Nyhed
Læsetid: 3 min.

Erhvervspakkens skattelettelser åbner nye huller i skattelovgivningen

De nye skatteregler om fradrag på investeringer i små og mellemstore virksomheder vil give nye muligheder for skattespekulation. Regeringen erkender, at det er nødvendigt med nye regler på området – men de er stort set umulige at udforme effektivt, vurderer skatteeksperter
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) slog på gonggongen i august i forbindelse med lanceringen af regeringens erhvervspakke, der nu får kritik fra skatteeksperter for at skabe nye muligheder for skattespekulation.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) slog på gonggongen i august i forbindelse med lanceringen af regeringens erhvervspakke, der nu får kritik fra skatteeksperter for at skabe nye muligheder for skattespekulation.

Jacob Ehrbahn

Indland
13. december 2017

Det skal være nemmere for små virksomheder at tiltrække kapital. Sådan har regeringen begrundet det nye investorfradrag, der vil gøre det muligt at trække halvdelen af investeringer på op til 800.000 kroner fra i skat.

Men investorfradraget åbner nye huller i skattelovgivningen, som vil gøre det muligt at udnytte fradraget, uden at investeringerne ender hos små virksomheder og iværksættere, vurderer to skatteeksperter. 

Mens regeringen og Dansk Folkeparti i disse dage forhandler om nye skattelettelser, peger medlem af Skatterådet Christen Amby og skatteekspert Michael Bjørn Hansen på et væsentligt problem ved en af de skattelettelser, der blev aftalt i november som en del af Erhvervspakken.   

»Jeg tør godt garantere, at reglerne vil blive udnyttet på måder, der ligger ud over politikernes hensigt,« siger Christen Amby.

De store læk ’Panama Papers’ og ’Paradise Papers’ har kastet nyt lys over en form for skatteunddragelse, der ikke nødvendigvis er ulovlig. Der er opstået en industri af ’aggressive’ eller ’offensive’ skatterådgivere, der målrettet identificerer og udnytter huller i skattelovgivningen, så deres klienter slipper billigst muligt i skat. 

Et potentielt misbrug af investorfradraget vil have et begrænset omfang i forhold til de internationale skattely, men ikke desto mindre er det ny ammunition til de offensive skatterådgivere, forklarer Christen Amby.

Konkret vil der være risiko for, at personerne kan oprette ’tomme’ eller ’passive’ selskaber, alene for at investere i dem og indkassere gevinsten ved fradraget. Fradraget skaber også mulighed for at etablere såkaldt ’lukkede kredsløb’, hvor bekendte investerer i hinandens selskaber, siger han.

I begge tilfælde vil personer kunne høste fordelene ved fradraget, uden at pengene reelt bliver investeret i mindre virksomheder.

Behov for nye regler

Investorfradraget er en del af den erhvervspakke, regeringen præsenterede i november med støtte fra Dansk Folkeparti og De Radikale.

I en mail til Information skriver erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), at aftaleparterne har »lagt vægt på, at der skal udarbejdes en række værnsregler, der skal sikre, at ordningen anvendes efter hensigten«.

Det er også skrevet ind i selve aftaleteksten, at den nye ordning gør det nødvendigt at udarbejde værnsregler – altså tilføjelser til love eller skatteordninger, der skal sikre, at de anvendes efter hensigten – for at begrænse »utilsigtede muligheder for skattetænkning«. Disse værnsregler kunne eksempelvis indbefatte, at fradraget ikke vil gælde investeringer i familiemedlemmers selskaber eller selskaber, investoren selv har interesser i.

Investorfradraget træder først i kraft 1. januar 2019, og værnsreglerne vil blive udformet i forbindelse med det lovforberedende arbejde næste år, oplyser Skatteministeriet.

Misbrugsmuligheder

Problemet er, at det er stort set umuligt at etablere værnsregler, der effektivt modvirker denne type huller i skattelovgivningen, mener Christen Amby.

»Det er forholdsvis let at lave konstruktioner, hvor man formelt investerer pengene, uden at de rent faktisk ender som kapital i reelle virksomheder,« siger han.

Den vurdering deler skatteekspert Michael Bjørn Hansen. Han vurderer, at der er »klare misbrugsmuligheder« i det nye fradrag. Han mener, at det er svært at forestille sig, at skattemyndighederne vil have ressourcer til at holde styr på, om alle de investeringer, der kommer til at høre under fradraget, ender i aktive virksomheder.

»I dag kan man sprøjte et selskab ud på ti minutter. Man kan lave forskellige holding- og investeringsselskaber. Generelt er de offensive skatteplanlæggere som oftest to skridt foran skattemyndighederne, og de vil med al sandsynlighed komme til at spekulere i det nye fradrag,« siger Michael Bjørn Hansen.

Hul kan lukkes

Erik Banner-Voigt, der er skatterådgiver og partner i advokatfirmaet Bruun & Hjejle, mener dog ikke, at investorfradraget adskiller sig afgørende fra andre typer af fradrags- og skatteregler.

»Der er afgjort behov for værnsregler, men jeg kan umiddelbart ikke se, at investorfradraget skulle åbne et særligt stort skattehul,« siger han.

I modsætning til Christen Amby mener Erik Banner-Voigt ikke, at der vil være de store problemer forbundet med at opstille effektive værnsregler. Det kunne eksempelvis være undtagelser, hvor fradraget ikke gælder for selskaber, der ikke reelt kan betegnes som iværksætterselskaber, ligesom man kan opstille krav til ejerskabsperiode.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) ønsker ikke at kommentere skatteeksperterne Christen Amby og Michael Bjørn Hansens bekymringer, så længe de konkrete værnsregler endnu ikke ligger fast.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

“Nye huller i skattelovgivningen”

‘Konstruerede nyheder med logisk fejlslutning.’
Folketinget fyrede alle Skat's bedste folk, helt bevist, før et nyt EDB systeme kunne overtage deres arbejde, efterfølgende har Folketinget systematisk sikret sig, at det fortsat ikke er muligt, at ansætte kvalificeret personale i tilstrækkeligt antal, på trods af Folketinget er velvidende om, at der er meget store gevinster for samfundet ved, at ansætte flere folk.

Kommunerne vil med kyshånd tage imod opgaver, hvor der indkræves skyldig skat lokalt, hvor staten ikke vil indkræve skat i dag.

Statsrevisorernes Beretning om Skatteministeriets økonomistyring 3/2015:

"Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at Skatteministeriet ikke har sikret rammer og grundlag for en tilfredsstillende opgaveløsning i SKAT.

SKATs drift og styring er ikke tilstrækkelig effektiv og sikker.”

Link: http://www.ft.dk/samling/20151/almdel/sau/bilag/41/1566749/index.htm

Morten Larsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Det helt afgørende problem ligger et helt andet sted: det overdrevent høje skattetryk medfører så store uhensigtsmæssigheder, at politikerne ikke længere kan se bort fra dem. Det forsøger de så at kompensere gennem obskure tilskuds- og fradragsordninger, som dels indbygger yderligere inoptimaliteter og forvridninger, dels åbner for nye omgåelsesmuligheder - og i øvrigt gør skattesystemet så komplekst, at hverken SKAT selv eller borgere og virksomheder kan overskue det.

Der er kun én holdbar vej: væk med tilskud og særordninger - og ned med skattetrykket!

Karl Aage Thomsen

Der er stadig noget galt i Danmark. Dybbøl Mølle osv. Landets skatteminister med regeringen i spidsen, har vist været på kursus hos Trump i hvordan man ruinerer et lands økonomi. Højrefløjen på Christinsborg forsøger hele tiden at få oppositionen til at være dem, der har drænet statskassen, medens de selv har gjort alt for at ødelægge vores velfærd lige siden de kom til magten. Og forsøger oven ikøbet at give amnesti til skattesnyderne, hvis de vil melde sig frivilligt. Hold da helt Christiansborgkæft, hvor naivt har politikere lov til at være, før vi kan afsætte dem til en af deres øde øer.

Morten Larsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar