Læsetid: 5 min.

Fejl fra Udlændingestyrelsen rejser tvivl om hjemsendelse af somaliere

Udlændingestyrelsen ønsker at sende somaliske flygtninge tilbage til deres hjemland, fordi forholdene ifølge styrelsen er blevet bedre. Men i en konkret sag, som Information er dykket ned i, kommer styrelsen med en fejlagtig udlægning af en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvor de udstrækker sikkerhedsvurderingen af Mogadishu til resten af landet
For de færreste vil Mogadishu fremstå som et sikkert sted. Men Somalias hovedstad er blevet vurderet til at være blevet mere tryg af bl.a. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det er dog ikke nødvendigvis et retvisende billede for resten af landet og et tvivlsomt grundlag for at sende flygtninge retur til de områder, vurderer eksperter. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP

For de færreste vil Mogadishu fremstå som et sikkert sted. Men Somalias hovedstad er blevet vurderet til at være blevet mere tryg af bl.a. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det er dog ikke nødvendigvis et retvisende billede for resten af landet og et tvivlsomt grundlag for at sende flygtninge retur til de områder, vurderer eksperter. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP

Farah Abdi Warsameh

20. december 2017

Siden september 2016 har Udlændingestyrelsen gennemgået en lang række sager om somaliske flygtninge, fordi styrelsen ønsker at hjemsende dem. Hvis det projekt skal lykkes, skal styrelsen kunne argumentere for, at forholdene i Somalia er blevet forbedret i forhold til det tidspunkt, hvor somalierne flygtede. Og det kan undertiden være en vanskelig opgave. Det viser en konkret sag, som Information har fået aktindsigt i. 

Sagen tager sin begyndelse i maj 2017, hvor en 35-årig somalisk kvinde af Udlændingestyrelsen var indkaldt til partshøring forud for, at styrelsen kunne træffe beslutning om inddragelse af hendes opholdstilladelse.

Først blev kvinden indskærpet sandhedspligten. Hun skulle også skrive under på, at hun havde pligt til at give korrekte oplysninger, og at det var strafbart for hende at afgive urigtige oplysninger til de danske myndigheder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Niels Duus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
David Zennaro, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer