Læsetid: 4 min.

Dansk Folkeparti skaber cirkus, fordi de ikke vil tage konsekvenserne af deres egne handlinger

Er det virkelig sådan, at Kristian Thulesen Dahl er den kompetente konge af forhandlingerne, Anders Samuelsen den desperate klovn og Lars Løkke Rasmussen den svage lunefulde far, som kæmper for at holde sammen på en skilsmisseramt borgerlige familie?
Dansk Folkeparti skaber cirkus, fordi de ikke vil tage konsekvenserne af deres egne handlinger. De er grundlag for regeringen, men de vil ikke være det i praksis. De går til valg på at støtte en regering, som de systematisk underminerer. Det svarer til historien om manden, der pissede på de andre og bagefter anklagede dem for at lugte dårligt

Dansk Folkeparti skaber cirkus, fordi de ikke vil tage konsekvenserne af deres egne handlinger. De er grundlag for regeringen, men de vil ikke være det i praksis. De går til valg på at støtte en regering, som de systematisk underminerer. Det svarer til historien om manden, der pissede på de andre og bagefter anklagede dem for at lugte dårligt

Jens Dresling

14. december 2017

Den vedtagne fortælling om finanslovsforhandlingerne og de verserende skatte- og udlændingeforhandlinger er, at Kristian Thulesen Dahl (DF) er kongen, Anders Samuelsen (LA) er desperado, Kristian Jensen (V) den slappe konfirmand og Lars Løkke Rasmussen (V) den lunefulde far, som ikke har noget styr på noget som helst, men gør, hvad han kan for at holde sammen på det hele.

Det er den fortolkning, som lederen af Dansk Folkeparti selv inviterer til. Han fremstiller sig selv som den kølige majestæt blandt barnlige tosser, når han taler:

»Jeg synes efterhånden, det her cirkus snart må stoppe,« sagde han fredag inden endnu en forhandlingsseance.

Med en omskrivning af Sartre: Cirkus er altid de andre.

Det er Liberal Alliance, De Konservative og Venstre, som er cirkus, mens Dansk Folkeparti er de kompetente professionelle. Det parti, der engang blev hånet for ikke at være stuerene, håner nu de andre som børn og klovner.

Tirsdag valgte Thuelsen Dahl en ny metafor for de andres underlegenhed:

»Jeg tror, de fleste har en fornemmelse af, at man kigger ind på en eller anden børnehave.«

Han hæver sig op over den forhandling, som han selv er en del af. Han tilkendegiver, at han så sandelig godt forstår afstanden mellem de folkevalgte og vælgerne – folkets lede – i den her grimme proces.

Børnehaven er de andre, og selv om han aldrig ville kalde sig for pædagog, er han den voksne:

»Regeringen kan godt fælde sig selv inden jul, hvis den arbejder aktivt for det,« sagde Thulesen Dahl til TV 2.

Fars autoritet

Således er udlægningen i Berlingske, at Liberal Alliance er de umulige unger, som underminerer patriarkens autoritet:

»Når han placerer sig for bordenden og sætter al sin autoritet ind på at få forhandlingerne til at lykkes, er det ødelæggende at blive underløbet af Samuelsen og Ammitzbøll-Bille”.

Analysen er helt rigtig: Det er vanskeligt at gennemføre forhandlinger med et parti, som konstant råber og truer i offentligheden, hvis de ikke får deres vilje. Det kan selvfølgelig være en forhandlingsteknik, men problemet for Liberal Alliance er bare, at de også råbte og truede sidste år. Og da de kom i regering, forklarede de, at deres snak om røde linjer var bluff. Man kan ikke gentage et bluff, man selv har afsløret.

Og man skal ifølge Børsens analyse ikke true Dansk Folkeparti på den måde, for det finder de sig ikke i:

»Årelang erfaring med DF hos Venstre og De Konservative er, at man skal være varsom med at provokere støttepartiet eller glæde sig over sejre, som ikke er stensikre.«

Moralen er ikke, at DF er børnene, som kræver særbehandling, men derimod, at Liberal Alliance er dårlige forhandlere, fordi de ikke giver DF særbehandling.

Liberal Alliance har også ifølge Ekstra Bladets kommentator afsløret, at de er uduelige forhandlere:

»Det er lykkedes for Samuelsen godt hjulpet af sin ministerkollega Simon Emil Ammitzbøll-Bille og folketingsmedlem Joachim B. Olsen at overtræde alle grundregler for politisk forhandling.«

Den sande klovn

Liberal Alliance skulle således være uduelige og utilregnelige. Men de bærer ikke ansvaret for cirkus og børnehaven alene. Og det gør Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen heller ikke.

Dansk Folkeparti har indtaget en position, som svækker alle andre end dem selv. De har selv valgt at være parlamentarisk grundlag for Lars Løkke Rasmussens regering. Det gik de til valg på, og de har gentaget deres opbakning til den borgerlige regering efter omdannelsen for et år siden.

Og der er i regeringsgrundlaget formuleret et »mål om reducere skattetrykket strukturelt«. Det fremgår, at »regeringen ønsker at lette skatten på arbejde for alle«. At »regeringen ønsker at reducere marginalskatten, og at topskatten skal spille en langt mindre rolle end i dag«.

Det fremgår også af grundlaget, at regeringen ønsker en vækst i de offentlige udgifter på 0,3 procent.

Men onsdag krævede Dansk Folkeparti i Jyllands-Posten en garanti for en årlig stigning på 0,65 procent frem til 2025, som skal være bundet i et velfærdsforlig. De råber om krav og kræver garantier i offentligheden ligesom Liberal Alliance. Forskellen er, at Liberal Alliances krav er en del af regeringsgrundlaget, som de holder de andre fast på, mens Dansk Folkeparti kun plejer deres egne mærkesager og mulige gevinster. 

Kristian Thulesen Dahl bliver kongen i det offentlige spil uden ansvar for magtudøvelsen, mens de, der derimod sidder i regeringen – den udøvende magt – bliver udstillet som henholdsvis desperado, konfirmand og faldende faderfigur.

Dansk Folkeparti skaber cirkus, fordi de ikke vil tage konsekvenserne af deres egne handlinger. De er grundlag for regeringen, men de vil ikke være det i praksis. De går til valg på at støtte en regering, som de systematisk underminerer.

Det svarer til historien om manden, der pissede på de andre og bagefter anklagede dem for at lugte dårligt.

Dansk Folkeparti skaber kaos og bagefter mobber de regeringen for at være kaotiske. Vi andre må forstå, at den store klovn i cirkus er den pæne, kompetente mand, som taler så roligt og rutineret om de andres barnagtighed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Michael Svennevig
 • Jesper Harder Søndergaard
 • Erik Karlsen
 • David Zennaro
 • Ruth Gjesing
 • Torben K L Jensen
 • Carsten Munk
 • Jørn Andersen
 • Knud Chr. Pedersen
 • Thomas Tanghus
 • Kurt Nielsen
 • Frede Jørgensen
Michael Svennevig, Jesper Harder Søndergaard, Erik Karlsen, David Zennaro, Ruth Gjesing, Torben K L Jensen, Carsten Munk, Jørn Andersen, Knud Chr. Pedersen, Thomas Tanghus, Kurt Nielsen og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Når håndværkeren vil magten for enhver pris, omdanner han naturligvis gerne den demokratiske bygning til et cirkus og lader DF svinge pisken.

jørgen djørup, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Karsten Lundsby, Helle Walther, Jørn Andersen, Arne Lund og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Eva Schwanenflügel - vær ikke alt for skråsikker på det.
Socialdemokraterne kunne lægge stemmer til flertal, og dermed undgå skattelettelser og fremmedfjendske tiltag. Bare en tanke.

It aint over, until it´s over. Remenber ;-)

Karsten Lundsby, John Andersen, Vibeke Hansen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
John Christensen

Og prisen?
Kunne være et par hundrede millioner til uddannelsesområdet (oplagt, nu hvor 3 partsaftalen er annulleret og LO derfor skumler i skammekrogen!).

Hvis man er parat til at at ofre alt for at få en fordel, giver pokker i al moral og ansvarlighed over for samfundets svageste grupper, er man ikke af den grund en kompetent forhandler. Man er snarere en skruppelløs forhandler.

Jesper Harder Søndergaard, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, John Andersen, David Zennaro, Kim Houmøller, Kenneth Jacobsen, Karsten Lundsby, Frede Jørgensen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Måske skulle du genoverveje allegorierne. Man skal ikke have været længe i en børnehave for at se socialisering og udvikling udfolde sig; og vi er vel vidner til modsatte: ideologiske sammenstød og den tilbagevendende, næsten sygelige trang til selvhævdelse. Og i cirkus er klovnene som regel talentfulde og sjove; her er deltagerne igen det modsatte: ideologisk forblændede og pinlige. Konfirmander er unge, der er på vej mod modenhed; ærlig talt, finansministeren fremstår inkompetent og umoden, og ser på ingen måde ud til nogensinde at blive det. En anden tilgang kunne være at sætte ord på oplevelsen af personerne i scenariet: Løkke vil være statsminister for enhver pris – måske fordi magt er hans bedste mulighed for at skjule sine manglende kompetencer; Samuelsen er opportunist med et voldsomt behov for selvhævdelse og –retfærdiggørelse, og Dahl er den ensporede demagogiske kyniker, som kun vil forhandle, hvis flygtninge behandles dårligt.

Elisabeth Andersen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, David Zennaro, Marianne Stockmarr, Kim Houmøller, Torben K L Jensen, Peter Wulff, Karsten Lundsby, Frede Jørgensen, Jørn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Tragedien er ikke, at politik udspiller sig som et strategisk spil eller eller et cirkus et teaterstykke eller ...
Tragedien er, at de toneangivende journalister og kommentatorer i vid udstrækning bekvemt undgår at tage mulige og vedtagne politikker under kritisk behandling.
Konsekvensen er, at det politiske indhold bliver en biting, og at politikernes overflade bliver hovedsagen.
Det er ikke underligt, at demokratiet har vanskelige tider.

Martin Madsen, jørgen djørup, John Christensen, Anne Mette Jørgensen, Annemette Due, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Henny Paudel, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro, Marianne Stockmarr, Hanna Grarversen, Egon Stich, Kurt Nielsen, Torben K L Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

S er et ansvarligt parti, de har altid stemt for finansloven under 3. behandling, så LA og DF kan godt stoppe deres trusler.
Det ved Løkke også godt, man kan jo ikke lade landet lede af amatører hele vejen i gennem. Det vi er vidne til p.t er jo en skændsel for politisk anstændighed. Dog hvis finansloven i sidste fasefår nogle uhyrligheder tilføjet, så ???? men som den ligger nu, tror jeg Løkke har sit flertal på plads.

Verner Nielsen, David Zennaro, Torben Skov og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det hele er en surrealistisk Dario Fo forestilling hvor rolletildelingen er lige så fast som i et absurd theater der foregår i Herman Hesse´s "Steppeulven" - jeg er målløs for tilsyneladende er hele koreografien skrevet på forhånd af et forfatterkollegium bestående af alle de involverede partiers spin-doktorer. Det er - Ja - Surrealistisk.

Anne Mette Jørgensen, Rune Rasmussen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Peter Wulff og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Om man nu antog, at hele banden er psykopater. Da ville mange brikker falde på plads.

Peter Knap, Anne Mette Jørgensen, Rune Rasmussen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Når nu P1 ikke kan tage sig sammen og levere et hyggeligt lille juleeventyr, ja så må politikerne jo træde til efter bedste evne, så det alligevel kan blive jul i Danernes land til sidst

Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Der sker ikke noget, før LA og DF sætter sig sammen og enes - uden Venstre. Lidt utraditionelt, men realistisk.
Der skal jo vedtages en finanslov. Det stå i grundloven.
Regeringen, dvs VK, kunne udsætte finansforslaget til afstemning uden LA - efter at ha`sikret flertal med S, som har tradition for at stemme for.
Det vil være det samme som en sprængt regering og at udskrive valg i nytårsgave til befolkningen.
Løkke har et problem.

Anne Mette Jørgensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

DF får ikke sine migrant-import/eksport ønsker opfyldt mod Merkels vilje, så de må stille sig tilfreds med en pose velfærdsmilliarder og således tage brodden af S' efterfølgende felttog mod skattelettelserne

Michael Andersen

Denne regeringskrise er vand i forhold til, hvad vi kommer til at se, hvis den næste regering bliver med Mette Frederiksen for bordenden.

Et parlamentarisk grundlag for en S-R regering bliver mindst ligeså broget og Dansk Folkeparti vil gøre hvad de kan for at lokke S til udlændingestramninger, som de øvrige røde partier ikke vil acceptere.

Så længe S og V ikke kan finde sammen om den grundlæggende politiske og økonomiske politik, så vil der herske kaos.

Anne Mette Jørgensen, René Arestrup, Thomas Andersen og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar

Måske er hele cirkusset en positionering til valg. Trappeartisternes vej mod øverste etage med eet trin op og to tilbage - med beboerne som undrene tilskuere.

Regeringen forhandler om skat, udlændinge og finanslov, og vil gøre hvad som helst for ikke at gå af. Et kompromis, der både afsætter penge til skattelettelser og mere velfærd. Som de liberale plejer at sige: Hvor skal pengene komme fra?

Erhvervspakken har taget en stor del af det såkaldte råderum, og der igennem givet skattelettelser til overklassen på op til 80.000 pr år. pr person. Hvis der er nogen som ikke ved hvor råderummet kommer fra, så opstår det ved de massive nedskæringer i bunden af samfundet som er listet her: https://www.avisen.dk/vigtigste-politiske-reformer-og-beslutninger-2007-...

Nu skal der findes 26 milliarder kroner mere til middelklassens velfærd, samt oven i det skal Liberal Alliances have massive skattelettelser til overklassen. Dette regnskab kan kun gå op ved at fjerne livsgrundlaget fra bunden af samfundet, med andre ord; flere nedskæringer overfor dem som dårligt har til dagen og vejen.

Nu sner det, men hvor blev juletræet af i år, og hvor er julegaverne? Hvad med den massive børnefattigdom? Det er nu ulovligt at tigge på gaderne, og de hjemløse bor på overfyldte herberger, var det det som var meningen med samfundet, eller skal vi have fjernet alle de utryghedsskabende politikere? Glædelig jul Danmark.

Vibeke Hansen, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

En anden udlægning kan være, at pressen skaber cirkus, fordi deres redaktionelle medarbejdere på Christiansborg og deres politiske kommentatorer ikke har andet at lave. Der sker jo ikke andet på Christiansborg, så i realiteten burde mange af de redaktionelle medarbejdere og politiske kommentatorer enten holde ferie eller overføres til andet arbejde.

Jeg erindrer en statsminister, som sagde: 'Jeg vil ikke være statsminister for enhver pris.'
Men ok, som en anden statsminister engang sagde: 'Man har et standpunkt indtil man indtager et nyt.'

Elisabeth Andersen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Uagtet regeringsgrundlaget, så har regeringen vel også bragt sig selv i en vanskelig situation ved, at ville bringe alt i forhandling på en gang. Man har vel været vidende om andre partiers holdning på de forskellige områder? Og det er da ejendommeligt, at LA muligvis ikke vil stemme for en finanslov, som man selv har forhandlet sig frem til. Det er betinget af...

Men DF er naturligvis ikke uden del i det cirkus som vi skuer. Sandheden er vel, at DFs krav ikke kan opfyldes på flygtningeområdet inden for de gældende konventioner

Men det skitserede skattelettelser og linjen mht. de offentlige budgetter er det i realiteten kun VKLA der står bag. DF vil vanskeligt kunne forsvare over for baglandet, at stemme for eklatante lettelser i topskat mv.

Noget af det vi er vidne til er taktik - noget andet spin. Og skulle det ende i valg gælder det jo om, at få aben placeret.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

13.19 KTD: Vi er langt fra hinanden
13.51 LA: Vi kan sagtens nå hinanden.
De fire partier i blå blok lever tydeligvis i hver deres parallel verden, og alt hvad de i virkeligheden er enige om er, at de IKKE vil af med magten.
Så der bliver ikke udskrevet valg, ærgerlig nok.

Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel og Jan Boisen anbefalede denne kommentar
Niels K. Nielsen

DF gør Danmark fattigere.

Havde vi refomeret som i Sverige havde der været 120 mia. ekstra i skatter, som kunne svines væk på stemmekøb - uden at skulle forgælde børnene, som det sker nu.

Og DF vil solde yderligere 27 mia. kr. op på stemmekøb.

Højkonjunkturen er nok snart slut denne gang, og så står vi der uden handlemuligheder med statsgælden og verdens højeste skatte- og afgiftstryk

Har Dansk Folkeparti egentlig en racistprøve, man skal bestå, før man kan blive medlem?

Ole Frank, Jesper Harder Søndergaard, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

- Ikke desto mindre ville det rigtige være at udskrive valget.
Regeringen er dysfunktionel, og samarbejdet med DF fungerer ej heller.
På det grundlag, og som situationen er bør befolkningen have mulighed for at give deres mening til kende.

Show for the masses.

Skattelettelser til de rigeste til gengæld for stramninger på flygtningeområdet. Del og hersk. Smid flygtningene ud af deres permanente boliger, så danskere har en chance i boligkøen. Send dem ud på øde øer og gør dem klar til at returnere til deres hjemland - fattiggør, umyndiggør og ydmyg dem. Sæt de fattige og imod de ekstremt fattige. Få de indfødte danskere til at føle at de har fortrinsret til de krummer der kastes ud og man slipper derved den indre svinehund løs og kaprer stemmer.
Magtesløsheden bliver ikke kun understreget af dem der bliver 'ofret', men også af taknemmeligheden hos dem der har vundet (eller tror at de har). Et samfund hvor alle tramper nedad er et mentalt fattigt samfund. De mest stabile samfund er lige samfund.
At give skattelettelser til de rigeste er ikke kun naivt - det er inkompetent.

Eva Schwanenflügel, Martin Madsen, Anne Mette Jørgensen og Rune Rasmussen anbefalede denne kommentar

@Jette J. T.

Ja, det er et åndeligt lavpunkt. Man må desværre konstatere, at folk er idioter.

Eva Schwanenflügel og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Niels K. Nielsen

Jette J.T.
14. december, 2017 - 20:02

Tillad mig at rette en sproglig forvirring omkring skat:
Staten kan "sænke skatten", og dermed tage mindre fra folk.
Staten kan ikke "give skattelettelser" som om, Staten giver noget, som den jo reelt ikke har, nemlig andre folks penge.
En sproglig fortegnsfejl, kan man sige.

Jesper Harder Søndergaard og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

@Niels K. Nielsen
Hvad for reformer er det vi skulle have kopieret fra Sverige og få 120 MIA ud af ?
@John Christensen
Socialdemokraterne har allerede sagt de stemmer for finansloven. Problemet for regeringen er nok at de ikke rigtigt kan være en regering hvis dele af den ikke stemmer for deres egen finanslov..

Anne Mette Jørgensen

Cirkus , hvor vi alle har betalt indgangen, bliver ikke mindre cirkus af en ny cirkusdirektør, så det er ikke de andre, men os alle der er tilskuere.
De har alle sat sig på den udmattede elefant, som er på vej i terminalfasen, men den ved det ikke selv. Man giver den stakkels kolos kunstigt åndedræt og nu skal den holde jul på Hospice. Lille stærke rapkæftede søster tager snart over og hun skal sgu nok få os alle til at segne.
Godt Nytår, her og fru hovedløse fjerkræ.

Torsten Jacobsen

Det forekomer mig at Rune Lykkeberg - og er han ikke ærligt talt både for intelligent og højtlønnet til den slags pjat - insisterer på at diskutere hvordan kaninen blev skjult i hatten, frem for at påpege at det hele blot er illusionskunster opført med hensigten at føre pæne folk bag lyset?

Hvorfor dog diskutere hvem der er den bedste tryllekunstner, når det hele er løgn og bedrag?