Læsetid: 9 min.

Konventionel svineproducent: ’Halekupering er lidt et selvskabt problem’

Svineproducent Kenneth Øster er bange for, at hans grise begynder at bide halerne af hinanden, hvis han stopper med at kupere deres haler. Han efterlyser derfor et alternativ. Det repræsenterer økolog Jesper Adler, der mener, at det hele i sidste ende er et spørgsmål om penge
Hos den konventionelle svineproducent Kenneth Øster får smågrisene kuperet halerne. Her er en af Kenneth Østers landmænd i gang med at give en pattegris en vaccine mod tarminfektion.

Hos den konventionelle svineproducent Kenneth Øster får smågrisene kuperet halerne. Her er en af Kenneth Østers landmænd i gang med at give en pattegris en vaccine mod tarminfektion.

Sille Veilmark

29. december 2017

En landmand løfter behændigt den nyfødte gris op. Han tager et fast greb om begge bagben på grisen, som i trods sparker ud i luften med forbenene. Brænderen sitrer ved siden af. Den er rødglødende.

»De bliver brændt for at lukke af for bakterier,« forklarer landmandens arbejdsgiver, svineproducent Kenneth Øster.

Han kigger hen på den landmand, der i øjeblikket er i gang med at kupere halerne af et kuld grise. De er lige født i nat.

Landmanden fører grisens hale ned i et 800 grader varmt rør med form som et v. Halen presses igennem bøjningen, grå røg hvirvler op, og en lugt af svitset kød breder sig. Grisen giver ingen lyde fra sig, og to sekunder efter er det overstået. Landmanden sætter pattegrisen ned på betongulvet, hvor den i et kort øjeblik står og sunder sig.

»Grisen står ligesom og tænker ’hvad faa’n skete der der?’ Jeg tror ikke, de mærkes af selve kuperingen, men de bliver snarere urolige, fordi de bliver taget op og kommer væk fra varmelampen,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lene Juul Pedersen

Tal fra salg af fersk svinekød i DK giver heldigvis optimisme i forhold til de danske forbrugeres vilje til at betale ekstra for dyrevelfærd. De seneste tal viser at tæt på 1/3 salget af fersk svinekød fra danske kølediske udgøres af kød produceret under et dyrevelfærdsmærke (økologi, ministermærket mm).
Lene Juul Pedersen, Tjele

Eva Schwanenflügel, Børge Neiiendam og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Et godt sted at starte, for undgå grisene bider hinanden i halen, er, give dem mere plads, give dem legetøj (ikke kun en lille bid halm).
Jeg tror det med "økologisk" er selvbedrag.
Økologiske grise får 100kcm, istedet for 60kcm. Det betyder allere højst, lidt mindre halebid, men batter ikke for alvor.
Endvidere skal økologiske grise fodres med godkendt fodder til økologi, hvilket ikke i sig selv, ændrer en tøddel på kødkvaliteten, da køddet grundlæggende set er ødelagt af stress.
I virkeligheden kan svin fodres med alt. Kvaliteten af det enkelte fodder, er ikke så afgørende, mere afgørende er variationen og pladsen til at røre sig på.
Grise der går i den frie natur vil, hvis ikke de har fået ring i næsen, bruge deres kæmpe tryne til rode i jorden, 30% af deres kost vil være ren jord.
Næsten uanset hvad fodder svinene får, vil kødkvaliteten være helt i top, hvis grise som minimum kan være fritgående. Det kunne lade sig gøre i tidligere tider og mon ikke det stadigvæk kunne, hvis ikke vi, lille-Danmark, skulle forsørge resten af verden med billig svinekød.

Eva Schwanenflügel og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar

Han er ikke svineproducent, eftersom det ikke er ham, der frembringer grisene. Og han ejer ikke grisene, det har han, og andre, "bare" besluttet. Det er en volds- og drabsindustri, der bør stoppe. Det er absurd at læse om visse former for vold, der fordømmes, imens andre fortrænges, men fortrængning ændrer ikke noget. Kun handling gør.

Eva Schwanenflügel, Jan Pedersen og nils valla anbefalede denne kommentar