Læsetid: 5 min.

Forskere kritiserer to-årig politiuddannelse: ’Politikerne forstår ikke, hvor kompliceret politiarbejde er’

Politiets arbejde er mere krævende end nogensinde. Alligevel har politiuddannelsen ikke været kortere siden 1975. Det er både irrationelt og bekymrende, mener forskere. Politiforbundet afviser, at betjentene bliver dårligere uddannet. Dansk Folkeparti vil tage sagen op med justitsminister Søren Pape Poulsen
Politiuddannelse handler om meget mere end skydekursus og gymnastik, påpeger forsker Adam Diderichsen. Her politifolk på efteruddannelse i netop skydning.

Politiuddannelse handler om meget mere end skydekursus og gymnastik, påpeger forsker Adam Diderichsen. Her politifolk på efteruddannelse i netop skydning.

Joachim Adrian

4. december 2017

To år. Så lang tid tager det, fra en ung elev første gang sætter sine ben på Politiskolen, til han eller hun er færdiguddannet politibetjent. Og det er et bekymrende kort forløb, vurderer forsker og tidligere fagchef på Politiskolen Adam Diderichsen, der for nylig har udgivet en artikel om den nye politiuddannelse i Tidsskrift for Nordisk Politiforskning.

»Det er paradoksalt, at politiets uddannelse er blevet forkortet i en tid, hvor politiet i højere grad end nogensinde præsenteres for nye og komplekse udfordringer. Terrortruslen, bandekrig og international eller såkaldt grænseoverskridende kriminalitet for bare at nævne et par eksempler,« siger han.

Efter han afsluttede forskningsprojektet ved Aalborg Universitet, er Adam Diderichsen blevet ansat som konsulent ved Rigspolitiet. Han understreger, at han i denne sammenhæng udtaler sig som akademiker, ikke som ansat i Dansk Politi.  

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Anker Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
David Zennaro, Anker Nielsen, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Jacobsen

At blive skorstensfejer tager 4 år og 6 måneder til sammenligning. Men den hårde blå linje kræver også mere et tæskehold frem for politibetjente.

Per Klüver, Carsten Wienholtz, Janus Agerbo, Verner Nielsen, Vibeke Hansen, David Zennaro, Peter Wulff, Ken Sass, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen, Thomas Olsen, Torben Skov, Anne Mette Jørgensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

...Tæskeholdet skal være et værn mod høtyvene.

Per Klüver, Egon Stich, Torben Skov, Børge Neiiendam, Anne Mette Jørgensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

2 år! Det har jeg simpelthen misset, i min åbenbart grænseløse naivitet, troede jeg faktisk det tog 3-4 år at uddanne en politibetjent.
Det er (unge) mennesker vi udstyrer med våben og bemyndigelse til at anvende våben og magtanvendelse overfor befolkningen.
Det lyder slet slet ikke betryggende.

Per Klüver, Carsten Wienholtz, Janus Agerbo, Bjarne Bisgaard Jensen, Vibeke Hansen, Peter Wulff, Ken Sass, Frede Jørgensen, Niels Duus Nielsen, Thomas Olsen, Børge Neiiendam, Henriette Bøhne, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Nej, en mekaniker tager 4 år - en psykolog 5 år - hvor lang tid tager det at blive minister? - det er individuelt!

Per Klüver, Torben Bruhn Andersen, Niels Duus Nielsen, Thomas Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Den meget forkortede uddannelse er fint i tråd med alle de andre uddannelsesområder, der nedprioriteres efter salami-metoden.
Næste skridt : Robo-cop.

Per Klüver, Torben Bruhn Andersen, Niels Duus Nielsen, Torben Skov, Anne Mette Jørgensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Hvis det bare var sådan Anne Eriksen, men de skal jo faktisk håndtere situationer, hvor der kræves psykologisk indsigt, tålmodighed, overblik, modenhed og faglighed.

Mette Poulsen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjørn Pedersen, Thomas Olsen, Børge Neiiendam, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Ha, Oxfeldt argumenterer, at de med den nye korte uddannelse kommer på løbende efterudddannelses kurser /opkvalificering.
Det lyder betryggende, når netop årsagen er en meget stor overarbejdspukkel.
Er det så meningen , at de skal sidde på skolebænken og stadig ikke kan få en tiltrængt pause.
Som sædvanlig mangler der realitetssans bag de fleste af de hovsaløsninger politikerne finder på.
I Ole Suhrs Gade, hvor jeg bor har der siden terrorangrebet været bevæbnet politi til stede, dog er de underligt fraværende i weekend nætterne?
For ca. 3 mdr. siden overtog militæret bevogtningen, men det underlige er at der også er politi til stede.
I øvrigt er det total symbolpolitik, hvilket politiet er enig i.
Jeg håber ikke, at politikerne selv tror det gavner, men agerer, fordi de vil udsende signaler om handlingskraft. . Trist og dyr måde at lede på.

Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ken Sass, Niels Duus Nielsen og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Jeg syntes den ellers forstandige Oxfeldt skyder sig selv og sin forening i foden.

Aggressionsniveauet og den manglende respekt overfor Politiet, gør politiarbejdet meget problematisk. De 'gamle' panserbasser, der også kunne vise konduite, er alle tæt på pension. De unge betjente har kortere lunte og forlanger underdanighed fra Borgeren, uden diskusion fra første sekund.

Alle farver på den politiske palet, har i de senere år medvirket til nedskæringer i politiet og dets uddannelse, og politimestrene har for de flestes vedkommende, været neoliberale nikkedukker. At tage ansvar og være ansvarlig, indebærer også at man kan sige fra overfor ændringer og besparelser enhver almindelig Borger kan se underminerer etaten.

Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Dennis Jørgensen, Anker Nielsen, Henrik Leffers, Niels Duus Nielsen, Thomas Olsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Man må håbe at de efter 2 års uddannelse ikke får udleveret våben, men at de skal bruge de første 2 år i tjenesten med at håndtere mindre konflikter og lære politiarbejdet bedre at kende.

Niels Duus Nielsen

Oxfeldt har som pamper indgået en eller anden studehandel, hvor han for at gå med til forringelsen sikkert har fået et aller andet fryns til sig og sine medlemmer. Så nu fanger bordet, og han er nødt til at forsvare en dårlig aftale.

Politikerne er ikke interesserede i kvalitet i den offentlige forvaltning, tværtimod handler det om at skabe forringelser, så det på et tidspunkt bliver så ringe, at det kan udliciteres til private udbydere. Det er en konkurrencestat, vi lever i, siger de, og at politiet har et voldsmonopol er slet ikke i konkurrencestatens ånd. Det er måske også derfor, man har brudt monopolet og givet visse politiopgaver til militæret, netop for at skabe lidt konkurrence indenfor voldsindustrien.

Iøvrigt morsomt at se, at DF igen kritiserer noget, som de selv har været med til at godkende. Det begynder at ligne en fast procedure: Først dukker de sig og går med til forringelser, så brokker de sig højlydt over dem, så accepterer de forringelserne igen bag lukkede døre, hvorefter de igen brokker sig udadtil, osv etc. ad nauseam.

Anders Reinholdt, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Søren Jacobsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig får de våben udleveret! Det har de nu også, mens de er elever. Og nej, når man er uddannet, bliver man ikke skånet, det er der ikke kapacitet til. Når man er færdiguddannet efter to år, vil man tit også have en elev som makker. Der er fuld smæk på, det er et kæmpe ansvar.

Katrine Damm, Per Klüver og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Oxfeld mener, at man skal afvente evalueringen af den forringede uddannelse. Men det var o.k. at skære fra 3 til 2 år uden evaluering?