DF’s soloridt bringer politihestene tilbage

Med genindførelsen af det ridende politi i København er en drøm blevet til virkelighed for DF’s Peter Kofod Poulsen. Politihestene skal sættes ind mod demonstranter og fodboldbøller, mener han. Men spørgsmålet er, om pengene rækker til meget andet end parader med dronningen
Med genindførelsen af det ridende politi i København er en drøm blevet til virkelighed for DF’s Peter Kofod Poulsen. Politihestene skal sættes ind mod demonstranter og fodboldbøller, mener han. Men spørgsmålet er, om pengene rækker til meget andet end parader med dronningen

Marius Nyheim

Indland
11. december 2017

Trods skepsis fra Rigspolitiet, Københavns politi og Justitsministeriet er det efter flere års kamp nu lykkedes Dansk Folkeparti at gøre en af sine mærkesager til virkelighed. Med finansloven for 2018 genoprettes hovedstadens ridende politi.

»Det er rigtig, rigtig dejligt,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

Han har været den måske mest aktive politiker i kampen for politihestenes genkomst, siden de blev afskaffet i forbindelse med en sparerunde i 2012. Sidste år var han i Hannover for at se, hvordan det tyske politi bruger deres heste. Og sideløbende har han bombarderet regeringen med spørgsmål.

Samtlige danske ambassader i Europa blev eksempelvis sat i arbejde, da Peter Kofod Poulsen sidste år bad Justitsministeriet om en »komplet oversigt« over europæiske lande med politiheste og en redegørelse for »antallet af politiheste i Europa gennem de sidste ti år«.

Adspurgt hvorfor han har brugt så meget tid på spørgsmålet om politiheste: »Vi var ærgerlige over, at man nedlagde det ridende politi for nogle år siden.«

»Det gav et rigtig synligt politi i de københavnske gader. Og så ved vi, at man i andre lande har gode erfaringer med at bruge dem på en rigtig fornuftig måde. Ikke bare til de mere stille og rolige pligter, som man gjorde det i Danmark, men jo også i forbindelse med demonstrationer og fodboldkampe.«

Modvilje i politiet

De danske myndigheder har hidtil ikke delt Peter Kofods Poulsen begejstring. De er for dyre og for ufleksible sammenlignet med f.eks. en motorcykel, har det lydt fra Rigspolitiet og Justitsministeriet. Dertil kommer, at hestene ifølge et notat fra Københavns politi medfører en højere risiko for konfrontationer med eksempelvis demonstranter.

De betragtninger tillægger Peter Kofod Poulsen ikke den store vægt.

»Det skulle jo være mærkeligt, hvis de embedsmænd, der selv stod bag nedlæggelsen i sin tid, lige pludselig skulle ændre mening,« siger han.

– Men risikerer du ikke, at der kommer flere konfrontationer med demonstranter?

»Det tror jeg såmænd ikke. Kig på Storbritannien. Kig på Tyskland.«

Trods retsordførerens glæde over aftalen er det endnu et åbent spørgsmål, om Dansk Folkepartis sejr vil vise sig at være andet end symbolsk. Københavns politi skitserede i et notat sidste år to mulige modeller for en genindførelse af politihestene.

Seks heste vil akkurat være tilstrækkeligt til at »indgå i det honorære arbejde omkring kongehuset« til de årlige seks-otte parader samt lejlighedsvis patruljering i Københavns indre by »ud fra et hensyn til image og synlighed«. Etableringsprisen vil være ca. 2,5 millioner kroner og årlige driftsomkostninger på fire millioner.

Med 20 heste og 18 politiårsværk vil en »delvis operativ anvendelse« af politihestene være mulig. Etableringsprisen anslås til ca. syv millioner kroner og 18,5 millioner i årlige driftsudgifter.

Bevillingen på finansloven er landet et sted midt imellem. I 2018 afsættes otte millioner kroner stigende til ti millioner kroner årligt i de følgende år.

Politihestens venner

Hvor mange politiheste man kan få for de penge, kan Peter Kofod Poulsen ikke svare på: »Jeg regner med, at vi skal snakke om det ovre i Justitsministeriet snarest,« siger han.

»Politiet skal jo også høres. Og foreningen Politihestens Venner, som jo har arbejdet meget seriøst med det her.«

– Men ifølge politiet vil det jo kræve 18,5 millioner om året at gøre hestene bare delvist brugbare. Så vil man reelt kunne få noget ud af det med en årlig bevilling på 8-10 millioner kroner?

»Jeg føler mig helt overbevist om, at det nok skal blive rigtig godt. Men det kommer ikke til at være klar den 1. januar, det er klart.«

– Vil du være tilfreds, hvis det ender med en model, hvor det kan indgå i arbejdet omkring kongehuset, og så er det ligesom det?

»Jeg vil jo helst have, at der ligger mere i modellen. Men jeg ved også godt, hvad der står i finanslovsaftalen. Og der er det jo det her honorære formål, der i første omgang lægges op til. Jeg synes, det vil give fin mening også at tage den anden model med.«

Seks områder, der får flere penge

Et løft af sundheden

Flere initiativer til ialt to mia. kr. skal løfte danskernes sundhed. Det er bl.a. frit valg i forhold til genoptræning, en landsdækkende akuthelikopterordning og styrket forskning i alternativ behandling.

Styrket grænsekontrol

Der skal etableres kontrolbokse i Frøslev, Padborg, Kruså, Rødby Havn og Gedser og automatisk nummerpladescanning ved alle 13 grænseovergange til Tyskland. Pris: 95 mio. kr.

Bedre forhold for de ældre

Med 2,7 mia.kr. skal der sikres bedre bemanding på plejehjemmene, mere frit valg til at vælge madordning og mere fokus på at sikre ældre en værdig død.

Permanent boligjobordning

Fremover kan man få et skattefradrag på 6.000 kr. for bl.a. rengøringshjælp og børnepasning og 12.000 kr. for håndværkerarbejde. Fradraget kommer til at koste 455 mio. kr.

Mere politi

Der skal optages 300 ekstra politistuderende i 2018 og 2019, og politiet får 1,3 mia. kr. frem mod 2021. Med otte mio. kr. vil regeringen og DF bl.a. reetablere politi til hest ved turistområder.

Løft (?) af erhvervsuddannelserne

Erhvervsskolerne får videreført en pulje på 170 mio. kr., men skolerne rammes stadig af det såkaldte omprioriteringsbidrag, som er et årligt sparekrav. Alt i alt skal erhvervsuddannelserne trods løftet spare 100 mio. kr.

Seks områder, der får færre penge

Statslån til almene boliger

Fremover skal 90 pct. af finansieringen af landets almene boliger komme via statslån i stedet for – som i dag – via realkreditinstitutterne. Det vil ifølge regeringen medføre »betydelige besparelser« i form af lavere renteudgifter. Besparelsen er ifølge regeringen på 300 mio. kr. i 2018 stigende til 1,4 mia. kr. i 2025.

Nedskæringer på uddannelsesområdet

De årlige besparelser på to procent på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser, kaldet omprioriteringsbidraget, videreføres et år længere end planlagt. Ifølge tidligere beregninger fra AE-rådet vil det føre til en yderligere besparelse på omkring 700 mio. kr., så de samlede besparelser som følge af omprioriteringsbidraget i 2021 når 4,2 mia. kr. Finansloven indeholder dog en såkaldt kvalitetspulje, der mindsker besparelserne på erhvervsuddannelserne.

Motorvej på pause

Tidligere i år aftalte regeringen, S, DF og R at vente med at sætte gang i første etape af en ny motorvej mellem Næstved og Rønnede. Det frigør ifølge regeringen 283 mio. kr. frem mod 2021, som i stedet bruges på tiltagene i finanslovsaftalen.

Flere besparelser på uddannelsesområdet

Højere brugerbetaling for elever, der læser enkeltfag på HF og STX.

Friplads- og stipendieordningen til særligt dygtige internationale studerende skal fremover kun gælde på universitetsområdet.

De såkaldte zone 4-censorrejser afskaffes. Det er de rejser, hvor en censor har en rejsetid på cirka 16 timer tur/retur til eksamen.

Besparelser på tilskud til kostafdelinger på gymnasierne, hvor elever har mulighed for at bo.

Færre penge til DSB

Der skæres to milliarder kroner i statens kontraktbetaling til DSB frem mod 2021. Besparelsen fordeler sig på 207 mio. kr. i 2018 stigende til 829 mio. kr. i 2021. Dermed falder den samlede årlige kontraktbetaling til DSB fra omkring fire mia. kr. i år til 3,1 mia. kr. i 2021.

Nedskæringer i styrelse

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering skal skære 8,5 mio. kr. i 2018 stigende til 40 mio. kr. årligt fra 2021 og frem.

Kilde: Finanslovsaftale ml. regeringen og DF samt regeringens finanslovsforslag ‘Et trygt og sammenhængende Danmark’

Peter Kofod Poulsen og tjenestedyrene

Der synes ikke at være grænser for, hvad ressourcerne må bruges på, hvis det drejer sig om en af Dansk Folkepartis kæpheste: »Vil ministeren redegøre for antallet af politiheste i Europa gennem de sidste 10 år, med hensyn til hvilke lande der har haft politiheste de forskellige år og antallet af politiheste i de enkelte lande?« 

Sådan lød et spørgsmål midt i december til justitsminister Søren Pind (V) fra Dansk Folkepartis nye retsordfører, Peter Kofod Poulsen. Og siden er det gået slag i slag med Peter Kofod Poulsens forkærlighed for tjenestedyr.

Seneste artikler

 • Politiet fastholder kritik af DF’s kæphest

  21. december 2017
  For dyrt, for ufleksibelt og for konfrontatorisk. Selv om regeringen og DF nu har aftalt at genoprette det ridende politi i København, fastholder politiet sin skepsis
 • DF’s Kofod Poulsen er igen et hestehoved foran

  6. september 2016
  Den dyreinteresserede retsordfører Peter Kofod Poulsen lader sig ikke anfægte af afvisende svar fra Justitsministeriet, når det drejer sig om en af Dansk Folkepartis kæpheste: Genindførelse af politiheste
 • Elementært, min kære Kofod!

  21. april 2016
  DF’eren Peter Kofod Poulsen, fortsætter sin byge af spørgsmål, der skal kortlægge politiets brug af tjenestedyr. Efter politihestene er turen nu kommet til hundene
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

Der er sådan lidt barnagtigt over Peter Kofod Poulsen.

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Jens Kofoed, Torben K L Jensen, Ole Frank, Benny Jensen, Jens Winther, Tino Rozzo og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar

Tak til DF for dette fremragende forslag.
Det vil givetvis vis løse alle politiets problemer, spændende fra underbemanding, overarbejdspukkel, bandekrig, grænsekontrol you name it.
Vorherre besvares.

David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Niki Dan Berthelsen, Kristian Edelbo, Ole Frank, Benny Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Politihestene skal sættes ind mod demonstranter og fodboldbøller, mener [Peter Kofod Poulsen]".

Hvis man ved bare lidt om heste, vil man vide, at de er skrøbelige væsner, som meget nemt kan gå i panik og blive ustyrlige. Seriøse demonstranter og hooligans vil derfor huske kanonslagene og vuvuzelahornene, når de går til demonstration.

Stakkels heste!

David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Jens Kofoed, Kristian Edelbo, Ole Frank, Bjarne Bisgaard Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Måske er ideen alligevel ikke så tosset. Jeg har tit set Berliner politiets "Reiterstaffel " - 24 krikker.
https://www.berliner-zeitung.de/berlin/--5652442

Hamborg har også en enhed:
http://akademie-der-polizei.hamburg.de/reiterstaffel-/

München har 36...
http://akademie-der-polizei.hamburg.de/reiterstaffel-/

Wien har ikke nogen enhed - men låner fra Mannheim, når der er brug for det.

Paris har også en enhed - den blev brugt forleden dag, da Hallifay blev begravet:
https://www.prefecturedepolice.interieur.gouv.fr/Nous-connaitre/Services...

Og Metropolitan police i London:
https://www.cityoflondon.police.uk/about-us/structure/specialist-departm...

New York og Los Angeles også:

https://ny.curbed.com/2017/6/1/15721774/nypd-mounted-unit-stables-merced...
http://www.lapdonline.org/inside_the_lapd/content_basic_view/6347

Og Oslo:
http://www.hest.no/article.html?news.nid=1985

Så inden vi går helt i selvsving over, hvor åååååååndssvag ideen er, så kan det jo være, at sådan en enhed faktisk er brugbar.

Endnu et eksempel på DF's bundløse idioti.

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Om ikke andet så er det, at se ridende politi ret hyggeligt, lige som når Carlsberg lufter en gammel hestedreven ølvogn.

Det er noget andet i Tyskland. I Tyskland gælder: Die Polizei - dein Freund und Helfer.

jens peter hansen

Det er dog en fordel at de er ude af dytten.

Heste er gode til demoer. Her et lidt ældre billede fra København:
https://www.information.dk/sites/information.dk/files/styles/700x/public...

David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Tak til DF for helikopteren til Nordjylland. Vi kunne også have fået 45 ekstra læger eller 90 ekstra sygeplejersker for de samme penge.

Tak til DF for de nuttede politiheste. Vi kunne også have fået 20 ekstra politibetjente for de samme penge.

Tak til DF for at så mange af vores politibetjente står nede ved grænsen og gør absolut ingen gavn. I gennemsnit afviser hver politibetjent ved grænsen en person hver 6. uge - og langt de fleste gange blot fordi en Europæisk statsborger har glemt sit pas. Vi kunne også have stoppet bandekrigen i København med de samme politibetjente for længe siden!

Sandt at sige, DF gør som deres formand skrev - følger deres mavefornemmelse helt uden at tænke sig om...

Tino Rozzo, Lasse Storgaard, David Zennaro, Jens Winther, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Helene Kristensen, Morten Larsen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Jens Kofoed, Niki Dan Berthelsen, Kenneth Jacobsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tue Romanow og Kjeld Hansen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Hvis man kan have politihunde, kan man vel også have politiheste. Jeg finder det mere interessant at diskutere, om også andre arter kan komme i spil. Eksempelvis er en løvfrø en glimrende vagtfrø - og så er den sprængfyldt med energi.

Beredent politi er meget udbredt i andre lande, bl.a. i Norden, hvor de har det i såvel Norge, Sverige og Finland. Og i Tyskland indgår det i mange delstaters politikorps. I Hamborg har man, lidt lige som i Danmark, tøvet med om det var noget man skulle ofre penge på, eller spare væk. Derfor foretog man for nogle år siden en grundig evaluering af politihestenes værdi. Resultatet var, at hestene blev vurderet til rigeligt at være pengene værd, og at enheden, frem for at blive nedlagt, tværtimod burde udvides. Bl.a. på grund af deres overblik, hurtighed og synlighed, havde det beredne politi vist sig effektivt på flere områder end forventet. Herunder pågribelse af voldsforbrydere og gaderøvere, kriminalitetsforebyggelse af bl.a. indbrud, trafiksikkerhed mm..

Måske skulle man genoverveje automatreaktionen om, at noget nødvendigvist må være tåbeligt, fordi det er DF der forslår det. Og hvis man gerne vil planlægge rationelt, er det sikkert heller ingen dårlig ide, at se lidt på andre landes erfaringer.

Anders Sørensen

@Peter Jensen, du har selvfølgelig ret. Men det er bare så sjovt med hestepoliti. Jeg betvivler ikke erfaringen med samme fra andre lande, som vi normalt sammenligner os med, men når det, som du skriver, er en voldsom succeshistorie med hestepoliti og deres "pågribelse af voldsforbrydere og gaderøvere, kriminalitetsforebyggelse af bl.a. indbrud, trafiksikkerhed", kan jeg ikke sige mig fri for at finde det nærmest tegneseriekomisk. Jeg gad SERIØST godt se en gaderøver blive pågrebet af en politimand til hest.

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Hvad med en falkepatrulje til at patruljere i anden sals højde og evt fange de der nymodens droner, som flyver uden licens? Måske kunne det udvides med en uglepatrulje om natten til at fange alle de droner som bruges til at lure på fruentimmere om natten....

Eller som i Thailand, en abe til grænsevagterne, for at forbedre relationerne til dem man afviser? Er man fiffig lærer man ham at ransage biler og giver man ham en hund der kan lugte forbudte stoffer, så er han jo selvkørende? Og det er jo til et par bananer om dagen, tænker jeg? Børnene vil elske det! Medierne også!

https://www.treehugger.com/natural-sciences/monkey-police-officer-plays-...

Hr. Nielsen (fordanskning af hr. Nilsson), en kæk, men striks chimpanse og Rollo, en venligsindet schæfer, kunne have deres eget reality show om ransagningen, konfiskering af smuglerbajere, cigaretter og hash - det befrier sikkert lidt ekstra licenspenge, hvis man kunne lave lidt reklame med noget produkt placement , fx ved sponsorater fra Duborg eller Fleggaard - hvor de kunne dukker op til events til glæde for børn og voksne.

Men hvorfor stoppe der? Vi kunne lave det til en tegnefilm, hvor de kan tale og hvor der også indarbejdes danske værdier, fx. Forklare hvorfor og hvordan man afviser folk ved grænsen?

Nej ved i hvad, de kunne være en specialstyrke direkte under Støjberg! Zulu-jægerne! Eller primatpatrujen! Måske Specialenhed A.R. (Animalsk Ransagning). Alternativt bare H.A. (Hund Abe) bare for at tage H.A. tilbage og redefinere det?

Men ellers fedt med de heste, de kan vel sættes ind i bandekrigen, de burde kunne hente et par knejter på scooter?

Anders Sørensen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Morten Larsen anbefalede denne kommentar

@Anders Sørensen
Det er altså netop de konkrete erfaringer, som de hævder at have gjort sig i Hamborg.

https://www.welt.de/regionales/hamburg/article109334549/Die-Pferde-bleib...

Jeg skulle ikke sidde på 850 kg flugtdyr, med en hjerne på størrelse med en valnød, til en Brøndby- FCK "fest" med kanonslag of tumult.....

D.R. kunne passende genudsende Sam McCloud, i stedet for Barnaby!

David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Morten Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vi er åbenbart på vej ind i Harry Potter universet.
Har Peter Kofoed Poulsen mon en lille troldmand i sin følsomme mave?
Eller gad vide om han før karriere-valget som folketingspolitiker har søgt ind i det beredne politi, men dumpede rideprøven? ;-)

Eva Schwanenflügel

Gæt hvem sorteringshatten ville tildele Peter Kofod Poulsen?
SLYTHERYN.

Niels Duus Nielsen

Anders Sørensen, jeg er faktisk engang blevet arresteret af en motorcykelbetjent på sin motorcykel - han kørte simpelthen ind mellem benene på mig og greb fat i kravetøjet på mig. Hvirdan det beredne politi vil få krikken ind mellem mine ben gad jeg dog også godt se!

;-)

Niels Duus Nielsen

PS: For en god ordens skyld skal oplyses, at jeg ikke blev arresteret for gadetyveri, men derimod for politisk dissidens i forbindelse med en demonstration.