Baggrund
Læsetid: 5 min.

Aktive Forbrugere mistænkes for fup

De opfandt nærmest den aktive politiske forbruger i Danmark. Nu er foreningen direkte involveret i sag om alvorlige uregelmæssigheder med anvendelsen af offentlig støtte
Clean Clothes Campaign Denmark fik i 2013, efter sammenstyrtningen af tekstilfabrikken Rana Plaza i Bangladesh, to mio. kroner i støtte fra Udenrigsministeriet. Nu er ngo’ens sekretariatschef, som også er sekretariatschef for ngo’en Aktive Forbrugere, politianmeldt. På billedet ses en tekstilfabrik i udkanten af Dahka i Bangladesh

Clean Clothes Campaign Denmark fik i 2013, efter sammenstyrtningen af tekstilfabrikken Rana Plaza i Bangladesh, to mio. kroner i støtte fra Udenrigsministeriet. Nu er ngo’ens sekretariatschef, som også er sekretariatschef for ngo’en Aktive Forbrugere, politianmeldt. På billedet ses en tekstilfabrik i udkanten af Dahka i Bangladesh

Joachim Adrian

Indland
7. december 2017

Foreningen Danmarks Aktive Forbrugere er impliceret i en sag om alvorlige uregelmæssigheder i NGO’en Clean Clothes Campaign Denmark.

Så sent som til Black Friday den sidste fredag i november kunne bl.a. Jyllands-Posten rapportere, at forbrugerorganisationen planlagde nye aktioner for at opfordre danskerne til at forvandle dagen til en »køb ingenting-dag«.

Tidligere har Aktive Forbrugere tilbudt folk at klippe deres Dankort over på den store tilbudsdag.

Aktive Forbrugere er dog selv involveret i en sag, der rejser spørgsmål om foreningens egen ansvarlighed i omgangen med offentlige støttemidler til en NGO, som Aktive Forbrugere har samarbejdet tæt med gennem årene:

Aktive Forbrugere – en af de mest profilerede foreninger for den politiske forbruger herhjemme – var med til at grundlægge Clean Clothes Campaign, der nu styrer mod konkurs og er ude af stand til at aflevere et revisionsgodkendt regnskab for hhv. 2015 og 2016. Kampagnen har været støttet med to mio. kroner fra Udenrigsministeriets CSR-pulje.

Ikke nok med det: Aktive Forbrugere deler sekretariat og sekretariatschef med Clean Clothes Campaign Denmark, hvis bestyrelse har bortvist manden og meldt ham til politiet.

Det sker bl.a. på baggrund af, at der uretmæssigt er overført 60.000 kroner i honorar fra Clean Clothes til Aktive Forbrugere. Desuden er der fundet uregelmæssigheder omkring en række lønudbetalinger, som skal være kørt via Aktive Forbrugeres lønsystem, og som revisionen ikke har kunnet få adgang til.

Den politianmeldte sekretariatschef fra NGO’en Clean Clothes er fortsat sekretariatschef i foreningen Aktive Forbrugere.

’Ser ikke kønt ud’

Information ville gerne spørge, hvordan Aktive Forbrugere stiller sig til kravet om tilbagebetaling til Clean Clothes af de 60.000 kroner. Information ville også gerne spørge, hvorfor Aktive Forbrugere som forbrugerorganisation fortsat har tillid til sekretariatschefen.

Aktive Forbrugere er medlemsorganisation i Forbrugerrådet Tænk, og Vicedirektør Vagn Jelsøe siger:

»Det ser ikke kønt ud. Vi kender kun sagen fra pressen. Vi afventer den udredning, der er igang. Derefter må vores bestyrelse og rådsforsamling vurdere, om der er noget de skal tage stilling til.«

Sekretariatschefen sidder som særlig sagkyndig dommer i Sø- og Handelsretten. Derudover har han tillidsposter i det nye Miljø- og Fødevareklagenævn samt Ankenævnet for Patienterstatningen.

Sekretariatschefen selv har ikke reageret på Dagbladet Informations skriftlige og telefoniske henvendelser gennem en uge. Det har organisationen Aktive Forbrugere heller ikke.

Foreningen har flyttet adresse fra Mellemfolkelig Samvirkes lokaler på Fælledvej til Brønshøj hos en Kenneth Rasmussen, som over for Information bekræfter, at han sidder i bestyrelsen for Aktive Forbrugere.

Han ønsker ikke at svare på spørgsmål, men oplyser dog, at den politianmeldte sekretariatschef for Clean Clothes Campaign Denmark stadig fungerer som sekretariatschef og kampagneleder hos Aktive Forbrugere.

Ingen kommentarer

Jeppe Juul fra Økologisk Råd var med til at stifte Aktive Forbrugere, men forlod bestyrelsen i sommer omkring det tidspunkt, da problemerne i Clean Clothes blev kendt. Han ønsker heller ikke at udtale sig til Information. Han oplyser, at han er ved at lave en redegørelse til sin bestyrelse om sagen. Han lover Information at prøve at finde én fra Aktive Forbrugere, som kan udtale sig til avisen. Men han vender ikke tilbage.

Corporate Social Responsibility-ekspert Lars Thøger Christensen, professor på CBS, siger:

»Det er et dybt bekymrende, at der er en begrundet mistanke om alvorlige uregelmæssigheder i omgangen med offentlige midler. Det kan jo simpelt hen være ulovligt. Sådan en sag i sådan en forening er bare no go

Sagen er særligt alvorlig for Danmarks Aktive Forbrugere:

»Det er jo en forening og en ngo, som på en eller anden måde gør sig bedre end andre, når de forlanger transparens og ansvarlighed. Det ser bare skidt ud.«

Professoren undrer sig over, at Aktive Forbrugere ikke udtaler sig i sagen.

»Det holder næppe i længden at sige ’ingen kommentarer’. Der er en for stor og åbenlys forskel på det, de mistænkes for at have gjort i denne sag, og det, de står for. Ofte synes jeg, at vi gør for meget ud af forskellene på, hvad organisationer står for, og hvad de så faktisk gør. Men den her sag er ikke uretfærdig – den er bare skidt.«

Professor og CSR-ekspert Anne Ellerup Nielsen fra Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet er enig.

»Det er ikke en undskyldning, at man er en lille NGO eller forening, hvis der opstår begrundet mistanke om uregelmæssigheder i administrationen af offentlige midler. Det er samtidig uforståeligt, at foreningen ikke udtaler sig i sagen, hvad enten Aktive Forbrugere har tænkt sig at bakke sekretariatschefen op eller ej.«

Begyndte i Information

Det plejer ellers ikke at være svært at få foreningen i tale for medierne.

Faktisk begyndte organisationen på en måde i Dagbladet Information. Den 2. november 1996 skrev en ung historiestuderende Jeppe Juhl sammen med en laborant og en aktuarstuderende et debatindlæg om forbrugerens magt under overskriften:

»Kom, alle aktive forbrugere«.

I indlægget bekendtgjorde de, at de ville organisere de danske forbrugere i en nystartet forening, som de kaldte Danmarks Aktive Forbrugere (DAF). De havde fra begyndelsen fokus på butiksdød, kemikalier og tilsætningsstoffer samt allergier. Nu var det tid til organiseret dollar-voting – ved at flytte markedsandele ville de få producenterne til at ændre adfærd. Indlægget sluttede med et telefonnummer til foreningen og to lokalnumre, som interesserede kunne henvende sig på.

Den nu politianmeldte sekretariatschef var en af tre grundlæggere af Aktive Forbrugere og den, som tilsyneladende har været mest aktiv i foreningen i de senere år. Han var også en af hovedkræfterne bag Clean Clothes Campaign Denmark, som i 2013 efter sammenstyrtningen af Rana Plaza i Bangladesh opnåede to mio. kroner i støtte fra Udenrigsministeriet. 

Manden har i flere medier fortalt, at ideen opstod i en tid, da der opstod boykot af olieselskabet Shell og de mest bevidste danskere begyndte at vælge fransk vin fra til fordel for chilensk. Der var allerede andre forbrugergrupper i Danmark, men Aktive Forbrugere valgte et nyt magtmiddel for at organisere den politiske forbruger.

Den første aktion var angiveligt rettet mod sprøjetegiftrester i klementiner. Sammen med sine kammerater pakkede han også en Føtex-forretning ind i husholdningsfilm for at gøre opmærksom på kemikalierne i emballagen.

I stedet for at henvende sig pænt på direktionsgangen hos f.eks. slikproducenten Haribo blokerede de indkørslen.

»Vi kan ikke opgive aktionen, for den er vores eneste virkemiddel,« udtalte han til Jyllands-Posten i 2000.

Bestyrelsen i Clean Clothes Campaign Danmark besluttede 30. november 2017 at begære organisationen konkurs.

Det skete efter et forløb, hvor en nyindsat bestyrelse havde fundet så mange uregelmæssigheder i driften og regnskabsførelsen, at den så sig nødsaget til at overdrage sagen til politiet og lukke organisationen i Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Morten Frich

Det er helt uhørt, at der i 4. kvartal 2017 ikke kan opstilles et regnskab for Clean Clothes Campaign for regnskabsårene 2015 & 2016 - for slet ikke at tale om at få blank revisionspåtegning !!
Bestyrelsen burde have grebet ind for længst allerede ved fristoverskridelsen vedrørende regnskabsåret 2015.

Den mest nærliggende forklaring er selvfølgelig, at alle bilagene er væk -
ikke kun lønningsbogholderiet.

Niels Duus Nielsen

Magt og penge korrumperer!

Hvis det er sandt, at Aktive Forbrugere har haft hænderne i kagekassen, ser det sgu sort ud for den involverede svindler. For som vi alle ved er en svindler på venstrefløjen langt mere udsat for at blive sat i den offentlige gabestok end en svindler på højrefløjen.

Men får jo næsten lyst til at komplimentere mandens mod: Havde det fx været statsministerens sekretær, eller statsministerens selv, der således havde beriget sig selv på fællesskabets bekostning i kraft af sin stilling, havde han jo bare fået et lille rap over nallerne. når han således egenhændigt og privat førte regeringens officielle politik ud i livet.

Men nu er det en repræsentant for en venstresnoet organisation, og så er det meget, meget værre. Vi husker alle fagforeningspamperen, som ligefrem tog sig selv af dage da han i sin tid blev afsløret i at gøre noget, en højreorienteret politiker blot ville have rystet af sig som en del af den politiske rutine.

Han kunne ikke leve med skammen, i modsætning til svindlerregeringen, som ikke har skam i livet.

Anders Vestesen

@Niels Nielsen kl 17:53
Hvis en højreorienteret havde skrevet det samme du kom med der, havde vi nok beskyldt ham for at spille offerkortet :-)

Niels Duus Nielsen

Hæ, det var sgu ikke ment som et offerkort, derimod et forsøg på at frame en ulykkelig situation, så kritikken udvides til også at kunne ses som en kritik af den siddende regering.

Men okay,du har ret, mit indlæg er whataboutery af værste skuffe. Svindel bør aldrig blive noget, man rutinemæssigt trækker på skuldrene af, uanset hvem, der begår svindelen.

Martin Madsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Anders Vestesen

@Niels Nielsen
Det kan ske for os alle :-)