Baggrund
Læsetid: 4 min.

Forsvarsordførere kritiserer minister for ’misinformation’ i sag om nordkoreanske arbejdere

Internationale eksperter har afvist forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens svar til Folketinget i sag om nordkoreanske arbejdere. Nu kræver oppositionspolitikere en forklaring
Når FN mener, der er tale om sanktionsbrud, hvordan kan forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) så mene det modsatte? Det kræver oppositionen en forklaring på.

Når FN mener, der er tale om sanktionsbrud, hvordan kan forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) så mene det modsatte? Det kræver oppositionen en forklaring på.

Jens Dresling

Indland
7. december 2017

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) må komme med en forklaring.

Det siger ordførerne for Enhedslisten, SF, Alternativet og De Radikale, efter at formanden for FN’s ekspertpanel vedrørende Nordkorea har kritiseret den danske regering for ikke at have forstået de internationale sanktioner.

»Claus Hjort er på fuldstændig gale veje og må være blevet misinformeret af sine embedsmænd,« siger SF’s forsvarsordfører Holger K. Nielsen.

»Vi er nødt til at få ham til at forklare sig nærmere og indrømme, at den her var altså gal.«

Baggrunden er, at forsvarsministeren i sidste uge var i samråd om byggeriet af Forsvarets nye inspektionsfartøj Lauge Koch, som efter alt at dømme er blevet bygget ved hjælp af nordkoreanske arbejdere på et værft i Polen.

Under samrådet sagde ministeren, at der ikke forekom at være tale om et brud på sanktionerne mod Nordkorea. Han henviste til, at nordkoreanerne kun har været ansat til at bygge skibets skrog, som ifølge ministeren ikke kan regnes for krigsmateriel, der er omfattet af sanktioner.

Men den forklaring blev i onsdagens Information afvist af internationale eksperter.

Det er denne forvirring, ordførerne nu beder om en forklaring på.

Overtrædelse af embargo

Som Information og DR har afsløret, blev 45 nordkoreanske svejsere i 2014 ansat til at arbejde på skroget til Lauge Koch og ni andre skibe på skibsværftet Crist Shipyard i Gdynia. Det viser ansættelseskontrakter og fakturaer for udført arbejde, som Information og DR er i besiddelse af.

Desuden har to polske værftsarbejdere i DR2-dokumentaren Krigsskibets hemmelighed forklaret, at de arbejdede sammen med nordkoreanerne på Lauge Koch.

Nordkoreanerne blev ansat gennem firmaet Rungrado, som er kontrolleret af det nordkoreanske regime og mistænkes for at være med til at finansiere landets atomvåbenprogram.

Hvis nordkoreanerne har været med til at bygge det danske skib, er det en »overtrædelse af den våbenembargo, som har været indført mod Nordkorea siden juni 2009«, skrev FN’s ekspertpanel i et officielt brev til Danmark den 2. november. Våbenembargoen gør det forbudt at modtage »service eller assistance« fra Nordkorea »relateret til anskaffelse« og »fremstilling« af krigsmateriel, heriblandt krigsskibe. Derfor har panelet indledt en undersøgelse af sagen og udbedt sig yderligere oplysninger fra Danmark.

Krigsmateriel eller ej

Ved samrådet i sidste uge sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen imidlertid, at regeringens jurister vurderer, at det »ikke forekommer at være tilfældet«, at der er sket et sanktionsbrud.

Da han blev spurgt, om det ikke var i strid med sanktionerne at lade nordkoreanere bygge krigsskibe, svarede han, at nordkoreanerne kun var hyret til at bygge skibets skrog, og at skroget ikke tæller som krigsmateriel.

I gårsdagens Information gik formanden for FN’s ekspertpanel, Hugh Griffiths, i rette med den tolkning af sanktionerne. Selv hvis den danske regering har ret i, at skroget til et krigsskib ikke er at regne for krigsmateriel, er sanktionerne brudt, pointerede han. Sanktionerne omfatter nemlig ikke kun decideret krigsmateriel, men også »relateret materiel«.

»Det er grotesk, at ministeren enten ikke har styr på reglerne i FN’s sanktioner over for Nordkorea eller også bare bevidst har misinformeret Folketinget,« siger Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen.

Han ser det ikke som en formildende omstændighed, at ministeren tog visse forbehold for sin vurdering af, at der ikke forekom at være tale om et sanktionsbrud.

»Danmark bør jo gå foran for at sikre en klar og tydelig implementering af sikkerhedsrådets beslutninger. Og det gør forsvarsministeren ikke. Det er dybt problematisk.«

Skylder en forklaring

Alternativets forsvarsordfører, Rasmus Nordqvist, kalder ministerens forklaring på samrådet »fuldstændig åndssvag« og et forsøg på at fralægge sig det juridiske ansvar for et muligt sanktionsbrud.

Han og de øvrige ordførere vil nu stille spørgsmål til ministeren om, hvorfor forsvarsministeren har givet en anden fortolkning af sanktionerne end formanden for FN’s ekspertpanel.

»Og så må vi jo se, om det er tilstrækkeligt, eller om vi skal følge op med et samråd eller ved at trække ham i folketingssalen,« siger Nikolaj Villumsen.

Den radikale ordfører Martin Lidegaard mener også, at »ministeren skylder Folketinget en god forklaring«.

»Det står rimeligt klart efter FN’s vurdering, at der er sket et sanktionsbrud. Det, der er afgørende for os, er, om Danmark har gjort sig medskyldig i det. Det må ministeren redegøre for,« siger han.

Tidsfrist overskredet

Regeringen skulle senest 2. december have indsendt materiale til FN’s ekspertpanel, som skal være med til at afgøre, om der er sket et brud på sanktionerne. Men tidsfristen er blevet overskredet, fordi Forsvarsministeriet stadig er ved at indsamle informationer.

»Nu må de fanden gale mig tage sig sammen,« siger Holger K. Nielsen.

»For mig at se er det her en alvorlig sag. Det her tyder på, at de ikke har taget sagen alvorligt.«

De Radikale er modsat de tre andre partier med i forsvarsforliget, som netop nu forhandles. Partiet har i forbindelse med forhandlingerne præsenteret et ønske om, at Forsvarets håndhævelse af virksomhedsansvar i forbindelse med indkøb af materiel bliver styrket.

»Det her er en alvorlig sag, og vi må stramme op på procedurerne, så det ikke sker fremover,« siger Martin Lidegaard.

Den konservative ordfører Rasmus Jarlov har ikke ønsket at udtale sig om sagen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ordførerne fra S, DF og LA.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har ikke ønsket at stille op til interview.

Serie

Pengestrømmen til Nordkoreas atomprogram

Tvangsarbejdere, lyssky forretningsfolk og en brutal diktator med nukleare ambitioner.

Det er ingredienserne i en international skandale, hvor polske virksomheder har sendt penge til Nordkorea til gengæld for flittige arbejdere, der under livsfarlige forhold knokler mere end 12 timer om dagen uden at kny.

Ikke bare er det en menneskelig tragedie. Det kan også have været med til at finansiere det atomprogram, der i dag bekymrer det meste af verden.

I denne serie undersøger Information sammen med DR sagens danske forbindelser.

Seneste artikler

 • Forsvarsministeriet får kritik i sag om nordkoreanske tvangsarbejdere

  13. september 2018
  Forsvarsministeriet har ikke levet op til sine internationale forpligtelser om samfundsansvar i forbindelse med byggeriet af et skib, hvor der med al sandsynlighed er blevet anvendt nordkoreanske tvangsarbejdere. Det konkluderer vagthunden MKI i ny udtalelse
 • Forsvarsministeriet skal stramme op på sin egen kontrol med underleverandører

  30. januar 2018
  ​​​​​​​Partierne bag det nye forsvarsforlig vil have Forsvarsministeriet til at ’lægge vægt’ på virksomheders samfundsansvar, når Forsvaret vælger leverandører. Kontrollen med leverandører har været sløset, vurderer ekspert. Hvordan ministeriet skal stramme op, er dog op til ministeriet selv at fortolke
 • FN-chef i hård kritik af Danmark i sag om nordkoreanske arbejdere

  6. december 2017
  Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har sagt til Folketinget, at det formentlig ikke er i strid med de internationale sanktioner, at nordkoreanske arbejdere har været med til at bygge Danmarks nye krigsskib. Men det er helt misforstået, siger både formanden for FN’s ekspertpanel og international ekspert
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her