Læsetid: 6 min.

Hård kritik af regeringen: Pape sænker den kriminelle lavalder ad bagvejen

Regeringen lægger op til at stemple børn under 15 år som små forbryderspirer og giver dem ikke de nødvendige retsgarantier, konkluderer juraprofessor i ny analyse. Dommere og forsvarsadvokater er enige i kritikken
Professor Jørn Vestergaard mener, at regeringen er i færd med at sænke den kriminelle lavalder ad bagvejen uden den nødvendige retsgaranti. Han kritiserer blandt andet, at politiet sidder med i det nye ungdomskriminalitetsværn.

Professor Jørn Vestergaard mener, at regeringen er i færd med at sænke den kriminelle lavalder ad bagvejen uden den nødvendige retsgaranti. Han kritiserer blandt andet, at politiet sidder med i det nye ungdomskriminalitetsværn.

Christian Als

14. december 2017

Regeringen offentliggjorde 27. oktober sit store ungeudspil under overskriften:

»Alle handlinger har konsekvenser«.

15 nye initiativer skulle sætte en stopper for fødekæden til banderne og andre kriminelle miljøer.

Udspillet blev mødt med en vis lettelse fra sagkundskaben og Folketingets partier: Stik imod den borgerlige regerings tidligere udmeldinger ville den alligevel ikke sænke den kriminelle lavalder til 12 år.

Kritikerne ironiserede over, at Søren Pape Poulsen (K) i stedet sendte de store børn og unge ud at pudse brandbiler. Kommentarerne bar præg af, at mange havde frygtet justitsministerens jernnæve og en sænkelse af den kriminelle lavalder til 12 år.

Men nu sår en ny juridisk analyse tvivl om, hvorvidt der overhovedet er grund til lettelse. Det samme gør Dommerforeningen og Landsforeningen af Forsvarsadvokater over for Information.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Dorte Sørensen
Niels Duus Nielsen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

En nedsættelse af den kriminelle lavalder har kun modsatte tendenser.
Hvorfor de borgerlige har en klar agenda.
Spær alle inde i borge eller på øer, ligesom det skete i middelalderen, hvor fx Maria Stuart blev indespærret og henrettet med halshugning.
Er det de menneskerettigheder vi vil?

Carsten Wienholtz, John Andersen, Anne Eriksen, Tue Romanow, Frede Jørgensen, Gert Romme og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Jeg hæfter mig meget ved at kritikken primært består i nogle højpandende juridiske betragtninger, men ikke et ord om ordningen måske vil virke efter hensigten; at gribe tidligt ind og forhåbentlig hjælpe det unge menneske til et bedre liv end hvis samfundet fortsætter i nuværende spor.
Alene det at (citat fra artikel):
"Det Kriminalpræventive Råd og Dansk Socialrådgiverforening har tidligere kritiseret udspillet, hvorimod Socialpædagogisk Landsforbund, Børnerådet samt Amnesty International har bakket op om udspillet" -
- får mig til at mene det måske ikke er så dumt endda?

Anne Mette Jørgensen

Ja, men han har mange ideer og er meget handlekraftig. Forbedrings forløb giver mindelser om tidligere tiders forbedringsanstalten. Genbrug er smart.
I beskæftigelsesforvaltningen gør man brug af: rehabilitering, som i realiteten betyder, at alle uanset nul behandlingsmuligheder, kan rehabiliteres af sagsbehandlere, som ved mere om folks helbred end den samlede lægestand.
Uddannelse og indsigt er godt siger man, men til at forvalte udsatte menneskers liv er det ikke nødvendigt med den store viden og indsigt. Hvorfor skulle man dog det. De mennesker er jo ikke bedre værd.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Frede Jørgensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Justitsminister Søren Pape Poulsen udtaler - "’Regeringens udspil skal sikre en mærkbar og hurtig konsekvens, når de unge forbryder sig mod samfundets regler. " -
Hvordan skal befolkningen tro på det og hvorfor skal det kun gælde unge under den kriminelle lavalder? Hvad med at komme med en hurtig konsekvens når fx. minister overtræder de danske love - hvorfor kan et politisk flertal skåne dem for konsekvens hvis der er 90 medlemmer bag. Er der ikke lige ret for loven i Danmark og hvad med i det mindste at give disse børn og unge en forsvarer.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Frede Jørgensen, Vibeke Hansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Det er for sent at gøre noget forebyggende nu - de er blevet hårdkogte kriminelle - regeringen.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Egon Stich og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Marina Testa Pedersen

Regeringen bliver ved med at ikke lytte til eksperterne i denne sag. Alle som arbejder med børn og unge ved at det der hjælper er at opbygge tillidsvækkende relationer, forløb hvor den unge har et tæt kontakt til et mennesker med viden om hvordan man lytter, støtter og stiller krav. Straffen er alt andet lige en dårlig foranstaltning.
Marina Testa Pedersen
privat praktiserende psykolog/psykoanalytiker

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, John Andersen, Anne Eriksen, Dorte Sørensen, Frede Jørgensen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Ham Pape har den samme mentalitet som den krigsliderlige. Smid nogle bomber og hvis det ikke hjælper så smid nogle flere, og hvis det ikke hjælper så smid mange flere. Det forekomme åbenbart ikke Pape at man måske skulle prøve noget andet.

Hans Nielsen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Ham Pape har den samme mentalitet som den krigsliderlige. Smid nogle bomber og hvis det ikke hjælper så smid nogle flere, og hvis det ikke hjælper så smid mange flere. Det forekomme åbenbart ikke Pape at man måske skulle prøve noget andet.

Niels Duus Nielsen

Sp.: "Hvordan vil ministeren sikre sig, at nævnene faktisk kan træde hurtigt sammen?"

Sv.: "Vi opretter ungdomskriminalitetsnævn, som hurtigere og mere konsekvent skal sikre en effektiv reaktion..."

Sp.: "Ja, men hvordan?"

Sv.: "(tavshed)"

Sp.: "Hvad siger ministeren til kritikken af, at politiet skal sidde med i nævnene?"

Sv.: "(tavshed)"

Sp.: "Hvilken grad af adgang til at lade sig repræsentere sikres den unge?"

Sv.: "Den unge vil naturligvis have ret til at give sin mening til kende. Den unge vil også have ret til en bisidder eller en advokat."

Morten Frich kunne have nøjes med at spørge "Goddag mand?" - svaret er alligevel "Økseskaft!".

Johnny Winther Ronnenberg, Karsten Lundsby, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar