at få gravet lidt i, om det blot er den korporlige afstraffelse, der nu tages afstand til?
Hvad med driften af det private svinebrug? Er det fortsat et sted, hvortil man udkommanderes til strafarbejde?
Hvis så, så er det jo den rene spas at være svinebruger ...