Læsetid: 3 min.

Hasan har ikke sparet op til alderdommen: Håber, at børnene vil hjælpe til

Der er ikke råd til at spare op til pension for den selvstændige grønthandler Hasan Hüseyin Kocer. Han kan ligesom mange andre indvandrere se frem til en alderdom uden privat pensionsopsparing
Hasan Hüseyin Kocer kom til Danmark fra Tyrkiet i 1990. Siden 2000 har han haft en grønthandel på Jagtvej i København.

Hasan Hüseyin Kocer kom til Danmark fra Tyrkiet i 1990. Siden 2000 har han haft en grønthandel på Jagtvej i København.

Sigrid Nygaard

2. december 2017

Hasan Hüseyin Kocer har drevet grønthandleren Onur Frugt på Jagtvej i København i snart 18 år. Til at begynde med var det en god forretning. I de første år havde han og hans partner råd til at have en ansat.

Indtægterne fra forretningen forsørgede både Hasan Hüseyin Kocer, hans hjemmegående hustru og deres fem børn.

Men i de seneste 10-12 år er det blevet sværere at få enderne til at mødes for den 51-årige grønthandler, der i dag ejer og driver forretningen alene.

Han arbejder 12-13 timer om dagen, syv dage om ugen. Alligevel er det kun lige nok til at få tingene til at løbe rundt.

Som mange andre ikkevestlige indvandrere i Danmark har han ikke sparet op til sin alderdom, og der er ikke udsigt til, at han får råd til at lægge penge til side inden pensionsalderen. Ligesom andre mindre erhvervsdrivende er han blevet presset af de mange supermarkeder, der er skudt op.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • David Zennaro
  • Thomas Olsen
  • Eva Schwanenflügel
Katrine Damm, David Zennaro, Thomas Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det er ret sørgeligt hvordan vi efterhånden behandler ældre og gamle i Danmark, der ofte ender med et liv på lud og koldt vand. Uligheden har taget overhånd i uhyggelig grad.
Man hører det også hver gang det bliver december, hvor Frelsens Hær, Mødrehjælpen og andre organisationer år for år får et stigende antal ansøgninger om julehjælp. I aftes siger Frelsens Hær, at de kan se meget tydeligt, at det handler om kontanthjælpsloftet, hvor især enlige forældre er blevet ramt.
Antallet af unge hjemløse er fordoblet i løbet af 5 år, og nu er det også blevet forbudt at tigge. Et nyt lovforslag lægger op til, at såkaldte 'utryghedsskabende hjemløselejre' skal have udvidet zoneforbudet. Nu skulle man jo tro, at det kun gælder for lejre etableret af migranter, men det kommer også til at ramme danske hjemløse, der sover udendørs i grupper på 2-3 mennesker for at øge trygheden og forebygge overfald. Selv den enlige ude-sover kan blive forbudt at opholde sig bestemte steder, og med den udvidede zone kan det gælde i en hel kommune.
På Jobcenter Lærkevej har man hyret et privat lægefirma til at undersøge kontanthjælpsmodtagere i et baglokale, med midler oprindeligt afsat til at forkorte sagsbehandling. Målet har været at underkende hospitalsundersøgelser og lægeerklæringer. Dybt ulovligt. Ingen ved, hvem der er kommet på idéen.
Altimens er toplønningerne, fratrædelsesgodtgørelserne, bonusordningerne og pensionen steget for chefer i både det offentlige og det private.
Glædelig Jul.

Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Daniel Santos, Christel Gruner-Olesen, Torben K L Jensen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Sebastian Sylvester Rosenberg, Carsten Munk og Thomas Olsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Frederiksen

@ Eva Schwanenflügel

Du ved godt, at det koster 33 mia. om året at opretholde indvandringsvanviddet, ikke? Penge der kunne have været brugt på danskere som er syge, gamle og hjemløse - og på højere kontanthjælp.

Eva Schwanenflügel

Bjarne Frederiksen
I min kommentar adresserer jeg den voksende ulighed og stigende fattigdom, vi bevidner i disse tider, hvor velstanden blandt middelklassen og især de rigeste eksploderer. Det skyldes politiske beslutninger om økonomisk omfordeling fra de fattigste til de rigeste, der blandt andet er skabt ved skattelettelser, en kunstig forøgelse af arbejdsudbuddet ved at inddrage syge mennesker i arbejdsstatistikkerne, en sammenblanding af beskæftigelses- og socialpolitik, social dumping og lønstagnation pga import af billig arbejdskraft fra Østeuropa og tvangsudskrivelser af arbejdsløse i gratis virksomhedspraktikker, løntilskudsordninger og 'nyttejobs', og et skattevæsen der er blevet gjort fuldstændig tandløst, så det er så nemt som ingenting for de rige at gemme formuer i skattely, samt de budgetregler vi har tilsluttet os i EU, der kunstigt skaber et investeringsloft. Plus andre globaliseringsfaktorer, såsom konjunkturer og finanskriser, skabt ved en deregulering af finansmarkederne.
I Danmark har vi ikke haft nogen nævneværdig indvandring i mange år. Tværtimod er mange veluddannede udlændinge ved at indse, at Danmark er blevet for udlændingefjendtlig, og forlader vores land. Derimod har vi haft en flygtningekrise, hvor vi har påtaget os at hjælpe en lille brøkdel af de mange millioner mennesker på flugt fra krig, tortur og voldtægt, ligesom mange andre lande også har gjort. At det koster penge må vi tage med, for vi har rigeligt råd til det.
Hvis vi greb integrationen bedre an, ville mange af flygtningene også hurtigt komme på arbejdsmarkedet og bidrage til samfundet, ligesom de ville opfylde det voksende behov for arbejdskraft, som virksomhederne efterspørger mere og mere.
Det kunstige arbejdsudbud der skabes ved at fastholde folk på kontanthjælp og ressourceforløb, samt ved at forringe sikkerhedsnettet ved ledighed eller sygdom, er med til at holde lønnen på et stagnerende, lavt niveau, så konkurrenceevnen forbedres i forhold til andre lande med working poor
Hvis man ved et trylleslag fjernede alle udlændinge fra Danmark, ville det betyde en økonomisk katastrofe, og ikke forbedre nogen som helst forbedringer for kontanthjælpsmodtagere eller andre ledige.
For det er politiske prioriteringer og omfordeling det handler om, og ikke udlændinge og indvandring.
Danmark er ikke en øde ø, hvor vi har en cirkulær og uafhængig økonomi. Og hvis man tror, at den nuværende regering vil bruge penge på at afskaffe fattigdom, hvis udlændinge forsvandt, tager man grueligt fejl. Det har regeringen bevist med al ønskelig tydelighed, at den ikke ønsker.
For "det skal kunne betale sig at arbejde". Læs=de fattige skal gøres så fattige, at selv dem med de laveste lønninger bliver skræmt til tavshed, og finder sig i forringelser i løn og arbejdsmiljø, og fortsætter med at arbejde selvom de er syge og nedslidte.

Herdis Weins, Frede Jørgensen, Henriette Bøhne, Karsten Lundsby, Christel Gruner-Olesen, Torben K L Jensen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Ebbe Overbye, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Rettelse :
Istedet for "ikke forbedre nogen som helst forbedringer" skulle der have stået :
"ikke medføre nogen som helst forbedringer". Sorry :-)

Henrik Brøndum

Men hvorfor vælger man således:

"Hasan Hüseyin Kocer kom til Danmark fra Tyrkiet i 1990"

Der var høj arbejdsløshed på det tidspunkt, og Danmark har i forvejen for mange butikskvadratmeter i forhold til sammenlignelige lande. Det er da klart det fører til fattigdom.