Baggrund
Læsetid: 2 min.

DF går til justitsministeren efter forskerkritik af kort politiuddannelse

Intet er vigtigere for Dansk Folkeparti end at politiet er rustet til at sikre et trygt samfund, erklærer retsordfører Peter Kofod Poulsen, der vil tage forskernes kritik videre til justitsministeren. Den nye, toårige uddannelse er en ’kortsigtet panikløsning’, mener De Radikale
Politiuddannelsen er blevet kortet ned fra tre til to år. Det giver dårlig mening i en tid, hvor politiets arbejde er stadigt mere kompliceret, vurderer forsker og tidligere fagchef på Politiskolen Adam Diderichsen. Her er det kommende betjente på politiskolen i Brøndby i 2001, længe før uddannelsen blev forkortet.

Politiuddannelsen er blevet kortet ned fra tre til to år. Det giver dårlig mening i en tid, hvor politiets arbejde er stadigt mere kompliceret, vurderer forsker og tidligere fagchef på Politiskolen Adam Diderichsen. Her er det kommende betjente på politiskolen i Brøndby i 2001, længe før uddannelsen blev forkortet.

Thomas Borberg

Indland
4. december 2017

Politiets arbejde er blevet mere kompliceret. Så langt synes både forskere, politifolk og politikere af forskellig observans at være enige. Alligevel valgte et flertal i Folketinget i 2015 at forkorte politiets uddannelse fra tre til to år.

Den beslutning møder i dag kritik fra to forskere, der vurderer, at politiet med den nye uddannelse vil være dårligere stillet i forhold til at bekæmpe nye, komplekse kriminalitetsformer.

Det vækker bekymring hos Dansk Folkeparti, der støttede aftalen om den nye politiuddannelse.

Partiet havde mange spørgsmål, da de gik med til at forkorte uddannelsen, forklarer retsordfører Peter Kofod Poulsen. Dengang forsikrede regeringen Dansk Folkeparti om, at politifolkene til gengæld ville modtage en mere omfattende efteruddannelse.

»Altså at uddannelsesforløbet blot er omlagt, så alle betjente skal igennem en toårig basisuddannelse, hvorefter den enkelte betjent bliver specialiseret ved efteruddannelse. Men hvis forskerne mener, at der samlet set er tale om en forringelse, er det noget, vi tager meget alvorligt i Dansk Folkeparti,« siger Peter Kofod Poulsen, der vil tage forskernes kritik op med justitsministeren.

Bønder i et spil skak

Forskernes kritik kommer ikke bag på De Radikale, fortæller partiets retsordfører Zenia Stampe. Hun mener, der er en generel tendens til, at politikerne tænker alt for kortsigtet i spørgsmål om politiet og kriminalitetsbekæmpelse.

Effektiv kriminalitetsbekæmpelse handler nemlig ikke kun om antallet af mandetimer, eller hvor mange politifolk, der er på gaden, det handler også om politiets faglighed. Men for mange politikere er bundlinjen alene, hvor mange politifolk, man kan få på gaden, mener Zenia Stampe.

»Desværre betragter et flertal i Folketinget undertiden politiet som bønder på et skakbræt, de kan rykke frem og tilbage, i stedet for at lytte til politiets faglighed og sikre, at politiet arbejder klogt og strategisk,« siger hun.

Zenia Stampe vurderer ligesom forskerne, at en kortere uddannelse vil svække det faglige niveau i politiet. Og det er den helt forkerte vej at gå set i lyset af, hvor komplekst politiets arbejde er.

»Den treårige professionsbacheloruddannelse havde netop bragt politiuddannelsen op på et fornuftigt niveau. Derfor er det så ærgerligt, at man som en panikløsning vælger at sænke kvaliteten af uddannelsen for at løse nogle kortsigtede bemandingsproblemer,« siger Zenia Stampe.

Beslutningen om at forkorte politiets uddannelse blev truffet med støtte fra Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Hverken justitsminister Søren Pape Poulsen eller Socialdemokratiets retsordfører har ønsket at svare på forskernes kritik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Hverken Justitsminister Søren Pape Poulsen eller Socialdemokratiets retsordfører har ønsket at svare på forskernes kritik".
Og DF er - som sædvanligt - dybt forundrede over konsekvenserne af deres politik.
Hvad er ellers nyt?

Per Klüver, Verner Nielsen, Helene Kristensen, Carsten Wienholtz, Janus Agerbo, Kenneth Jacobsen, Anders Lund, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Benny Larsen, Tue Romanow, Torben Skov og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Men jeg undrer mig også. I de fleste lande jeg har kendskab til, er politiuddannelsen en videregående uddannelse.

Sådan er det også i nabolande som Forbundsrepublikken og Sverige. Her lægges måske for lidt vægt på praktisk træning som udrykningskørsel og våbentræning. Men til gengæld kan man efter lyst og behov fortsætte studierne til kriminolog, jurist med mere samt forsker, og på denne måde sikrer man et meget højt niveau indenfor politikorpset.

Per Klüver, Eva Schwanenflügel og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Ja fagligheden skrider, i folkeskolen er en stor del af lærerne ikke uddannede lærer, og en endnu større del ikke linjefaguddannede i de fag der undervises i, så hvorfor ikke politifolk, næste step bliver vel "light" uddannede læger ?

Kim Houmøller, Hans Aagaard, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Carsten Wienholtz og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Det kan være, at regeringen sigter efter en amerikansk model, hvor uddannelsen af en betjent kun varer nogle hundrede timer.

I North Carolina fx tager uddannelsen 620 timer, mens det til sammenligning kræver 1.528 at blive uddannet til frisør:

http://edition.cnn.com/2016/09/28/us/jobs-training-police-trnd/index.html

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

"Intet er for Dansk Folkeparti vigtigere end..." - jo, der er noget der er vigtigere end politiet!

Søren Jacobsen

Snart kommer den 2 årige lægeuddannelse så alle huller kan fyldes.

Søren Jacobsen

I USA er politi uddannelsen ikke en politibetjent uddannelse, men kamptræning i våbenbrug, samt passificering af borgere, som den økonomiske magt elite finder upassende.

Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Carsten Wienholtz og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

At tro at man kan forvandle en BA til et AMU kursus er så hjernedødt, at det kun kan være udtænkt af en politiker. Afleverer de hjernen i receptionen når de bliver valgt????

Søren Jacobsen

For ca. 35 år siden ville en nabo søn i villakvarteret søge ind til politiet. Efterfølgende kom to betjente rundt til alle i kvarteret for at spøge om kandidatens karakter. Han blev siden optaget og er i dag kriminalkommissær et sted i landet. Kun de bedst egnede kunne komme ind for at sikre et godt anstændig politikorps. Og det i en tid, hvor politiarbejdet var langt fra så kompleks og udfordrende som i dag.

Nu, hvor politibetjent opgaven er blevet langt mere kompleks og udfordrende i alle henseende slækkes der betydeligt til kravene med en bare 2 årig uddannelse. For slet ikke at tale om den halv år lange kadet uddannelse. Det bliver et helt andet politi korps, som venter os borgere i en langt mere komplekst verden. Og lønnen bliver sikkert tilsvarende ringere ligesom tjenestemandsansættelsen udskiftes med funktionærlignende ansættelse uden strejkeret.

Snart kommer vi til at se private bevæbnede vagtselskaber overtager dele af politiarbejdet. Så husk altid at medføre ID kort, hvis du bevæger dig udenfor fremover.

jens peter hansen

Jeg husker nu tydeligt annocer for at hverve politibetjente. Her stod: Er du mere end 177 cm, har du gode soldaterpapirer, er du god til dansk og regning så er Politiet måske noget for dig.
Så sku den vist være i vinkel.