Læsetid: 5 min.

FN-chef i hård kritik af Danmark i sag om nordkoreanske arbejdere

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har sagt til Folketinget, at det formentlig ikke er i strid med de internationale sanktioner, at nordkoreanske arbejdere har været med til at bygge Danmarks nye krigsskib. Men det er helt misforstået, siger både formanden for FN’s ekspertpanel og international ekspert
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har sagt til Folketinget, at det formentlig ikke er i strid med de internationale sanktioner, at nordkoreanske arbejdere har været med til at bygge Danmarks nye krigsskib. Men det er helt misforstået, siger både formanden for FN’s ekspertpanel og international ekspert

Sofie Holm Larsen/iBureauet

6. december 2017

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og regeringens jurister får nu hård kritik for deres tolkning af de internationale sanktioner mod Nordkorea.

Og kritikken kommer ikke fra hvem som helst. Afsenderen er Hugh Griffiths, lederen af det ekspertpanel under FN’s Sikkerhedsråd, der overvåger overholdelsen af sanktionerne mod Nordkorea.

I en mail til Information skriver han, at »det er meget skuffende, at Danmarks juridiske eksperter ikke har en bedre forståelse af FN’s Sikkerhedsråds resolutioner vedrørende Nordkorea«.

Baggrunden er, at Claus Hjort Frederiksen over for Folketinget har afvist, at det er et sanktionsbrud, når nordkoreanske arbejdere efter alt at dømme har været med til at bygge Danmarks nye krigsskib, Lauge Koch. Som følge af våbenembargoen mod Nordkorea er det forbudt at modtage assistance fra Nordkorea til fremstilling af militært materiel, men Claus Hjort Frederiksen har henvist til, at nordkoreanerne arbejdede på skibets skrog, før det blev til et egentligt krigsskib.

Den udlægning af sanktionerne er helt forkert, konstaterer Hugh Griffiths over for Information.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Andersen
  • lars søgaard-jensen
  • Hanne Ribens
  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
Bjarne Andersen, lars søgaard-jensen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

" For at skære det ud i pap. Det er en overtrædelse af sanktionerne"
" Den danske regerings fortolkning er ren nonsens"
Det må siges være klar tale.
Hold da op Claus Hjort , den kan blive lidt svær!

Bjarne Andersen, lars søgaard-jensen, Hanne Ribens, Ib Christensen, Tue Romanow, Søren Jacobsen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Den sædvanlige hovedløse og profithungrende ageren.
Når de lande der er imod at Nordkorea skal være en atommagt bryder sanktioner de selv har været med til at indføre, er det jo helt absurd.. Men desværre ikke spor overraskende.
Der lyves og poseres, og selv når beviserne for løgn og manipulation bliver så overvældende, at de ville medføre en straks-dom i en retssag, er der ingen konsekvenser.
Der er - med regeringens ord - intet incitament for at overholde aftaler og love :-(

lars søgaard-jensen, Hanne Ribens, Finn Egelund, Verner Nielsen, Søren Jacobsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

Vi er for længst nået det punkt hvor jeg decideret ønsker politikere som Claus Hjort, med deres vildledende, fakta fordrejende Playbooks, kommer ned med nakken. Guderne må vide at at de fortjener det.

Vi opfører os som et land i en fascistisk spiral, der kun kan ende et meget dårligt sted. Og jeg vil gerne påpege at det tyder meget kraftigt på at det militær-industrielle kompleks har fået fat i det danske poltiske system på en helt nu nåde siden Fogh. Jeg kan ikke bevise det, men rent adfærds - og handlingsmæssigt ser det sådan ud. Selv Robert Reich - som ellers normalt holder sig til det han kan gøre noget reelt med, nemlig økonomi - advarer i sin seneste NetFlix Special at køb og misbrug af politisk magt (korruption) er det største problem i Washington DC - og at militær industrien har magt som ikke er set siden Reagan.

lars søgaard-jensen, Hanne Ribens, Janus Agerbo, Verner Nielsen, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

"Den danske regerings fortolkning er ren nonsens,« siger Cesare Romano, der er ekspert i FN-ret." .... og hvor har han dog ret.

Claus Hjort Frederiksen, der selv er jurist, burde have holdt sig for god til at efterplapre rigsjuristernes prokuratorævl.

lars søgaard-jensen, Hanne Ribens, Bjarne Bisgaard Jensen, Verner Nielsen, Troels Larsen, Søren Jacobsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Hvor ville det være forfriskende, hvis vores ministers udmelding var mere i retning:

"Vi ser med stor alvor på denne sag. Det lader til, at der er tale om et brud med FNs sanktioner og det kan vi naturligvis ikke acceptere. Vi kan desværre ikke ændre på det, der er foregået, men jeg har pålagt Forsvaret at lave en undersøgelse, der skal afdække hvad, der præcis er gået galt i dette tilfælde og komme med en handleplan, der skal sikre, at vi aldrig ender i en lignende situation."

Den eneste årsag, jeg kan se, til ikke at agere ansvarligt og tage ved lære af den uheldige situationen er, at der skal håndes en hånd over nogen. Jeg har ikke fantasi nok til at forestille mig, hvad det ellers skulle være, der får en minister til at undvige og glide af på, tydelig kritik og nærmest åbenlyst brud på konventionerne.

Eva Schwanenflügel og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar

Vi kan endnu en gang konstatere, at det er en nødvendig kvalifikation for at blive Venstre-minister at man er villig til udvise en meget afslappet holdning til at give Folketinget - og den befolkning der har valgt det - sande oplysninger..

Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Hanne Ribens, Janus Agerbo, Finn Egelund, Troels Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar