Nyhed
Læsetid: 2 min.

DF: Offentligt tilskud til medicinsk cannabis på vej

Patienter, der fra nytår kan få ordineret medicinsk cannabis hos egen læge, vil alligevel modtage et offentligt tilskud. Det erklærer formand for Sundhedsudvalget, Liselott Blixt. Der er endnu ikke indgået en aftale, men sundhedsminister Ellen Trane Nørby bekræfter, at regeringen støtter en tilskudsordning
Indland
16. december 2017

Der kommer alligvel til at være et offentlig tilskud til medicinsk cannabis. Det oplyser formand for Folketingets Sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF).

»Det ligger fast, at der vil blive afsat penge til en tilskudsordning. Alle, hvis læge vurderer, at der er grund til at udskrive medicinsk cannabis, skal have mulighed for at købe det. Det skal ikke kun være velhavere, der får glæde af den nye ordning,« siger Liselott Blixt.

Efter årsskiftet træder en forsøgsordning, der giver praktiserende læger mulighed for at ordinere medicinsk cannabis, i kraft. Aftalen blev tredjebehandlet og endeligt vedtaget i Folketinget fredag. Men som Information tidligere har beskrevet, har en række patienter, der medicinerer sig med cannabisprodukter, udtrykt bekymring over, at apotekets cannabisprodukter stod til at blive dyre, at de ville føle sig presset til fortsat at anskaffe cannabis på det sorte marked – stik imod forsøgsordningens hensigt.

Ingen konkret aftale

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) understreger, at der endnu ikke er forhandlet en konkret aftale for en tilskudsordning på plads. Men regeringen ser positivt på en tilskudsordning. 

»Der har været adskillige forhandlinger med satspuljepartierne om en tilskudsordning, men ikke enighed om at prioritere det, så respekt for, at DF nu siger klart, at de vil løfte finansieringen,« skriver Ellen Trane Nørby i en mail til Information. »Regeringen har et ønske om, at forsøgsordningen fungerer og ikke får en social slagside,« slutter hun mailen.

Regeringen og Dansk Folkeparti har i finansloven afsat 100 millioner kroner til en såkaldt ’sundhedspulje’. Og det er fra denne pulje, at pengene til tilskudsordningen skal findes.

Hvor meget det samlede tilskud vil beløbe sig på, samt hvor meget behandlingen kommer til at koste patienter i egenbetaling, ligger endnu ikke fast. De producenter, myndighederne har godkendt til at levere cannabisprodukter til apotekerne, vil oplyse de konkrete priser på præparaterne mandag.

»Jeg vil indkalde sundhedsordførerne fra regeringspartierne og DF til et møde, efter at vi på mandag har fået overblik over de priser på medicinsk cannabis, der meldes ind i forsøgsordningen,« skriver Ellen Trane Nørby.

Alligevel er det vigtigt at understrege over for patienter, at der vil komme et tilskud allerede nu, inden den konkrete størrelse af tilskuddet ligger fast, mener Liselott Blixt.

»Det er vigtigt at sende et signal til de patienter, der frygter, at de fortsat vil føle sig tvunget til at kriminalisere sig selv, om at der kommer et tilskud til medicinsk cannabis.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Øv hvor er det bøvlet.
Men måske en mindre indrømmelse er på vej?
Tror dog ikke for alvor på en legalisering, det bliver garanteret smaddersvært at hive en recept ud af lægerne, når de er blevet bange for sagsanlæg fra deres offentlige arbejdsgivere.

Det største problem med medicinsk cannabis er, at det vil gå ud over en stor omsætning med meget kostbar medicin mod angst, kvalme, spasmer, smerter og rigtig mange andre lidelser, som er forbundet med pattedyrets endocannabinoide system, som har været underlagt stor udenlandsk forskning i adskillige år nu. Lægemiddelindustrien og dermed sundhedsstyrelsen og lægeforeningen kæmper med næb og kløer mod anvendelsen af naturlig medicinsk cannabis så længe de kan, fordi der ikke kan udtages patenter på en simpel plante, som alle kan dyrke i baghaven. Jeg kan ikke finde nogen anden plausibel forklaring på lægernes ihærdige forsøg på sabotage mod det planlagte forsøg med medicinsk cannabis, startende i 2018. Hvis forskningen absolut ikke må være udenlandsk, er det da en enestående mulighed for, at vi kan opfinde den dybe tallerken selv. Cannabis har aldrig taget livet af noget menneske gennem tiderne.

Med hensyn til en månedlig pris på 3000 kr, tror jeg vores landmænd kan gøre det væsentlig billigere. Ellers må de jo slå på tråden :)

Ken Sass, Katrine Damm, Henrik Leffers og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar